28η Οκτωβρίου

Χρόνια πολλά Ελλάδα!

Είδαμε πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από τον πόλεμο το παρατηρήσαμε και το σχολιάσαμε.

Μιλήσαμε για τις αξίες τις ειρήνης και τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου.

Μιλήσαμε για την ελληνική σημαία, τα χρώματα, τις γραμμές.

Εντοπίσαμε την Ελλάδα στον χάρτη, παρατηρήσαμε το σχήμα και τη θέση της σε σχέση με τις άλλες χώρες.

 

Φθινόπωρο

Καλωσορίζουμε το Φθινόπωρο. Τα θέματα είναι πολλά και προσπαθήσαμε να ασχοληθούμε με τα περισσότερα. Μιλήσαμε για τον κύκλο των εποχών, τον καιρό, τα πρωτοβρόχια, τις αλλαγές στη φύση, τα χρώματα, τα ζώα που προετοιμάζονται για το κρύο, τα φρούτα.

Μιλήσαμε για τα φύλλα που αλλάζουν χρώμα και παρακολουθήσαμε μια ιστορία από τον υπολογιστή και απαντήσαμε στο ερώτημα γιατί αλλάζουν χρώμα τα φύλλα κατά η διάρκεια του Φθινοπώρου. Βγήκαμε στην αυλή και μαζέψαμε φύλλα σε πολλά χρώματα, τα χωρίσαμε ανάλογα με την απόχρωση Φτιάξαμε ομαδικές κατασκευές και ατομικές με διάφορες τεχνοτροπίες .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

τμήμα 2ο

 

 

 

 

 

 

 

τμήμα 1ο

 

Μιλήσαμε και για τις καταστροφικές φωτιές και τις συνέπειες που έχουν στα δάση και στα δέντρα και το αποτυπώσαμε στην ομαδική εργασία

 

τμήμα 1ο

 

4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΖΩΩΝ

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων είναι διεθνής ημέρα δράσης 
για τα δικαιώματα των ζώων και την καλή διαβίωση.

Με αφορμή το παρακάτω βιβλίο συζητήσαμε για τα δικαιώματα των ζώων και είπαμε τι χρειάζονται και πώς πρέπει να τους φερόμαστε.

Μετά από ψηφοφορία διαλέξαμε το αγαπημένο ζωάκι της τάξης και φτιάξαμε μια κατασκευή γι’αυτό

 

Europe Code Week

Συμμετοχή του νηπιαγωγείου μας στην Ευρωπαϊκή εβδομάδα κώδικα.

Η δράση ονομάζεται Crack the Code – Σπάσε τον Κώδικα.
Τα παιδιά ζωγραφίζουν με μαύρο μαρκαδόρο μια εικόνα σε ένα πλέγμα και στη συνέχεια την κωδικοποιούμε χρησιμοποιώντας κάτι σαν δυαδικό σύστημα, έναν κώδικα δλδ. για κάθε μαύρο τετράγωνο χρησιμοποιούμε τον αριθμό 1 και για κάθε λευκό, το 0.

Δραστηριότητα με θέμα: Φθινοπωρινά φρούτα

Ποιο φρούτο αναστενάζει για λάδι;

CODE PEAR

ΣΕΙΣΜΟΣ, ΣΕΙΣΜΟΣ… ΜΗΝ ΣΕ ΠΙΑΝΕΙ ΠΑΝΙΚΟΣ

ΑΣΚΗΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Όπως κάθε χρόνο  και σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας και της Γενικής Γραμματείας  Πολιτικής Προστασίας  ,πραγματοποιήσαμε την Τρίτη 5 Οκτωβρίου  μας άσκηση σεισμού.

Ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο που εκδηλώνεται συχνά στη χώρα μας. Η Ελλάδα είναι η πρώτη σε σεισμικότητα χώρα στην Ευρώπη και η έκτη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η απόκτηση γνώσεων για τη σωστή αντιμετώπιση του φαινομένου του σεισμού, σε μία χώρα με συνεχή σεισμική δραστηριότητα όπως η Ελλάδα, πρέπει να ξεκινά από τα πρώτα σχολικά χρόνια.

Αρχικά ,διερευνήσαμε τις προ υπάρχουσες γνώσεις και εμπειρίες των νηπίων σχετικά με το θέμα και συζητήσαμε με τα παιδιά τι είναι σεισμός…. Κάποιες φορές νοιώθουμε τη γη να κουνιέται….. Τότε γίνεται σεισμός…. Ο σεισμός γίνεται ξαφνικά και τελειώνει γρήγορα…..Με τον σεισμό μπορεί να ραγίσουν τοίχοι, να σπάσουν τζάμια, να πέσουν κάτω βαριά αντικείμενα, μπορεί να κοπεί το ρεύμα, το νερό και το τηλέφωνο. Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε στο Ίντερνετ εκπαιδευτικά βίντεο με θέμα τον σεισμό.

Μάθαμε τους αριθμούς έκτακτης ανάγκης και γιατί καλούμε τον καθένα (100,166,166)

 

 

 

 

Παρουσίαση κουτιού πρώτων βοηθειών.

Παρατηρήσαμε τι περιέχει και σε τι χρησιμεύει το περιεχόμενο του.

ΠΑΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ

Στο Νηπιαγωγείο πρωταρχικός στόχος είναι να μάθουμε να αναγνωρίζουμε το όνομά μας και να το γράφουμε. Πολλές δραστηριότητες πραγματοποιούνται στην αρχή της χρονιάς προς την επίτευξη αυτού του στόχου.

  • Το ονόματα των παιδιών υπάρχουν σε καρτελάκια παντού στην τάξη: στα συρτάρια στο παρουσιολόγιο, στα παγκάκια κλπ.
  • Βάζουμε τα ονόματα των παιδιών στην παρεούλα και κάθε παιδί αναγνωρίζει το δικό του.Το παιχνίδι παίζεται πολλές φορές. Στην αρχή βάζουμε λίγα λίγα τα ονόματα και στη συνέχεια περισσότερα.
  • Κρατώντας τα ονόματά τους στην παρεούλα, γράφουμε ένα γράμμα στον πίνακα και λέμε το όνομα του παιδιού που αρχίζει με αυτό το γράμμα.

Συνθέτω το όνομά μου και μετράω τα γράμματα

 

 

 

 

Έβρεξε σήμερα καρτέλες με ονόματα

 

 

 

 

 

 

 

 

Βρήκαμε το όνομα μας , αφού πρίν είχαμε παρατηρήσει καλά από ποια γράμματα αποτελείται και με ποια σειρά τα βάζουμε για να το συνθέσουμε.

Κινηθήκαμε στο χώρο ψάχνοντας την καρτέλα του ονόματός μας

 

 

 

 

 

 

 

Ψαρεύω το όνομά μου

Κατασκευές με τα ονόματά μας