ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ 2019

Οι μαθητές των τάξεων Γ΄,Δ1΄και  Ε, του 4ου Δ.Σ Διδυμοτείχου, πραγματοποίησαν την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019, εκπαιδευτική επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Ορεστιάδας .Σκοπός της επίσκεψης αυτής , ήταν η συμμετοχή των παιδιών στο Λαογραφικό -Πολιτιστικό Πρόγραμμα με θέμα :«Θρακιώτικα Χριστούγεννα στο Μουσείο μας»,το οποίο υλοποιήθηκε  από τα μέλη  του Λαογραφικό Μουσείου Ορεστιάδας ,αλλά  τη συμμετοχή των μαθητών.Οι δραστηριότητες έγιναν σε δύο φάσεις.α)Με παρουσίαση των Χριστουγεννιάτικων Εθίμων:β)Με ξενάγηση και ενημέρωση των παιδιών στους χώρους του μουσείου για τα παραδοσιακά αντικείμενα και τη χρήση τους ,αλλά και την ιστορία της Ορεστιάδας.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε  στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Μουσείου μέσα σε μια ατμόσφαιρα γιορτινή.Προβλήθηκαν τα ήθη και έθιμα των χωριών του Έβρου.

Οι μικροί μαθητές παρακολούθησαν ταινία με τα ήθη και έθιμα των Χριστουγέννων,γνώρισαν τα εννιά φαγητά και τη σημασία τους,άκουσαν παραμύθια και ιστορίες,δραματοποίησαν το έθιμο με τα ΕΝΝΙΑ ΦΑΓΗΤΑ, το έθιμο της ΚΑΜΗΛΑΣ, το ΜΠΟΜΠΟΣΙΑΡΗ, τα ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΙΑ ,της ΣΟΥΡΒΑΣ , τα ΤΕΜΠΕΛΙΚΑ ΤΗΣ ΒΥΣΣΑΣ,το ΜΥΛΩΝΑ και την ΝΟΙΚΟΚΥΡΑ ,ΧΟΡΕΨΑΝ στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ, έμαθαν τη σημασία του ΚΑΡΒΟΥΝΟΥ,ΤΗΣ ΑΝΑΜΜΕΝΗΣ ΦΩΤΙΑΣ, είδαν ένα  ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΟ ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ και μια θρακιώτικη ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ με τα σύμβολά της, έμαθαν πως γιόρταζαν οι προπαπούδες και οι προγιαγιάδες τους τα Χριστούγεννα.Πήραν μέρος σε ένα διαδραστικό παιχνίδι «Η Κάλλω και η Μάρμπω στο μύλο με τους καλλικαντζαραίους».

Τους μαθητές συνόδεψαν οι εκπαιδευτικοί των τάξεων:Παπαμιχαήλ Δήμητρα τάξη Γ, η εκπαιδευτικός Πολιτίδου Κυριακή του τμήματος Ένταξης,Τζαβέλλα Ελένη:τάξη Δ1΄,Μανάκας Γεώργιος τάξη :Ε’.

Ευχαριστούμε τους εκπαιδευτές του Λαογραφικού Μουσείου για την άψογη ενημέρωση και πραγματοποίηση του Προγράμματος. Τον Πρόεδρο του Λ. Μουσείου Ορεστιάδας κύριο Μαυρίδη Πασχάλη , την εκπαιδεύτρια κα Γιάννα Κολοκωτρώνη, τον Μανώλη Μαυρίδη, τον εκπαιδευτή κο Σιωπίδη Γιάννη,την εκπαιδεύτρια κα Τούλα Κουρουμιχάκη.

ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΔΗΜΗΤΡΑ

Άντε και του χρόνου παιδιά ! Με υγεία και χαρά!

Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά!

 

»Make-A-Wish(Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) 2019»

EΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2019-2020 ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ: Φ.2.1/ΠΜ/ 177717/Δ7   

Το 4ο Δ.Σ Διδυμοτείχου πήρε μέρος στο  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΣΤΕΡΙ  ΕΥΧΗΣ MakeAWish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) με την προαιρετική  συμμετοχή των μαθητών /τριών και με  την αγορά αστεριού στην τιμή των 2 ευρώ το καθένα.

Σκοπός της συμμετοχής μας στο Πρόγραμμα είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών σε θέματα αλληλεγγύης και αγάπης. Το πρόγραμμα αυτό δεν εκπληρώνει   απλά μια ευχή, αλλά ευχές πολλών παιδιών από 3 – 18 ετών που νοσούν από πολύ σοβαρές ασθένειες και κάτι παραπάνω. Ανάβει το φως στη ζωή και τρέφει την ελπίδα. Είναι o τρόπος που ένα παιδί με τη μικρή συμβολή θα  βοηθήσει ένα άλλο παιδί να πραγματοποιήσει μια του επιθυμία. Είναι ο τρόπος που θα βοηθήσει ένα άλλο παιδί να ονειρευτεί ,να κάνει σχέδια , να ξαναγίνει παιδί να βρει τη χαμένη του παιδικότητα που χάθηκε βίαια λόγω της ασθένειάς του. Είναι το κίνητρο να συνεχίσει να αγωνίζεται. Να γεμίσει ελπίδα. Είναι στήριξη για την οικογένεια που βλέπει ξανά στα μάτια του παιδιού, πηγαία, αυθεντική χαρά.

Αγαπητοί γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί, 130 παιδιά περιμένουν να πιστέψουν και πάλι στη ζωή!

Η διάθεση των αστεριών ευχής γίνεται από το δάσκαλο της τάξης ή την Διευθύντρια του σχολείου. Τα αστέρια θα είναι στη διάθεσή των μικρών μαθητών. Ελάτε σας περιμένουμε!

Email Image

 

΄΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019΄΄

Α)ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Σήμερα Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019, εορτάζεται με ιδιαίτερη ευαισθησία η Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες ή Ειδικές ικανότητες σε όλο τον κόσμο ,με σκοπό την ευαισθητοποίηση  όλων των κοινωνικών στρωμάτων,όλων των ηλικιών ,όλων των φυλών  της γης. Έτσι και φέτος το 4ο Δ.Σ Διδυμοτείχου  τίμησε την ημέρα αυτή με διάφορες δραστηριότητες και διδακτικές επισκέψεις. Την επιμέλεια και την διοργάνωση των δραστηριοτήτων την είχε ο γυμναστής του σχολείου μας Παρασχούδης Χαράλαμπος ,οποίος σε συνεργασία με το διδακτικό προσωπικό του σχολείου και τη συμμετοχή των μικρών  μαθητών διοργάνωσε διάφορα παιχνίδια, όπως: Αγώνες δρόμου για άτομα χωρίς όραση , μα με υπέροχους βοηθούς .Οι σχολικές δραστηριότητες έγιναν  στην αυλή του σχολείου μας. Ακολούθησε  προβολή ταινίας με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα αναπηρίας.

Β)ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ Γ΄ ΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ

Επίσης το τμήμα της Γ΄ τάξης συμμετείχε  στο Προγράμμα με θέμα:<< ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ>>,  το οποίο υλοποιήθηκε από το Λαογραφικό Μουσείου Διδυμοτείχου. Την παρουσίαση του Προγράμματος έκανε η Πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου κα Χρυσούλα Τσακιράκη. Οι μικροί μαθητές παρακολούθησαν την ταινία το ΑΣΧΗΜΟΠΑΠΟ .Ακολούθησε συζήτηση για το περιεχόμενο τα μηνύματα της ταινίας.Προβλήθηκε επίσης η ταινία<< Ο Άρθουρ το παιδί  με ειδικές ανάγκες >>,καθώς και η προβολή διάσημων προσωπικοτήτων που γεννήθηκαν με μια ειδική Ιδιαιτερότητα ή την απόχτησαν κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ακολούθησε το παιχνίδι ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ καθώς  και ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΜΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑ. Στο Πρόγραμμα συμμετείχαν οι εκπαιδευτές: Πωλίνα Πουλιάκη εκπαιδεύτρια Προγραμμάτων , Γιούλια Καϊμακαμούδη εκπαδεύτρια γλυπτικής, Ζφειροπούλου Χρύσα εκπαιδεύτρια Προγραμμάτων, φοιτητής των Ι.Ε.Κ Χρήστος  και Μαρία Δημοσχάκη.

Τους μαθητές συνόδευσαν: Η δασκάλα της τάξης Παπαμιχαήλ Δήμητρα , η εκπαιδευτικός της Ειδικής Αγωγής Πολιτίδου Κυριακή. 

