ena biblio einai

Ήρθε η Πρωταπριλιά και η γιορτή του Παιδικού Βιβλίου!

Καλωσορίσαμε τον Απρίλη με αθώα ψεματάκια όπως θέλει το έθιμο. Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη.Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε το έθιμο αυτό. Αυτή που συζητήσαμε με τα παιδιά και είναι ίσως μία από τις επικρατέστερες είναι ότι το έθιμο έχει τις ρίζες του στη Βόρεια Ευρώπη, από τους αρχαίους Κέλτες, οι οποίοι συνήθισαν την Πρωταπριλιά που καλυτέρευε ο καιρός να βγαίνουν για ψάρεμα. Τις περισσότερες φορές γύριζαν με άδεια χέρια, αλλά οι ψεύτικες ιστορίες τους για τα τεράστια ψάρια που … έπιαναν έδιναν κι έπαιρναν.

Καλωσορίσαμε τον Απρίλη με την παροιμία “Του Απρίλη η βροχή κάθε στάλα και φλουρί!”  μιας και ο Απρίλης μας μπήκε πολύ βροχερός και συζητήσαμε για τη σπουδαιότητα της βροχής για τους γεωργούς, τα λουλούδια και τα φυτά, καθώς σιγά σιγά ολοκληρώνεται το Εργαστήριο των μικρών νεροεξερευνητών. Στολίσαμε λίγο την τάξη για να νιώσουμε ότι ήρθε η Άνοιξη γιατί όπως φαίνεται φέτος αργεί …  ο καιρός γίνεται σχεδόν χειμωνιάτικος πάλι!

   Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

    Στις 2 Απρίλη όμως, ημέρα γέννησης του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, του αγαπημένου Δανού παραμυθά, γιορτάζει το Παιδικό βιβλίο και δε θα μπορούσαμε να μη κάνουμε κάποια σχετική δράση.  Επισκεφθήκαμε λοιπόν τον Ιανό μαζί με τα παιδιά του 1ου, 3ου και 6ου Νηπιαγωγείου Πεύκων για να γνωρίσουμε έναν συγγραφέα παραμυθιών από κοντά! Βέβαια προηγήθηκαν αρκετές δράσεις φιλαναγνωσίας τις προηγούμενες μέρες.

prosexe ti euxesai 3d

– Διαβάσαμε το βιβλίο “Πρόσεχε τι εύχεσαι” του συγγραφέα Παναγιώτη Δημητρόπουλου.

– Τα παιδιά μπήκαν στη θέση της μικρής Ζωής, ένιωσαν διάφορα συναισθήματα που τα εξέφρασαν σε συζήτηση και εικαστικά, ανακάλυψαν πως ίσως έχουν κάποιες ομοιότητες με την πρωταγωνίστρια της ιστορίας, αναγνώρισαν και δικές τους ανάλογες ή αντίθετες συμπεριφορές, προβληματίστηκαν, έκαναν υποθέσεις και προτάσεις για το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν διαφορετικά τα πράγματα (τι θα γινόταν αν, πώς θα αντιδρούσα εγώ σε αυτό, τι θα επέλεγα να κάνω, πώς θα έλυνα το πρόβλημά μου κλπ). – Όλα τα παιδιά έκαναν μία ευχή ενσυναίσθησης για έναν φίλο τους και την “έγραψαν πάνω σε ένα αστέρι! – Ζωντανέψαμε σκηνές του παραμυθιού και τα παιδιά της αφηγήθηκαν. – Τέλος φτιάξαμε ένα τραγούδι  εμπνευσμένο από το βιβλίο  “Μα δε σε νοιάζει άλλος κανείς”  , το μάθαμε για να το τραγουδήσουμε στην εκδήλωση στον Ιανό.

  1. Τρισδιάστατη η ιστορία  ζωντανεύει! Το δώρο μας για τον συγγραφέα του βιβλίου

 

Οι στίχοι του τραγουδιού μας:

  Ζωή :   Θέλω…Θέλω όλα τα θέλω! Ό,τι βλέπω είναι δικό μουκαι πεισμώνω και θυμώνω αν δε γίνει το δικό μου!….

    Άκουσε παιδάκι, άκου μας καλά / άσε πείσματ΄απληστία και καβγά

  δικά σου όλα μη τα θες, χάδι, αγκαλιά, αγάπη βρες (δις).

Μα δε σε νοιάζει άλλος κανείς / κάθισε λίγο να σκεφτείς

μα δε σε νοιάζει άλλος κανείς /μόνη στον κόσμο εσύ δε ζεις!

Άκουσε παιδάκι/ άκου μας καλά

παιδιά υπάρχουν που πονούν / πόλεμο ορφάνια, πείνα ζουν

βρες γύρω σου όσα αξίζουν και την καρδιά γεμίζουν (δις)

  Ακολουθεί  φωτορεπορτάζ από την επίσκεψή μας

20250401 122404

Η αφίσα μας Με ένα βιβλίο νιώθω….

Με έμπνευση από το παρακάτω όμορφο βίντεάκι

Συζητήσαμε με τα παιδιά και παρουσίασαν στην ολομέλεια της τάξης τι κάνουν με ένα βιβλίο

 

Οι σελιδοδείκτες μας

20250328 123145

Για να δούμε και πώς γίνεται ένα βιβλίο;

Και την Παρασκευή όπως κάθε Παρασκευή η Δανειστική μας βιβλιοθήκη λειτούργησε για άλλη μία φορά ώστε οι μικροί μας αναγνώστες και φίλοι του βιβλίου να απολαύσουν το Σαββατοκύριακο μία όμορφη ιστορία και να μοιραστούν τη Δευτέρα στην τάξη αυτή τους την εμπειρία,τις εντυπώσεις , τα συναισθήματα και την κριτική τους για αυτή.

Καλό Σαββατοκύριακο!

 

“Επανάσταση του ΄21, μία ιστορία μέσα από στίχους και μουσική”

Η γιορτούλα μας για την 25η Μαρτίου, ήταν γεμάτη μουσική, όμορφα ποιήματα και φυσικά χορό! Ευχαριστούμε πολύ τη μαμά του Στέφανου μας, που σα μουσικός μας συνόδεψε σε αυτό το μουσικό αλλά και ιστορικό ταξίδι από τους επαναστατικούς στίχους του Ρήγα Φερραίου, τα δημοτικά τραγούδια για τους κλέφτες και τη ζωή τους, ποιήματα για τους αγώνες του λαού μας για την ελευθερία και τους ήρωες που έδωσαν μάχες, μέχρι την ελευθερη Ελλάδα και τους στίχους που νοσταλγούν τα ηρωικά χρόνια και τους ήρωες!

Στο σύνδεσμο  θα πάρετε μία  μικρή ιδέα!  Μια μουσική ιστορία

Χρόνια πολλά !

images 1

25η Μαρτίου 1821, η ιστορία με πολλή μουσική!

Φέτος αποφασίσαμε να «αφηγηθούμε» το χρονικό της Επανάστασης του 1821 με οδηγό υπέροχα τραγούδια, όχι μόνο δημοτικά αλλά και  σύγχρονα. Ταξιδέψαμε στο χρόνο, γεμίσαμε εικόνες από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης,  τη σκλαβιά των Ελλήνων, την εξέγερση και τον ηρωικό αγώνα τους. Δόθηκε η αφορμή, αυτή την εβδομάδα, τα παιδιά να γνωρίσουν ηρωικούς τόπους, λαϊκές παραδόσεις, να μιλήσουν για σπουδαίες ιστορικές προσωπικότητες  του Αγώνα, να θαυμάσουν τη λαϊκής τέχνη, να γνωρίσουν την ιδιαίτερη ομορφιά των παραδοσιακών φορεσιών, να έρθουν σε επαφή με την ποίηση και να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους με άγνωστες λέξεις τόσο διαφορετικές από αυτές που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Διαβάσαμε βιβλία, κάναμε μαθηματικά παιχνίδια, τραγουδήσαμε παρέα, είχαμε πολλές ιδέες και εκφράσαμε τη γνώμη μας ελευθερα, δουλέψαμε ατομικά και ομαδικά και  έτσι τα παιδιά «εικονογράφησαν» την τραγουδισμένη Ιστορία μας.

Η εισαγωγή στο ταξίδι μας στην ιστορία έγινε με το 1ο  μας τραγούδι  Ο Μαρμαρωμένος βασιλιάς (Απ. Καλδάρας, Πυθαγόρας, Μικρά Ασία) https://www.youtube.com/watch?v=vYXdB-K9UnU

IMG d81e6f788bcb6fd05e90e51defdb3184 V 1

 

Διαβάσαμε τα “Ελληνάκια” της Ευγενίας Φακίνου για να δούμε πώς ζούσαν στα χρόνια της σκλαβιάς οι ραγιάδες .

Έπειτα μιλήσαμε για τους φωτισμένους ανθρώπους που ξεσήκωσαν τους σκλαβωμένους Έλληνες, όπως ο Ρήγας Φερραίος, για τη Φιλική Εταιρεία και την προετοιμασία της Επανάστασης.

IMG 0da7a3bfa6ac2148695c21791c83eee2 VIMG 4d918bd3e051d25b26c7829fd433aec0 V

IMG 050e16a8f9c71d0115defa9ba29150bf VIMG 2fd0e85aaac6ae45bee0085e4988d782 VIMG 760476ac888336eb4f8a0652161f07d1 V

Έτσι οι στίχοι του Ρήγα Φερραίου έγιναν οι αγαπημένοι μας όχι μόνο από τον γνωστό “Θούριο” αλλά και από το “Όλα τα έθνη πολεμούν” .

Ο “Θούριος” https://youtu.be/odxOFDNlmyM?si=3hWsTXN6xk2ED3P_

Ομαδική εικονογράφηση

20250320 112714 1

Επίσης ακούσαμε το “Ξύπνα καημένε μου ραγιά” και είδαμε πόση δύναμη κρύβουν οι λέξεις! https://youtu.be/bGlVaLwQnu4?si=ICyAxGCvFn2pepp0

Όμως πολλοί Έλληνες δεν άντεξαν τη σκλαβιά και ανέβηκαν στα βουνά, έγιναν κλέφτες και κλεφτόπουλα και πολλά τραγούδια μιλούν για τη ζωή τους. Τραγουδήσαμε τα κλεφτόπουλα, μάθαμε την ιστορία του γέρο-Δήμου μέσα από τους στίχους του δημοτικού τραγουδιού, όπως και τη μαύρη ζωή που κάνουνε οι μαύροι κλέφτες με τους στίχους του δημοτικού τραγουδιού “κλέφτικη ζωή”  Μαύρη ζωή που κάνουμε

Τα ” Κλεφτόπουλα” ατομική εικονογράφηση

“Ο γέρο- Δήμος” ομαδική εικονογράφηση

20250320 112825 1

Έτσι τα παιδιά γνώρισαν τη ζωή των ελεύθερων Ελλήνων πάνω στα βουνά που αποτέλεσαν τη μαγιά του ελληνικού στρατού στον αγώνα για την απελευθέρωση από τους Τούρκους καθώς ήταν εκπαιδευμένοι και μπαρουτοκαπνισμένοι! Φαντάστηκαν πόσο δύσκολη ήταν οι ζωή τους και πως κινδύνευαν κάθε μέρα!

Οι Σουλιώτισσες και η ηρωική θυσία τους ενέπνευσαν τα παιδιά και εκφράστηκαν ατομικά και ομαδικά ακούγοντας τους στίχους του δημοτικού τραγουδιού “Έχε γεια καημένε κόσμε”.

20250321 105642

Τα “Σαραντα παλικάρια” https://youtu.be/jEQ5Dav8ZNI?si=WBsIQ54zlRHpCLv_ , το “Ένα παλικάρι 20 χρονών” https://youtu.be/2YL3QvC9nm8?si=cAO-M_76dgqLKq9E  έδωσαν στα παιδιά  την ευκαιρία για πολλή συζήτηση σχετικά με τις μάχες, την πολιορκία της Τριπολιτσάς, αλλά και τον πόνο που προκαλεί ο πόλεμος.      Με τον “Τσάμικο”  (Μάνος Χατζιδάκις, Ν. Γκάτσος, Αθανασία) και τα “Δέκα παλικάρια”  μιλήσαμε για τους ήρωες και την αγάπη τους για τη λευτεριά.

IMG 132b2c4163689c0826553f70c2361ac7 V

 

Και η μουσική μας ιστορία φτάνει στο σήμερα με το “Να΄τανε το 21” καθώς όλοι θα θέλαμε έστω για μια στιγμή  να ζήσουμε και να γνωρίσουμε τους μεγάλους ήρωες.

Ομαδική εργασία

IMG 186dc2def053979a8723474beed5f74d V

Τα παιδιά σε ζευγάρια παρατήρησαν έναν πίνακα της εποχής εκείνης και τον παρουσίασαν στην ολομέλεια, τι πιστεύουν ότι δείχνει; Έπειτα διαβάσαμε τον τίτλο και σχολιάσαμε τι μας έκανε εντύπωση.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημερα Ποίησης ασχοληθήκαμε με τον Διονύσιο Σολωμό και τον “Ύμνο εις την Ελευθερία” που μελοποίησε ο Μάντζαρος και έγινε ο Εθνικός μας ύμνος. Ακούσαμε προσεκτικά τους στίχους και προσπαθήσαμε να απεικονίσουμε την Ελευθερία όπως την βλέπουν τα μάτια του ποιητή.

Γνωρίσαμε και θαυμάσαμε τη λαϊκή τέχνη , πέρα από τη δημοτική μουσική, στις φορεσιές  και σε άλλα είδη του σπιτιού και τα παιδιά δημιούργησαν το δικό τους παραδοσιακό έργο.

 

IMG 725cc366cfad3e12414c35edc4b1ab23 V

Μετά τα βιβλία για τον Κανάρη και τη Μπουμπουλίνα  τα παιδιά θέλησαν να αποδώσουν εικαστικά τον αγώνα στη θάλασσα.

Τα έργα των παιδιών στο Ολοήμερο πρόγραμμα

Και γιατί είναι διπλή γιορτή; Τα βιτρό του Ολοημέρου!

Μία πολύ γεμάτη εβδομάδα με πολλές δράσεις, μουσική αλλά και χορό και τραγούδι καθώς και πολλή ιστορία! Τα βιλία που διαβάσαμε:

Μπουμπουλίνα | Kastaniotis.com - Εκδόσεις ΚαστανιώτηΗ ελληνική επανάσταση του 1821 image 0ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ1821 βιβλια - Όλες οι Κατηγορίες | Skroutz.grΚωνσταντίνος Κανάρης - Φίλιππος Μανδηλαράς | Public βιβλία

Στη γιορτούλα μας τα παιδιά θα απαγγείλουν τους στίχους των τραγουδιών που δουλέψαμε αυτές τις μέρες και θα τραγουδήσουν τα ανάλογα τραγούδια! Το μήνυμα μας είναι ένα: Θέλουμε ειρήνη για όλους τους λαούς, φιλία, και συνεργασία πάντα όμως με ελευθερία και σεβασμό για κάθε λαό!

Καλό Σαββατοκύριακο!

thumbnail 29

«Οι νερό…εξερευνητές!» μέρος 1ο

Εργαστήριο Δεξιοτήτων / 2ος Θεματικός κύκλος: Φροντίζω το περιβάλλον

Επιμέρους Θεματικές Ενότητες/Υποενότητες: Οικολογία – Παγκόσμια και τοπική Φυσική κληρονομία  / Τίτλος Προγράμματος«Οι νερό…εξερευνητές!»

Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα: Τα παιδιά μέσα από δραστηριότητες κινητικές, ομαδοσυνεργατικές, βιωματικές εικαστική έκφραση και θεατρικό παιχίδι

  • να κατανοήσουν την αξία του νερού
  • να γνωρίσουν τις μορφές του νερού (βλ. υγρό, στέρεο, αέριο)
  • να κατανοήσουν τον κύκλο του νερού
  • να γνωρίσουν τις ιδιότητες του νερού, οι οποίες το καθιστούν πολύτιμο για το περιβάλλον & τον άνθρωπο (1ο μέρος)
  • να γνωρίσουν τρόπους διαχείρισης & εξοικονόμησης του νερού
  • να καταστούν υπεύθυνοι & ενεργοί πολίτες
  • να αναπτύξουν τη συνεργασία & τις δεξιότητες επίλυσης προβλήματος

Επιλέξαμε να ασχοληθούμε με αυτό το θέμα μέσα από τα Εργαστήρια δεξιοτήτων καθώς κάθε χρόνο η θεματική σχετικά με το νερό: τις μορφές του, τον κύκλο του,  τη σημασία του στην ύπαρξη της ζωής, το ταξίδι του νερού για να το χρησιμοποιεί ο άνθρωπος (υγιεινή, οικιακή χρήση, άρδευση, παραγωγή ενέργειας), τα υδάτινα οικοσυστήματα, οι πηγές μόλυνσης και ρύπανσής του, οι συνέπειες έλλειψης του νερού και η ανάγκη προστασίας και διατήρησης των υδάτινων πόρων μας στον ένα ή τον άλλο βαθμό είναι μέσα στα ενδιαφέροντα και τα βιώματα των παιδιών. Το πρόγραμμα μας εμπλουτίστηκε με δραστηριότητες με στόχο να ενεργοποιηθεί το ενδιαφέρον των παιδιών και να ευαισθητοποιηθούν σε σχέση με το πόσο πολύτιμο αγαθό είναι το νερό.  Αξιοποιήθηκε «Ο Άκης Νεράκης», ήρωας κουκλοθεάτρου,  για την εισαγωγή στο θέμα, μας θύμισε το ταξίδι του νερού αλλά και μας οδήγησε σε δράσεις σχετικά με αυτό.

Ξεκινήσαμε στην ομάδα παρατηρώντας την υδρόγειο σφαίρα και προβληματιστήκαμε … γιατί να  λέγεται η γη γαλάζιος πλανήτης; Τα παιδιά εξέφρασαν τις απόψεις τους και τελικά διαπίστωσαν πως το μεγαλύτερο μέρος της γης είναι νερό! Με μια μπάλα-υδρόγειο που γυρνούσε στον κύκλο από χέρι σε χέρι το κάθε παιδί ανέφερε κάτι στο οποίο συναντούμε νερό. Στο τέλος το κατέγραψαν  όπως μπορούσαν.

IMG 484394ae2f5c2b56eb9cd71cffd702d7 V

Ακολούθησε η γνωριμία με τον Άκη Νεράκη και το κουκλοθέατρο όπου δόθηκαν τα πρώτα ερεθίσματα στα παιδιά σχετικά με το νερό και τη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη.

20250313 210222

Ο επόμενος στόχος μας να γνωρίσουν τα παιδιά τη διαδρομή και τις μορφές του νερού.

BeeBot - Ο Κύκλος του Νερού

Παρακολούθησαν το σχετικό βίντεο για τον κύκλο του νερού

 

Διαβάσαμε και το βιβλίο Πέφτει πέφτει η σταγόνα. Παίξαμε τον κύκλο του νερού σε παζλ που δημιουργήσαμε.

Ο κύκλος του νερού – ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΟΡΩΝΗΣ20250311 100130

Τα παιδιά  δραματοποίησαν τον υδρολογικό κύκλο και σα φύλλο αξιολόγησης  τον απέδωσαν εικαστικά όπως μπορούσαν, ελευθερα!

IMG 70229ae5d0a9915ed135157be4fdfd46 V

Η αγαπημένη μελισσούλα Beebot  μας έδωσε τη δυνατότητα να τη μετατρέψουμε σε φίλη του Άκη Σταγονάκη και να προγραμματίσουμε το ταξίδι του.

20250313 210335

Η επόμενη δράση μας αφορούσε τις ιδιότητες του νερού και έτσι μέσα από το παιχνίδι ανακαλύψαμε τις 3 μορφές του νερού (υγρό-στερεό-αέριο)που βρίσκονται αλλά και όπως και τη χρησιμότητα του νερού (πλεύση και βύθιση-ταξίδια, απορροφητικότητα /χώμα-φυτά , διαλυτότητα/πετρελαιοκηλίδα κλπ). Σχετικά πειράματα είχαμε κάνει το χειμώνα με αφορμή μύθους του Αισώπου και τον Χιονάνθρωπο που δεν ήθελε να λυώσει και έτσι τα παιδιά τα θυμήθηκαν σχετικά εύκολα.

Τα παιδιά πειραματίστηκαν με τις τρεις μορφές του νερού (βρασμός/υδρατμοί – υγροποίησή τους μόλις συμπυκνωθούν και κρυώσουν-μετατροπή του νερού σε πάγο σε θερμοκρασία κάτω από 0 βαθμούς Κελσίου).

IMG 5737f9b8f1c82ecedd45bdd78450e029 V 120250116 215601

Κλείσαμε το 1ο μέρος του Εργαστηρίου με διαδραστική παράσταση!

Και για να περάσουμε ακόμη καλύτερα μας επισκέφθηκε η Παραμυθωνία με τη διαδραστική αφήγηση παραμυθιών με συνοδεία μουσικής “Κύκλους κάνει το νερό! Μια φορά κι έναν καιρό…!”

Μπορείτε παιδιά να Διασκεδάσετε και να θυμηθείτε παίζοντας!

Καλό Σαββατοκύριακο.

 

5a97eca61dc524226f8b45f4

Καλώς μας ήρθες Μάρτη!

Η εβδομάδα μας κύλησε δημιουργικά και παιχνιδιάρικα καθώς καλωσορίσαμε τον κλαψόγελο τον Μάρτη και μαζί του την Άνοιξη! Με τα έθιμα του Μάρτη,  λαϊκούς μύθους, σύγχρονα παραμύθια αλλά και το αγαπημένο ποιήμα της Ρίτας Μπούμη Παππά  για τη μπουγάδα της μάνας του Μάρτη μας δόθηκε η ευκαιρία για πολλές δραστηριότητες γλώσσας, μαθηματικών, εικαστικές  και όχι μόνο!

Διαβάσαμε και το βιβλίο που μας έφερε ο Δημήτρης μας  images

Τα παιδιά γνώρισαν παροιμίες του Μάρτη, λαϊκούς μύθους και τα ονόματα που έδωσαν τα παλιά χρόνια στον Μάρτη. ” Μάρτης είναι νάζια κάνει, πότε κλαίει και πότε γελάει”, “Το Μάρτη ξύλα φυλαγε μη κάψεις τα παλούκια”, “Λείπει ο Μάρτης απ΄τη Σαρακοστή” και άλλες.

Τα ονόματα που του έδωσε ο σοφός λαός μας  Ανοιξιάτης γιατί φέρνει την Άνοιξη. Κλαψομάρτης, Κλαψόγελος, Παλουκοκαύφτης, Πεντάγνωμος, Πεντάβουλος, Δίμουρος, Λολομάρτης  για τον άστατο καιρό του, Βαγγελιώτης για τη γιορτή του Ευαγγελισμού,Φυτευτής γιατί οι γεωργοί φυτεύουν.

Φτιάξαμε Μαρτάκι , το βραχιολάκι με την άσπρη και την κόκκινη κλωστή για να μη μας κάψει ο ήλιος και μιλήσαμε για το έθιμο. Την 1η του Μάρτη  φτιάχνανε οι κοπέλες τη «Μαρτιά», το «Μαρτάκι»  ή τον «Μάρτη» για να μην τις μαυρίσει ο ήλιος.  Είναι ένα παμπάλαιο έθιμο. Πιστεύεται πως έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα και μάλιστα στα Ελευσίνια μυστήρια.Το βραχιολάκι αυτό το βγάζουν στο τέλος του μήνα και το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές ή στις ρογδιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι. Το αφήνουν  εκεί για να το πάρουν τα πουλιά και μ΄ αυτό να χτίσουν τη φωλιά τους.

Τα παιδιά άκουσαν τους 2  λαϊκούς μύθους για τον Μάρτη με τους οποίους εξηγούσαν τον άστατο καιρό του .

1ος μύθος  Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ

2ος μύθος  Η ΚΑΤΕΡΓΑΡΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ 

     Στα πολύ παλιά χρόνια ο Μάρτης ήταν ο πρώτος μήνας του έτους. Μια κατεργαριά όμως που έκαμε σε βάρος των άλλων μηνών που ήταν τα αδέλφια του στάθηκε αιτία για να του πάρει την πρωτοκαθεδρία ο Γενάρης.  «Μια φορά κι έναν καιρό αποφασίσανε οι δώδεκα μήνες να φτιάξουνε κρασί σε ένα βαρέλι ώστε να μπορούν να πίνουν όποτε τους ερχόταν η όρεξη. Έτσι λοιπόν είπε ο Μάρτης: – Εγώ θα ρίξω πρώτος μούστο στο βαρέλι για να γίνει κρασί και ύστερα ρίχνετε κι εσείς. – Καλά, ρίξε εσύ πρώτος του είπαν οι άλλοι.  Έτσι και έγινε. Έριξε πρώτα εκείνος στο βαρέλι το  μούστο και ύστερα ακολούθησαν και οι άλλοι μήνες. Όταν λοιπόν ζυμώθηκε ο μούστος και έγινε το κρασί, είπε πάλι ο Μάρτης. – Εγώ που έριξα πρώτος το μούστο, πρώτος θ’ αρχίσω και να πίνω. -Βέβαια, είπαν οι άλλοι, έτσι είναι το σωστό.   Έτσι λοιπόν τρύπησε το βαρέλι στο κάτω μέρος, και άρχισε να πίνει, ως που ήπιε όλο το κρασί και δεν άφησε ούτε στάλα. Κατόπιν ήρθε η σειρά του Απρίλη να πάει να πιεί κρασί.  Πηγαίνει και το βρίσκει άδειο. Θυμώνει, το λέει στους άλλους. Τ’ ακούνε εκείνοι θυμώνουνε και σκέφτονται τι να κάνουν. Συμφωνούν όλοι λοιπόν να τον τιμωρήσει ο Γενάρης που  ήταν και ο μεγαλύτερος αδελφός. Τον πιάνει λοιπόν ο Γενάρης και του τραβάει ένα γερό χέρι ξύλο. Του αφαιρεί και το πρωτείο που είχε, να αρχίζει δηλαδή το έτος κάθε Μάρτη, και    έγινε να αρχίζει το έτος από το Γενάρη.   Από τότε όταν ο Μάρτης θυμάται το παιχνίδι που έκανε στα αδέλφια του και τους ήπιε όλο το κρασί, γελάει και ο καιρός ξαστερώνει. Όταν πάλι θυμάται το ξύλο που έφαγε κλαίει και βρέχει».

  Τα παιδιά επέλεξαν το μύθο που τους άρεσε περισσότερο, τον αναδιηγήθηκαν και τον ζωγράφισαν.

Από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα της 1ης του Μάρτη είναι αυτό της χελιδόνας. Τα παιδιά παίρνουν ένα καλάθι, το γεμίζουν με φύλλα κισσού και περνούν μέσα από αυτό ένα ραβδί. Στην άκρη του ραβδιού προσαρμόζουν τη χελιδόνα, ένα ξύλο δηλαδή με ομοίωμα πουλιού. Γύρω από τον λαιμό της χελιδόνας υπάρχουν κουδουνάκια, που ηχούν, καθώς κινείται το ραβδί από το οποίο αυτή κρέμεται. Τα παιδιά γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν τα κάλαντα του Μάρτη ή όπως αλλιώς τα λέμε τα χελιδονίσματα Η νοικοκυρά έπαιρνε λίγα φύλλα κισσού, τα τοποθετούσε στο κοτέτσι για να γεννούν πολλά αυγά οι κότες της και έδινε στα παιδιά ένα- δύο φρέσκα κι εκείνα πήγαιναν στο επόμενο σπίτι. 

Τα δικά μας χελιδόνια για να τραγουδίσουμε τα κάλαντα της Άνοιξης, τα ευχάριστα νέα σε όλους! Φεύγει ο χειμώνας!

Ο Μάρτης και η μάνα του ένα ποιήμα που έδωσε την ευκαιρία για δραμματοποίηση αλλά και για μαθηματικά!

Ο ερχομός της Άνοιξης άνοιξε τη συζήτηση για την εναλλαγή των εποχών. Ποια τα χαρακτηριστικά της; Γιατί αλλάζουν οι εποχές; Ποια εξήγηση έδιναν οι άνθρωποι παλιά;Ποια η επιστήμη;

Ο μύθος της Αρπαγής της Περσεφόνης έδωσε έμπνευση στα παιδιά και εκφράστηκαν μέσα από τη δραματοποίηση αλλά και ζωγραφίζοντας!

Κάποια από τα έργα των παιδιών:

Μεγάλη συζήτηση άνοιξε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας στις 8 Μάρτη. Τα παιδιά είχαν πολλές απορίες. Γιατί άραγε γιορτάζουν οι γυναίκες; Υπάρχει μέρα που γιορτάζουν οι άντρες; Για να μπορέσουν να καταλάβουν ποια ήταν η θέση της γυναίκας παλιά αλλά ακόμη και σήμερα σε κάποιες χώρες  ακούσαμε το παραμύθι

Τα παιδιά μίλησαν για τις σπουδαίες γυναίκες που γνωρίσαμε αλλά και για την πιο σπουδαία γυναίκα της ζωής τους , τη μαμά τους!

Η κυρά Σαρακοστή και ανοιξιάτικες κατασκευές στο Ολοήμερο.

Παιδιά εδώ θα βρείτε ψηφιακά παζλ  Ανοιξιάτικα παζλ

Καλώς  μας ήρθες  Άνοιξη!

day care center 7355022 640 1

Εγγραφές μαθητών/τριών στα Νηπιαγωγεία

     Οι αιτήσεις εγγραφών στα δημόσια Νηπιαγωγεία γενικής εκπαίδευσης, για το σχολικό έτος 2025-2026 θα πραγματοποιηθούν από 5 έως 24 Μαρτίου 2025, σύμφωνα με εγκύκλιο την  οποία εξέδωσε  το υπουργείο Παιδείας.

Σημειώνεται ότι για την επιλογή των εγγραφών δεν τηρείται σειρά προτεραιότητας και δε λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος της υποβολής αίτησης.

Πριν ξεκινήσετε θα χρειαστείτε

  • τους κωδικούς πρόσβασης στο GOV.GR (TAXISnet)
  • τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου
  • αποδεικτικό διεύθυνσης

Προϋπόθεση

  • Τη διαδικασία εγγραφής μπορεί να την πραγματοποιήσει μόνο ο γονέας/κηδεμόνας κάθε παιδιού.

Εγγραφές μετά την 24η Μαρτίου θεωρούνται εκπρόθεσμες και χρειάζονται την έγκριση του/της Διευθυντή/ντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως τούτο ορίζεται στην παρ. 6 του άρθρου 6 του ΠΔ 79/2017 (Α ́109).

Σύμφωνα με το άρθρο 1 της υπ’ αρ. πρωτ. 53128/Δ1/8-5-2020 (Β ́ 1767) ΚΥΑ, οι εγγραφές στα δημόσια Νηπιαγωγεία γενικής εκπαίδευσης γίνονται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov. gr) με υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης εγγραφής.

Την Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής υποβάλλουν οι γονείς/κηδεμόνες στο Νηπιαγωγείο που ανήκει το νήπιο-προνήπιο, βάσει της διεύθυνσης κατοικίας τους και σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας του Νηπιαγωγείου, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://proti-eggrafi.services.gov.gr/

Στα Νηπιαγωγεία, για το σχολικό έτος 2025-2026, θα φοιτήσουν μαθητές/τριες που έχουν συμπληρώσει τη νόμιμη ηλικία εγγραφής, όπως αυτή ορίζεται στις σχετικές διατάξεις του άρθρου 34 του ν. 4704/2020 (Α ́ 133). Σύμφωνα με αυτές, στα Νηπιαγωγεία εγγράφονται μαθητές/τριες που την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν την ηλικία των τεσσάρων (4) ετών.

Συγκεκριμένα, εγγράφονται στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2025-26, μαθητές/τριες γεννημένοι/ες το 2021 και τα Νηπιαγωγεία υποχρεούνται να δεχτούν όλες τις αιτήσεις προνηπίων που έχουν γεννηθεί κατά τη διάρκεια του έτους αυτού.

Ακολουθεί η εγκύκλιος



Λήψη αρχείου

Τα όρια της σχολικής μας μονάδας θα τα αναζητήσετε στον παρακάτω πίνακα.



Λήψη αρχείου

 

 

IMG 20210307 174158

Ένας Αρλεκίνος φίνος του Μιρό και του Πικάσο φίλος!

Συνεχίστηκε και αυτή την εβδομάδα η προσέγγιση της Αποκριάς μέσα από έναν Αρλεκίνο φίνο όπως τον είδαν οι αγαπημένοι μας ζωγράφοι. Αυτός αποτέλεσε την έμπνευση για τα καπέλα και τις μάσκες μας καθώς και για τη συζήτησή μας σχετικά με το καρναβάλι!

Στο 1ο τμήμα με αφορμή το καρναβάλι του Χουάν Μιρό τα παιδιά ξεκίνησαν την εβδομάδα με την παρατήρηση  του πίνακα το Καρναβάλι του Αρλεκίνου (Μιρό) και με πολλές δραστηριότητες.

miro arlekino

Δοθηκε στα παιδιά ο τίτλος του έργου και το όνομα του ζωγράφου αρχικά. Παρατήρησαν και ονόμασαν όσο πιο πολλά αντικείμενα αναγνώριζαν. Έκαναν σχόλια πάνω σε αυτά που περιέχει ο πίνακας. Αναρωτήθηκαν γιατί είναι λυπημένος ο Αρλεκίνος σε μια χαρούμενη γιορτή. ΄Ολα τα άλλα γύρω του είναι χαρούμενα σα να χορεύουν!  Είδαμε την ανασύνθεση του πίνακα και το ζωντάνεμά του στο παρακάτω βίντεο και μάθαμε κάποια πρέγματα για τον Ισπανό ζωγράφο.

Τα παιδιά ζωγράφισαν τον δικό τους  “Αρλεκίνο αλά Μιρό”

Τοποθετούμε στο χώρο τα στοιχεία του πίνακα αναφέροντας τη θέση του – πχ. Κάτω δεξιά, δίπλα από, πάνω από κλπ…..

Οι μάσκες μας εμπνευσμένες από τον Χουάν Μιρό!

20250226 194844 1

Στο 2ο τμήμα οι αγαπημένοι Αρλεκίνοι του Πικάσο  που παίζουν πάλι μουσική έδωσαν έμπνευση στα παιδιά για συζήτηση, παρατήρηση και δημιουργία! Παρατήρησαν τα χρώματα και  τα σχήματα. Τι μουσικά όργανα παίζουν;

Τα παιδιά μετά την παρατήρηση και τη συζήτηση εστίασαν κυρίως στα πρόσωπα των 2 Αρλεκίνων και δημιούργησαν δικούς τους πίνακες με πρόσωπα σαν τον Πικάσο!

IMG 72de2beaad8e9c42be0904d935516b71 V

IMG 60f9abcbea717e022ef7e04938881e05 V

Μας δόθηκε η ευκαιρία να παίξουμε με το Α του Αρλεκίνου! Τα παιδιά ανακάλυψαν λέξεις της Αποκριάς που αρχίζουν από τη φωνούλα Α , τις έγραψαν και δημιούργησαν το πάρτι   του Α, του Αρλεκίνου.

Αποφασίσαμε  με αφορμή την αγάπη του Πικάσο για τους Αρλεκίνους  αλλά και τους Αρλεκίνους του Μιρό και τους πίνακές τους που άρεσαν περισσότερο στα παιδιά να φτιάξουμε ένα παραμύθι! Και να το αποτέλεσμα.



Λήψη αρχείου

Τα καπέλα και οι μάσκες  του Αρλεκίνου

Και έφτασε η ώρα να μιλήσουμε για την Καθαρή Δευτέρα και τους χαρταετούς! Γιατί τη λέμε Καθαρή; Ποια έθιμα την συνοδεύουν; Τι ξερουμε για το χαρταετό; Ποια η ιστορία του;

Πολλή συζήτηση, αναμνήσεις από τα παιδιά, ιδέες και απόψεις. Ομαδικό κολάζ με την ακρόαση της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη

Παίξαμε πολύ με τα σχήματα και  τα παιδιά αναγνώρισαν τα χαρακτηριστικά τους και τις διαφορές τους. Γιατί ο ρόμβος δεν είναι τετράγωνο; Γιατί το παραλληλόγραμμο δεν είναι τετράγωνο; Γιατί ο κύκλος δε μοιάζει καθόλου με τα άλλα σχήματα; Τα παιδιά μέτρησαν, πειραματίστηκαν, αναγνώρισαν και δημιούργησαν σχήματα.

Δεν πέρασαν απαρατήρητες από τους μικρούς εξερευνητές μας οι αμυγδαλιές που άνθισαν και φέτος μες στο κρύο και την παγωνιά!

Ένα υπέροχο παραμύθι που απόλαυσαν τα παιδιά… Ο Αρλεκίνος Roberto Piumini

Παζλ

Πατήστε στο σύνδεσμο για πολλά παζλ Παζλ αρλεκίνοι

Η εβδομάδα κύλησε με πολύ κέφι, δημιουργικότητα, τραγούδι, χορό και παιχνίδι.

Ας τραγουδήσουμε όλοι  μαζί δυνατά τα δίκια της ζωής σαν τον παλιάτσο του τραγουδιού. Καλό τριήμερο!

5312501 orig 1

Αποκριές με πολύ χορό και μουσική!!!!

Η εβδομάδα μας ήταν γεμάτη μουσική, χορό και χρώματα!!!!

Δευτέρα και …. Ήρθαν  οι Αποκριές  με τα παιδιά να ταξιδεύουν μέσα από ένα μουσικοθεατρικό δρώμενο “Το γαϊτανάκι”  σε όλη την Ελλάδα από το Διδυμότειχο ως τα νησιά μας  γνωρίζοντας και “παιζοντας” με έθιμα παραδοσιακά.  Γνωρίσαμε τι είναι οι Αποκριές και πώς τις γιόρταζαν παραδοσιακά σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Το έθιμο του  Μπέη στο Διδυμότειχο, το έθιμο του Καλόγερου στη Δράμα, ο Χάσκαρης στην Καστοριά,  τα Αλευρομουτζουρώματα στο Ναύπλιο, το έθιμο της τράτας στη Σκόπελο και το αγαπημένο γαϊτανάκι εθιμο που το έφεραν οι μικρασιάτες πρόσφυγες στην Ελλάδα, ήταν μερικά από τα έθιμα που γνώρισαν τα παιδιά μέσα από τη διάδραση με τους ηθοποιούς!

Την Τρίτη τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το μουσικό έργο  “Το καρναβάλι των ζώων”, μαζί με την  μαμά του Στέφανού μας, την κυρία Ντίνα, που είναι μουσικός.

Ο Saint-Saëns συνέθεσε το  1886 για να διασκεδάσει με τους φίλους του, με αφορμή τον εορτασμό της Τρίτης πριν τη Σαρακοστή (αγγλικά: Shrove Tuesday, γαλλικά: Mardi Gras), μέρα που γιορτάζεται με ιδιαίτερο τρόπο στην πατρίδα του. Ζήτησε να μην δημοσιευθεί το έργο όσο ζούσε γιατί πίστευε πως θα έχανε το κύρος του ως συνθέτης. Πού να φανταστεί πως μετά τον θάνατό του Το Καρναβάλι των Ζώων θα αποτελούσε ένα από τα βασικά έργα του κλασικού ρεπερτορίου και θα τον έκανε διάσημο σε όλον τον κόσμο!

Τα παιδιά έφτιαξαν τις μάσκες τους  και το μουσικό καρναβάλι ξεκίνησε! Αφού άκουσαν και συμμετείχαν στο μουσικό έργο, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα μουσικά όργανα.  Η κα Ντίνα έφερε κιθάρα, αρμόνιο, ντραμς και το γλέντι ξεκίνησε. Γνωρισαν τα πνευστά, τα κρουστά και τα έγχορδα όργανα, αναγνώρισαν τους ήχους τους, πειραματίστηκαν και φυσικά χόρεψαν πολύ!

Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Ντίνα για την όμορφη εμπειρία !

Την Τετάρτη  μας  “επισκέφθηκαν ”  Οι τρεις μουσικοί του Πικάσο  που μας έδωσαν την ευκαιρία για πολλές πολλές μαθησιακές και διασκεδαστικές εμπειρίες και δράσεις!

Με την τεχνική βλέπω, σκέφτομαι, αναρωτιέμαι τα παιδιά παρατήρησαν  κάθε πίνακα ξεχωριστά, αναγνώρισαν και περιέγραψαν τι βλέπουν στον κάθε πίνακα. Βρήκαν τις διαφορές , ενώ είναι τα ίδια πρόσωπα είναι σε διαφορετική θέση, παίζουν άλλα μουσικά όργανα , στον έναν κρύβεται ένα σκυλί κάτω από το τραπέζι κλπ.  Παρατήρησαν τη διαφορά στα χρώματα  και η εξήγηση που έδωσαν είναι ότι στον πιο φωτεινό είναι μέρα ενώ στον πίνακα με τις αποχρώσεις του καφέ είναι νύχτα. Όταν ζητήθηκε να δώσουν έναν τίτλο στον καθένα αυτό ήταν το καθοριστικό σημείο!

Οι τίτλοι που έδωσαν είναι: Για τον πίνακα με τα φωτεινά χρώματα  3 μουσικοί σε αποκριάτικο γλέντι τη νύχτα”  ενώ για αυτόν με τις καφέ αποχρώσεις “Οι 3 μουσικοί κάνουν πρόβα για το βραδινό γλέντι”.   Στην ψηφοφορία δημοφιλίας οριακά κέρδισε ο πίνακας με τα φωτεινά χρώματα καθώς τα παιδιά είχαν πολύ δυνατά επιχειρήματα για να υπερασπιστούν την επιλογή τους. Κέρδισε όμως το έντονο χρώμα και η παρουσία του σκύλου. Για την ανάλυση των στοιχείων των πινάκων αλλά και για την έμπνευση των παιδιών και την ενεργή συμμετοχή τους σε όλες τις σχετικές δράσεις βοήθησαν τα βίντεο που ακολουθούν

Λίγα λόγια για το έργο:     Στο έργο απεικονίζονται τρεις μορφές, ένας αρλεκίνος, ένας πιερότος και ένας μοναχός, που κάθονται μπροστά σε ένα τραπέζι και κρατούν μουσικά όργανα και μια παρτιτούρα. Τα πρόσωπα των μουσικών κρύβονται από τις μάσκες. Ο μουσικός αριστερά παίζει βιολί (φαίνεται καθαρά το δοξάρι), στο κέντρο παίζει τρομπέτα, ενώ στα δεξιά ο μουσικός μάλλον παίζει κάποιο εκκλησιαστικό όργανο. Μπροστά τους υπάρχει ένα τραπέζι με παρτιτούρα. Ο Πικάσο διάλεξε αυτό το θέμα, ίσως για να εκφράσει μια χαρούμενη νότα της ζωής, όπως είναι η μουσική. Ίσως να ήθελε να δείξει την ανεμελιά των πλανόδιων μουσικών. Οι φιγούρες του πιερότου και του αρλεκίνου, που υπάρχουν  συχνά στη ζωγραφική του Πικάσο, προέρχονται από το ιταλικό λαϊκό θέατρο του δρόμου, την Κομέντια ντελ Άρτε  και από τις καρναβαλικές παραδόσεις. O πίνακας βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο Τέχνης της Φιλαδέλφεια (διαστάσεις 203Χ188 εκ.). Τον πρώτο πίνακα με τίτλο «Τρεις μουσικοί», τον  ζωγράφισε ο Πικάσο το 1921. Πρόκειται για αυτόν με τα πιο έντονα χρώματα. Μετά τον ξαναζωγραφισε σε διάφορες παραλλαγές. 

Ακούσαμε τα όργανα και τα αναγνωρίσαμε. Ζωντανέψαμε τον πίνακα με δικές μας πινελιές

Τα  παιδιά ζωγράφισαν και τους δικούς τους μουσικούς  όπως ο Πικάσο

IMG 5105d81c4ad1f49f633e010e6642f1d4 V

Έπειτα ήρθε η Τσικνοπέμπτη! Καρναβαλάκια, κέφι, γλέντι , παιχνίδια, έθιμα και χορός! Βέβαια στο τέλος ήρθαν και τα κρεατοσαντουϊτσάκια μας για να τσικνήσουμε κι εμείς όπως θέλει το έθιμο!

Η εβδομάδα μας ολοκληρώθηκε με μουσικά μοτίβα και παιχνίδια.

Παιχνίδι ψυχοκίνησης με τα καπέλα!

Τι ήταν όμως ο Αρλεκίνος και ο Πιερότος; Γνωρίσαμε λίγο τη Βενετία και την Comedia del Arte από εδώ Πληροφορίες

Κατασκευές

20250219 214945 1

Οι κλόουν του ολοήμερου!

Διαβάσαμε το παραμύθι της Ζωρζ Σαρρή Ο Αρλεκίνος .

LAe6lAo IOVF T

Πώς λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα;

Μέσα από το εργαστήριο δεξιοτήτων που σχετιζόταν με την υγιεινή διατροφή γεννήθηκαν πολλές ερωτήσεις για το ανθρώπινο σώμα και τις λειτουργίες του στα παιδιά. Έτσι λοιπόν αποφασίσαμε να ερευνήσουμε αυτή την καταπληκτική “μηχανή” όπου τα όργανα συνεργάζονται αρμονικά για να μπορεί να ζει ένας άνθρωπος.

Ξεκινήσαμε την έρευνά μας καταγράφοντας όσα γνωρίζουν τα παιδιά για το σώμα τους. Έπειτα μελετήσαμε το σώμα μας από “έξω προς τα μέσα”, ανακαλύπτοντας πώς λειτουργούν τα συστήματα: Μυοσκελετικό, Νευρικό, Κυκλοφορικό, Αναπνευστικό και πεπτικό.

Ο  “κύριος εγκέφαλος” ως πιλότος μας πήρε μαζί του σε ένα πολύ ενδιαφέρον ταξίδι.    UdfvM3lN 1 HVy

Παρακολουθήσαμε σχετικά εκπαιδευτικά βίντεο, κάναμε προσομοιώσεις των οργάνων και με πολλά εποπτικά μέσα τα παιδιά ανακάλυψαν πώς λειτουργεί το σώμα τους.

  1. Το σώμα μας όπως το βλέπουμε- Τα μέρη του, οι αισθήσεις μας

Τα παιδιά παρακολούθησαν τα βίντεο από το εκπαιδευτικό σενάριο από την πλατφόρμα “Αίσωπος” “Ανθρώπινο σώμα , η τελειότερη μηχανή ” εδώ

Κάναμε μετρήσεις υψους, βάρους, τις πατούσες και τις παλάμες μας! Πόσο διαφορετικά είναι τα σώματά μας!

2. Μυοσκελετικό σύστημα

Μαθαίνουμε χορεύοντας και διασκεδάζοντας!

3. Ο εγκέφαλος και το Νευρικό σύστημα

014.jpg

4. Η καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα

καρδια

Ο σφυγμός μου σε ηρεμία, ο σφυγμός μου μετά από έντονη κίνηση ! Αναπαράσταση της λειτουργία ςτης καρδιάς.

5. Το πεπτικό σύστημα

Διαβάσαμε το βιβλίο Ο Μάκης ο Ενζυμάκης και η μάχη στο στομάχι.

Αναπαράσταση το ταξίδι της τροφής

20250214 215445

6. Το αναπνευστικό σύστημα

Τελική κατασκευή μας το ανθρωπάκι  για εμπέδωση – ομοίωμα με τα  όργανα και τα συστήματα  του σώματος που μάθαμε.  “Από έξω προς τα μέσα το σώμα μας”. Τα ενώσαμε στο κεφάλι και ανοίγει σα βιβλίο του σώματος!

Τα βιβλία μας και το άλλο εποπτικό υλικό με στο οποίο τα παιδιά  είχαν πρόσβαση όλη την εβδομάδα.

20250214 12561120250214 12560720250214 143411 1

Οι εικαστικές δημιουργίες των παιδιών

Μικροί Πικάσο με πρόσωπα όλα έμπνευση στο Ολοήμερο 1

20250213 233902

Στο τελικό κουίζ  αξιολόγησης τα παιδιά τα πήγαν υπέροχα!

και διασκέδασαν με πολύ χορό!

Ήταν μία πολύ όμορφη και δημιουργική εβδομάδα για τους μικρούς μας εξερευνητές. Αλλά και αυτό το ταξίδι τελειώνει για να ξεκινήσουμε ένα καινούριο πάλι από την αρχή.

Διαφάνεια12

Ο ΡΟΥΛΗΣ ΤΡΟΦΟΥΛΗΣ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ (Μέρος 2ο)

  4ο  εργαστήριο – Εποχιακά φρούτα- λαχανικά

Στο 4ο εργαστήριο  τα παιδιά έπαιξαν με τα φρούτα και τα λαχανικά, γνώρισαν τις βιταμίνες, εραυνησαν τα τοπικά προϊόντα και την αξία τους , συζητήσαν για την αξία κατανάλωσης εποχικών προϊόντων.Ομαδοποιήσαν τα φρούτα και τα λαχανικά μέσα από σκυταλοδρομία! Τα φρούτα και τα λαχανικά διαφωνούν, ποιο είναι πιο θρεπτικό με βάση τα σπιτάκια των βιταμινών προσπαθούν να μας πείσουν για την αξία τους! Τα παιδιά παρουσίασαν τα φρούτα ή τα λαχανικά της εποχής που ερεύνησαν. Ποια φρούτα ή λαχανικά είναι εποχικά; Τέλος δημιουργησαν το μοτίβο των εποχών με τα φρούτα σύμβολα κάθε μιας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ!!!!!!

Επισκεφτήκαμε το εργοστάσιο του Μπαρμπα-Στάθη και τα παιδιά συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την υγιεινή διατροφή. Γνώρισαν τα φρούτα και τα λαχανικά  από τη σπορά ως τη συγκομιδή και την επεξεργασία, για να τα έχουμε όσο το δυνατό πιο φρέσκα στο πιάτο μας!

Είδαμε τα τοπικά προϊόντα στην Ελλάδα σε χάρτη στο Φωτόδεντρο πατήστε στο σύνδεσμο    Παραγωγικός χάρτης Ελλάδας

5ο εργαστήριο – Νερό, υγιεινή διατροφή και άσκηση: To τρίπτυχο της επιτυχίας!

Τα παιδιά  μετά από όλες αυτές τις μαθησιακές εμπειρίες “μαγείρεψαν” τη δική τους υγιεινή συνταγή.

Το 5ο εργαστήριο αφορά την παιδική παχυσαρκία και την αξία της σωματικής άσκησης καθώς και το πολύτιμο για το σώμα μας νερό. Μέσα από εκπαιδευτικά βιντεάκια η συζήτηση άναψε!

Τι συμβαίνει όταν δεν πίνουμε νερό; Γιατί είναι σημαντικό το νερό για το σώμα μας;

Γιατί είναι πολύτιμο το νερό; Το σώμα μας έχει νερό; Πώς το χάνουμε; Τι είναι η αφυδάτωση; Ποιες οι επιπτώσεις της;

20250205 231245 1

Παρατηρήσαμε το βίντεο και τα παιδιά συζήτησαν για τα προβλήματα που δημιουργεί η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή.

Ακόμη κι αν τρεφόμαστε υγιεινά για το σώμα μας είναι απαραίτητη η κίνηση και η άθληση!

Ας γυμναστούμε διασκεδαστικά!

 

6ο εργαστήριο – Γίνομαι διαιτολόγος για μια μέρα!

Στο 6ο εργαστήριο τα παιδιά μπήκαν στη διαδικασία να δημιουργήσουν υγιεινά γεύματα. Με την παροιμία ” Το πρωί τρώω σα βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σα ζητιάνος  οι ομάδες των γευμάτων : Πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό αλλά και των σνακ για  τα ενδιάμεσα γεύματα,δεκατιανανό και απογευματινό έπιασαν δουλειά.

Επίσκεψη!!!!

Για να μάθουμε περισσότερα καινα μπορέσουμε να φτιάξουμεένα ημερήσιο διατροφολόγιο καλέσαμε στο σχολείο μας τη διατροφολόγο κυρία  Ανθή και μας βοήθησε πολύ! Τα παιδιά έκαναν πολλές ερωτήσεις και έμαθαν

 

Το Φ του Φλεβάρη κινητοποιεί τα παιδιά και βρίσκουν τις τροφές που αρχίζουν απο την ίδια φωνούλα.

IMG ef94c3e699be4d64239cc6b5f0432615 V 1 IMG fa0c1e1b47e6d3c7dc3033978bd7114b VIMG c26883af7ae10af1fb05dea4735fbb4f V

Παιχνιδια εμπέδωσης και διασκέδασης!

IMG 57732c9398505ea1d26e3e7a54b26cc1 V 1 IMG 399ad3b58aa7d6bf0bc4554b02b352b1 V

20250207 125313

Αποχαιρετήσαμε των Ρούλη Τροφούλη και τα παιδιά δημιούργησαν ένα παραμύθι με βάση τις γνώσεις που απέκτησαν με τη βοήθεια του σε αυτή την γνωστική περιπέτεια!

Το παραμύθι του 1ου τμήματος στο Storyjumper διαβάστε το εδώ


book title
Διαβάστε το βιβλίο στο StoryJumper

Το παραμύθι του 2ου τμήματος ακούστε και δείτε το εδώ

Καλό Σαββατοκύριακο!

ab40bb4eb9acde439a01902ada20a557

Ο Γενάρης μας αποχαιρετά με πολλές δράσεις!!!

Τελευταία βδομάδα του Γενάρη ο χρόνος κύλησε για τα παιδιά δημιουργικά, χαρούμενα, με παιχνίδι, εκδηλώσεις και επισκέψεις καθώς και συνέχιση του εργαστηρίου για την διατροφή. Το 2ο μέρος των δράσεων του εργαστηρίου θα αναρτηθεί στο επόμενο άρθρο με την ολοκλήρωση του.

Κοπή της βασιλόπιτας στα δύο τμήματα

IMG 3d35b63a7082c7a22788de4598a1e667 V

20250129 143602 1

 Ευχαριστούμε πολύ το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Νηπιαγωγείων Πεύκων για τις βασιλόπιτες και τα δώρα για τους τυχερούς των 2 τμημάτων.

   Γιορτή των 3 Ιεραρχών

    Φέτος γιορτάσαμε τη γιορτή των 3 Ιεραρχών με ένα πιο διαδραστικό τρόπο. Αφού μιλήσαμε για τους 3 Ιεράρχες, προστάτες των γραμμάτων, μας επισκέφθηκε η γιαγιά της Μαρίας μας που ασχολείται με την τέχνη της Αγιογραφίας. Μάθαμε πολλά μυστικά των αγιογράφων, πώς φτιάχνουν τα ειδικά χρώματασκόνη με το αυγόξυδο, πώς κάνουν το περίγραμμα,τη βάση και τις στρώσεις χρωμάτων και πώς καταφέρνουν να κάνουν τόσο εκφραστικά πρόσωπα. Η κυρία Μαρία έδωσε στα παιδιά να ζωγραφίσουν τους 3 Ιεράρχες και εκείνα προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν κάποιες από τις τεχνικές που μας έδειξε.  Το ένα τμήμα χρησιμοποίησε ξυλομπογιές και το άλλο τέμπερες για να δημιουργήσει!

