Αρχική » Άρθρα και κείμενα » Τα πιο εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα του κόσμου!

Πατήστε το play για να ακούσετε το γάτο

Πηγαίνω σχολείο χωρίς φόβο

Πρόσφατα σχόλια

Ο Καιρός – Πρόβλεψη

Εφημερίδες (αθλητικές και μη)

Μελλοντικές εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν μελλοντικά γεγονότα για αυτή την ομάδα.

Τα πιο εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα του κόσμου!

Η Φύση μπορεί να γίνεται σκληρή μερικές φορές, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που μας αφήνει άφωνους με την ομορφιά της. 

Εδώ σας έχω συγκεντρώσει τα  πιο εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα στον κόσμο!

 

 

1. Το Βόρειο Σέλας (Aurora Borealis):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επίσης γνωστό και ως ο «Χορός των Πνευμάτων». Πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο το οποίο προκαλείται όταν φορτισμένα σωματίδια από το διάστημα παγιδεύονται στο μαγνητικό πεδίο της Γης, μετακινούνται προς το βόρειο πόλο και τελικά αντιδρούν με τα σωματίδια της ατμόσφαιρας. Είναι ένα από τα πιο όμορφα φυσικά φαινόμενα του κόσμου. Το Σέλας μπορείτε να το παρατηρήσετε το βράδυ στις πολικές περιοχές μεταξύ 60 και 72 μοιρών βόρεια αλλά και σε νότια γεωγραφικά πλάτη, στην Αρκτική και στην Ανταρκτική.

 

2. Η Κόκκινη παλίρροια (Red Tide):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η κόκκινη παλίρροια είναι επίσης γνωστή και ώς «algal blooms». Προκαλείται όταν συγκεντρώνονται τεράστιες ποσότητες χρωματιστής μονοκυτταρικής άλγης (φύκια), οι οποίες χρωματίζουν ολόκληρες περιοχές στους ωκεανούς ή και στις παραλίες με το χρώμα του αίματος. Αν και σαν φαινόμενο είναι σχετικά ακίνδυνο, οι τοξίνες που μπορεί να περιέχει(γνωστές και ως brevetoxins) μπορούν να επηρεάσουν την αναπνευστική λειτουργία αλλά και να αυξήσουν τα αναπνευστικά προβλήματα ανθρώπους που πάσχουν από άσθμα.

3. Mammatus Clouds (ανώμαλα σύννεφα):

 

 

 

 

 

 

Τα σύννεφα Mammatus μοιάζουν με σακούλες που κρέμονται κάτω άλλα σύννεφα. Είναι επίσης γνωστά και ως mammatocumulus (το σύννεφο του μαστού) λόγω των σχημάτων τους. Η εμφάνιση τους είναι συνήθως προάγγελος έντονων καταιγίδων ή ακόμη και ηφαιστειακής στάχτης. Μπορεί να φαίνονται όμορφα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι και ακίνδυνα.

4. Κινούμενες πέτρες (Sailing Stones):

 

Πρόκειται για ένα φαινόμενο κατά το οποίο πέτρες αλλά και μεγάλοι βράχοι μετακινούνται κατά μήκος σε μεγάλες ομαλές εκτάσεις (συνήθως κοιλάδας),  χωρίς την παρέμβαση ανθρώπων ή ζώων. Η κατεύθυνση τις περισσότερες φορές δεν είναι συγκεκριμένη. Οι βράχοι μπορεί να μετακινούνται δεξιά, αριστερά, μπορεί ακόμη και να επιστρέψουν στην θέση από την οποία ξεκίνησαν το ταξίδι τους. Το φαινόμενο αποδίδεται από τους επιστήμονες στους πολύ ισχυρούς ανέμους, σε συνδυασμό με το λασπωμένο έδαφος από τις βροχές που διευκολύνει την μετακίνηση.

 6. Ηφαιστειακοί κεραυνοί:

 

 

 

 

 

Εάν μία ηφαιστειακή έκρηξη δεν είναι αρκετά εντυπωσιακή από μόνη της, προσπαθήστε να την παρακολουθήσετε όταν εμπλέκονται και κεραυνοί. Συνήθως η στάχτη και η σκόνη έχουν ουδέτερο ηλεκτρισμό. Ωστόσο, όταν δύο υλικά απορρέουν από ένα ηφαίστειο είναι (προφανώς) πολύ καυτά, και μπορεί να έχουν θετικά και αρνητικά φορτισμένα ιόντα. Αυτά κατά σειρά προκαλούν ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία, με το αποτέλεσμα να είναι πως τα θετικά και τα αρνητικά φορτισμένα ιόντα αποχωρίζεται το ένα από το άλλο. Αυτή η διαδικασία, μπορεί τότε να προσθέσει έντονους κεραυνούς σ’ ένα σύννεφο ηφαιστειογενής τέφρας.
 7. Το ουράνιο τόξο του φεγγαριού:

 

 

 

 

Το ουράνιο τόξο του φεγγαριού όσο σπάνιο είναι άλλο τόσο εντυπωσιακό είναι. Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει όταν το φεγγάρι είναι λαμπερό και όχι τόσο ψηλά στον ουρανό και όταν βρέχει στην αντίθετη πλευρά του ουρανού από το φεγγάρι. Το ουράνιο τόξο τότε δημιουργείται από φως που αντανακλάται από την επιφάνεια του φεγγαριού, και όχι του ήλιου.

Με γυμνό μάτι είναι δύσκολο να δει κανείς ένα τέτοιο ουράνιο τόξο επειδή το φως από το φεγγάρι είναι συχνά πολύ αδύναμο. Εάν είστε αρκετά τυχεροί και το δείτε, η καμπύλη είναι συνήθως λευκή. Τα χρώματα έχουν φανεί σε φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί με πολύ αργές ταχύτητες σε κλείστρο και διάφραγμα.

 

   8.Νυχτερινά νέφη:

 

 

 

 

 

 

Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει σε πολύ υψηλά υψόμετρα, περίπου 75 με 80 χιλιόμετρα (συνήθως τα σύννεφα τα συναντούμε στα 20 χλμ). Τα νυχτερινά νέφη συμβαίνουν στα υψηλότερα επίπεδα της ατμόσφαιρας, όταν οι παγωμένοι κρύσταλλοι σχηματίζονται σε πολύ μικρά σωματίδια. Ο πάγος αντανακλά τον ήλιο και δίνει στα σύννεφα μία πλούσια, λεπτή ασημί γυαλάδα. Είναι δύσκολο να προβλεφθούν, συνήθως όμως είναι ορατά το καλοκαίρι όταν υπάρχει περισσότερο φως. Ωστόσο, πρέπει να είστε γρήγοροι, εάν θέλετε να τα δείτε, επειδή τα δυνατά ρεύματα αέρα -μερικές φορές από 500 μέχρι 700 χιλιόμετρα την ώρα- εξασφαλίζουν πως εξαφανίζονται το ίδιο γρήγορα όπως εμφανίζονται.

  9. Έκλειψη ηλίου:

       Πολλοί από εμάς είναι χαρούμενοι να δουν μία μερική έκλειψη ηλίου, όμως η σπάνια ευκαιρία να δεις μία ολική προκαλεί άκρατο ενθουσιασμό ανάμεσα στους παρατηρητές του ουρανού. Το θέαμα συμβαίνει όταν η τροχιά του φεγγαριού φαίνεται πως μπλοκάρει εντελώς εκείνη του ήλιου, όπως φαίνεται τουλάχιστον από ορισμένα σημεία της Γης. Μία ηλιακή έκλειψη προσφέρει μία σπουδαία ευκαιρία να ερευνήσουμε το φωτοστέφανο γύρω από τον ήλιο και να παρατηρήσουμε τις ηλιακές καταιγίδες.

Η μητέρα φύση είναι υπέροχη!

ΠΗΓΗ:   dinfo.gr   και  otherside.gr


1 Σχόλιο

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση