ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ – ΕΥ ΖΗΝ
ΥΓΕΙΑ: Διατροφή- Αυτομέριμνα, Οδική Ασφάλεια
Τίτλος: «Μες στο σπίτι ας προσέχω ατυχήματα μην έχω»
Τμήματα:Ν1, Ν2
1o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Προετοιμασία υλοποίησης
Συζήτηση για την κατοικία: εξέλιξη κατοικίας,ομοιότητες – διαφορές με την αρχαία κατοικία, κίνδυνοι τότε και τώρα, αναζήτηση παραμυθιών και επεξεργασία τους (Τα τρία γουρουνάκια, Τα τρία μικρά λυκάκια, ).
2ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Κίνδυνοι ελλοχεύουν πολλοί… που βρίσκονται αυτοί.
Α .Καταιγισμός ιδεών στη λέξη ατύχημα.Με τη βοήθεια εννοιολογικού χάρτη τα παιδιά αναπαριστούν τις πρώτες ιδέες τους για τα ατυχήματα στο σπίτι. Όταν
ακούτε τη λέξη ατυχήματα, τι σκέφτεστε; (Συνεργατικό εργαλείο (https://coggle.it/).
Β .Σχολιασμός εικόνων σχετικές με τα ατυχήματα στο σπίτι.
Παρακολούθηση εκπαιδευτικών βίντεο που αφορούν στα ατυχήματα στο σπίτι.
https://www.youtube.com/watch?v=m14tBJLhhrI
https://www.youtube.com/watch?v=-nThiHJnoo4
https://www.safetyathome.gr/program
Συζήτηση αναφορικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο σπίτι, καθώς και εντοπισμός των παραγόντων που τα προκαλούν.
Γ. Σύνδεση με τον κόσμο των εμπειριών (βασικές ρουτίνες σκέψης (visible thinking -Project Zero ).Τα παιδιά αναφέρουν τις εμπειρίες τους.Σκέφτονται πάνω στην εμπειρία τους. Έχετε βιώσει κάτι αντίστοιχο; Γιατί πιστεύετε ότι συνέβη αυτό; Ποια ήταν η αιτία που μπορεί να το προκάλεσε; Τι συνέβη τότε; Γιατί νομίζεις ότι συνέβη; Αναρωτιέμαι τι θα συνέβαινε εάν…Αναρωτιούνται πάνω στις εμπειρίες τους. Θα μπορούσες να το είχες αποφύγει; Με ποιο τρόπο;
Οι απαντήσεις των μαθητών καταγράφονται με το εργαλείο ideaboardz ώστε να δημιουργηθεί ένας «τοίχος» με αναφορές σε αυτό που οι μαθητές αντιλαμβάνονται ως ατυχήματα και στις αιτίες που δημιουργούνται (πυρκαγιά, πτώσεις ηλεκτροπληξία, χημικές ουσίες…)
3ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Όχι άλλα ατυχήματα στο σπίτι..Προστάτευσε τον εαυτό σου και τους γύρω σου.
Α. Σε ομάδες και σε συνεργασία οι μαθητές φέρνουν πληροφοριακό υλικό για χημικές ουσίες, φάρμακα,ηλεκτρισμό κ.ά. Αρχικά, δημιουργείται πίνακας αναφοράς με ταξινομημένα τα ατυχήματα σε κατηγορίες (εξωτερικοί χώροι
του σπιτιού & εσωτερικοί χώροι) και αναρτάται σε εμφανές σημείο της τάξης.
Β. Εικαστικά. Τα παιδιά ατομικά σε χαρτί Α4 διπλωμένο κατά μήκος στη μέση ζωγραφίζουν στη μία πλευρά πιθανά ατυχήματα και στην άλλη τρόπους πρόληψης.
4ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Η πρόληψη σώζει ζωές.
- Εντοπισμός των επικίνδυνων σημείων.Διάσπαρτες αφίσες που απεικονίζουν τον χώρο του σαλονιού, του μπάνιου, της κουζίνας και του παιδικού δωματίου. Τα νήπια επιλέγουν από μία αφίσα. Αναζητούν τους συμμαθητές τους πουέχουντην ίδια αφίσα και σχηματίζουν ομάδες. Η νηπιαγωγός αναθέτει στα παιδιά να εντοπίσουν και να φωτογραφίσουν με τη βοήθεια των γονέων τους τα επικίνδυνα σημεία του σπιτιού τους και να τα παρουσιάσουν στην ολομέλεια. Στη συνέχεια δημιουργούν κολάζ
https://myalbum.com/album/FrygqjGmnJHpQq/
2.Παρουσίαση εκπαιδευτικού υλικού Παρουσιάζονται αφίσες (https://pedtrauma.gr/el/oxi- atiximata-sto-spiti/),ακολουθεί συζήτηση για το περιεχόμενο κάθε αφίσας και εντοπίζονται τα επικίνδυνα σημεία στην κουζίνα, στο σαλόνι,στο μπάνιο και στο παιδικό δωμάτιο και δημιουργία κανόνων/οδηγιών .
- Οι ομάδες δημιουργούν τέσσερις αφίσες με τρόπους αντιμετώπισης και αποφυγής ατυχημάτων στους χώρους του σπιτιού (σαλόνι, κουζίνα,μπάνιο και παιδικό δωμάτιο) αντίστοιχα.
Δημιουργία βιβλίου ή e-book με τα έξι ΔΕΝ της πρόληψης ατυχημάτων. Τα παιδιά ζωγραφίζουν τι δεν πρέπει να κάνουν στο σπίτι και δημιουργούν ένα ψηφιακό βιβλίο.
https://app.bookcreator.com/read/Atf-bcqoSOS3YfjbDpVgVQ
5ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Οι πρώτες βοήθειες… σώζουν ζωές.
- Δημιουργία πίνακα αναφοράς. Καταγράφουμε συνεργατικά με τα παιδιά τις νέες έννοιες και λέξεις σχετικές με το θέμα:ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ,ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ,ΕΓΚΑΥΜΑ,ΠΝΙΓΜΟΣ,ΠΤΩΣΗ ,ετοιμάζουμε καρτέλες με τις λέξεις και την εικόνα αντίστοιχα.Δημιουργούμε έναν πίνακα αναφοράς και τις «διαβάζουμε».
- Επαγγέλματα που σχετίζονται με τα ατυχήματα(πυροσβέστης, νοσηλευτής, ιατρός, φαρμακοποιός). Επισκεφθήκαμε την πυροσβεστική Υπηρεσία Βέροιας , ξεναγηθήκαμε κι ενημερωθήκαμε για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση φωτιάς στο σπίτι, σεισμού, εγκλεισμού σε ασανσέρ κ.α.
3.Πρώτες βοήθειες από τη νοσηλεύτρια του δημοτικού σχολείου κα. Τάνια Τζήμα, επίσκεψη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Βέροιας. Ερωτήσεις για την εκπαίδευση,εργασία τους, τη στολή τους, καθώς και τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση τραύματος, ολισθήματος ή πρώτες ενέργειες που απαιτούνται σε περίπτωση πυρκαγιάς στον εσωτερικό χώρο του σπιτιού μας.
6ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Εκφράζομαι δημιουργικά.
Α. Αναφορά και εκμάθηση τηλεφώνων έκτακτης ανάγκης και ανάρτησή τους σε πίνακα στον τοίχο της τάξης
Β. Δημιουργία -Έκφραση. Θεατρικό παιχνίδι:«Τηλεφωνική κλήση στην πυροσβεστική, αστυνομία και ασθενοφόρο για να αναφέρουν ένα περιστατικό ατυχήματος στο σπίτι».
7ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Εγώ ξέρω τι να προσέχω, εσύ;
Υποθετικά σενάρια:
Ο εκπαιδευτικός ζητά από τα παιδιά να συζητήσουν και να προβληματιστούν για την ανάληψη και απόδοση ευθυνών πάνω σε υποθετικές καταστάσεις, όπως: για ένα ατύχημα στο σπίτι π.χ από αφύλακτες πρίζες και γυμνά καλώδια. Σε ομάδες δημιουργούν μικρές ιστορίες κι εκφράζονται λεκτικά.
Δημιουργία Εννοιολογικού χάρτη. Σε εννοιολογικό χάρτη(https://coggle.it/) τα παιδιά αναπαριστούν τις γνώσεις και δεξιότητες που απέκτησαν για τα ατυχήματα στο σπίτι και απαντούν εκ νέου στο αρχικό ερώτημα: Όταν ακούτε τη λέξη ατυχήματα, τι σκέφτεστε;