ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΟΧΥΡΟ ΤΗΣ ΝΥΜΦΑΙΑΣ

Οι μαθητές/τριες των τάξεων Δ1΄,Δ2′ και Στ΄θα πραγματοποιήσουν εκπαιδευτική επίσκεψη την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019 στο στρατιωτικό  οχυρό Νυμφαίας το οποίο βρίσκεται 17 χλμ. από την Κομοτηνή .Σκοπός της επίσκεψης είναι να γνωρίσουν το οχυρό  της Νυμφαίας.Να ενημερωθούν για τα γεγονότα της μάχης που αφορούν στη γερμανική επίθεση τον Απρίλιο του 1941 και να μάθουν για τις συνθήκες διαβίωσης της αμυνόμενης φρουράς, εντός του οχυρού. Να γνωρίσουν τα εκθέματα του Μουσείου.Το οχυρό της Νυμφαίας αποτελεί από μόνο του  το νεότερο Στρατιωτικό Μουσείο της Γραμμής Μεταξά. Το Μουσείο λειτούργησε το 2000 .Οι χώροι του στο εσωτερικό μαρτυρούν την ξεχωριστή τους χρήση και βρίσκονται στο δεύτερο όροφο. Ο κάθε χώρος εξυπηρετούσε διαφορετικές ανάγκες διαβίωσης των πολεμιστών. Στο οχυρό υπάρχουν οι κοιτώνες για ύπνο, το εστιατόριο, το νοσοκομείο, η εκκλησία, τα εκθέματα.Το οχυρό της Νυμφαίας τιμά η πατρίδα κάθε χρόνο στις 6 Απριλίου .

Συνοδοί εκπαιδευτικοί :Η Διευθύντρια του σχολείου :Δελήμπαλτα Βασιλική,Παπαδάκη Δήμητρα ,Μαχαιρίδου Ελισάβετ,Παρασχούδης Χαράλαμπος

ΤΑ ΟΧΥΡΑ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΜΕΤΑΞΑ

Τα οχυρά της γραμμής Μεταξά είναι 21 και κατασκευάσθηκαν το 1936-1940,με άκρως μυστικές συνθήκες , με σκοπό να χρησιμοποιηθούν για την άμυνα της Χώρας. Οι εργάτες μεταφέρονταν με τα μάτια καλυμμένα για να μην γνωρίζουν τον τόπο της κατασκευής των οχυρών. Κόστισαν περίπου 1,5 δις δραχμές σημερινό ποσό 60 δις ευρώ.
Χρησιμοποιήθηκαν κατά τον  Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν ο Ελληνικός Στρατός χρησιμοποίησε τα οχυρά για να αποκρούσει τις γερμανικές μεραρχίες. Οι Γερμανοί δεν κατάφεραν να τα καταλάβουν ποτέ με αποτέλεσμα να κινηθούν και να καταλάβουν τη Θεσσαλονίκη μέσω Γιουγκοσλαβίας. Τα περισσότερα οχυρά δεν έπεσαν ποτέ στα χέρια του εχθρού. Οι Γερμανοί πλήρωσαν ακριβά το τίμημα .

ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΔΗΜΗΤΡΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για οχυρο νυμφαιασ κομοτηνη Αποτέλεσμα εικόνας για οχυρο νυμφαιασ κομοτηνη

Σχετική εικόνα

Σχετική εικόναΣχετική εικόνα Σχετική εικόνα

 

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940-2019

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου του 1940 ,από τη σχολική μας μονάδα εορτάσθηκε  στο Αμφιθέατρο του Δήμου Διδυμοτείχου στις 25-10-2019 και ώρα 9.00πμ.<<Το Χρονικό του ΟΧΙ>> παρουσίασαν οι μαθητές των τμημάτων:Δ1΄και Δ2΄της Τετάρτης Τάξης.Υπεύθυνες εορτής οι εκπαιδευτικοί:Παπαδάκη Δήμητρα -Μαχαιρίδου Ελισάβετ.Αρχικά έγινε το τελετουργικό της Σημαίας.Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των Σημαιοφόρων και των Παραστατών και στη συνέχεια έγινε η παράδοση της σημαίας στους σημαιοφόρους .Ακολούθησε ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου του 1940 με την παρουσίαση του  Χρονικού από τους μαθητές της Δ΄ τάξης.Η σχολικός εορτασμός έκλεισε με την κατάθεση στεφάνων Ηρώων ,αλλά και με τον εκκλησιασμό και την παρέλαση των τμημάτων της Δ1,Δ2,Ε,ΣΤ΄την ημέρα της εθνικής  εορτής.Αξίζει ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στους μαθητές για την εξαιρετική γιορτή και παρέλαση που έκαναν.

 

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΤΟ Κ.Π.Ε ΣΟΥΦΛΙΟΥ

 

Στις 16 Οκτωβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε  εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σουφλίου από τους μαθητές  των τάξεων: Δευτέρας Β΄ και Τρίτης Γ΄ του 4ου Δ.Σ Διδυμοτείχου. Οι μαθητές πήραν μέρος στο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που υλοποιήθηκε από το Κ.Π Ε Σουφλίου με θέμα το <<ΤΟ ΑΜΠΕΛΙ>>. Την επιμέλεια και παρουσίαση την είχε ο κ .Γρηγόρης Μπουτάκης. Μετά την ενημέρωση οι μαθητές επισκέφτηκαν το Αποστακτήριο του κου Μπακαλούδη, εκεί ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας του παραδοσιακού αποστακτηρίου, είδαν την πρώτη ύλη μέσα στα βαρέλια και έμαθαν πως γίνεται το Τσίπουρο. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με το λεωφορείο στους Αμπελώνες των Αδελφών Μπέλλα, εκεί είδαν τον σύγχρονο τρόπο πατήματος των σταφυλιών, τη μεταφορά στους στις δεξαμενές. Ενημερώθηκαν  από την κα Αλεξία Μπέλλα για την παρασκευή του κρασιού, τσίπουρου, τις ποικιλίες των σταφυλιών του οινοποιείου, είδαν τις μηχανές εμφιάλωσης, τα δρύινα, βαρέλια, τρύγησαν στον αμπελώνα. Είδαν αποστακτήρες.Οι μαθητές μεθυσμένοι από χαρά και ποτισμένοι με τα αρώματα των σταφυλιών επέστρεψαν στη σχολική μονάδα με νέες γνώσεις. Τους μαθητές συνόδεψαν οι εκπαιδευτικοί των τάξεων Βαρελά Μερόπη Β΄ τάξη και Παπαμιχαήλ Δήμητρα Γ΄ τάξη,  καθώς και ο Γυμναστής Παρασχούδης Χαράλαμπος και Πολιτίδου Κυριακή εκπ/κός από το τμήμα Ένταξης.

     

  

  


΄΄ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΖΩΗΣ΄΄ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΟΥ…..2019

Με το σύνθημα “Ενημερώσου – Εκπαιδεύσου για να σώσεις την ζωή ενός συνανθρώπου σου… Του δικού σου ανθρώπου…”ολοκληρώθηκαν τα μαθήματα ζωής την Τετάρτη  16 Οκτωβρίου 2019 και ώρες 10:00 π.μ. έως 12:30 μ.μ στο Κλειστό Γυμναστήριο Διδ/χου Σπάρτακος.Οι μαθητές των τάξεων Δ1΄,Δ2΄, Ε΄, του 4ου Δ.Σ Διδυμοτείχου  παρακολούθησαν την ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης σε δεξιότητες Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης που συνδιοργάνωσε το Τοπικό Συμβούλιο  Διδυμοτείχου, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Διδυμοτείχου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και ΕΚΑΒ Αλεξανδρούπολης.Τους μαθητές συνόδεψαν οι εκπαιδευτικοί των τάξεων:Παπαδάκη Δήμητρα (Δ1΄) ,Μαχαιρίδου Ελησάβετ (Δ2΄),Μανάκας Γεώργιος (Ε΄).

   

΄΄ΑΣΚΗΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ 11/10/2019΄΄

Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 9.30πμ, διενεργήθηκε η πρώτη άσκηση σεισμού στο 4ο  Δ.Σ Διδυμοτείχου για το σχολικό έτος 2019-2020.

Οι μαθητές γρήγορα και αποτελεσματικά εκκένωσαν τη σχολική μονάδα. Με τη βοήθεια και το συντονισμό των εκπαιδευτικών της κάθε τάξης, η άσκηση σεισμού ολοκληρώθηκε με επιτυχία.