4ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Ν. ΙΩΝΙΑΣ – ΒΟΛΟΥ

Παρέχεται από το Blogs.sch.gr

UNESCO APSnet – Οι Μάηδες της Μακρινίτσας

Δεκ 202310
Ως σχολείο που ανήκουμε στο δίκτυο UNESCO ASPnet σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων θα ασχοληθούμε με το έθιμο “Οι Μάηδες της Μακρινίτσας” και ξεκινήσαμε με την παρουσίαση του εθίμου στα παιδιά.
Υπεύθυνος ο κος Νίκος Τσούκας…ένα όμορφο ταξίδι ξεκινά.
Οι Μάηδες της Μακρινίτσας έχουν χαρακτηριστεί κατά καιρούς ως χορευτικομιμητικό έθιμο, ως δραματική παράσταση, ως μαγευτικό δρώμενο, ως πανάρχαιος μύθος ή ως μαγικοθρησκευτικό έθιμο. Σύμφωνα με τον Σαχινίδη, οι Μάηδες ήταν μαγικά αγροτικά φυσιολατρικά έθιμα, που χαρακτηρίζονταν από μαγικοθρησκευτικά δραματοποιημένα θεάματα και μιμοδράματα (δρώμενα), που είχαν ευετηριακή, προφυλακτική και αποτρεπτική σκοπιμότητα. Ως έθιμο που συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης χαρακτηρίζουν τους Μάηδες οι Χουρμουζιάδης, Ασημακοπούλου-Ατζακά και Μακρής, καθώς επίσης και ως κράμα αυτοσχεδιασμού και στοιχείων μουσικής, λόγου και κινήσεως αυστηρά προκαθορισμένων από την παράδοση. Το στοιχείο εγγράφηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2021.
Το Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, το οποίο μπορείτε να επισκεφτείτε σε αυτό τον ιστότοπο, φιλοδοξεί να γίνει ένα δημόσιο βήμα για τους ίδιους τους φορείς της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και τις κοινότητές τους. Από το βήμα αυτό έχουν την ευκαιρία να αναστοχαστούν για τη συλλογική τους μνήμη και ταυτότητα, αλλά και να μοιραστούν την πολιτισμική εμπειρία τους με το ελληνικό και διεθνές κοινό.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αποτελεί ένα διεθνές κείμενο-πλαίσιο που δίνει σε όλους μας ‒τις κοινότητες, τη διοίκηση και τους ειδικούς επιστήμονες‒ τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε με τρόπο συμμετοχικό και δημοκρατικό δράσεις για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της σημασίας της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
24 11 23 α.24 11 23 β.24 11 23
από κάτω από: UNESCO ASPnet, Αειφόρο Σχολείο, Σχέδιο δράσης 2023 - Σχέσεις σχολείου & οικογένειας| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο UNESCO APSnet – Οι Μάηδες της Μακρινίτσας    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Πρόσφατα σχόλια

    Ιστορικό



    Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
    Αντίθεση
    Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων