“Γέφυρες Φιλίας”: Συμμετοχή στην εκδήλωση στο ΕΑΠ

Την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2026 το σχολείο μας συμμετείχε στην εκδήλωση «Γέφυρες Φιλίας: Οι μικροί μαθητές και μαθήτριες της Αχαΐας ενώνουν τις φωνές τους κατά της Βίας», η οποία διοργανώθηκε στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας δια των Συμβούλων Εκπαίδευσης Π.Ε. Αχαΐας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ). 

Εκεί μαθητές/τριες του σχολείου, σε συνεργασία με μαθητές/τριες από το 71ο Νηπιαγωγείο Πατρών και από το 3ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Πατρών τραγούδησαν ζωντανά στη σκηνή του Αμφιθέατρου το Τραγούδι της Φιλίας που δημιουργήθηκε συνεργατικά, μαζί και με το 3ο Ειδικό ΔΣ Πάτρας, και έγινε μεγάλη επιτυχία!

Οι μαθητές/τριες ξεσήκωσαν το Αμφιθέατρο με το κέφι, τον ενθουσιασμό και τη ζωντάνια τους, κάνοντας πράξη βιωματικά τη συμπερίληψη, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και την αποδοχή!

Στο τέλος δέχτηκαν το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού!

Μπράβο σε όλους, μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς για την προσπάθεια των προηγούμενων εβδομάδων που μετουσιώθηκε σε ένα υπέροχο αποτέλεσμα!

“Γέφυρες Φιλίας: Οι μικροί μαθητές/τριες της Αχαΐας ενώνουν τις φωνές τους κατά της Βίας” – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας προσκαλούμε στην εκδήλωση

“Γέφυρες Φιλίας: Οι μικροί μαθητές/τριες της Αχαΐας ενώνουν τις φωνές τους κατά της Βίας”

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2026

Αίθουσα Διαδικτυακής Σύνδεσης:
https://minedu-primary.webex.com/meet/katnikolak


Λήψη αρχείου

 

Παν-αχαϊκή Δράση Προαυλίου κατά της Ενδοσχολικής Βίας & του Εκφοβισμού!

Στα πλαίσια της συμμετοχής του σχολείου μας στην Παν-αχαϊκή Δράση Προαυλίου, τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2026 και ώρα 9:45 π.μ., με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού και στο πλαίσιο της Εβδομάδας Δράσεων 6-13 Μαρτίου της ΔΠΕ Αχαΐας με τίτλο «Γέφυρες Φιλίας», μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί συμμετείχαμε σε μια ξεχωριστή κοινή δράση.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του σχολείου μας, σε συνεργασία με μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς από το 3ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Πατρών – ΠΙΚΠΑ, το 3ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Πατρών και το 71ο Νηπιαγωγείο. Η δράση εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δράσεων Συνεκπαίδευσης και στόχος της ήταν η καλλιέργεια αξιών όπως η αποδοχή, η φιλία, ο σεβασμός και η συνεργασία.

Στο προαύλιο πραγματοποιήθηκαν συμβολικές και βιωματικές δραστηριότητες που ανέδειξαν το μήνυμα κατά της βίας και υπέρ της φιλίας:

  • Οι μαθητές/τριες φόρεσαν πολύχρωμα βραχιολάκια φιλίας.
  • Σχημάτισαν με τα σώματά τους ανθρώπινα σχήματα δημιουργώντας τη λέξη «ΦΙΛΙΑ», στέλνοντας ένα δυνατό συμβολικό μήνυμα ενότητας.
  • Παρουσιάστηκαν μηνύματα αγάπης και φιλίας, που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές.
  • Ελευθερώθηκαν στον ουρανό βιοδιασπώμενα μπαλόνια με γραπτά μηνύματα αγάπης, ελπίδας και αποδοχής.

Όλοι μαζί φωνάξαμε ρυθμικά συνθήματα με μία συλλογική φωνή:

  • «Όχι στη βία, ναι στη φιλία!»
  • «Ένα, δύο, τρία – τέλος στη βία!»
  • «Μόνο σεβασμός και συνεργασία!»
  • Πραγματοποιήθηκε παιχνίδι συνεργασίας, μέσα από το οποίο τα παιδιά βίωσαν τις έννοιες της αποδοχής, της άμιλλας, της συνεργασίας και του σεβασμού.
  • Τραγούδησαν όλοι μαζί με τον Μουσικό του 3ου Ειδικού ΔΣ-ΠΙΚΠΑ Χρήστο Κριθαράκη το Τραγούδι της Φιλίας που δημιουργήθηκε συνεργατικά αλλά και άλλα τραγούδια της άνοιξης όπως τα Χελιδονίσματα και την Κυρά-Σαρακοστή.
  • Οι μαθητές/τριες ολοκλήρωσαν στον τοίχο του σχολείου τη δράση «Γέφυρες Φιλίας», δημιουργώντας γέφυρες από χάρτινα αποτυπώματα των χεριών τους, πάνω στα οποία είχαν γράψει μηνύματα αγάπης, φιλίας και αλληλεγγύης.
  • Τέλος, χόρεψαν όλοι μαζί  εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές/τριες, σε έναν μεγάλο κύκλο Φιλίας και Αγάπης, το τραγούδι “Αν όλα τα παιδιά της γης”.

Η κοινή αυτή δράση αποτέλεσε μια όμορφη εμπειρία συνεκπαίδευσης και συνεργασίας μεταξύ των σχολείων, αποδεικνύοντας πως όταν τα παιδιά ενώνονται, μπορούν να χτίσουν πραγματικές γέφυρες φιλίας και σεβασμού. Το μήνυμα που έστειλαν ήταν ξεκάθαρο: η φιλία, η αποδοχή και η συνεργασία είναι η πιο δυνατή απάντηση σε κάθε μορφή βία.

 

Η Κυρία Σαρακοστή στην κουζίνα μας

Μαζί με τα παιδιά φτιάξαμε την κυρά-Σαρακοστή με τον παραδοσιακό τρόπο, χρησιμοποιώντας αλεύρι, νερό και αλάτι.

Κάθε παιδί δημιούργησε τη δική του Σαρακοστή με ενθουσιασμό και χαρά.

Ήταν μια όμορφη εμπειρία συνεργασίας, μάθησης και παράδοσης!

 

 

 «Η Γυμναστική συναντά τα Χρώματα και τους Αριθμούς- Η Γυμναστική συναντά τα Χρώματα και τους Αριθμούς»»

Στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής παίξαμε, κινηθήκαμε και μάθαμε μέσα από ένα διασκεδαστικό διαθεματικό πρόγραμμα με τίτλο:
 «Η Γυμναστική συναντά τα Χρώματα και τους Αριθμούς»
Οι μικροί μας μαθητές έμαθαν παίζοντας, συνδυάζοντας την κίνηση με τα μαθηματικά και τα χρώματα, μέσα σε ένα κλίμα χαράς, δράσης και ανακάλυψης!!!
 Παιχνίδι 1:  «Η Γυμναστική συναντά τα Χρώματα και τους Αριθμούς»
Τα παιδιά ξεκίνησαν μια διασκεδαστική κινητική διαδρομή (πέρασμα κάτω από εμπόδιο, ισορροπία ) και στη συνέχεια έπρεπε να βρουν τον σωστό συνδυασμό αριθμού και χρώματος, τοποθετώντας τα μπαλάκια στο αντίστοιχο σημείο.
Με αυτόν τον τρόπο εξάσκησαν τον συντονισμό, την ισορροπία και την αναγνώριση αριθμών και χρωμάτων μέσα από το παιχνίδι!
Παιχνίδι 2: Μάντεψε και βρες!
Οι κάρτες ήταν τοποθετημένες ανάποδα και τα παιδιά τις σήκωναν για να ανακαλύψουν τι κρύβεται από κάτω! Στη συνέχεια έπρεπε να πάρουν τα σωστά μπαλάκια και να τα τοποθετήσουν στο αντίστοιχο στεφάνι, ανάλογα με το χρώμα και τον αριθμό που αποκάλυπταν.
Ένα παιχνίδι γεμάτο έκπληξη που ενίσχυσε την παρατηρητικότητα, τη συγκέντρωση και τη χαρά της ανακάλυψης!
Μέσα από το παιχνίδι, τα παιδιά ανέπτυξαν κινητικές δεξιότητες, συνεργάστηκαν και διασκέδασαν, αποδεικνύοντας ότι η μάθηση μπορεί να είναι ευχάριστη και δημιουργική!
20260306 101942 1

