Την Τρίτη , 28 Μαρτίου 2023, οι Β1,Β2 και Γ1 τάξεις του σχολείου μας πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτική εκδρομή στο Ιστορικό-Λαογραφικό και Φυσικής Ιστορίας Μουσείο.
Το Ιστορικό-Λαογραφικό και Φυσικής Ιστορίας Μουσείο ανήκει στην κατηγορία των Ιστορικών-Λαογραφικών Μουσείων. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.
Το κτήριο στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο έχει ύψος 19 μέτρα, είναι τετραώροφο και έχει υπόγειους βοηθητικούς χώρους. Η μορφή του εξωτερικά εκφράζει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Δυτικής Μακεδονίας και θυμίζει τα αρχοντικά των χρόνων της Τουρκοκρατίας. Το εσωτερικό του κτιρίου χωρίζεται σε έξι ημιωρόφους, οι οποίοι επικοινωνούν άμεσα μεταξύ τους. Εξασφαλίζεται έτσι η ενότητα του χώρου, ώστε να διευκολύνεται η μετακίνηση του επισκέπτη, έχοντας πάντοτε μπροστά του, σε όποιο σημείο κι αν βρίσκεται, μια πανοραμική εικόνα όλων των ημιωρόφων και των εκθεμάτων.
Περιλαμβάνει τις εξής θεματικές κατηγορίες: Έκθεση Φυσικής Ιστορίας (από την Παλαιολιθική εποχή μέχρι και τους νεότερους χρόνους), Αρχαιολογική- Βυζαντινή έκθεση (από το 7000 π.Χ. έως 1453 μ.Χ.), Ιστορική έκθεση (από το 1453 έως 1944), Λαογραφική έκθεση, που θεωρείται και η σημαντικότερη, (από το 1640 έως 1960), Πινακοθήκη νεότερων χρόνων, Συλλογή γραμματοσήμων (1861-2004) και Συλλογή ραδιοφώνων (1930-1960).
Η Έκθεση Φυσικής Ιστορίας αναπαριστάνει τη φύση σε μικρογραφία προβάλλοντας την εξέλιξη της ζωής στη γη. Τα εκθέματα καλύπτουν χρονικά τις περιόδους από 70.000.000 χρόνια π.Χ. και φτάνουν μέχρι και τη νεότερη εποχή.
Η Αρχαιολογική & Βυζαντινή Έκθεση του Μουσείου περιλαμβάνει αντικείμενα από την πρώιμη Νεολιθική Εποχή (7.000 π.Χ.) μέχρι και τη Βυζαντινή (1453 μ.Χ.).
Το θέμα της Λαογραφικής έκθεσης είναι η παρουσίαση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων που έχουν χαθεί λόγω της βιομηχανοποίησης, καθώς και η προβολή των ηθών και των εθίμων της περιοχής μέσα από τις παραδοσιακές, καθημερινές και γιορτινές, ενδυμασίες και τα είδη λαϊκών οργάνων.
Επίσης, στον τελευταίο ημιώροφο δίνεται μια ολοκληρωμένη εικόνα της ζωής στο σπίτι από την εποχή της Τουρκοκρατίας και μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1950. Ο επισκέπτης γνωρίζει τον πλούτο και την οικονομική ευημερία των Κοζανιτών, αποτέλεσμα των εμπορικών τους συναλλαγών με την κεντρική Ευρώπη, που οδήγησε στην ανέγερση αρχοντικών σπιτιών, τα οποία δεν υπάρχουν πλέον.
Το τμήμα με τις αγιογραφίες παρουσιάζει τη βυζαντινή παράδοση, όπως αποτυπώνεται από τους αγιογράφους, οι οποίοι είναι επηρεασμένοι από την Παλαιολόγεια Τέχνη. Τέλος, το τμήμα με τις φωτογραφίες και τα αρχιτεκτονικά σκίτσα προβάλλει την τοπική αρχιτεκτονική της Δυτικής Μακεδονίας.
Στόχος της ίδρυσης του Μουσείου ήταν η διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μέσω της καταγραφής και περισυλλογής των αντικειμένων, με απώτερο σκοπό την εκπαίδευση και την επιμόρφωση των επισκεπτών.
Οι εκπαιδευτικοί
B1_Μουχτιδιώτης Παναγιώτης
B2_Κουφού Πωλίνα
Γ1_Αποστολίδου Γεσθημανή