Απρ 06 2014

Άρθρα του/της 41ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

Χανς Κρίστιαν Άντερσεν-Μια ζωή σαν παραμύθι…

Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν γιάτρεψε πολλές πληγές, ζέστανε τα κρύα στρώματα, απάλυνε τα μοναχικά βράδια εκατομμυρίων παιδιών, παρηγόρησε, χαροποίησε,ενθουσίασε στο παρελθόν στρατιές ολόκληρες νεαρών αναγνωστών.

Αλλά και σήμερα ακόμα παρ’ όλες τις αλλαγές, τις εξελίξεις, τις κατακτήσεις ή τις απώλειες, οι ιστορίες του έχουν τη δύναμη να θάλπουν, να τέρπουν, να διδάσκουν, να ενθαρρύνουν.

Ο Χανς Κριστιαν Άντερσεν αρχίζει  πάντα από το «Μια φορά και ένα καιρό» και ακολουθεί μια ιστορία λίγο θλιμμένη, πολύ ποιητική, με το καλό πάντα να κερδίζει ακόμα κι όταν δεν φαίνεται η νίκη, τους έρωτες να υποχωρούν, αλλά την αγάπη να αποθεώνει.

Θλιμμένα παραμύθια, όλο συμβολισμούς, μυήσεις και αποχρώσεις συναισθημάτων. Σε τόπους φαντασίας, αποκλεισμένους για όλους όσοι μεγαλώσαμε και για όσους είναι μέσα χωρίς επιστροφή! Θλιμμένη και η ζωή του.

Ζούσε στα «χαμηλά στρώματα της κοινωνίας, είχε την εμπειρία της φτώχειας… ήταν ένα τέκνο του λαϊκού πολιτισμού», αναφέρει ο Ejnar Askgaard  Διευθυντής του Μουσείου Άντερσεν.

Στο επεισόδιο της σειράς «Η Εποχή των Εικόνων» της ΕΡΤ, η Κατερίνα Ζαχαροπούλου  ταξιδεύει στη Δανία και επισκέπτεται το χωριό Οντένσε , όπου βρίσκεται το Μουσείο «Χανς Κρίστιαν Άντερσεν».
Μέσα από τις συνεντεύξεις με τον Επιμελητή του Μουσείου «Άντερσεν » και τον Διευθυντή του Κέντρου , παρουσιάζεται το έργο και η προσωπικότητα του μεγάλου Δανού Παραμυθά.

 

κάνε κλικ για να δεις την ταινία

 Επίσης στη σειρά προβάλλεται μια λιγότερο γνωστή πλευρά του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, αυτή του Καλλιτέχνη, Ποιητή, Λογοτέχνη και Δημιουργού υπέροχων σχεδίων, χαρτοκοπτικών και κολλάζ.

“Δεν σκέφτομαι καθόλου το δημιουργικό γράψιμο. Η μόνη μου ασχολία είναι να φτιάξω ένα παραβάν… Προσπάθησα σε κάθε τμήμα του να περιλάβω μια ποιητική ιδέα ή μια ιστορική παράσταση και θα μπορούσε κανείς να πει ότι η συνολική εντύπωση που δίνει είναι ενός μεγάλου,πολύχρωμου παραμυθιού”.

“Θα προτιμούσα ωστόσο να είχα γράψει το παραμύθι αυτό στο χαρτί, με πένα και μελάνι, αντί να κόψω απλώς εικόνες και να τις συνθέσω με τρόπο που να ταιριάζουν στον ειρμό της σκέψης μου”. ( Επιστολή του Άντερσεν στην Mimi Holstein, 17 Μαρτίου 1874)

Ο Άντερσεν τοποθετεί το παραβάν στο υπνοδωμάτιο, μπροστά από το κρεβάτι του.

Τα κολάζ του παραβάν  γίνονται  από τον ίδιο, τον χειμώνα του 1873-1874.
Στα κολάζ του Άντερσεν σημαντική θέση κατέχουν οι “φιγούρες” που δημιουργεί σε δικής του έμπνευσης χαρτοκοπτικές συνθέσεις.

Η  τέχνη της χαρτοκοπτικής η οποία  ξεκινάει τον 16ο αιώνα διαδίδεται τον 18ο αιώνα τόσο πολύ ώστε όλοι ασχολούνται με αυτήν.

Την χαρτοκοπτική τέχνη ο Άντερσεν εξελίσσει δημιουργικά.

Με εικόνες  από εφημερίδες ή έντυπα της εποχής , αλλά κυρίως με δικές του συνθέσεις φτιάχνει τα περίφημα χειροποίητα λευκώματα, τα οποία  αφιερώνει  στα μικρά παιδιά των προσωπικών του φίλων (το λεύκωμα Astrid Stampe και άλλα).

Τα λευκώματα αυτά είναι ένα μέρος μόνο των μαγευτικών χαρτοκοπτικών του έργων!

 

Το μουσείο του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν-Μια ζωή σαν παραμύθι…




Λυπούμαστε αλλά δεν επιτρέπεται η προσθήκη σχολίων προς το παρόν.