Αρχική » Δράσεις » 2020-2021

Kατηγορίες

2020-2021

25η Μαρτίου

Ο Ελληνικός Ύμνος στη νοηματική γλώσσα

Είναι η πρώτη φορά που ο Εθνικός Ύμνος «αποτυπώνεται» με τη γλώσσα της νοηματικής, μέσα από ένα βίντεο. Η ιδέα γεννήθηκε πριν από έναν χρόνο και ανήκει σε εκπαιδευτικό του σχολείου κωφών Πεύκης.

Συστάθηκε 18μελής επιτροπή με γλωσσολόγους, φιλόλογους, θεολόγους και δασκάλους νοηματικής, στην πλειονότητά τους κωφοί και οι ίδιοι.

Το αποτέλεσμα ήρθε μετά από πολύμηνη και δύσκολη εργασία, αφού όλες οι διασκέψεις γίνονταν μέσω zoom εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης και των περιοριστικών μέτρων. Η παραγωγή του βίντεο έγινε με χορηγίες, από την Τράπεζα της Ελλάδος κι εν συνεχεία από τη Βουλή των Ελλήνων.

(Πηγή: https://sdideng.gr/%CE%BF-%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CF%8D%CE%BC%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BD%CE%BF%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9/)

Η επανάσταση του 1821 μέσα από την τέχνη

Καλάθια αλληλεγγύης

Το Breakfast είναι ένα animation μικρού μήκους του σκηνοθέτη του Ναρίνο, Cristian Arcos Cerón, όπου σε λιγότερο από δύο λεπτά, αφηγείται μια συγκινητική στιγμή αλληλεγγύης εν μέσω της πανδημίας Covid-19 και μας τοποθετεί σε οποιοδήποτε παράθυρο στον κόσμο. (Πηγή: https://www.youtube.com/watch?v=n_Eiigv2364)

Ημέρα παιδικού καρκίνου

Η15η Φεβρουαρίου είναι μια ιδιαίτερη ημέρα αφιερωμένη στα παιδιά που μάχονται με τον παιδικό καρκίνο.

Κάθε χρόνο, πάνω από 150.000 παιδιά σε όλον τον κόσμο διαγιγνώσκονται με καρκίνο, ενώ σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα υπολογίζονται στα 280-300. Αυτό καθιστά τον καρκίνο στην πρώτη αιτία θανάτου παιδιών στις αναπτυσσόμενες χώρες, και τη δεύτερη στις αναπτυγμένες.

Το «Η αγάπη ποτέ δεν μας απογοητεύει» («The Fall: Love never let us down») είναι ένα animation μικρού μήκους αφιερωμένο στα παιδιά που παλεύουν με τον καρκίνο. Δημιουργήθηκε για λογαριασμό του Νοσοκομείου Cancer De Barretos

στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, ενός διεθνούς φήμης κέντρου θεραπείας για τον καρκίνο των παιδιών. (Πηγή: https://www.behance.net/gallery/65200407/THE-FALL-Love-never-let-us-down)

Χριστουγεννιάτικο υλικό για το μάθημα της μουσικής από την εκπαιδευτικό Φένια Παληού

Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο και δείτε το διασημότερο Χριστουγεννιάτικο παραμύθι στον κόσμο μέσα από τη μουσική του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι.

Καρυοθραύστης

.jpg

Πατήστε στον επόμενο σύνδεσμο για να δείτε μια Χριστουγεννιάτικη συλλογή τραγουδιών που μπορείτε να τραγουδήσετε με την οικογένειά σας τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Χριστουγεννιάτικα τραγούδια

τραγουδια

Χριστουγεννιάτικα τραγούδια από όλο τον κόσμο.

Πατήστε στις πινέζες που βρίσκονται πάνω στον παρακάτω χάρτη και ακούστε Χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα από διάφορα μέρη του κόσμου. Για να δείτε ολόκληρο το χάρτη μετακινήστε τον με το ποντίκι.

Χάρτης με κάλαντα Χριστουγέννων

 

Τα είδη της μουσικής

Το βιβλίο δημιουργήθηκε στο μάθημα της μουσικής μέσα από εργασίες των μαθητών της ΣΤ τάξης.

Τα είδη της μουσικής

(πατήστε επάνω να ανοίξει)

μουσικής

 

17 Νοεμβρίου

“Εδώ Πολυτεχνείο”- 47 χρόνια μετά την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο.

Το χρονικό με τα γεγονότα που οδήγησαν σ’ αυτή.

Εδώ Πολυτεχνείο…

(πατήστε επάνω να ανοίξει)

.jpg

 

Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Όπως είναι γνωστό με πρωτοβουλία του Ο.Η.Ε. και της UNICEF, η 11η Δεκεμβρίου έχει ορισθεί ως Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού. Ο ετήσιος εορτασμός της ημέρας αυτής, αντικατοπτρίζει τη σημασία που η Διεθνής Κοινότητα αποδίδει στα παιδιά όλου του κόσμου, καθώς και την ανησυχία της σχετικά με την κατάστασή τους.

Η Χάρτα των δικαιωμάτων του παιδιού αναφέρει:

“Το παιδί θα απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα… χωρίς διάκριση φυλής, χρώματος, φύλλου, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων, εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, περιουσίας, οικογενειακής προέλευσης ή άλλης κοινωνικής θέσης του ίδιου του παιδιού ή της οικογενείας του”. Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού (1959), Αρχή Πρώτη.

Η Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. στις 20 Νοεμβρίου 1989 και κυρώθηκε από τη χώρα μας με το Νόμο 2101/1992 κατοχυρώνει βασικές αρχές και δεσμεύει τις Κυβερνήσεις να εντείνουν τις προσπάθειές τους για μια φιλική για το παιδί κοινωνία.

Αναγνωρίζει ότι όλα τα παιδιά χωρίς διακρίσεις έχουν δικαιώματα όπως και οι ενήλικες. Εξαιτίας της φύσης τους όμως, έχουν και επιπλέον δικαιώματα, καθώς χρειάζονται ειδική φροντίδα και προετοιμασία για να ανατραφούν μέσα σε πνεύμα ειρήνης, αξιοπρέπειας, ανοχής, ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης, ώστε να προετοιμαστούν πλήρως για να ζήσουν μια ατομική ζωή στην κοινωνία.

Δικαιώματα του Παιδιού

(πατήστε επάνω να ανοίξει)

           1

 

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του Διονυσίου Σολωμού, καθιερώθηκε από το 2017 ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Ο εορτασμός της, επιδιώκει να αναδείξει τον θεμελιώδη ρόλο που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες, όπως αυτός αποδεικνύεται από την ιστορικότητα και τη διαχρονικότητά της. Πρόκειται για μια γλώσσα που μιλιέται αδιάλειπτα εδώ και 40 σχεδόν αιώνες, γράφεται με την ίδια γραφή και το ίδιο αλφάβητο επί 28 αιώνες και με την ίδια ορθογραφία επί 24 αιώνες.

Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

 

Απόκριες

Κατασκευή μάσκας από μαθητές του σχολείου μας με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού εικαστικών.

2

Μάσκες

(πατήστε επάνω να ανοίξει)

 

Γιορτή Τριών Ιεραρχών

Με την ονομασία Τρεις Ιεράρχες αναφέρονται τρεις άγιοι και Θεολόγοι της Ορθόδοξης Χριστιανικής Θρησκείας, προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Βασίλειος ο Μέγας και ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός ή Θεολόγος.

Αναδείχθηκαν Πατέρες της Εκκλησίας και Άγιοι. Η σοφία και η δράση τους, τούς έδωσε τον τίτλο των Μεγίστων Φωστήρων, όπως ψέλνεται και στο τροπάριό τους: «Τους Τρεις Μεγίστους Φωστήρας Της Τρισηλίου Θεότητος…». (Wikipedia)

.jpg

Οι τρεις Ιεράρχες

(πατήστε επάνω για να ανοίξει)

Translate

European Radio Logo
Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς