4° Δημοτικό Σχολείο Καβάλας

Το μπλοκ μας στο sch.gr

Βασική Αρχική σελίδα-Δημοσιεύσεις κατά χρονολογική σειρά


4o dhmotikoexo
Σας καλωσορίζουμε στο σχολείο μας !

4ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας
“Πρόληψη Επιθετικότητας και Σχολικού Εκφοβισμού”:

Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων οι μαθητές της Ε ́ τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας ασχοληθήκαμε με την ενδοσχολική βία και το σχολικό εκφοβισμό που αποτελούν ένα σοβαρό θέμα του σύγχρονου σχολείου. Σχολικός εκφοβισμός είναι η βίαιη και επιθετική συμπεριφορά που συμβαίνει για να προκαλέσει σωματικό και ψυχικό πόνο από το θύτη στο θύμα τόσο εντός όσο και εκτός του χώρου του σχολείου.
Με βασικούς στόχους την εξασφάλιση της ψυχικής-συναισθηματικής υγείας, την επίλυση συγκρούσεων, τον περιορισμό των περιστατικών βίας στο σχολείο και δουλεύοντας ομαδοσυνεργατικά: Μάθαμε τι σημαίνει
ενδοσχολική βία, σχολικός εκφοβισμός και ποιες μορφές μπορεί να πάρει. Φτιάξαμε μία αφίσα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ενδοσχολικής Βίας και του Σχολικού Εκφοβισμού (6 Μαρτίου) κι έναν Χρυσό Οδηγό για να τα βγάζουμε πέρα στους καβγάδες με χρήσιμες συμβουλές. Μάθαμε για τη σημασία της φιλίας παρακολουθώντας τη γαλλική ταινία «Το Κόκκινο Μπαλόνι», γίναμε ερευνητές συμπληρώνοντας το «Ερωτηματολόγιο της Φιλίας» για να διερευνήσουμε πόσο καλοί φίλοι είμαστε για τους άλλους και συνεργαστήκαμε για να καταγράψουμε τα χαρακτηριστικά που θεωρούμε σημαντικά για να είναι κάποιος καλός φίλος μας. Συζητήσαμε για βασικά συναισθήματα που νιώθουμε, συμπληρώσαμε φύλλα εργασίας για
τις καταστάσεις που βιώνουμε αυτά τα συναισθήματα και μοιραστήκαμε τις εμπειρίες μας.
Μάθαμε πώς να διαχειριζόμαστε τα «αρνητικά» συναισθήματά μας όπως είναι η λύπη, ο φόβος και ο θυμός χρησιμοποιώντας τεχνικές όπως το «Φανάρι των Συναισθημάτων» και ακολουθώντας τρία βήματα:

1. Σταματώ μπροστά στο πρόβλημα και τα συναισθήματα που βιώνω 2. Σκέφτομαι λύσεις και συζητώ με ανθρώπους που αγαπώ και 3. Προχωρώ δοκιμάζοντας μία λύση. Δημιουργήσαμε ομαδικά το τραγούδι «Λέμε ΟΧΙ στο Σχολικό Εκφοβισμό», το τραγουδήσαμε και το ηχογραφήσαμε. Η δασκάλα μας, μας βοήθησε με τη συγγραφή των στίχων και ο εκπαιδευτικός της μουσικής μάς βοήθησε με τη σύνθεση και την ηχογράφηση του τραγουδιού. Τα αποτελέσματα μάς ενθουσίασαν καθώς μάθαμε τρόπους που εξασφαλίζουν τη ψυχική και συναισθηματική υγεία μας, μάθαμε να κατανοούμε τα συναισθήματα του εαυτού μας και των άλλων καλλιεργώντας τη συναισθηματική νοημοσύνη μας και το πιο σημαντικό, μάθαμε να επιλύουμε τις συγκρούσεις που προκύπτουν μεταξύ μας, προκειμένου να προληφθούν και να περιοριστούν τα περιστατικά βίας και σχολικού εκφοβισμού στο σχολείο.
Λέξεις κλειδιά: Σχολικός Εκφοβισμός, Ενδοσχολική Βία, Φιλία, Συναισθήματα, Επίλυση Συγκρούσεων.
Μαθητές/τριες: Βέργαδος Βασίλειος, Καραμάνις Αλέξανδρος, Κορδύλης Σάββας, Κουνέλης Θεόκριτος, Κυριάκος Διαβάτης, Μαυρίδης Ιωάννης, Μπογιατζάκης Ιωάννης, Νεστορίδου Ραφαηλία, Ντου Τζουν Λέι, Σιακήρ Ογλού Αϊσού, Σπατίδογλου Χριστίνα, Τερζανίδου Μαγδαληνή, Φυλακτάκης Μιχαήλ

Εκπαιδευτικοί: Μπεϊκάκη Μαριάνθη (ΠΕ70), Μπάρμπας Δανιήλ (ΠΕ79.01)
Διευθύντρια: Παπαλεξίου Μαρία – Σύμβουλος Εκπαίδευσης: Βουλγαρίδου Όλγα

Πρόσκληση Διευθύντριας

 

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ 2ου ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Π.Ε. ΚΑΒΑΛΑΣ:

«Η ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ-ΠΟΛΙΤΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ»
Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Π.Ε. και Δ.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και το Δ.Π.Μ.Σ.-Διδακτική των Επιστημών και Σύγχρονες Τεχνολογίες, τους Συμβούλους Εκπαίδευσης Καβάλας, τους Διευθυντές/Διευθύντριες και τους Εκπαιδευτικούς των Δημοτικών Σχολείων της Α/θμιας Εκπ/σης Καβάλας διοργανώνουν το 2ο  Μαθητικό Συνέδριο Π.Ε. Καβάλας με τίτλο: «Η ιδιότητα του Μαθητή-Πολίτη μέσα από τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων», το οποίο θα διεξαχθεί σε τέσσερις διαφορετικούς συνεδριακούς χώρους κατά το χρονικό διάστημα από Δευτέρα 20 Μαΐου έως και την Τρίτη 28 Μαΐου 2024. Οι συνεδριακοί χώροι που έχουν επιλεγεί είναι:
– Το αμφιθέατρο του Δ.Π.Θ. (πρώην ΔΙΠΑΕ) Καβάλας για τα σχολεία του Δήμου
Καβάλας και με ημερομηνίες τη Δευτέρα 20, την Πέμπτη 23 και την Παρασκευή 24
Μαΐου 2024.
– Το Δημοτικό αμφιθέατρο «Φρίξος Παπαχρηστίδης» για τα σχολεία του Δήμου
Παγγαίου και με ημερομηνίες τη Δευτέρα 20, Τετάρτη 22 και Πέμπτη 23 Μαΐου
2024.
– Το Δημοτικό αμφιθέατρο Χρυσούπολης για τα σχολεία του Δήμου Νέστου και με
ημερομηνίες τη Δευτέρα 27 και Τρίτη 28 Μαΐου 2024.
– Η Αίθουσα του «Καλογερικού» στον Λιμένα Θάσου για τα σχολεία του Δήμου
Θάσου και με ημερομηνία την Τρίτη 28 Μαΐου 2024.
Βασική επιδίωξη του Μαθητικού Συνεδρίου αποτελεί η παρουσίαση των ομαδικών εργασιών των μαθητικών τμημάτων κυρίως της Ε΄ ή ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, που εκπονηθήκαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2023-2024 στο πλαίσιο του μαθήματος των «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων».
Το Μαθητικό Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του Δήμου Καβάλας, του Δήμου Παγγαίου, του Δήμου Νέστου, του Δήμου Θάσου και της Αντιπεριφέρειας Καβάλας.

Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας θα συμμετέχει στο 2ο Μαθητικό Συνέδριο την Πέμπτη 23 Μαΐου 2024 και από ώρα 12.30΄-12.45΄με τους/τις μαθητές/τριες της Ε΄ τάξης και την παρουσίαση με τίτλο «Πρόληψη Επιθετικότητας και Σχολικού Εκφοβισμού», η οποία εντάσσεται στη Θεματική Ενότητα «ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ – ΕΥ ΖΗΝ» των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.

ΑΦΙΣΑ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 212x300 1

ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ 4ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
Την Τρίτη 14-05-2024 και σε συνεργασία με τις νηπιαγωγούς του 4ου Νηπιαγωγείου Καβάλας πραγματοποιήθηκε εντός του χώρου του σχολείου δράση από τη διαιτολόγο – διατροφολόγο κ. Ειρήνη Μοδέστου, η οποία έχοντας ως στόχο την ενημέρωση των μαθητών/τριών σε θέματα που αφορούν στην υγιεινή διατροφή, αφηγήθηκε το διαδραστικό παραμύθι με τίτλο «Η κ. Υγιεινή Διατροφή» και έφτιαξε με τους/τις μαθητές/τριες μια υπέροχη φρουτοσαλάτα με φρούτα εποχής, τα οποία προσέφερε το οπωροπωλείο «Φρουτομάνια», το οποίο και ευχαριστούμε πολύ για την προσφορά.

Φωτό1Φωτό2

 

 ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ
Την Πέμπτη 25-04-2024 οι μαθητές/τριες του δημοτικού και του νηπιαγωγείου μας τραγούδησαν στο σχολείο τα Κάλαντα του Λαζάρου αναβιώνοντας το έθιμο του Λαζάρου, σύμφωνα με το οποίο, το Σάββατο πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα, τα παιδιά πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν εξιστορώντας την «Εκ νεκρών έγερση του Λαζάρου».

Φωτογραφία 8 Τα Κάλαντα του Λαζάρου

 

ΟΜΙΛΙΑ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΟΝΕΩΝ/ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Την Τετάρτη 24-04-2024 πραγματοποιήθηκε εντός του χώρου του σχολείου η ομιλία – εργαστήρι με θέμα «Διάβασμα στο σπίτι: τρόποι για αποτελεσματική μάθηση και επικοινωνία με το παιδί μας» με ομιλήτρια την κ. Χρύσα Ψωμιάδου, Art Educator & NLP Master Coach. Η κ. Ψωμιάδου ανέλυσε τους διαφορετικούς τύπους μάθησης και τα διαφορετικά στυλ μάθησης των μαθητών/τριών (οπτικός, ακουστικός, λεκτικός, κιναισθητικός) και μέσω βιωματικών δράσεων έδωσε χρήσιμες συμβουλές για αποτελεσματική μάθηση σε γονείς/κηδεμόνες και εκπαιδευτικούς.

Φωτογραφία 7 Ομιλία

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΦΗΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ
Τη Δευτέρα 22-04-2024 οι μαθητές/τριες της Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξης του σχολείου μας παραβρέθηκαν στην εκδήλωση του Δήμου Καβάλας για την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Ηρώων της πόλης στα πλαίσια των ΧΧΧΙΙΙ Ολυμπιακών Αγωγών που θα πραγματοποιηθούν στο Παρίσι, από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου 2024.

Φωτογραφία 5 Τελετή ΑφήςΦωτογραφία 6 Τελετή Αφής 1

 

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ-ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΜΩΧΑΜΕΤ ΑΛΗ
Τη Δευτέρα 22-04-2024 οι μαθητές/τριες της Β΄ και Γ΄ τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν την Κατοικία – Μουσείο του Μωχάμετ Άλη που βρίσκεται στη συνοικία της Παναγίας και αποτελεί ιστορικό μνημείο της πόλης της Καβάλας. Οι μαθητές/τριες, αρχικά, ξεναγήθηκαν από το προσωπικό του μουσείου στους εσωτερικούς χώρους και, κατόπιν, στους εξωτερικούς όπου και συμμετείχαν σε παιχνίδι ανακάλυψης και παρατήρησης των βοτάνων και των δέντρων που υπάρχουν στον κήπο του μουσείου.

Φωτογραφία 4 Μωχάμετ ΆληΦωτογραφία 3 Μωχάμετ Άλη

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ «ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ»
Την Τετάρτη 18-04-2024 οι μαθητές/τριες της Ε΄ και Στ΄ τάξης του σχολείου μας συμμετείχαν στην ενημερωτική δράση «Πρόληψη Ατυχημάτων και Πρώτες Βοήθειες», η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της Αγωγής Υγείας σε Εθνικό Επίπεδο για το σχολικό έτος 2023-2024 και υλοποιήθηκε εντός του χώρου του σχολείου από το επιστημονικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας.

Φωτογραφία 2 Πρόληψη Ατυχημάτων

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ «ΕΘΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ»
Τη Δευτέρα 15-04-2024 οι μαθητές/τριες της Ε΄ και Στ΄ τάξης τους σχολείου μας συμμετείχαν στην ενημερωτική δράση «Εθισμός και Διαδίκτυο», η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της Αγωγής Υγείας σε Εθνικό Επίπεδο για το σχολικό έτος 2023-2024 και υλοποιήθηκε εντός του χώρου του σχολείου από το επιστημονικό προσωπικό της 1ης ΤΟΜΥ Καβάλας.

Φωτογραφία 1 Εθισμός και Διαδίκτυο

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΟΜΙΛΙΑ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΟΝΕΩΝ/ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,
Ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων/Κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας σας προσκαλούν την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 και από ώρα 18.00 – 20.00 μ.μ. σε ομιλία – εργαστήρι με θέμα «Διάβασμα στο σπίτι: τρόποι για αποτελεσματική μάθηση και επικοινωνία με το παιδί μας» με ομιλήτρια την κ. Χρύσα Ψωμιάδου, Art Educator & NLP Master Coach.

