Η Δ’ τάξη του 4ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας έλαβε μέρος στο Eratosthenes Experiment 2015 (Πείραμα του Ερατοσθένη) και στην Έκλειψη του Ήλιου, που διοργανώθηκαν από το InspiringScienceEducation στις 19 & 20 Μαρτίου 2015.
Ο Ερατοσθένης(Κυρήνη 276 π.Χ.–Αλεξάνδρεια 194 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας γεωγράφος, μαθηματικός και αστρονόμος.Με το πείραμα του ο Ερατοσθένης έφτασε στο συμπέρασμα ότι η Γη είναι σφαιρική και όχι επίπεδη. Μέτρησε μάλιστα το μήκος της σκιάς της ράβδου και από τη μέτρηση αυτή είδε ότι οι ακτίνες του ήλιου σχημάτιζαν με τη κάθετη ράβδο μια γωνία 7ο12′ δηλαδή το 1/50 ενός πλήρους κύκλου. Ο Ερατοσθένης προσέλαβε βηματιστές που μέτρησαν την απόσταση μεταξύ της Αλεξάνδρειας και της Συήνης και τη βρήκαν 5000 στάδια. Αν η γωνία λοιπόν των 7ο 12′ αντιστοιχούσε σε απόσταση 5000 στάδια, ο Ερατοσθένης με απλά μαθηματικά υπολόγισε ότι η περιφέρεια της Γης πρέπει να είναι 252.000 στάδια δηλαδή 39.690 χιλιόμετρα. Ο Ερατοσθένης με μόνα εργαλεία τη σκέψη του και μια ράβδο κατάφερε να μετρήσει 2.200 χρόνια πριν τη περίμετρο της Γης με εντυπωσιακή ακρίβεια. Δεδομένου ότι η πραγματική τιμή της περιφέρειας της Γης στον Ισημερινό είναι 40.075 χιλιόμετρα η απόκλιση των μόλις 385 χιλιομέτρων της μέτρησης του Ερατοσθένη από τη πραγματική τιμή είναι αξιοσημείωτη.
Οι μαθητές με τη βοήθεια του δασκάλου τους, κ.Σαλωνίδη Μιχαήλ, βρήκαν με το πρόγραμμα Stellarium την ώρα(12:29), που στις 19 Μαρτίου ήταν μεσημέρι στην Καβάλα:
Καθόρισαν τη θέση του Σχολείου μας στο GoogleEarth και βρήκαν την απόσταση (4.535χμ.) από τον Ισημερινό στον ίδιο Μεσημβρινό:
Την καθορισμένη ώρα βγήκαν στην αυλή του Σχολείου και μέτρησαν τη σκιά που κάνει μια στήλη 1μ. την ώρα εκείνη:
Βρήκαν την πάνω γωνία του ορθογώνιου τριγώνου που σχηματίζεται και ήταν 41 μοιρ.
Υπολόγισαν στη συνέχεια την περίμετρο της Γης:
360 Χ 4.535χμ. : 41 = 39.819,51 χμ.
Τόσο κοντά στην πραγματική περίμετρο της Γης που είναι 40.075 χμ.!!!!!











