Kατηγορίες

Ιστορικό

Δεν υπάρχουν μελλοντικά γεγονότα.

Translate

Λέων Τολστόι – Διήγημα: “Τα τρία ερωτήματα”

Ο Λέων Τολστόι είναι Ρώσος συγγραφέας και ένας από τους σημαντικότερους παγκοσμίως. Έγραψε μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, θεατρικά έργα και δοκίμια. Είναι γνωστός για τα αριστουργηματικά μυθιστορήματά του “Πόλεμος και Ειρήνη” (1869) και “Άννα Καρένινα” (1877). Έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 20 Νοεμβρίου 1910.



Λήψη αρχείου

Πρόταση βιβλίου: “Άκου, Ανθρωπάκο!” του Βίλχελμ Ράιχ

από τον Γεώργιο Κατωγιάννη, μαθηματικό του 4ου ΓΕΛ Ιωαννίνων “ΑΚΑΔΗΜΙΑ”

Βίλχελμ Ράιχ (1897 - 1957)
Βίλχελμ Ράιχ (1897 – 1957)

Το βιβλίο “Άκου, Ανθρωπάκο!” του Αυστριακού, διακεκριμένου ψυχίατρου Βίλχελμ Ράιχ είναι ένα βαθιά συγκινητικό και προκλητικό έργο που γράφτηκε το 1948, με στόχο να αφυπνίσει τον καθημερινό άνθρωπο.

Ο συγγραφέας απευθύνεται στον «ανθρωπάκο» – στον μέσο άνθρωπο που ζει εγκλωβισμένος στη μετριότητα, τον φόβο και την υποταγή – προτρέπει να αναγνωρίσει τη δύναμη και την ευθύνη του για τη ζωή και την κοινωνία.

Μέσα από ένα έντονα προσωπικό και συχνά καυστικό λόγο, ο Ράιχ περιγράφει τις αντιφάσεις του «ανθρωπάκου», που από τη μία επιθυμεί ελευθερία και δικαιοσύνη, αλλά από την άλλη συχνά παραδίδεται στη δειλία και τον συμβιβασμό. Τον κατηγορεί για τη σιωπή του απέναντι στην κατάπτωση, αλλά συγχρόνως εκφράζει κατανόηση για τα εμπόδια που αντιμετωπίζει.                

Κεντρικές Ιδέες του Βιβλίου                                                           

 1. Η Δύναμη του Ατόμου: Ο καθένας έχει τη δυνατότητα να ξεφύγει από την κοινωνική και ψυχολογική κατάπτωση, αρκεί να τολμήσει να αναζητήσει την αυθεντικότητα και την ελευθερία.                                   

 2. Η Ευθύνη για την Αλλαγή: Η αλλαγή δεν είναι συλλογική υπόθεση, αλλά ξεκινά από την προσωπική υπευθυνότητα.

 3. Καταπίεση και Συνεργία: Ο Ράιχ θεωρεί ότι η αναγνώριση αυτής της συνεργασίας είναι το πρώτο βήμα προς την απελευθέρωση. Μόνο όταν το άτομο που είναι υπεύθυνο για τη συμμετοχή του στην καταπίεση, μπορεί να ξεκινήσει να χτίζει μια ζωή βασισμένη στην ελευθερία και την αυτογνωσία.

Μνήμη Ζωσιμάδων και ευεργετών

της Ιωάννας Βούλγαρη, θεολόγου του 4ου ΓΕΛ Ιωαννίνων – “ΑΚΑΔΗΜΙΑ”

Νικόλαος Ζωσιμάς (1758 – 1842), ο εξ Ηπείρου ευεργέτης Πίνακας του Νικηφόρου Λύτρα
Νικόλαος Ζωσιμάς (1758 – 1842), ο εξ Ηπείρου ευεργέτης – Πίνακας του Νικηφόρου Λύτρα



Λήψη αρχείου

(Ο λόγος εκφωνήθηκε στο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αδελφών Ζωσιμάδων και πάντων των μεγάλων ευεργετών και δωρητών του Έθνους, ιδιαιτέρως δε της πόλεως των Ιωαννίνων, το οποίο τελέστηκε στις 8 Νοεμβρίου 2024 στον ιερό μητροπολιτικό ναό αγίου Αθανασίου)

Θερμές ευχαριστίες στην κ. Θεοδώρα Ζήκου, φιλόλογο, για την ανεκτίμητη βοήθειά της στην επιμέλεια του κειμένου

Η Δημιουργία της Σχολικής Βιβλιοθήκης – Σχ. Έτος 2023-2024

Η ύπαρξη μιας Σχολικής Βιβλιοθήκης  συντελεί στην προαγωγή του εκπαιδευτικού έργου. Η καλή οργάνωση και λειτουργία της την καθιστά ένα χώρο έρευνας, στοχασμού, διδασκαλίας και επικοινωνίας με πολλαπλά οφέλη για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Συμβάλλει στην προώθηση της φιλαναγνωσίας,  ενώ ταυτόχρονα δύναται να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως  ενισχύοντας τόσο την εναρμονισμένη με τα σύγχρονα  προγράμματα σπουδών καθημερινή διδακτική  πράξη όσο και την ανάπτυξη παράλληλων δράσεων, που οδηγούν στην ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών/τριών ως προσωπικοτήτων και μελλοντικών ενεργών πολιτών.

Με τις μεθοδικές ενέργειες της Διεύθυνσης, των εκπαιδευτικών και των μαθητών/τριών, προχωρήσαμε στην υλοποίηση του σχεδίου δράσης “Δημιουργία Σχολικής Βιβλιοθήκης” του άξονα: 6. Ηγεσία – Οργάνωση και διοίκηση της σχολικής μονάδας (σχ. έτος 2023 – 2024) δημιουργώντας ένα χώρο που ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης, γνώσης και δημιουργικότητας για όλους όσους θα τον επισκέπτονται.

Στη σχολική μονάδα προϋπήρχε μια μικρή συλλογή βιβλίων, αποτελούμενη από εγκυκλοπαίδειες, ιστορικές μελέτες, λεξικά, συλλογές ποιημάτων και ελάχιστα σχολικά βοηθήματα. Η συλλογή της Βιβλιοθήκης διπλασιάστηκε συγκεντρώνοντας βιβλία που ενδιαφέρουν πρωτίστως τους μαθητές/τριες. Η άριστη ταξινόμηση του υλικού της την καθιστά εύχρηστη στη διαδικασία αναζήτησης και εύρεσης τεκμηρίων από τους χρήστες.

Η σύνδεση της στο Διαδίκτυο επέτρεψε τη δημιουργία «Ψηφιακής βιβλιοθήκης». Ως «Ψηφιακή βιβλιοθήκη» εννοούμε την παρεχόμενη δυνατότητα στους χρήστες της βιβλιοθήκης να μεταβαίνουν σε ψηφιακούς τόπους για έρευνα, μελέτη, ανάγνωση. Στους Η/Υ της Βιβλιοθήκης καταχωρήσαμε, αρχικά, όσους θεωρήσαμε σημαντικότερους διευκολύνοντας  την πρόσβαση σε: 50 ψηφιακές βιβλιοθήκες, 20 εκπαιδευτικές πλατφόρμες, 15 ψηφιακά αποθετήρια, 6 ψηφιακές πλατφόρμες για μαθητές και 12 για εκπαιδευτικούς, 14 μουσεία, 5 μηχανές αναζήτησης,  3 ψηφιακά περιοδικά φιλαναγνωσίας,  5 χρήσιμους συνδέσμους

Όλο το υλικό της Βιβλιοθήκης ανανεώνεται διαρκώς.

Ευχαριστούμε θερμά όλους και όλες, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας για την ηθική και υλική υποστήριξή τους για την επιτυχή ολοκλήρωση της δράσης.

Καλώς ήλθατε…

…στη σελίδα της Σχολικής Βιβλιοθήκης του 4ου Γενικού Λυκείου Ιωαννίνων – “Ακαδημία”.

Ο ηλεκτρονικός μας χώρος φιλοξενείται στο Blogs.sch.gr κάτω από την ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://blogs.sch.gr/4lykioanvivlio

Στον πραγματικό χώρο βρισκόμαστε στη σοφίτα του ιστορικού κτηρίου της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ, στο κέντρο των Ιωαννίνων, που στεγάζεται το σχολείο μας.

European Radio Logo

Σκακιστική άσκηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση