ERASMUS ECO : Κινητικότητα στην Βουλγαρία

Στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος  προγράμματος erasmus+ ECO : “Ecological and Environmental Protection Education in a European Context”, επισκεφτήκαμε το σχολείο 32 Secondary School Language School ‘’St. Kliment Ohridski στην πόλη Σόφια της Βουλγαρίας κατά το χρονικό διάστημα 21/4/2024 ως 27/4/2024. Στην κινητικότητα συμμετείχαν 3 μαθητές, 3 μαθήτριες της Γ γυμνασίου  και 4 καθηγήτριες.

Την πρώτη ημέρα επισκεφτήκαμε το σχολείο, όπου είχαμε θερμή υποδοχή, περιηγηθήκαμε στους χώρους του και ενημερωθήκαμε για το εκπαιδευτικό σύστημα. Μαθητές και μαθήτριες του σχολείου και των άλλων χωρών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα (Ελλάδας- Τουρκίας- Ρουμανίας- Σλοβακίας) ενσωματώθηκαν σε διάφορες ομάδες, συμμετείχαν σε δράσεις σχετικές με τα τοπικά προϊόντα και τις διατροφικές συνήθειες της κάθε χώρας, τις οποίες παρουσίασαν  με μεγάλη επιτυχία.

Την επόμενη μέρα όλες οι ομάδες επισκεφθήκαμε το μουσείο άρτου στην περιοχή Koprivshtitsa.                                                                                                                  .                         Στον χώρο αυτό έγινε ένα project παρασκευής  ψωμιού  από τους συμμετέχοντες, το οποίο μας ενθουσίασε και μας κατέστησε γνώστες του τρόπου παρασκευής ψωμιού χωρίς χημικά υλικά!

Κατά τη διάρκεια της 3ης ημέρας, γνωρίσαμε τη βουλγαρική ύπαιθρο και περιηγηθήκαμε στην τεχνική λίμνη Pancharevο, από την οποία υδρεύεται  η         Σόφια. Κάναμε περιπάτους σε καταπράσινους λόφους στα περίχωρα της πόλης βιώνοντας τη μοναδική αρμονία που προσφέρει η επαφή με τη φύση και το οικοσύστημά της.

Ακολούθησε μια ιδιαίτερα εποικοδομητική μέρα στην πόλη Plodiv, γνωστή ως Φιλιππούπολη. Ξεναγηθήκαμε σε μνημεία ρωμαϊκoύ, βυζαντινού και  οθωμανικού πολιτισμού, μια μοναδική εμπειρία!

Τελευταία μέρα και στο χώρο του σχολείου, οι ομάδες παρουσίασαν τα projects τους σχετικά με υγιεινές διατροφικές συνήθειες και το οικολογικά αποτύπωμα της διατροφής, έγιναν δράσεις για να τονιστεί η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τα πλαστικά, απονεμήθηκαν τα διπλώματα συμμετοχής και ακολούθησε τελετή αποχαιρετισμού.

Ένας κύκλος συναντήσεων  μεταξύ 5 χωρών έκλεισε με τις καλύτερες εντυπώσεις, με βιωματικές δράσεις μέσα σε κλίμα φιλίας, συνεργασίας και δημιουργικότητας με την ευχή να συμβάλουμε όλοι στη δημιουργία ενός πράσινου, υγιούς και οικολογικού πλανήτη!

Picture1

Κατηγορίες: Erasmus, Ευρωπαϊκά Προγράμματα, Περιβαλλοντικά Προγράμματα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.