Εικόνα Εργαστήρι για Γονείς Εκπαιδευτικούς

 

ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, οι Διευθύνσεις και το Διδακτικό Προσωπικό του 4 ου Δημοτικού Σχολείου και 4 ου Νηπιαγωγείου Καβάλας ευχαριστούμε θερμά το «Ίδρυμα Αντωνίου και Ιωάννη Αγγελικούση», το οποίο έχοντας ως βασικό στόχο την προσφορά σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και την προώθηση προγραμμάτων κοινωνικής αλληλεγγύης, ανταποκρίθηκε άμεσα στην παράκλησή μας για οικονομική ενίσχυση, ώστε να κατασκευαστεί σκέπαστρο στον αύλειο χώρο του σχολείου μας. Πιο συγκεκριμένα, το «Ίδρυμα Αντωνίου και Ιωάννη Αγγελικούση» ανέλαβε το συνολικό κόστος, ύψους 10.850 ευρώ, για την κατασκευή ανοιγόμενης κρεμαστής τεντοπέργκολας συνολικής επιφάνειας 40 τ.μ., χωρίς κολόνες για την ασφάλεια των μαθητών/τριών, η οποία και θα αποτελεί μέσο σκίασης και προστασίας από τη βροχή. Το έργο ανέλαβε να διεκπεραιώσει η εταιρεία «Alumik-Μιχαηλίδης», με έδρα τη Καβάλα, η οποία και συνεργάστηκε άψογα τόσο με το «Ίδρυμα Αντωνίου και Ιωάννη Αγγελικούση» όσο και με το 4 ο Δημοτικό Σχολείο και 4 ο Νηπιαγωγείο Καβάλας.
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, οι Διευθύνσεις και το Διδακτικό Προσωπικό του 4ου Δημοτικού Σχολείου και 4 ου Νηπιαγωγείου Καβάλας ευχαριστούν, επίσης, θερμά και τον κ. Νικόλαο Κατσικαρώνη, γονέα μαθήτριας του σχολείου μας, ο οποίος εργάζεται ως Πλοίαρχος στην εταιρεία «Maran Tankers
Management Inc.» και ο οποίος, γνωρίζοντας την ευαισθησία των ανθρώπων του «Ιδρύματος Αντωνίου και Ιωάννη Αγγελικούση», μας ενημέρωσε για το κοινωνικό έργο τους και αποτέλεσε τον «συνδετικό κρίκο» μεταξύ του σχολείου μας και του συγκεκριμένου ιδρύματος.
Η Σχολική Κοινότητα του 4 ου Δημοτικού Σχολείου και του 4 ου Νηπιαγωγείου Καβάλας ευχαριστεί θερμά το «Ίδρυμα Αντωνίου και Ιωάννη Αγγελικούση» για την δωρεά του και την πολύτιμη βοήθειά του, προκειμένου να πραγματοποιήσουμε το όραμα που έχουμε για το σχολείο μας: ένα σχολείο ασφαλές, οργανωμένο και σύγχρονο που να αποτελεί σημαντικό κομμάτι της πόλης της Καβάλας.

τέντα 1τέντα 3τέντα 2

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ – ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΕ ΚΤΗΡΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

Την Τετάρτη 10-4-2024 η Δ΄ Τάξη επισκέφθηκε το Δημαρχείο Καβάλας καθώς και τον ιστορικό ιερό ναό του Αγίου Ιωάννη Καβάλας, στα πλαίσια του μαθήματος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.

IMG 20240410 104702 1  Δημαρχείο

 

ΔΡΑΣΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΦΙΛΟΖΩΙΑΣ
Την Παρασκευή 5-4-2024, στα πλαίσια της Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας Φιλοζωίας (4 Απριλίου), οι μαθητές/τριες του δημοτικού σχολείου και του νηπιαγωγείου συμμετείχαν στην ενημερωτική δράση που πραγματοποίησε ο Φιλοζωικός Σύλλογος Ν. Ηρακλείτσας Δήμου Παγγαίου «Νώε», ο οποίος ενημέρωσε τα παιδιά για τις δράσεις των φιλοζωικών οργανώσεων και για τις ανάγκες των αδέσποτων και των άγριων ζώων φέρνοντας διάφορα είδη ζώων όπως σκυλάκια, χελώνες, περιστέρια, φίδια, αράχνες κ.λ.π., για να τα γνωρίσουν από κοντά.

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ 2ης ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΕΙΣΜΟΥ
Την Τετάρτη 3-04-2024 πραγματοποιήθηκε, σε συνεργασία με το 4ο Νηπιαγωγείο Καβάλας, η 2η άσκηση σεισμού για το τρέχον σχολικό έτος. Οι μαθητές/τριες της σχολικής μονάδας ενημερώθηκαν, για ακόμη μία φορά, για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε, προκειμένου να εκκενώσουμε με ασφάλεια το σχολικό κτήριο σε περίπτωση σεισμού και, ακολουθώντας τις οδηγίες των εκπαιδευτικών, συγκεντρώθηκαν με ασφάλεια σε στον αύλειο χώρο του σχολείου.

σεισμός

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΑΘΛΟΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ
Την Τετάρτη 27-03-2024 μαθητές/τριες της Στ΄ τάξης του σχολείου μας συνοδευόμενοι από τον εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής, κ. Γοργόνη Θωμά, συμμετείχαν στους σχολικούς αγώνες Πετοσφαίρισης στα πλαίσια των αγώνων Αθλοπαιδείας Δημοτικών Σχολείων 2023-2024 που διοργανώνει η Διεύθυνση Π.Ε. Καβάλας. Οι σχολικοί αγώνες Αθλοπαιδείας, με βασικό σκοπό την καλλιέργεια της αίσθησης του ανήκειν, της συνεργασίας και της ομαδικότητας για την επίτευξη κοινού στόχου, δίδαξαν στους/στις μαθητές/τριες του σχολείου μας την χαρά της συμμετοχής, χωρίς να είναι η νίκη ο μοναδικός σκοπός!

Φωτό Αγώνες ΑθλοΠαιδείας 1

ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
Η Διευθύντρια, η Προϊσταμένη και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 4 ου Δημοτικού Σχολείου-4 ου Νηπιαγωγείου Καβάλας εκφράζουν τις θερμές ευχαριστίες τους στην Ενιαία Σχολική Επιτροπή Π.Ε. Δήμου Καβάλας και στην Πρόεδρό της, κ. Κατερίνα Μαρκάκη, για την άμεση ανταπόκρισή της στο αίτημά μας για έκτακτη οικονομική επιχορήγηση με σκοπό την κάλυψη έκτακτων βασικών αναγκών που προέκυψαν στη σχολική μονάδα μας και αφορούσαν στην αγορά ηλεκτρονικού και άλλου εξοπλισμού.

Πιο συγκεκριμένα, η έκτακτη οικονομική επιχορήγηση αφορούσε στην παροχή ποσού για αγορά κουρτινών-
κουρτινόξυλων, δύο κεντρικών μονάδων ηλεκτρονικών υπολογιστών και κάλυψη σημαντικού μέρους για την αγορά νέου φωτοτυπικού μηχανήματος, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 4 ου Δημοτικού Σχολείου -4 ου Νηπιαγωγείου Καβάλας. Ευχαριστούμε θερμά το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας για τη συνεχή βοήθειά του, προκειμένου να καλυφθούν βασικές ανάγκες της σχολικής μονάδας μας. Η συνεχής υποστήριξή σας, όποτε παρίσταται σοβαρή ανάγκη, αποτελεί για μας σημαντική βοήθεια και παράγοντα βελτίωσης του έργου μας.

 

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ

Την Παρασκευή 22-03-2024 πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 και για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, στις οποίες συμμετείχαν μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί όλων των τάξεων. Οι μαθητές/τριες του σχολείου μας τίμησαν τους προγόνους μας με ποιήματα, τραγούδια και θεατρικά σκετς μέσα από τα οποία αναδείχθηκαν βασικά γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης ενάντια στον τουρκικό ζυγό και οι ήρωες που με τους αγώνες τους μας επιτρέπουν να είμαστε
σήμερα ελεύθεροι!
Μετά τη λήξη της σχολικής γιορτής, η σημαιοφόρος, οι παραστάτες και η ταμπελοφόρος του σχολείου μας κατευθύνθηκαν στο Ηρώο της πόλης, για να παραστούν στην κατάθεση στεφάνου προς τιμήν των ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης.
Την Δευτέρα 25-03-2024, και στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, το σχολείο μας συμμετείχε στην παρέλαση, στην οποία συμμετέχουν σύλλογοι και σχολεία της πόλης.

εικόνα 2024 04 01 222629050

 

ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων ευχαριστούν θερμά την οικογένεια μαθήτριας του σχολείου μας για τη δωρεά ενός πλήθους όμορφων βιβλίων που θα προστεθούν στη σχολική βιβλιοθήκη μας.

4. IMG Βιβλία Ευχαριστίες 1

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Την Τετάρτη 20-03-2024 οι μαθητές/τριες της Ε΄ και Στ΄ τάξης του σχολείου μας, στα πλαίσια των  εκδηλώσεων  για τον εορτασμό της Εθνικής  Επετείου της 25 ης Μαρτίου 1821, πήγαν στο Θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου» και παρακολούθησαν την θεατρική παράσταση «Ελευθερία Γένους Θηλυκού» της ΣΑΕΚ Καβάλας (Ανώτερης Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης Καβάλας).

Μόσχω Τζαβέλα, Μπουμπουλίνα, Μαντώ Μαυρογένους και Δόμνα Βισβίζη,
ονόματα διαφορετικά σε μέρη φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους, όπως Ζάλλογος και Μεσολόγγι συνδέονται μεταξύ τους κάτω από τον  κοινό σκοπό, την Ελευθερία του γένους. Αν και οι ηρωίδες αυτές δεν συναντήθηκαν ποτέ στην ζωή τους, έστω και σε κάποια μάχη, τις ενώνει ωστόσο ένας κοινός αγώνας. Παίρνοντας όλο το βάρος πάνω τους, υψώνουν ανάστημα και φωνάζουν: «Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ». 

θέατρο 2

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΣΤΟ ΣΙΝΕΜΑ
Την Παρασκευή 15-03-2024 οι μαθητές/τριες του σχολείου μας πήγαν σινεμά και παρακολούθησαν στον κινηματογράφο την ταινία κινουμένων σχεδίων «Ένα Ταξίδι για Πάπιες» με θέμα την αστυφιλία και την μετανάστευση, δύο επίκαιρα θέματα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο.

Πάπιεςπάπιες 2

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΄΄ΣΑΒΒΑΡΗΣ ΣΑΒΒΑΣ΄΄
Την Πέμπτη 14-03-2024 οι μαθητές/τριες της Ε΄ και Στ΄ τάξης συμμετείχαν σε εκπαιδευτική επίσκεψη στο νέο πυροσβεστικό πλοίο ΄΄ΣΑΒΒΑΡΗΣ ΣΑΒΒΑΣ΄΄ της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λιμένος Καβάλας στο κεντρικό λιμάνι της πόλης. Οι άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λιμένος Καβάλας υποδέχθηκαν τους/τις μαθητές/τριες και τους/τις ξενάγησαν στο νέο πυροσβεστικό πλοίο κάνοντας επίδειξη του πυροσβεστικού εξοπλισμού και απαντώντας στις ερωτήσεις τους.
Ευχαριστούμε θερμά το προσωπικό για τη φιλοξενία του και την εμπειρία που προσέφερε στους/στις μαθητές/τριές μας.

πυρ.πλοίο 23. IMG Πλοίο

 

ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων ευχαριστούν θερμά το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας για τις κονκάρδες, τις γραβάτες και τα μαντήλια που αγόρασαν για τις στολές παρέλασης των μαθητών/τριών μας.

2. IMG Κονκάρδες Γραβάτες Μαντίλια

 

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Από την Δευτέρα 4 Μαρτίου έως και την Παρασκευή 8 Μαρτίου στα πλαίσια της «Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας κατά της Βίας στο Σχολείο» πραγματοποιήθηκαν δράσεις ευαισθητοποίησης στις τάξεις από τους/τις εκπαιδευτικούς του σχολείου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του σχολικού
εκφοβισμού.

1. IMG Σχολική Βία

 

 

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ
Την Πέμπτη 7-03-2024, παρόλο που ο καιρός δεν ήταν καλός κι έβρεχε πολύ, οι μαθητές/τριές μας ντυμένοι με αποκριάτικες στολές γιόρτασαν το έθιμο της Τσικνοπέμπτης με τους/τις εκπαιδευτικούς χορεύοντας και τρώγοντας νοστιμότατες πίτες με κρέας που κέρασε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά για την πολύ ευγενική προσφορά του.

Τσικνοπέμπτη

 

ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ
Την Πέμπτη 7-03-2024, οι μικροί/ές μαθητές/τριες της Α΄ και Β΄ τάξης τραγούδησαν τα κάλαντα της άνοιξης σε όλες τις τάξεις του σχολείου μας. Τα «Χελιδονίσματα» είναι τραγούδια που συνήθιζαν να λένε τα παιδιά για να αναγγείλουν τον ερχομό των χελιδονιών τον μήνα Μάρτη. Καλώς ήρθες άνοιξη, αν και με βροχή!

χελιδονίσματα 2

 

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ
Την Πέμπτη 7-03-2024 ολοκληρώθηκαν τα μαθήματα του αντικειμένου της κολύμβησης για τους/τις μαθητές/τριες της Γ΄ τάξης στο πλαίσιο του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής. Σκοπός των μαθημάτων κολύμβησης ήταν να αποκτήσουν τα παιδιά κολυμβητική παιδεία και να εξοικειωθούν με το υδάτινο στοιχείο
αναπτύσσοντας δεξιότητες συνεργασίας. Στο τέλος, απονεμήθηκαν αναμνηστικά διπλώματα κολύμβησης στους/στις μαθητές/τριες που συμμετείχαν στα μαθήματα παρουσία των γονέων/κηδεμόνων τους.

Κολύμβηση

 

ΔΡΑΣΗ: «ΣΤΕΚΟΜΑΙ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΑΣΚΟΥΜΑΙ» ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
Την Τρίτη 5-03-2024 οι μαθητές/τριες της Γ΄, Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξης συμμετείχαν στη δράση
«Στέκομαι σωστά και Ασκούμαι», η οποία εντάσσεται στα πλαίσια των εκπαιδευτικών
προγραμμάτων Αγωγής Υγείας του Θεματικού Άξονα «Υγιής Στάση Σώματος-Βάδιση» και
πραγματοποιήθηκε από τη φυσικοθεραπεύτρια κ. Μπαρέλη Ουρανία, εκπρόσωπο του
επιστημονικού προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας.