Στατιστική : Ο καιρός του μήνα Γενάρη

Στο τέλος κάθε μήνα μία από τις δραστρηριότητές μας  είναι η συλλογή στατιστικών στοιχείων για τα καιρικά φαινόμενα του μήνα με την καταμέτρησή τους και τη δημιουργία ραβδογραμμάτων. Τα παιδιά κάθε μέρα (σαν μία καθημερινή ρουτίνα) εκτός από το ημερολόγιο καταγράφουν και τον καιρό σε ανάλογο πίνακα. Την τελευταία μέρα του μήνα γίνεται η καταμέτρηση, η δημιουργία ραβδογράμματος και η σύγκριση των φαινομένων. Ο Γεναρης είχε περισσότερες μέρες με ηλιοφάνεια; Με βροχή; Με χιόνι; Με συνεφιά; κλπ

Η εβδομάδα έκλεισε με υγιεινή φρουτοσαλάτα που ενθουσίασε τα παιδιά  και  χειμωνιάτικη λαχανοσαλάτα!20250131 140403

 

Στο ολοήμερο τα παιδιά εν δράσει καθημερινά …

Παιχνίδι, χαρά, δημιουργικότητα και συνεργασία!!!

Καλωσορίζουμε το τελευταίο παιδί του χειμώνα, τον Φλεβάρη, με ένα παραμύθι

 

Screenshot 2025 01 22 192235

«Ο ΡΟΥΛΗΣ Ο ΤΡΟΦΟΥΛΗΣ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ» (μέρος 1ο)

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ –ΘΕΜΑΤΙΚΗ: ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ  ΕΥ ΖΗΝ

ΥΠΟΘΕΜΑΤΙΚΗ: 1. ΥΓΕΙΑ: ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Στα πλαίσια του 2ου εργαστηρίου Δεξιοτήτων τα παιδιά του Νηπιαγωγείου μας, μέσα από ποικίλες βιωματικές δραστηριότητες και παιχνίδια με την βοήθεια του «Ρούλη- Τροφούλη», κατανοούν την προέλευση των τροφών, την αξία τους και τις επιδράσεις τους στην υγεία.  Χρησιμοποιήθηκαν επικουρικά παραμύθια, εκπαιδευτικά βίντεο, τραγούδια και τα παιδιά δημιούργησαν κατασκευές. Μέσα από τη συζήτηση και τις δράσεις μαθαίνουν για την μεσογειακή διατροφή, την ψυχική και σωματική υγεία.
Στο 1ο  εργαστήριο τα παιδιά έθεσαν τους κανόνες που θα λειτουργήσει η ομάδα και  γνώρισαν τον Ρούλη Τροφούλη που μαζί του θα ταξιδέψουν στη χώρα της Υγιεινής Διατροφής και Υγείας.

Τα παιδιά απάντησαν στις ερωτήσεις του Ρούλη καθώς ήδη γνωρίζουν για την υγιεινή διατροφή  κάποια πράγματα και η αναζήτηση της γνώσης ξεκινά. Για την ανίχνευση των πρότερων γνώσεων των παιδιών, με την τεχνική της ιδεοθύελλας (brainstorming), δημιουργήσαμε εννοιολογικό χάρτη «Η Διατροφή – Υγιεινές και Ανθυγιεινές Τροφές» 

Ακούσαμε και χορέψαμε

Στο 2ο εργαστήριο διαβάζουμε το παραμύθι



Λήψη αρχείου

Ποια είναι η πιο αγαπημένη μας τροφή και ποια δεν αγγίζουμε; Τα μακαρόνια ήταν η πιο αγαπημένη τροφή και έγινε η πιο μεγάλη ομάδα παιδιών. Ακολούθησαν τα γιουβαρλάκια και τα ψάρια. Η τροφή που δεν αγγίζουν οι περισσότεροι ήταν οι μελιτζάνες και τα φασόλια.

‘Ωρα για παιχνίδι. “Ποιος θα τρώει τι;”

Σα φύλλο αξιολόγησης δόθηκε το παρακάτω.

20250123 200014 2

 

Τα ναι και τα όχι της Διατροφής μας

Στο 3ο εργαστήριο με τη βοήθεια του Ρούλη  γνωρίσαμε την προέλευση των τροφών, τις ομάδες τροφών, τα ωφέλη τους και τη θέση τους στην πυραμίδα της  διατροφής.

Παίξαμε τον Τάκη τον Ρομποτάκη που σιγά σιγά χάνει την ενέργειά του και για να την ξανααποκτήσει χρειάζεται ένα υγεινό γεύμα!

20250123 195349

Κάπως η κυρία Διατροφή του παραμυθιού μας είχε προιδεάσει για αυτά που η Κολοτούμπα, φίλη του Ρούλη μας βοήθησε να γνωρίσουμε : Tις ομάδες των τροφών και τα διαφορετικά θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν στο σώμα μας. Ξεκίνησε έτσι η διερεύνηση γιατί δε φτάνει μόνο  “να τρώμε υγιεινά φαγητά” για να έχουμε ενέργεια και να είμαστε υγιείς και χαρούμενοι; Με ποιο κριτήριο θα πρέπει να επιλέγουμε τροφές, μόνο με βάση τις προτιμήσεις μας ή από όλες τις ομάδες! Γιατί;



Λήψη αρχείου

Ένα πολύχρωμο υγιεινό πρωινό ζήτησε ο Ρούλης να ετοιμάσουν τα παιδιά του 1ου τμήματος και το αποτέλεσμα ήταν υπέροχο!

Στο 2ο τμήμα τα παιδιά άνοιξαν το μαγαζάκι ης υγιεινής διατροφής καθώς η αξία των προϊόντων του είναι ανάλογη της διατροφικής τους αξίας και της θέσης τους στην πυραμίδα. Στην κλίμακα1-5.

Την εβδομάδα μας κλείσαμε με μαγειρική! Η μαμά του Παναγιώτη μας, η κυρία Επιστήμη, έφερε υγιεινά υλικά, συνταγές και μας βοήθησε να φτιάξουμε νόστιμα πιτσάκια! Την ευχαριστούμε πολύ για την προσφορά της υλική και μη! Περάσαμε υπέροχα!

 

Ελάτε να παίξουμε και να θυμηθούμε

Ένα βιντεάκι για να θυμηθούμε όσα μάθαμε

 

animaatjes kerst 79870

ΧΙΟΝΙ, ΧΙΟΝΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΧΙΟΝΟΝΙΦΑΔΕΣ

Την εβδομάδα που πέρασε ο χειμώνας είχε άγριες διαθέσεις, η θερμοκρασία έπεσε, όλα γύρω άσπρισαν από το αφράτο χιόνι και μας δόθηκε η ευκαιρία να ερευνήσουμε και να διασκεδάσουμε, να μάθουμε και να δημιουργήσουμε!

Φυσικά παίξαμε χιονοπόλεμο στην κάτασπρη αυλή μας και φτιάξαμε χιονάνθρωπο!

20250116 214322

Με αφορμή το παραπάνω παραμυθοτράγουδο συζητήσαμε λίγο για τα ζωάκια και τις δυσκολίες που έχουν όταν χιονίζει .Τα παιδιά ανέφεραν και αυτά  τα ζωάκια που κοιμούνται το χειμώνα και έτσι γλιτώνουν την πείνα και το κρύο. Έφτιαξαν έτσι μια δικιά τους ιστορία αλληλεγγύης με ένα χιονάνθρωπο και  ένα ζωάκι της επιλογής τους.

Διαβάσαμε το παραμύθι του Μάνου Κοντολέων “Ο χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει”  που στάθηκε αφορμή για δραστηριότητες από διάφορα γνωστικά αντικείμενα.

Εδώ μπορείτε να το παρακολουθήσετε σε βίντεο

Συζητήσαμε για τα φαινόμενα της τήξης και της πήξης, καθώς και για τις καταστάσεις της ύλης (στερεό-υγρό-αέριο), τη σημασία της θερμοκρασίας και τη μέτρηση της.  Ποιο είναι το καλύτερο θερμομονωτικό υλικό (κακός αγωγός της θερμότητας); Κάναμε πειράματα, παρατηρήσαμε, διατυπώσαμε τις υποθέσεις μας, καταλήξαμε σε διαπιστώσεις και δημιουργήσαμε.

  1. Πού θα συμβουλεύατε τον χιονάνθρωπο να πάει, τι να κάνει για να μη λιώσει; Συζητήσαμε τις ιδέες που παρουσίασαν τα παιδιά και  μετά από συζήτηση και επιχειρήματα τα παιδιά κατέληξαν πως αν μπει κάπου μέσα, όπως σε σπίτι, σπηλιά ή φωλιά δέντρου, όπως υποστήριξαν κάποια η ζέστη θα μπει καθ θα τον λιώσει “αφού η ζέστη μπαίνει το καλοκαίρι στο σπίτι μας” Στο ψυγείο αν μπει θα αργήσει να λυώσει. Στην κατάψυξη δε θα λιώσει όπως και στον Βόρειο πόλο ή στην κορυφή του Έβερεστ! Γιατί εκεί έχει κρύο.

Έπειτα ήρθε η ώρα για πιο επιστημονική έρευνα. Χρησιμοποιήσαμε λοιπόν το θερμόμετρο και πειραματιστήκαμε. Βάλαμε χιόνι στο ψυγείο, στην κατάψυξη, στην τάξη, πάνω στο καλοριφέρ και έξω στην αυλή που η θερμοκρασία ήταν 2 βαθμοί πάνω από το μηδέν. Τα παιδιά έκαναν υποθέσεις, παρατήρησαν την εξέλιξη του πειράματος και απέρριψαν ή επιβεβαίωσαν τις υποθέσεις τους.Τα ερωτήματα που τέθηκαν στα παιδιά για έρευνα και απάντηση ήταν:

– Πού λιώνει πιο γρήγορα το παγάκι;  -Με ποιο υλικό αν τυλίγαμε το χιονάνθρωπο θα άντεχε περισσότερο; – Γιατί λιώνει ο χιονάνθρωπος ή/και το παγάκι;

Στη σακούλα και το αλουμινόχαρτο, στο χαρτί και τη λαδόκολλα έλιωσε το παγάκι. Στο τούλι και το ύφασμα είχαν μειωθεί σε όγκο αλλά ακόμη διατηρούσαν τη στέρεη μορφή τους. Η γούνα είχε διατηρήσει το παγάκι, που σχεδόν δεν είχε πειραχτεί. Καλύτερο θερμομονωτικό κρίνεται η ΓΟΥΝΑ. Με αυτή πρέπει να τυλίξουμε τον χιονάνθρωπο για να διατηρηθεί και να μη  υγροποιηθεί!

Μετρήσαμε τραγουδώντας χιονάνθρωπους στα ελληνικά και στα αγγλικά  με την κυρία Φαίη και διασκεδάσαμε.

 

– Πώς γίνονται οι χιονονιφάδες; Γιατί η κάθε μία είναι μοναδική; Παρακολουθήσαμε τα βίντεο για να απαντήσουμε.

Δημιουργήσαμε μοναδικές χιονονιφάδες με πολλούς τρόπους. Με αλατόνερο και πινέλο, με εφαρμογές στο διαδίκτυο, με ζωγραφική και χρώματα!

Δημιουργήστε και σεις τις δικές σας μοναδικές χιονονιφάδες στο πατώντας σύνδεσμο Μοναδικές χιονονιφάδες

Ένα γλυκό παραμύθι για το Σαββατοκύριακο.

Οι σελιδοδείκτες μας για τη δανειστική βιβλιοθήκη μας!

Ας παίξουμε

20250116 114052 1

 

Καλό Σαββατοκύριακο!

1617712451 32320

ΚΑΛΩΣ ΜΑΣ ΗΡΘΕΣ 2025!

Το σχολείο μας γέμισε γέλια και παιδικές φωνές μετά από τις διακοπές των Χριστουγέννων! Με μεγάλη διάθεση και χαρά μοιραστήκαμε στις ομάδες μας τα νέα μας και το πώς περάσαμε αυτές τις μέρες.  Όλα τα παιδιά είχαν τόσα πολλά να μοιραστούν με τους φίλους και τις δασκάλες τους!!! Άναψε λοιπόν η συζήτηση την 1η μέρα που συναντηθήκαμε και πάλι ….1 χρόνο μεγαλύτεροι !

Τα παιδιά έκαναν τις απαραίτητες αλλαγές στο ημερολόγιο της  κάθε τάξης μια και δεν αλλάζει μόνο η μέρα ή και ο μήνας αλλά και ο χρόνος.  Παρέμεινε ίδια η εποχή. Γιατί; Μα γιατί ο Γενάρης είναι ο 2ος μήνας του χειμώνα. Καλωσορίσαμε λοιπόν το 2025 με εικαστικές δημιουργίες και βάζοντας στόχους για τη νέα χρονιά.

Πίσω από το καπέλο της Πρωτοχρονιάς του 2025 εμφανίζονται οι στόχοι που βάζουμε και θέλουμε να πετύχουμε ετούτη τη χρονιά.

Μετά τους στόχους που βάλαμε για το 2025  αποφασίσαμε να παίξουμε με τους αριθμούς που είναι τόσο σημαντικοί στη ζωή μας.

Στα παιχνίδια με τους αριθμούς δε θα μπορούσε να λείψει και η Σούλα η Μελισσούλα, το ρομποτάκι μας  που συστήθηκε και στους πιο μικρούς μας φίλους. Έτσι σχεδιάσαμε τις διαδρομές που έπρεπε να κάνει κάθε φορά, γράψαμε τον κώδικά και … έτοιμη για τα ταξίδια της. Τα μεγάλα νήπια εξήγησαν στα μικρά πώς δίνουμε εντολές στο ρομποτάκι μας κάθε φορά.

Καλωσορίσαμε και τον Ιανουάριο που πήρε το όνομά του από τον Ιανό   (λατινικά: Ianus) έναν από τους παλαιότερους θεούς των Ρωμαίων με τα δύο πρόσωπα. Στον Ιανουάριο ο λαός μας έχει δώσει διάφορες ονομασίες, όπως το Γενάρης επειδή τότε γεννούν τα γιδοπρόβατα, και Μεσοχείμωνας επειδή είναι ο μεσαίος από τους μήνες του χειμώνα.Είναι επίσης και ο μήνας με το λαμπρότερο φεγγάρι: «Του Γενάρη το φεγγάρι μοιάζει σα μαργαριτάρι». Ονομάζεται και Γατόμηνας επειδή στη διάρκειά του ζευγαρώνουν οι γάτες, και Μεγάλος μήνας ή Τρανός μήνας γιατί είναι ο πρώτος μήνας του έτους και σε αντιδιαστολή με τον Φεβρουάριο που είναι «κουτσός» (Κουτσοφλέβαρος). Οι Αλκυονίδες μέρες τού έχουν δώσει και την ονομασία «γελαστός», αλλά είναι επίσης γνωστός και ως «κλαδευτής». Άλλες ονομασίες: Γενολοήτης (επειδή αυτόν τον μήνα γεννοβολούν τα κοπάδια), Κρυαρίτης γιατί τον μήνα αυτόν οι θερμοκρασίες ειναι χαμηλές. Ο Ιανουάριος ονομάζεται επίσης Καλαντάρης

Μετά τη συζήτησή μας για τον 1ο μήνα του χρόνου τα παιδιά ζωγράφισαν πώς  φαντάζονται ότι θα ήταν ο Γενάρης αν ήταν άνθρωπος ….. και έγραψαν το όνομά του όπως μπορούσαν.

Διαβάζουμε και την όμορφη ιστορία του μικρού Γενάρη , γιου του Χειμώνα και της Παγωνιάς!



Λήψη αρχείου

Κατασκευές στο ολοήμερο για τον Γενάρη

Καλό Σαββατοκύριακο!

Με παιχνίδια

kala xristoygenna xronia polla

Χριστουγεννιάτικες δράσεις συνέχεια…

Τελευταία εβδομάδα πριν τις διακοπές και το ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης συνεχίζει να  εμφανίζει κάθε μέρα και μία αποστολή στα παιδιά , που σαν βοηθοί του Αη- Βασίλη βάζουν τα δυνατά τους για το χριστουγεννιάτικο, γιορτινό κλίμα με τραγούδια, κατασκευές, αστεράκια και πολλή χρυσόσκονη…

Με αφορμή τη συζήτηση από το παραμύθι μαζέψαμε στο σχολείο μας πάρα πολλά όμορφα παιχνίδια για να τα χαρίσουμε σε παιδιά που δεν έχουν για να παίζουν. Τα ομαδοποιήσαμε σε παιχνίδια για μωρά, σε παζλ και επιτραπέζια, σε κούκλες και κουζινικά και σε αυτοκίνητα , σε τουβλάκια. Φτιάξαμε και ένα πάκο με βιβλία! Πόση χαρά θα πάρουν τα παιδιά με αυτό το δώρο αγάπης!  “Είναι σπουδαίο να μπορείς να χαρίζεις κάτι δικό σου που δεν το χρησιμοποιείς πια τόσο πολύ” αυτό έμαθαν τα παιδιά μας μέσα από αυτή τη δράση.

20241219 120938

Το παραμύθι που ακολουθεί έδωσε την αφορμή στα παιδιά να σχεδιάσουν και να προτείνουν καινούριες στολές στον Άη Βασίλη. Οι ιδέες όλων ήταν καταπληκτικές.

https://youtu.be/_1Yjx-dkqRg?si=A0DtO6vbr47lkQPX

Είδαμε κάρτες με ευχές και τα παιδιά ξεχώρισαν ποιες είναι για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Τα πιο παλιά χρόνια οι άνθρωποι έστελναν τις ευχές τους με κάρτες τώρα πώς; Με το κινητό ήταν η απάντηση. Με το τηλέφωνο ή με μήνυμα. Εμείς πάντως  αποφασίσαμε να στείλουμε τις ξεχωριστές ευχές στα αγαπημένα μας πρόσωπα με μία κάρτα από τα χεράκια μας! Αλλά και να ετοιμάσουμε μία πρόσκληση για τη θεατρική μας παράσταση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

20241220 20182420241220 202444

Τα παιδιά ετοίμασαν το γράμμα για τον Άγιο Βασίλη που πήγε στο Βόρειο Πόλο κατευθείαν απο το μαγικό μας γραμματοκιβώτιο αλλά και το δώρο που θα του αφήσουν στο τζάκι με τη ζεστή σοκολάτα και τα κουλουράκια. Τραγούδησαν και χόρεψαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Το αγαπημένο μας  “Τρίγωνα κάλαντα” έδωσε το έναυσμα για γλωσσικά και μουσικά παιχνίδια.Έτσι τα παιδιά αναγνώρισαν τις συλλαβές και  το έπαιξαν με τα κουδουνάκια-νότες.

20241220 201506

Τα ημερολόγιά μας για το 2025, έτοιμα και αυτά!

20241220 200050

Το εργαστήρι του Ολοημέρου!

Το σκηνικό μας είναι έτοιμο και περιμένει το κουδουνάκι της παράστασης για να γεμίσει μικρούς ταλαντούχους ηθοποιούς!

“Η κυρά Καλή και η κυρά Κακή”, μία υπέροχη παράσταση, τη Δευτέρα 23-12- 24 στο νηπιαγωγείο μας! 20241220 202957

Καλό Σαββατοκύριακο !

 

Με παιχνίδι, χαρά και χριστουγεννιάτικη μαγεία!