Καλωσορίσαμε τον Απρίλη με αθώα ψεματάκια όπως θέλει το έθιμο. Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη.Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε το έθιμο αυτό. Αυτή που συζητήσαμε με τα παιδιά και είναι ίσως μία από τις επικρατέστερες είναι ότι το έθιμο έχει τις ρίζες του στη Βόρεια Ευρώπη, από τους αρχαίους Κέλτες, οι οποίοι συνήθισαν την Πρωταπριλιά που καλυτέρευε ο καιρός να βγαίνουν για ψάρεμα. Τις περισσότερες φορές γύριζαν με άδεια χέρια, αλλά οι ψεύτικες ιστορίες τους για τα τεράστια ψάρια που … έπιαναν έδιναν κι έπαιρναν.
Καλωσορίσαμε τον Απρίλη με την παροιμία “Του Απρίλη η βροχή κάθε στάλα και φλουρί!” μιας και ο Απρίλης μας μπήκε πολύ βροχερός και συζητήσαμε για τη σπουδαιότητα της βροχής για τους γεωργούς, τα λουλούδια και τα φυτά, καθώς σιγά σιγά ολοκληρώνεται το Εργαστήριο των μικρών νεροεξερευνητών. Στολίσαμε λίγο την τάξη για να νιώσουμε ότι ήρθε η Άνοιξη γιατί όπως φαίνεται φέτος αργεί … ο καιρός γίνεται σχεδόν χειμωνιάτικος πάλι!
Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου
Στις 2 Απρίλη όμως, ημέρα γέννησης του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, του αγαπημένου Δανού παραμυθά, γιορτάζει το Παιδικό βιβλίο και δε θα μπορούσαμε να μη κάνουμε κάποια σχετική δράση. Επισκεφθήκαμε λοιπόν τον Ιανό μαζί με τα παιδιά του 1ου, 3ου και 6ου Νηπιαγωγείου Πεύκων για να γνωρίσουμε έναν συγγραφέα παραμυθιών από κοντά! Βέβαια προηγήθηκαν αρκετές δράσεις φιλαναγνωσίας τις προηγούμενες μέρες.
– Διαβάσαμε το βιβλίο “Πρόσεχε τι εύχεσαι” του συγγραφέα Παναγιώτη Δημητρόπουλου.
– Τα παιδιά μπήκαν στη θέση της μικρής Ζωής, ένιωσαν διάφορα συναισθήματα που τα εξέφρασαν σε συζήτηση και εικαστικά, ανακάλυψαν πως ίσως έχουν κάποιες ομοιότητες με την πρωταγωνίστρια της ιστορίας, αναγνώρισαν και δικές τους ανάλογες ή αντίθετες συμπεριφορές, προβληματίστηκαν, έκαναν υποθέσεις και προτάσεις για το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν διαφορετικά τα πράγματα (τι θα γινόταν αν, πώς θα αντιδρούσα εγώ σε αυτό, τι θα επέλεγα να κάνω, πώς θα έλυνα το πρόβλημά μου κλπ). – Όλα τα παιδιά έκαναν μία ευχή ενσυναίσθησης για έναν φίλο τους και την “έγραψαν πάνω σε ένα αστέρι! – Ζωντανέψαμε σκηνές του παραμυθιού και τα παιδιά της αφηγήθηκαν. – Τέλος φτιάξαμε ένα τραγούδι εμπνευσμένο από το βιβλίο “Μα δε σε νοιάζει άλλος κανείς” , το μάθαμε για να το τραγουδήσουμε στην εκδήλωση στον Ιανό.
- Τρισδιάστατη η ιστορία ζωντανεύει! Το δώρο μας για τον συγγραφέα του βιβλίου
- 2ο μέρος
- 1ο μέρος
Οι στίχοι του τραγουδιού μας:
Ζωή : Θέλω…Θέλω όλα τα θέλω! Ό,τι βλέπω είναι δικό μουκαι πεισμώνω και θυμώνω αν δε γίνει το δικό μου!….
Άκουσε παιδάκι, άκου μας καλά / άσε πείσματ΄απληστία και καβγά
δικά σου όλα μη τα θες, χάδι, αγκαλιά, αγάπη βρες (δις).
Μα δε σε νοιάζει άλλος κανείς / κάθισε λίγο να σκεφτείς
μα δε σε νοιάζει άλλος κανείς /μόνη στον κόσμο εσύ δε ζεις!
Άκουσε παιδάκι/ άκου μας καλά
παιδιά υπάρχουν που πονούν / πόλεμο ορφάνια, πείνα ζουν
βρες γύρω σου όσα αξίζουν και την καρδιά γεμίζουν (δις)
Ακολουθεί φωτορεπορτάζ από την επίσκεψή μας
Με έμπνευση από το παρακάτω όμορφο βίντεάκι
Συζητήσαμε με τα παιδιά και παρουσίασαν στην ολομέλεια της τάξης τι κάνουν με ένα βιβλίο
Οι σελιδοδείκτες μας
Για να δούμε και πώς γίνεται ένα βιβλίο;
Και την Παρασκευή όπως κάθε Παρασκευή η Δανειστική μας βιβλιοθήκη λειτούργησε για άλλη μία φορά ώστε οι μικροί μας αναγνώστες και φίλοι του βιβλίου να απολαύσουν το Σαββατοκύριακο μία όμορφη ιστορία και να μοιραστούν τη Δευτέρα στην τάξη αυτή τους την εμπειρία,τις εντυπώσεις , τα συναισθήματα και την κριτική τους για αυτή.
Καλό Σαββατοκύριακο!