Α’ Θεματικός κύκλος – Ζω καλύτερα Ευ ζην ( Οκτώβριος – Νοέμβριος )
Υποενότητα: ” Υγεία – Διατροφή
Τίτλος: ” Τα δοντάκια μου φροντίζω … και χαμόγελα σκορπίζω ! “
1ο Εργαστήριο
Αφόρμηση, ανάδειξη ιδεών, η αξία των δοντιών !
1η Δραστηριότητα – Ας ξανασυστηθούμε !
Τοποθετήσαμε στον πίνακα αναφοράς διάφορες εικόνες από τροφές και ζητήσαμε από τα παιδιά να μας πουν τις εμπειρίες τους. Μας ονόμαζαν τις τροφές, μας διαχώρισαν τις υγιεινές από τις ανθυγιεινές, μας είπαν το είδος της γεύσης της κάθε μιας. Καταλήξαμε και τονίσαμε την ζημιά που κάνει΄στα δόντια μας, η ζάχαρη που περιέχεται σε όλων των ειδών τα γλυκά, π.χ. καραμέλες, σοκολάτες, γλειφιτζούρια, παγωτά, πάστες κ.α. Τί παθαίνουν τα δόντια μας και τί πρέπει να κάνουμε έπειτα. Έτσι είπαμε στα παιδιά ότι το επόμενο διάστημα, θα μιλήσουμε περισσότερο για το συγκεκριμένο θέμα σαν μία ομάδα. Και θα μάθουμε να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας, να ακούμε την άποψη των συμμαθητών μας και να μιλάμε σηκώνοντας το χέρι μας κι όχι όλοι μαζί. Αφού λοιπόν συμφωνήσαμε όλοι σε αυτούς τους όρους, αποφασίσαμε να συστηθούμε ξανά, γράφοντας το όνομά μας στο καβαλέτο και στη συνέχεια υπογράψαμε το συμβόλαιο της τάξης μας. Υποσχεθήκαμε με αυτόν τον τρόπο, ότι θα τηρήσουμε σε όλη τη διάρκεια των Εργαστηρίων, τους όρους του Συμβολαίου που από την αρχή βάλαμε.
Το Συμβόλαιο της τάξης μας !
2η Δραστηριότητα – Ανάγνωση παραμυθιού
Διαβάσαμε την ιστορία του Σοκολάκη και της Ζαχαρούλας Τρυποδοντη και συζητήσαμε με τα παιδιά για τα δύο αυτά μικρόβια, με τί τρέφονται, που κάνουν ζημιά και πώς μπορούμε να τα απομακρύνουμε από τα δόντια μας.
Έπειτα τα παιδιά ζωγράφισαν τις εντυπώσεις τους από την ιστορία.
3η Δραστηριότητα – Σε τί μας χρησιμεύουν τα δόντια ;
Ζητάμε από τα παιδιά να παρατηρήσουν την εικόνα και να μας πουν τί βλέπουν. Μας δίνουν διάφορες απαντήσεις: ” ένα αγόρι πλένει τα δόντια του “, ” βάζει στην οδοντόβουρτσα οδοντόπαστα “, ” χαμογελάει “, ” είναι χαρούμενο ” κ.α. Η Νηπιαγωγός ρωτάει: ” Τί είναι αυτό που ομορφαίνει το χαμόγελο του αγοριού ; ” Απαντούν ” τα δόντια του “, ” είναι καθαρά, άσπρα “. Έπειτα η Νηπιαγωγός βάζει στον πίνακα γραμμένη με κεφαλαία γράμματα τη λέξη ” ΔΟΝΤΙΑ ” και ζητά από τα παιδιά να βρούνε λέξεις που να προσδίδουν ένα χαρακτηριστικό στη λέξη ΔΟΝΤΙΑ ( άσκηση Γλώσσας )
Μετά βάζουμε τα παιδιά να προβληματιστούν και να σκεφτούν σε τί μας χρησιμεύουν τα δόντια, εκτός από το να ομορφαίνουν το χαμόγελό μας.
Η Νηπιαγωγός καταγράφει τις απαντήσεις των μαθητών.
Τέλος φτιάχνουμε μία Αφίσα με όμορφα χαμόγελα, μικρών και μεγάλων !
Είδη, Μέρη και Λειτουργικότητα των δοντιών !
1η Δραστηριότητα – Γιατί πέφτουν τα δόντια ;
Θα δείξουμε στα παιδιά ένα βίντεο στο οποίο θα μάθουμε για τα πρώτα, τα παιδικά ( νεογιλά ) δόντια που εμφανίζονται και τα μόνιμα που εμφανίζονται μετά που θα πέσουν ένα ένα τα νεογιλά. Θα αναφερθούμε στον αριθμό των δοντιών που έχουν τα μικρά παιδάκια ( 20 ) κι επίσης ότι τα μόνιμα δόντια είναι περισσότερα ( 32 ).
Ακόμη θα δούμε την στοματική κοιλότητα και θα ονομάσουμε τί υπάρχει μέσα σε αυτήν. Γλώσσα, δόντια, σταφυλή και χείλια εξωτερικά.
Έπειτα κάναμε μία κατασκευή για τα νεογιλά δοντάκια, με φασόλια. Τα παιδιά προσπάθησαν να μετρήσουν και να κολλήσουν 10 δόντια από πάνω και 10 δόντια από κάτω, όσα είναι δηλαδή τα νεογιλά δόντια που έχει ένα παιδί μέχρι τα έξι του χρόνια ( γιατί έπειτα αρχίζουν σιγά σιγά να πέφτουν για να βγουν στη θέση τους τα μόνιμα ).
Τέλος αναφερθήκαμε στα μόνιμα δόντια, τα οποία τα έχουμε για την υπόλοιπη ζωή μας. Μιλήσαμε ακόμη για τα ονόματά τους και τη λειτουργικότητα του κάθε είδους από αυτά. Συγκεκριμένα για τους κοπτήρες, τους κυνόδοντες, τους προγόμφιους και τους γομφίους.
Και μία κατασκευή με πλαστελίνη της οδοντοστοιχίας μας !!!
2η Δραστηριότητα – Βασικά μέρη του δοντιού
Δείξαμε στα παιδιά ένα βίντεο σχετικά με το πώς είναι τα δόντια μας από μέσα. Μάθαμε τί είναι η Αδαμαντίνη, η οδοντίνη, ο πολφός και η οστεϊνη. Ακόμη μάθαμε πώς ονομάζεται το τμήμα του δοντιού που βρίσκεται πάνω και μέσα στα ούλα ( Μύλη, Ρίζα )
https://youtu.be/Yd8GdTlazEk?si=gcs0PGuKXHVDnIJV
Επίσης τα παιδιά με πλαστελίνη έφτιαξαν τη Μύλη και τη Ρίζα του δοντιού !
Ομαδική κατασκευή για τα μέρη του δοντιού
3η Δραστηριότητα – Το Δ, δ όπως Δόντι ( Γλώσσα )
Είδαμε σε βίντεο την ιστορία της φωνούλας Δ, δ, από τη γνωστή εκπαιδευτική σειρά ” Ένα γράμμα μια ιστορία “
https://www.dailymotion.com/video/x16n8vi
Ζητήσαμε από τα παιδιά να σκεφτούν λεξούλες, που να ξεκινά το πρώτο γράμμα τους από Δ, δ και η νηπιαγωγός τις έγραψε στον πίνακα.
Δώσαμε σχετικό φύλλο εργασίας στα νήπια και διαφορετικό ( μικρότερης δυσκολίας ) στα προνήπια.