Βάδιση

 

ΑΛΦΑΒΗΤΟΠΑΡΕΛΑΣΗ 2024
Οι μαθητές/τριες του σχολείου μας με τους γονείς/κηδεμόνες τους συμμετείχαν στην Αλφαβητοπαρέλαση 2024 που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 3-03-2024 σε κεντρικούς δρόμους της πόλης μας. Στην φετινή Αλφαβητοπαρέλαση συμμετείχαν εκατοντάδες μαθητές/τριες Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Καβάλας, του Δήμου Παγγαίου και του Δήμου Θάσου, οι οποίοι ντύθηκαν με στολές εμπνευσμένες από παροιμίες. Η στολή που φορούσαν οι μαθητές/τριες και οι γονείς/κηδεμόνες του σχολείου μας ήταν Alfabhtoparelashεμπνευσμένη από την παροιμία «Όσα δεν φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια».
Ευχαριστούμε πολύ το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και τους μαθητές/τριές μας που έδωσαν ένα δυναμικό «παρών» στην φετινή Αλφαβητοπαρέλαση ντυμένοι/ες ως αλεπουδίτσες!

 

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025, οι εγγραφές των μαθητών/τριών στις Σχολικές Μονάδες θα πραγματοποιηθούν από 1 έως 20 Μαρτίου 2024. Ώρες εγγραφών: 8.15΄-12.00΄ τις εργάσιμες ημέρες μετά από τηλεφωνική επικοινωνία (Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2510222811)

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
1. Στην Α’ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου θα φοιτήσουν οι μαθητές/τριες που γεννήθηκαν από 1-1-2018 έως 31-12-2018.
2. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
α. Πιστοποιητικό γέννησης Δήμου ή Κοινότητας: Διευκρινίζεται ότι για την εγγραφή των μαθητών/τριών στα Δημοτικά Σχολεία της χώρας δεν απαιτείται η προσκόμιση του Πιστοποιητικού Γέννησης από τους γονείς αλλά αναζητείται από τις σχολικές μονάδες μέσω του Πληροφορικού Συστήματος myschool του ΥΠΑΙΘΑ.
β. Βιβλιάριο Υγείας του/της μαθητή/τριας, ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, από το οποίο αποδεικνύεται ότι έγιναν τα εμβόλια που προβλέπονται και είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

γ. Το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή/τριας, σύμφωνα με τη με αρ. πρωτ. Φ.6/1094/80261/Δ1/20-5-2015 εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘΑ (Α.Δ.Υ.Μ.).
δ. Αποδεικτικό στοιχείο από το οποίο διαπιστώνεται η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή/τριας. Οι αιτήσεις εγγραφής να υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο στο σχολείο που ανήκουν οι μαθητές/τριες σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας.
ε. Βεβαίωση Φοίτησης Νηπιαγωγείου και Πιστοποιητικό Φοίτησης Νηπιαγωγείου για την εγγραφή στο Δημοτικό.
στ. Αίτηση για εγγραφή στο ολοήμερο (όσοι γονείς ενδιαφέρονται).

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ_Εγγραφές μαθητών στα Δημοτικά Σχολεία για το σχολικό έτος 2024-2025

«ΟΙ ΠΑΡΑΜΥΘΑΔΕΣ» ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ
Την Παρασκευή 1-03-2024 είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας την Ομάδα Μελέτης, Διατήρησης και Διάδοσης του Λαϊκού Παραμυθιού και Παιχνιδιού «Οι Παραμυθάδες» που αφηγήθηκαν στους/στις μαθητές/τριες του σχολείου μας παραδοσιακά παραμύθια δραματοποιώντας τα με παιγνιώδη τρόπο. Οι μαθητές/τριές μας μεταφέρθηκαν στον κόσμο των παραμυθιών και έμαθαν καλά ότι … «Ψέματα ή αλήθεια έτσι λεν τα παραμύθια!».

Παραμυθάδες 4

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ» ΑΠΟ «ΤΟ

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ»
Την Πέμπτη 29-02-2024 οι μαθητές/τριες της Ε΄ και Στ΄ τάξης του σχολείου μας συμμετείχαν
στο Πρόγραμμα με θέμα «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο και Διαδικτυακός Εκφοβισμός», το
οποίο υλοποιήθηκε εντός του χώρου του σχολείου από την ψυχολόγο του «Χαμόγελου του
Παιδιού», κ. Μαργαρίτα Θεοχαροπούλου.

Χαμόγελο του παιδιού

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ «ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ»
Την Τετάρτη 28-02-2024 οι μαθητές/τριες της Α΄, Β΄, Γ΄, Δ’ και της Στ΄ τάξης του σχολείου μας συμμετείχαν στην δράση/παρέμβαση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του μαθητικού πληθυσμού στο πλαίσιο της Αγωγής Υγείας με τίτλο «Πρόληψη Ατυχημάτων», η οποία υλοποιήθηκε εντός του χώρου του σχολείου από το επιστημονικό προσωπικό της 1 ης Τ.Ο.Μ.Υ Καβάλας.

ΤΟΜΥ για τα ατυχήματα

 

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ»
Την Τετάρτη 28-02-2024 ολοκληρώθηκε το δια ζώσης Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Μετάβαση στο Γυμνάσιο», το οποίο πραγματοποιήθηκε από την κ. Κική Σαββίδου, ψυχολόγο του Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Καβάλας και στο οποίο συμμετείχαν οι μαθητές/τριες της Στ΄ τάξης του σχολείου μας.
Το Πρόγραμμα αυτό με βασικό στόχο την ενδυνάμωση των μαθητών/τριών της Στ΄ τάξης, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε γνωστικό, συναισθηματικό και κοινωνικό επίπεδο τη μεταβατική φάση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο περιλάμβανε πέντε (5) δίωρες συναντήσεις με τους/τις μαθητές/τριες και τον εκπαιδευτικό της τάξης, μία εκ των οποίων πραγματοποιήθηκε σε γειτονικό γυμνάσιο, και πιο συγκεκριμένα στο 1 ο Γυμνάσιο Καβάλας, το οποίο και υποδέχθηκε τους/τις μαθητές/τριές μας, για να ενημερωθούν και για να γνωρίσουν από κοντά το χώρο που θα τους «φιλοξενήσει» την επόμενη σχολική χρονιά.