 

     

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΟΧΥΡΟ ΤΗΣ ΝΥΜΦΑΙΑΣ

Οι μαθητές/τριες των τάξεων Δ1΄,Δ2′ και Στ΄θα πραγματοποιήσουν εκπαιδευτική επίσκεψη την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019 στο στρατιωτικό  οχυρό Νυμφαίας το οποίο βρίσκεται 17 χλμ. από την Κομοτηνή .Σκοπός της επίσκεψης είναι να γνωρίσουν το οχυρό  της Νυμφαίας.Να ενημερωθούν για τα γεγονότα της μάχης που αφορούν στη γερμανική επίθεση τον Απρίλιο του 1941 και να μάθουν για τις συνθήκες διαβίωσης της αμυνόμενης φρουράς, εντός του οχυρού. Να γνωρίσουν τα εκθέματα του Μουσείου.Το οχυρό της Νυμφαίας αποτελεί από μόνο του  το νεότερο Στρατιωτικό Μουσείο της Γραμμής Μεταξά. Το Μουσείο λειτούργησε το 2000 .Οι χώροι του στο εσωτερικό μαρτυρούν την ξεχωριστή τους χρήση και βρίσκονται στο δεύτερο όροφο. Ο κάθε χώρος εξυπηρετούσε διαφορετικές ανάγκες διαβίωσης των πολεμιστών. Στο οχυρό υπάρχουν οι κοιτώνες για ύπνο, το εστιατόριο, το νοσοκομείο, η εκκλησία, τα εκθέματα.Το οχυρό της Νυμφαίας τιμά η πατρίδα κάθε χρόνο στις 6 Απριλίου .

Συνοδοί εκπαιδευτικοί :Η Διευθύντρια του σχολείου :Δελήμπαλτα Βασιλική,Παπαδάκη Δήμητρα ,Μαχαιρίδου Ελισάβετ,Παρασχούδης Χαράλαμπος

ΤΑ ΟΧΥΡΑ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΜΕΤΑΞΑ

Τα οχυρά της γραμμής Μεταξά είναι 21 και κατασκευάσθηκαν το 1936-1940,με άκρως μυστικές συνθήκες , με σκοπό να χρησιμοποιηθούν για την άμυνα της Χώρας. Οι εργάτες μεταφέρονταν με τα μάτια καλυμμένα για να μην γνωρίζουν τον τόπο της κατασκευής των οχυρών. Κόστισαν περίπου 1,5 δις δραχμές σημερινό ποσό 60 δις ευρώ.
Χρησιμοποιήθηκαν κατά τον  Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν ο Ελληνικός Στρατός χρησιμοποίησε τα οχυρά για να αποκρούσει τις γερμανικές μεραρχίες. Οι Γερμανοί δεν κατάφεραν να τα καταλάβουν ποτέ με αποτέλεσμα να κινηθούν και να καταλάβουν τη Θεσσαλονίκη μέσω Γιουγκοσλαβίας. Τα περισσότερα οχυρά δεν έπεσαν ποτέ στα χέρια του εχθρού. Οι Γερμανοί πλήρωσαν ακριβά το τίμημα .

ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΔΗΜΗΤΡΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για οχυρο νυμφαιασ κομοτηνη Αποτέλεσμα εικόνας για οχυρο νυμφαιασ κομοτηνη

Σχετική εικόνα

Σχετική εικόναΣχετική εικόνα Σχετική εικόνα

 

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940-2019

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου του 1940 ,από τη σχολική μας μονάδα εορτάσθηκε  στο Αμφιθέατρο του Δήμου Διδυμοτείχου στις 25-10-2019 και ώρα 9.00πμ.<<Το Χρονικό του ΟΧΙ>> παρουσίασαν οι μαθητές των τμημάτων:Δ1΄και Δ2΄της Τετάρτης Τάξης.Υπεύθυνες εορτής οι εκπαιδευτικοί:Παπαδάκη Δήμητρα -Μαχαιρίδου Ελισάβετ.Αρχικά έγινε το τελετουργικό της Σημαίας.Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των Σημαιοφόρων και των Παραστατών και στη συνέχεια έγινε η παράδοση της σημαίας στους σημαιοφόρους .Ακολούθησε ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου του 1940 με την παρουσίαση του  Χρονικού από τους μαθητές της Δ΄ τάξης.Η σχολικός εορτασμός έκλεισε με την κατάθεση στεφάνων Ηρώων ,αλλά και με τον εκκλησιασμό και την παρέλαση των τμημάτων της Δ1,Δ2,Ε,ΣΤ΄την ημέρα της εθνικής  εορτής.Αξίζει ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στους μαθητές για την εξαιρετική γιορτή και παρέλαση που έκαναν.

 

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΤΟ Κ.Π.Ε ΣΟΥΦΛΙΟΥ

 

Στις 16 Οκτωβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε  εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σουφλίου από τους μαθητές  των τάξεων: Δευτέρας Β΄ και Τρίτης Γ΄ του 4ου Δ.Σ Διδυμοτείχου. Οι μαθητές πήραν μέρος στο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που υλοποιήθηκε από το Κ.Π Ε Σουφλίου με θέμα το <<ΤΟ ΑΜΠΕΛΙ>>. Την επιμέλεια και παρουσίαση την είχε ο κ .Γρηγόρης Μπουτάκης. Μετά την ενημέρωση οι μαθητές επισκέφτηκαν το Αποστακτήριο του κου Μπακαλούδη, εκεί ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας του παραδοσιακού αποστακτηρίου, είδαν την πρώτη ύλη μέσα στα βαρέλια και έμαθαν πως γίνεται το Τσίπουρο. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με το λεωφορείο στους Αμπελώνες των Αδελφών Μπέλλα, εκεί είδαν τον σύγχρονο τρόπο πατήματος των σταφυλιών, τη μεταφορά στους στις δεξαμενές. Ενημερώθηκαν  από την κα Αλεξία Μπέλλα για την παρασκευή του κρασιού, τσίπουρου, τις ποικιλίες των σταφυλιών του οινοποιείου, είδαν τις μηχανές εμφιάλωσης, τα δρύινα, βαρέλια, τρύγησαν στον αμπελώνα. Είδαν αποστακτήρες.Οι μαθητές μεθυσμένοι από χαρά και ποτισμένοι με τα αρώματα των σταφυλιών επέστρεψαν στη σχολική μονάδα με νέες γνώσεις. Τους μαθητές συνόδεψαν οι εκπαιδευτικοί των τάξεων Βαρελά Μερόπη Β΄ τάξη και Παπαμιχαήλ Δήμητρα Γ΄ τάξη,  καθώς και ο Γυμναστής Παρασχούδης Χαράλαμπος και Πολιτίδου Κυριακή εκπ/κός από το τμήμα Ένταξης.

     

  

  


΄΄ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΖΩΗΣ΄΄ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΟΥ…..2019

Με το σύνθημα “Ενημερώσου – Εκπαιδεύσου για να σώσεις την ζωή ενός συνανθρώπου σου… Του δικού σου ανθρώπου…”ολοκληρώθηκαν τα μαθήματα ζωής την Τετάρτη  16 Οκτωβρίου 2019 και ώρες 10:00 π.μ. έως 12:30 μ.μ στο Κλειστό Γυμναστήριο Διδ/χου Σπάρτακος.Οι μαθητές των τάξεων Δ1΄,Δ2΄, Ε΄, του 4ου Δ.Σ Διδυμοτείχου  παρακολούθησαν την ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης σε δεξιότητες Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης που συνδιοργάνωσε το Τοπικό Συμβούλιο  Διδυμοτείχου, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Διδυμοτείχου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και ΕΚΑΒ Αλεξανδρούπολης.Τους μαθητές συνόδεψαν οι εκπαιδευτικοί των τάξεων:Παπαδάκη Δήμητρα (Δ1΄) ,Μαχαιρίδου Ελησάβετ (Δ2΄),Μανάκας Γεώργιος (Ε΄).

   

΄΄ΑΣΚΗΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ 11/10/2019΄΄

Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 9.30πμ, διενεργήθηκε η πρώτη άσκηση σεισμού στο 4ο  Δ.Σ Διδυμοτείχου για το σχολικό έτος 2019-2020.

Οι μαθητές γρήγορα και αποτελεσματικά εκκένωσαν τη σχολική μονάδα. Με τη βοήθεια και το συντονισμό των εκπαιδευτικών της κάθε τάξης, η άσκηση σεισμού ολοκληρώθηκε με επιτυχία.