 

Επιμορφωτικές συναντήσεις για την πρόληψη ατυχημάτων στο χώρο του σχολείου

Στις 20 Φεβρουαρίου και στις  4 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν επιμορφωτικές συναντήσεις μέσω Webex με τα σχολεία ΕΝΕΓΓΥΛ Μεσολογγίου και ΕΝΕΓΓΥΛ Πάτρας. Οι μαθητές παρακολούθησαν βίντεο, απάντησαν σε ερωτήσεις εκπαιδευτικών και ακολούθησε συζήτηση με θάμα την πρόβλεψη ατυχημάτων στο χώρο του σχολείου.

Υπεύθυνη της δράσης ήταν η σχολική νοσηλεύτρια κα Κατερίνα Δροσοπαναγιώτη.

Πρόσκληση προς γονείς – Εβδομάδα Δράσεων «Γέφυρες Φιλίας»

Πρόσκληση προς γονείς – Εβδομάδα Δράσεων «Γέφυρες Φιλίας»

Αγαπητοί γονείς,

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στην Εβδομάδα Δράσεων κατά της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού με τίτλο:

«Γέφυρες Φιλίας: Οι μικροί μαθητές και μαθήτριες της Αχαΐας ενώνουν τις φωνές τους κατά της Βίας».

Η πρωτοβουλία αυτή υλοποιείται από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας δια των Συμβούλων Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης «Καλλίπολις» και με τη συνδιοργάνωση των Δήμων Αιγιάλειας, Ερυμάνθου, Καλαβρύτων, Κάτω Αχαΐας και Πατρέων του Νομού Αχαΐας.

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Δράσεων θα πραγματοποιηθούν δια ζώσης εκδηλώσεις στις οποίες θα συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες από σχολικές μονάδες κάθε Δήμου, στις οποίες είστε θερμά προσκεκλημένοι/ες να παρευρεθείτε. Οι γονείς που δεν είναι εφικτό να συμμετάσχετε με φυσική παρουσία λόγω εργασίας ή άλλου κωλύματος στις παρακάτω εκδηλώσεις, παρέχεται η δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης μέσω ζωντανής μετάδοσης (live Streaming). Μπορείτε να παρακολουθήσετε επισκεπτόμενοι/ες πατώντας στο αντίστοιχο σε κάθε εκδήλωση πεδίο Διαδικτυακής Σύνδεσης του πίνακα.

Οι εκδηλώσεις των μαθητών/τριών των Σχολικών Μονάδων Αχαΐας θα πραγματοποιηθούν ως εξής:

ι εκδηλώσεις των μαθητών/τριών των Σχολικών Μονάδων Αχαΐας θα πραγματοποιηθούν ως εξής:

 

Ημερομηνία Χώρος Εκδήλωσης Σχολικές Μονάδες Διάρκεια
10/3/2026 Δημαρχείο Χαλανδρίτσας

Διαδικτυακή Σύνδεση

Δήμου Ερυμάνθου 1η Ζώνη: 10.00 – 12.00
11/3/2026 Αμφιθέατρο ΕΑΠ

Διαδικτυακή Σύνδεση Πάτρα

Δήμου Πάτρας 1η Ζώνη: 08.30- 11.00

2η Ζώνη: 11.30- 14.00

 

12/3/2026

Θέατρο Απόλλων

Αίγιο

Δήμου Αιγιαλείας 1η Ζώνη: 08.30- 11.00

2η Ζώνη: 11.30- 14.00

ΚΕΠΕΑ Κλειτορίας

Διαδικτυακή Σύνδεση

Δήμου Καλαβρύτων  

1η Ζώνη: 10.00 – 12.00

13/3/2026 1ο ΔΣ Κ. Αχαΐας

Διαδικτυακή Σύνδεση  

Δήμου Δυτικής Αχαΐας 1η Ζώνη: 08.30- 11.00

2η Ζώνη: 11.30- 14.00

Κάθε εκδήλωση περιλαμβάνει μαθητικά δρώμενα, παρουσιάσεις παιδιών και βιωματική θεατρική παρέμβαση, με την συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών μας.

Στο τέλος της μαθητικής εκδήλωσης θα έχετε την ευκαιρία να  παρακολουθήσετε την παρουσίαση: “Από το φόβο στη δύναμη της Σχέσης: Ο ρόλος των γονέων στην πρόληψη της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού” από στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αχαΐας Καλλίπολις καθώς και οργανωμένη συζήτηση με τη συμμετοχή γονέων που είτε θα παρευρίσκονται διαζώσης είτε θα παρακολουθούν εξ Αποστάσεως, πατώντας στα επιλεγμένα πεδία Διαδικτυακή Σύνδεση που παρέχονται στον παραπάνω πίνακα.

Η ενεργός παρουσία και συμμετοχή σας στη συζήτηση είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η συνεργασία σχολείου και οικογένειας αποτελεί βασικό πυλώνα για την πρόληψη της βίας και την ενίσχυση ενός ασφαλούς και υποστηρικτικού σχολικού περιβάλλοντος.

Σας καλούμε να στηρίξετε με την παρουσία σας αυτή τη συλλογική προσπάθεια, ώστε όλοι μαζί – μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς – να δημιουργήσουμε ουσιαστικές γέφυρες φιλίας σε ολόκληρη την Αχαΐα.

Επισυνάπτεται το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων και η αφίσα της δράσης.

Με εκτίμηση,

Η Διευθύντρια,

Ζωή Βλαχογιάννη


Λήψη αρχείου

Ασφαλή χρήση του διαδικτύου από παιδιά Δημοτικού -Webinar

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πληροφορικής (ΠΑ.Σ.Ε.Π.) διοργανώνει διαδικτυακή ενημερωτική παρουσίαση με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονέων σχετικά με την ασφαλή χρήση του διαδικτύου από παιδιά Δημοτικού.

Η ενημέρωση θα επικεντρωθεί στους σύγχρονους ψηφιακούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι μαθητές, όπως η προστασία προσωπικών δεδομένων, η ασφαλής χρήση διαδικτυακών παιχνιδιών (ενδεικτικά Roblox και Fortnite), η χρήση εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης (Snapchat και TikTok), η επικινδυνότητα διαδικτυακών προκλήσεων (challenges), καθώς και θέματα διαδικτυακής αποπλάνησης, παραπλάνησης, ηλεκτρονικού εκφοβισμού, phishing και διαδικτυακών απατών. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στην ασφαλή διαχείριση κωδικών, στις αγορές εντός εφαρμογών και στους κινδύνους από αποθηκευμένα στοιχεία πληρωμών σε συσκευές παιδιών.

Η ενημέρωση θα επικεντρωθεί στους σύγχρονους ψηφιακούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι μαθητές, όπως η προστασία προσωπικών δεδομένων, η ασφαλής χρήση διαδικτυακών παιχνιδιών (ενδεικτικά Roblox και Fortnite), η χρήση εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης (Snapchat και TikTok), η επικινδυνότητα διαδικτυακών προκλήσεων (challenges), καθώς και θέματα διαδικτυακής αποπλάνησης, παραπλάνησης, ηλεκτρονικού εκφοβισμού, phishing και διαδικτυακών απατών. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στην ασφαλή διαχείριση κωδικών, στις αγορές εντός εφαρμογών και στους κινδύνους από αποθηκευμένα στοιχεία πληρωμών σε συσκευές παιδιών.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 05 Μαρτίου 2026 και ώρα 19:00, μέσω της πλατφόρμας Webex, στον σύνδεσμο

https://minedu-secondary2.webex.com/meet/christosc 🔗

Εισηγητές θα είναι οι:

Χριστοδούλου Χρήστος, Αναπληρωτής Εκπαιδευτικός Πληροφορικής ΠΕ86 ( Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, Δυτικής Θεσσαλονίκης)

Βαλσαμάρας Δημήτρης, Αναπληρωτής Εκπαιδευτικός Πληροφορικής ΠΕ86 ( Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, Δυτικής Θεσσαλονίκης)

 

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης θα γίνεται καταγραφή ερωτήσεων από τους συμμετέχοντες και θα ακολουθήσει προσπάθεια απάντησης των ερωτημάτων στο τέλος της ενημέρωσης.

 

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη. 

Με εκτίμηση, 

Για το Δ.Σ του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πληροφορικής (ΠΑΣΕΠ) 

98a653e3 d399 4df0 9a7d 7bd1e1da50ae