Γυμνάσιο

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ-ΠΑΡΑΜΕΛΗΣΗ ΠΑΙΔΙΟΥ» ΑΠΟ «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ
ΠΑΙΔΙΟΥ»
Την Τρίτη 27-02-2024 οι μαθητές/τριες της Δ΄ τάξης του σχολείου μας συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Πρόληψης με θέμα «Κακοποίηση – Παραμέληση Παιδιού», το οποίο υλοποιήθηκε εντός του χώρου του σχολείου από την ψυχολόγο του «Χαμόγελου του Παιδιού», κ. Μαργαρίτα Θεοχαροπούλου. Το πρόγραμμα διήρκησε 2 ώρες. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος παρουσιάστηκε η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 και η Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΑΠΟ «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ»
Την Πέμπτη 22-02-2024 οι μαθητές/τριες της Α΄ τάξης του σχολείου μας συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Πρόληψης με θέμα «Ασφαλή Όρια του Σώματος», το οποίο υλοποιήθηκε εντός του χώρου του σχολείου από την ψυχολόγο του «Χαμόγελου του Παιδιού», κ. Μαργαρίτα Θεοχαροπούλου. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί μια βιωματική δράση, η οποία στοχεύει στην εξοικείωση των παιδιών με την προστασία του σώματος και στην εξερεύνηση των προσωπικών ορίων δίνοντας έμφαση στην ιδιωτικότητα χώρου, χρόνου, σώματος και σε χρήσιμους κανόνες και έννοιες προστασίας του εαυτού, όπως ο κανόνας του εσώρουχου
και η έννοια της συναίνεσης.

Xamogelo 1

xamogelo 2

 

ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 4 ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας ευχαριστούμε θερμά το Σωματείο «Μέριμνα Παιδιού Καβάλας» που μας δώρισε – μέσω της κ. Ειρήνης Κοσμίδου που επικοινώνησε μαζί μας – τρία παγκάκια (ένα για το συστεγαζόμενο νηπιαγωγείο και δύο για το δημοτικό σχολείο), την κ. Μαρία Ελευθεριάδου για τη μεταφορά τους στο χώρο του σχολείου και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας για την αλλαγή των υφασμάτων τους. Το αποτέλεσμα αυτών των συντονισμένων ενεργειών είναι τρία όμορφα παγκάκια που θα χαρούν οι μαθητές/τριες του νηπιαγωγείου μας και του δημοτικού μας σχολείου. Ευχαριστούμε πολύ!

pagkaki 1Παγκάκι 2

 

 

ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΜΕ ΤΟ 4ο  ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ:

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Την Παρασκευή 16-02-2024 οι μαθητές/τριες της Α΄ τάξης του σχολείου μας παρακολούθησαν μαζί με τους/τις μαθητές/τριες του 4 ου Νηπιαγωγείου Καβάλας – στα πλαίσια της Αλφαβητοπαρέλασης με θέμα τις παροιμίες – θεατρική παράσταση για τους Μύθους του Αισώπου, η οποία πραγματοποιήθηκε από τους/τις
μαθητές/τριες του 13 ου , του 21 ου και του 24 ου Δημοτικών Σχολείων Καβάλας με συντονιστές τον κ. Ιορδάνη Καλαϊτζίδη και την κ. Αθηνά Παναγιωτίδου στο Θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου».

13

  ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 4 ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας ευχαριστούμε θερμά τις οικογένειες Δημήτριου Γεωργιάδη και Ελευθέριου Μπεζιούλα για την δωρεά ενός ηλεκτρονικού πιεσόμετρου και ενός ηλεκτρονικού παλμικού οξύμετρου δακτύλου για τον ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό του σχολείου μας.

 

Προσφορά υλικού για το σχολείο

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ «ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Την Δευτέρα 12-02-2024 οι μαθητές/τριες της Δ’ και της Στ΄ τάξης του σχολείου μας συμμετείχαν στην ενημερωτική δράση Αγωγής Υγείας με τίτλο «Διατροφική Αγωγή», η οποία υλοποιήθηκε εντός του χώρου του σχολείου από το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Καβάλας.

IMG 20240212 104915

 

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Την Πέμπτη 8-02-2024 πραγματοποιήθηκε, σε συνεργασία με το 4 ο Νηπιαγωγείο Καβάλας, η επίσκεψη πυροσβέστη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λιμένος Καβάλας στο σχολείο μας, ο οποίος υλοποίησε δράσεις με τους/τις μαθητές/τριες όλων των τάξεων. Οι μαθητές/τριες ενημερώθηκαν για θέματα που αφορούν στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών (πυρκαγιών, σεισμών, πλημμυρών κ.λ.π.), στους τρόπους πρόληψης από
πυρκαγιά και ατυχήματα, στους τρόπους χρήσης των πυροσβεστικών μέσων και στα τηλεφωνικά νούμερα έκτακτης ανάγκης (199 για την Πυροσβεστική Υπηρεσία, 112 για έκτακτη ανάγκη, 166 για Πρώτες Βοήθειες). .

Επίσκεψη πυροσβέστη στο σχολείο 8 2 2024

πυρ

 

                                                         Μαζί με το «Κάνε μια Ευχή»
To σχολείο μας συμμετείχε στο Πρόγραμμα «Αστέρι της Ευχής 2023-2024» και με τη βοήθεια των μαθητών/τριών μας και των γονέων/κηδεμόνων τους συγκέντρωσε το ποσό των 150 ευρώ συνεισφέροντας με τη δωρεά του στην πραγματοποίηση της ευχής του μικρού Αντώνη (5 ετών). Ευχαριστούμε θερμά τους/τις μαθητές/τριές μας και τους γονείς/κηδεμόνες τους που συμμετείχαν στην προσπάθεια του σχολείου μας στην υλοποίηση της ευχής ενός παιδιού που έχει στερηθεί την παιδική ανεμελιά.

Πιστοποιητικό υιοθεσίας_9210072_4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

 

Την Παρασκευή 19-01-2024 ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας μοίρασε σε μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς βασιλοπιτάκια, για να μπει με το καλό ο νέος χρόνος. Η τύχη χαμογέλασε σε μία εκπαιδευτικό και σε έξι μαθητές/τριες που βρήκαν το φλουρί της τάξης τους παραλαμβάνοντας όμορφα
δωράκια! Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου μας ευχαριστεί θερμά τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για αυτήν την ευγενική προσφορά τους και εύχονται σε όλους/ες αγάπη, ευτυχία και πολλή πολλή τύχη!

 

 

ΔΡΑΣΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΓΚΑΛΙΑ Μ΄ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ»
Την Τετάρτη 17-01-2021 πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη της φιλολόγου-συγγραφέως κ. Λίας Ασημή, με σκοπό την γνωριμία της με τους μαθητές/τριες της Δ΄ τάξης του σχολείου μας, την παρουσίαση του βιβλίου της «Ιστορίες από τον Όλυμπο – Ο Ήφαιστος και τα παπούτσια του» και την υλοποίηση δραστηριοτήτων, οι οποίες εντάσσονται στα πλαίσια των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων για το σχολικό έτος 2023-2024 και, πιο συγκεκριμένα, στο Πρόγραμμα Πολιτιστικών Θεμάτων με τίτλο «Αγκαλιά μ’ ένα βιβλίο» που
υλοποιείται στην Δ’ τάξη του σχολείου μας.

17 1 2024 Η συγγραφέας Λία Ασημή στην τάξη μας 1

 

               ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ

Την Πέμπτη 21-12-2023 οι μαθητές/τριες της Ε΄ και της Στ΄ τάξης του σχολείου μας συμμετείχαν ως χορωδοί στην εορταστική εκδήλωση με χριστουγεννιάτικα κάλαντα που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας και συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Καβάλας, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση «Δημωφέλεια», η Δ.Δ.Ε. Καβάλας, η Δ.Π.Ε. Καβάλας και το Μουσικό Σχολείο Καβάλας.

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑΣ, ΣΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ
ΧΩΡΙΟ ΑΚΟΝΤΙΣΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΜΠΙΝΓΚ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» ΣΤΗ Ν. ΚΑΡΒΑΛΗ
Την Τρίτη 19-12-2023 πραγματοποιήθηκε η διδακτική επίσκεψη όλων των μαθητών/τριών του σχολείου μας στο Εθνολογικό Μουσείο Ελλήνων Καππαδοκίας, στο παραδοσιακό χωριό Ακόντισμα και στο Κάμπινγκ «Αλέξανδρος» στη Ν. Καρβάλη Ν. Καβάλας.

Επίσκεψη στο Εθνολογικό Μουσείο Ν. Καρβάλης

 

                                        ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΥ
Την Τετάρτη 6-12-2023 και την Τετάρτη 13-12-2023 οι μαθητές/τριες της Στ΄ και Δ΄ τάξης συμμετείχαν στη δράση με τίτλο «Τρώω έξυπνα – Νιώθω καλά», η οποία υλοποιήθηκε εντός του σχολείου μας από την διατροφολόγο κ. Τσαχπίνη Μελίνα με στόχο την ενημέρωση των μαθητών/τριών σε θέματα που αφορούν στην υγιεινή διατροφή στα πλαίσια της Αγωγής Υγείας.

13 12 2023 Επίσκεψη στην τάξη της διατροφολόγου Μελίνας Τσαχπίνη 1 1

 

      ΔΡΑΣΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ

Την Δευτέρα 4-12-2023 και σε συνεργασία με τις νηπιαγωγούς του 4 ου Νηπιαγωγείου Καβάλας πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη της φιλολόγου-συγγραφέως κ. Λίας Ασημή, με σκοπό την γνωριμία με τους μαθητές/τριες του 4 ου Νηπιαγωγείου και της Β΄ τάξης του σχολείου μας, την παρουσίαση του βιβλίου της «Ιστορίες από τον Όλυμπο – Ο Ήφαιστος και τα παπούτσια του» και την υλοποίηση δραστηριοτήτων, οι οποίες εντάσσονται στα πλαίσια εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρίες.

 

Ενημερωτική Δράση “Διατροφική Αγωγή”
Την Τρίτη 11-12-2023 οι μαθητές/τριες της Γ΄ τάξης του σχολείου μας συμμετείχαν στην ενημερωτική δράση Αγωγής Υγείας με τίτλο «Διατροφική Αγωγή», η οποία υλοποιήθηκε εντός του χώρου του σχολείου από το
επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Καβάλας.

Γ΄ Τάξη

 

Tην Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το4ο Νηπιαγωγείο άσκηση σεισμού. Οι μαθητές/τριες ενημερώθηκαν, αρχικά, για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε, προκειμένου να
εκκενώσουμε με ασφάλεια το σχολικό κτίριο σε περίπτωση σεισμού και ακολουθώντας τις οδηγίες των εκπαιδευτικών συγκεντρώθηκαν με ασφάλεια στον αύλειο χώρο του σχολείου.

Μάθετε για το σεισμό και προστατευτείτε οδηγίες για μικρά παιδιά 1

 

ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
Η Διεύθυνση, ο Σύλλογος Διδασκόντων και το Δ. Σ. του Συλλόγου Γονέων &
Κηδεμόνων
του 4ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας ευχαριστούμε θερμά τις εκδόσεις
Archers Editions για την άμεση ανταπόκρισή τους στην παράκλησή μας για
δωρεά αγγλικών λογοτεχνικών βιβλίων και ανάλογου εκπαιδευτικού υλικού
ενισχύοντας, με τον τρόπο αυτό, τη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας και
εμπλουτίζοντας την σχολική βιβλιοθήκης μας με σύγχρονο εκπαιδευτικό
υλικό χαρίζοντας χαρά στους/στις μαθητές/τριές μας.

Archers editions

 

ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Η Διεύθυνση, ο Σύλλογος Διδασκόντων και το Δ. Σ. του Συλλόγου Γονέων &
Κηδεμόνων
του 4ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας ευχαριστούμε θερμά τις εκδόσεις
Burlington Books για τα αγγλικά λογοτεχνικά βιβλία που μας πρόσφερε
δωρεάν για να εμπλουτίσουμε τη σχολική βιβλιοθήκη μας.

Burlington books

ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Η Διεύθυνση, ο Σύλλογος Διδασκόντων και το Δ. Σ. του Συλλόγου Γονέων &
Κηδεμόνων
του 4ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας ευχαριστούμε θερμά τις εκδόσεις
Express Publishing για το αγγλικό βιβλίο που μας πρόσφερε και για τις
εκπτώσεις που μας εξασφάλισε για παραγγελίες βιβλίων.

Express publishing
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΚΑΒΑΛΑΣΘέατρο 15 11 ΄23Την Τρίτη 14-11-2023 οι μαθητές/τριες όλων των τάξεων του σχολείου μας παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας «Συρανό» (βασισμένη στο κλασικό αριστούργημα «Συρανό ντε Μπερζεράκ») στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου».

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΑΝΘΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Ανθή Καραγιάννη 10 11 ΄23 2Την Παρασκευή 10-11-2023 επισκέφθηκε το σχολείο μας η Ελληνίδα παραολυμπιονίκης και παγκόσμια πρωταθλήτρια στίβου, κ. Ανθή Καραγιάννη,  η οποία συνοδευόμενη από την προπονήτριά της, κ. Κατερίνα Δράκου, πραγματοποίησε ενημερωτικές δράσεις για τον αθλητισμό, τον πρωταθλητισμό και την διαφορετικότητα στους/στις μαθητές/τριες όλων των τάξεων του δημοτικού και του νηπιαγωγείου μας.

 

Επισκέψεις-Δράσεις του Σχολείου μας

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΕΠΕΑ ΦΙΛΙΠΠΩΝ
Την Δευτέρα 6-11-2023 πραγματοποιήθηκε η  συμμετοχή των μαθητών/τριών
της Δ΄ τάξης στο εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Βότανα και
Καρποί» και των μαθητών/τριών της Ε΄ και Στ΄ τάξης στο εκπαιδευτικό
περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Σχεδιάζω την κατοικία του Σήμερα», τα οποία
υλοποιήθηκαν από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλίππων Ν.
Καβάλας.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Οι μαθητές/τριες της Β΄ και Στ’ τάξης του σχολείου μας συμμετείχαν σε
δράσεις/βραχείες παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν τον Οκτώβριο και τον
Νοέμβριο εντός του χώρου του σχολείου από το επιστημονικό προσωπικό
του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής
Υγείας Καβάλας.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Την Τρίτη 31-10-2023 οι μαθητές/τριες της Ε΄ τάξης και της Στ΄ τάξης
του σχολείου μας συμμετείχαν στην Εκδήλωση – Γιορτή Ανακύκλωσης που
διοργάνωσε ο Δήμος Καβάλας στον Δημοτικό Κήπο Καβάλας. Οι
μαθητές/τριες συμμετείχαν σε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης
για τη διαχείριση των αστικών απορριμάτων που περιλάμβαναν δημιουργικά
εργαστήρια, λούνα παρκ ανακύκλωσης και κυνήγι θησαυρού.

 Λήψη αρχείου

 

 

 

 

Αγιασμός

Σας ενημερώνουμε ότι ο Αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά 2023-2024 θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 11/9 στις 09:00 στο χώρο του σχολείου μας.

14 12 2022

Αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά 2022-2023 (Ενημερωθείτε στο αντίστοιχο άρθρο στην πάνω δεξιά στήλη).

kali xronia

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιστολή προς γονείς, Οκτώβριος 2021

Καλή σχολική χρονιά!

 

Τη Δευτέρα 13-9-2021 έχουμε αγιασμό για τη νέα σχολική χρονιά. Δείτε το αντίστοιχο άρθρο επάνω δεξιά στη σελίδα. 

 

 


ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

        Παρακαλούνται οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών του Σχολείου μας να επικοινωνήσουν με το e-mail του Σχολείου  (mail@4dim-kaval.kav.sch.gr) και να αποστείλουν την προσωπική τους ηλεκτρονική διεύθυνση ( e-mail ) και το ονοματεπώνυμο του μαθητή.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Οδηγίες για παραμονή παιδιών και εφήβων στο σπίτι

στο πλαίσιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την πρόληψη της διασποράς του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 στις σχολικές μονάδες και την κοινότητα
11 Μαρτίου 2020

Αποφυγή των συναθροίσεων και του συγχρωτισμού οπουδήποτε (π.χ. καφετέριες, κινηματογράφοι)
 Αποφυγή ομαδικών εξωσχολικών δραστηριοτήτων
 Αποθάρρυνση συναντήσεων σε σπίτια φίλων, εστιατόρια ή εμπορικά κέντρα
 Ενθάρρυνση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων εξ αποστάσεως (e-learning)
 Αποφυγή επαφής με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες
 Συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή αλκοολούχο διάλυμα
 Κάλυψη του βήχα ή του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο και απόρριψη στα απορρίμματα. Αν αυτό δεν είναι διαθέσιμο, με το εσωτερικό του αγκώνα
 Αποφυγή αγγίγματος ματιών, μύτης και στόματος
 Αποφυγή στενής επαφής (χειραψίες, αγκαλιές και φιλιά)
 Αποφυγή επαφής με άτομα που έχουν συμπτώματα λοίμωξης
 Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, παραμονή στο σπίτι και επικοινωνία με ιατρό ή με τον ΕΟΔΥ.

 

Eξ αποστάσεως εκπαίδευση

Έχει γίνει πλέον συνείδηση όλων μας, ότι βρισκόμαστε σε όλον τον πλανήτη, και φυσικά και στη χώρα μας, αντιμέτωποι με μια πραγματικότητα δίχως προηγούμενο.

Απευθύνουμε αισθήματα ευγνωμοσύνης σε όλους αυτούς που με υψηλό το αίσθημα του καθήκοντος, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εργάζονται άοκνα για το κοινωνικό σύνολο συμβάλλοντας στην εξασφάλιση πολύτιμων αγαθών όπως είναι η υγεία, η ασφάλεια και η επάρκεια σε βασικά προϊόντα.

  Οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στις δύσκολες κι ιδιαίτερες αυτές συνθήκες, παλεύουμε από τη δική μας σκοπιά με όλες μας τις δυνάμεις, με αλληλεγγύη προς τους μαθητές μας.

Για το ζήτημα της υλοποίησης της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, έχουμε να παρατηρήσουμε τα παρακάτω, σε μια προσπάθεια να είμαστε, πάνω απ’ όλα ουσιαστικοί προς όφελος των μαθητών μας:

  • Είναι σαφές ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, χρησιμοποιείται από το Υπουργείο Παιδείας στην προσπάθεια του να αντιμετωπιστεί το μακροχρόνιο κλείσιμο των σχολείων. Το πώς αυτή μπορεί να εφαρμοστεί ουσιαστικά και στην παιδαγωγική της διάσταση είναι ζητούμενο.
  • Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μια επικουρική-υποστηρικτική εκπαιδευτική διαδικασία, ενταγμένη στις ανάγκες που θέτει το ιδιόμορφο έκτακτο πλαίσιο που ζούμε, διαδικασία η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται, επιστημονικά, να υποκαταστήσει την ουσιαστική και καίρια εκπαιδευτική διαδικασία της σχολικής τάξης και ζωής. Πραγματοποιείται σε επίπεδο ανατροφοδότησης και όχι για την κάλυψη επιπλέον ύλης, ως συμπληρωματικό εκπαιδευτικό μέσο και μόνο.

Εμείς οι εκπαιδευτικοί του 4ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας καλούμε τους μαθητές μας και τους γονείς να παρακολουθούν από αύριο 24/3/2020 τα προσωπικά τους email ώστε να ενημερώνονται από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας  για το πώς θα γίνεται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

 Αγαπητά μας παιδιά,

Δεν πρέπει να ξεχνάμε το βασικό σύνθημα

 ΜΕΝΟΥΜΕ  ΣΠΙΤΙ


 

Έρευνα σχολικού εκφοβισμού

SCAN_20160404_100126751_800x566


 

Αφίσα80χρόνων3

 

Το 4ο Δημοτικό Σχολείο (Αγίου Γεωργίου)  το 2014 γιόρτασε  τις ιστορικές επετείους:

  • των 80 χρόνων από το θεμέλιο λίθο του Διδακτηρίου
  • των 101 χρόνων από την ίδρυση – μετονομασία του Σχολείου
  • με την παρουσίαση  του βιβλίου της Διευθύντριας  του Σχολείου,  κ. Αθανασίας  Γαϊτανίδου, «Το Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Γεωργίου Καβάλας, 80 Χρόνια παρουσίας στην Εκπαίδευση (1934-2014)»,
  • με την παρουσίαση του θεατρικού «Μια σχολική ημέρα στο 4ο Δημοτικό Σχολείο», προσαρμογή διαλόγων, κ. Ιωάννη Τιφκιτσή
  • με θεματικά αφιερώματα,  σε ιστορικά γεγονότα, σε αληθινές πράξεις προσφοράς ,
  • με μουσικοκινητικά δρώμενα,
  • με έκθεση φωτογραφίας και αρχειακού υλικού

 

 

Φιλαναγνωσία

filanagn

Το βιβλίο για το παιδί

minedu

Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το Δίκτυο στην Υπηρεσία της Εκπαίδευσης.

Μαθήματα χωρίς σύνορα με ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΥΓΕΙΑ
Yπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (Τομέας Παιδείας και Θρησκευμάτων)Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων