ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΟΧΥΡΟ ΤΗΣ ΝΥΜΦΑΙΑΣ
Οι μαθητές/τριες των τάξεων Δ1΄,Δ2′ και Στ΄θα πραγματοποιήσουν εκπαιδευτική επίσκεψη την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019 στο στρατιωτικό οχυρό Νυμφαίας το οποίο βρίσκεται 17 χλμ. από την Κομοτηνή .Σκοπός της επίσκεψης είναι να γνωρίσουν το οχυρό της Νυμφαίας.Να ενημερωθούν για τα γεγονότα της μάχης που αφορούν στη γερμανική επίθεση τον Απρίλιο του 1941 και να μάθουν για τις συνθήκες διαβίωσης της αμυνόμενης φρουράς, εντός του οχυρού. Να γνωρίσουν τα εκθέματα του Μουσείου.Το οχυρό της Νυμφαίας αποτελεί από μόνο του το νεότερο Στρατιωτικό Μουσείο της Γραμμής Μεταξά. Το Μουσείο λειτούργησε το 2000 .Οι χώροι του στο εσωτερικό μαρτυρούν την ξεχωριστή τους χρήση και βρίσκονται στο δεύτερο όροφο. Ο κάθε χώρος εξυπηρετούσε διαφορετικές ανάγκες διαβίωσης των πολεμιστών. Στο οχυρό υπάρχουν οι κοιτώνες για ύπνο, το εστιατόριο, το νοσοκομείο, η εκκλησία, τα εκθέματα.Το οχυρό της Νυμφαίας τιμά η πατρίδα κάθε χρόνο στις 6 Απριλίου .
Συνοδοί εκπαιδευτικοί :Η Διευθύντρια του σχολείου :Δελήμπαλτα Βασιλική,Παπαδάκη Δήμητρα ,Μαχαιρίδου Ελισάβετ,Παρασχούδης Χαράλαμπος
ΤΑ ΟΧΥΡΑ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΜΕΤΑΞΑ
Τα οχυρά της γραμμής Μεταξά είναι 21 και κατασκευάσθηκαν το 1936-1940,με άκρως μυστικές συνθήκες , με σκοπό να χρησιμοποιηθούν για την άμυνα της Χώρας. Οι εργάτες μεταφέρονταν με τα μάτια καλυμμένα για να μην γνωρίζουν τον τόπο της κατασκευής των οχυρών. Κόστισαν περίπου 1,5 δις δραχμές σημερινό ποσό 60 δις ευρώ.
Χρησιμοποιήθηκαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν ο Ελληνικός Στρατός χρησιμοποίησε τα οχυρά για να αποκρούσει τις γερμανικές μεραρχίες. Οι Γερμανοί δεν κατάφεραν να τα καταλάβουν ποτέ με αποτέλεσμα να κινηθούν και να καταλάβουν τη Θεσσαλονίκη μέσω Γιουγκοσλαβίας. Τα περισσότερα οχυρά δεν έπεσαν ποτέ στα χέρια του εχθρού. Οι Γερμανοί πλήρωσαν ακριβά το τίμημα .
ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΔΗΜΗΤΡΑ