της Ιωάννας Βούλγαρη, θεολόγου του 4ου ΓΕΛ Ιωαννίνων “ΑΚΑΔΗΜΙΑ”
Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), το 1992, ανακήρυξε την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία[1]. Ως «Άτομα με Αναπηρίες» νοούνται τα άτομα με μακροχρόνιες διανοητικές ή σωματικές δυσχέρειες οι οποίες χρίζουν ειδικής μεταχείρισης, ώστε το άτομο να αναπτύξει ισότιμα όλες τις ικανότητες του και να ενταχθεί στη κοινωνία[2]. Αυτές μπορούν να είναι νοητικές (όπως το σύνδρομο Down, ο αυτισμός και διάφορα χρωμοσωμικά σύνδρομα) ή κινητικές (όπως η εγκεφαλική παράλυση και τα ακρωτηριασμένα άκρα) ή αισθητηριακές (όπως η τύφλωση και η κώφωση) ή ψυχικές (όπως η μανιοκατάθλιψη και η σχιζοφρένεια) ή συνδυασμός αυτών[3].
Η ημέρα αυτή αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την ανάδειξη της ανάγκης για ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της ζωής και την προώθηση της κατανόησης των δικαιωμάτων τους, ώστε να δημιουργηθεί μια κοινωνία πιο προσβάσιμη και συμπεριληπτική, χωρίς αποκλεισμούς, για όλους.
Η βελτίωση της ζωής των ατόμων με αναπηρία απαιτεί μια ολιστική στρατηγική, προϊόν γόνιμης συνεργασίας μεταξύ κράτους, τοπικών αρχών, οργανώσεων ατόμων με αναπηρία και της κοινωνίας. Αυτό προϋποθέτει την πλήρη εφαρμογή και ενίσχυση της υφιστάμενης νομοθεσίας για την εξασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης και την προστασία των δικαιωμάτων τους. Επιπλέον, χρειάζεται η παροχή εξατομικευμένης υποστήριξης στην εκπαίδευση και την απασχόληση, η διασφάλιση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας, η αλλαγή των κοινωνικών αντιλήψεων μέσω στοχευμένων ενημερωτικών πρωτοβουλιών και, κυρίως, η επαρκής χρηματοδότηση όλων αυτών των δράσεων. Η διασφάλιση της αξιοπρέπειας και της ευημερίας των ατόμων με αναπηρία είναι ευθύνη όλων μας!
[1] Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, United Nations, ανακτήθηκε στις 3/12/2024
[2] Άρθρο 2 – Ορισμοί, Υπουργός Επικρατείας, ανακτήθηκε στις 3/12/2024
[3] Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, Υπουργείο Υγείας, ανακτήθηκε στις 3/12/2024
[4] Πηγή εικόνας