Σχετ.:
- Η υπ’ Αρ. Πρωτ. Υ1/Γ.Π.οικ.88649/13-10-14 εγκύκλιος της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας «Αντιγριπικός εμβολιασμός για την εποχική γρίπη» ΑΔΑ: 7Ω88Θ-Ν3Λ.
- Η υπ’ Αρ. Πρωτ. Υ1/Γ.Π.οικ.4188/15-1-15 εγκύκλιος της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας «Δωρεάν διάθεση ανιϊκών φαρμάκων» ΑΔΑ: 7ΗΑΡΘ-1ΟΘ.
- Η συνοπτική ετήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης για την περίοδο 2012-2013 του ΚΕΕΛΠΝΟ.
- Το από μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του ΚΕΕΛΠΝΟ
Σύμφωνα με τα δεδομένα της επιτήρησης της εποχικής γρίπης του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναμένεται αυξητική τάση στα κρούσματα της εποχικής γρίπης τις επόμενες εβδομάδες. Για το λόγο αυτό παρακαλούνται όλες οι Υπηρεσίες και φορείς που έχουν αρμοδιότητα ενημέρωσης του κοινού (της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, Υπουργείων Παιδείας & Θρησκευμάτων, Εθνικής Άμυνας, Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας, Πρόνοιας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ.τ.λ.) να μεριμνήσουν ώστε οι πολίτες και ειδικότερα οι κλειστοί πληθυσμοί (εκπαιδευτικοί, μαθητές, σπουδαστές, ηλικιωμένοι κ.α.) και άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου βάσει της σχετ. 1 εγκυκλίου μας να λάβουν γνώση αναφορικά με τις οδηγίες πρόληψης της εποχικής γρίπης.
Υπενθυμίζεται ότι η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές ιδιαίτερα σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (σχετ. 1). Κατά τη φετινή περίοδο γρίπης ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει το γεγονός ότι το προεξάρχον στέλεχος που ευθύνεται τόσο στη Ευρώπη όσο και στη Αμερική για την υψηλή νοσηρότητα της γρίπης είναι το στέλεχος Α(Η3Ν2) που εμφανίζει γενετικές διαφορές από το αντίστοιχο στέλεχος Α(Η3Ν2) που περιέχεται στο κυκλοφορούν εμβόλιο της εποχικής γρίπης. Αυτό συνέβη διότι το εποχικό εμβόλιο της γρίπης περιέχει στελέχη της γρίπης που αναμέναμε ότι θα επικρατήσουν φέτος στο βόρειο ημισφαίριο και όχι τον διαφοροποιημένο υπότυπο (Η3Ν2), που όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι θα αποτελέσει σημαντικό αίτιο της φετινής επιδημίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, στην Ελλάδα αναμένεται η κυκλοφορία του στελέχους Α(Η3Ν2), όπως επίσης και του στελέχους Α(Η1Ν1^^09 και του στελέχους τύπου Β.
Επισημαίνεται ότι το εμβόλιο παραμένει το καλύτερο προληπτικό μέτρο για τη γρίπη, αφού καλύπτει για τα στελέχη Α(Η1Ν1^^09 και τύπου Β και ενδεχομένως, μέσω της παραγωγής αντισωμάτων με διασταυρούμενη ανοσία, να προστατεύει από σοβαρή νόσο και από το διαφοροποιημένο στέλεχος Α(Η3Ν2)
Σε συνέχεια των ανωτέρω είναι σημαντικό να ενταθούν τα προληπτικά, διαγνωστικά και θεραπευτικά μέτρα κατά της εποχικής γρίπης (σχετ.1) και ιδιαίτερα τα ακόλουθα:
- Εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης στις ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού καθ’ όλη τη διάρκεια του φετινού κύματος γρίπης.
- Για τα άτομα υψηλού κινδύνου, και ιδιαίτερα όταν ο εμβολιασμός διενεργήθηκε κατά την έναρξη της περιόδου της εποχικής γρίπης, είναι πιθανόν για τη διατήρηση επαρκούς επιπέδου αντισωμάτων να χρειαστεί επαναληπτική δόση, κατόπιν συνεννόησης με το θεράποντα ιατρό.
- Οι αρμόδιες Υπηρεσίες για την ενημέρωση του κοινού να μεριμνήσουν για τη διοργάνωση παρεμβάσεων ευαισθητοποίησης των πολιτών σχετικά με :
- Την ανάγκη συνέχισης τους εμβολιασμού κατά της εποχικής γρίπης ακόμη και κατά τη διάρκεια του επιδημικού κύματος εποχικής γρίπης, λαμβάνοντας υπόψη ότι απαιτείται περίοδος περίπου 2 εβδομάδων για την ανάπτυξη αντισωμάτων.
- Τη λήψη μέτρων υγιεινής, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών, την κάλυψη του βήχα ή του φτερνίσματος, τον αερισμό των χώρων, την αποφυγή συγχρωτισμού, και την τήρηση των κανόνων αναπνευστικής υγιεινής.
- Την ανάγκη έγκαιρης αναζήτησης ιατρικής συμβουλής σε περίπτωση παρατεταμένων ή σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης ακόμη και σε άτομα που δεν ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου και την έγκαιρη λήψη αντιϊκών φαρμάκων μετά από ιατρική συμβουλή.
- Την ανάγκη οικιοθελούς απομόνωσης (π.χ. από το σχολείο ή της εργασία) για τα άτομα με συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.
Επιπλέον, οι Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών και οι Επιστημονικοί Σύλλογοι των επαγγελματιών υγείας παρακαλούνται να μεριμνήσουν για την ευαισθητοποίηση των γιατρών σχετικά με την έγκαιρη χορήγηση αντιϊκής θεραπείας κατά της γρίπης στις κλινικές ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού με τις πρώτες εκδηλώσεις της νόσου (μέσα σε 48 ώρες), ακόμη και χωρίς την εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης. Τα αντιϊκά φάρμακα κατά της γρίπης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων γρίπης, κατά τη κρίση του θεράποντα ιατρού. Με τη σχετ.2 εγκύκλιο υπενθυμίζεται ότι ισχύει και φέτος η δωρεάν διάθεση αντιϊκών φαρμάκων από τις δημόσιες μονάδες υγείας και τα ιδιωτικά φαρμακεία.