Εργονομία για μικρούς και μεγάλους

Η εργασία με ηλεκτρονικούς υπολογιστές έχει πλέον ενταχθεί στην καθημερινότητά μας. Η συνεχής όμως ενασχόλησή μας μαζί τους, σε συνδυασμό με την κακή στάση του σώματος ή τη χρήση συσκευών (πληκτρολόγια, ποντίκια κλπ.) που εμποδίζουν τη φυσική τοποθέτηση των χεριών, οδηγούν δυστυχώς σε οδυνηρά συμπτώματα και παθήσεις όπως τενοντίτιδα ή σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Οι μυοσκελετικές παθήσεις, στις οποίες συγκαταλέγονται οι κακώσεις λόγω επαναλαμβανόμενης καταπόνησης, συνεπάγονται υπέρογκα ιατρικά έξοδα, απώλεια χρόνου εργασίας και μειωμένη παραγωγικότητα. Το θέμα αυτό αφορά τόσο εταιρείες όσο και μεμονωμένους υπαλλήλους.

Σε μελέτη της εταιρείας Microsoft για την εργονομία πληκτρολογίων και ποντικιών βρίσκουμε τα παρακάτω ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία:

  • Οι χρήστες υπολογιστών πατούν το πλήκτρο SPACE 669 φορές την ώρα κατά μέσο όρο.
  • Σύμφωνα με τα λεγόμενα των ίδιων των χρηστών, οι υπολογιστές χρησιμοποιούνται κατά μέσο όρο 5,8 ώρες την ημέρα ή σε ποσοστό 69% των συνολικών εργάσιμων ωρών τους.
  • Το 50% των ερωτηθέντων ανέφεραν συμπτώματα επαναλαμβανόμενης καταπόνησης κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους στην εργασία τους, ενώ το 68% των συμπτωμάτων κρίθηκαν αρκετά σοβαρά ώστε να καταταχθούν στις μυοσκελετικές παθήσεις.
  • Το κόστος που σχετίζεται με το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα υπολογίζεται ανάμεσα στα 15 και 20 δισ. δολάρια μόνο στις Η.Π.Α.

Καθώς ο βαθμός σοβαρότητας και η έκταση των προβλημάτων αυξάνονται και αρχίζουν να τραβούν την προσοχή του κόσμου, αποδίδεται περισσότερη έμφαση στην εργονομία, δηλαδή την επιστήμη που έχει ως στόχο τη μελέτη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συνδέονται με την εργασία.

Η εργονομία, λοιπόν, είναι μία εφαρμοσμένη επιστήμη η οποία αποσκοπεί στη μελέτη των φυσικών διαδικασιών εργασίας των ανθρώπων και στην προσπάθεια βελτίωσής τους και φιλοδοξεί να εναρμονίσει τις φυσικές ικανότητες των εργαζομένων με το περιβάλλον εργασίας και τις δραστηριότητές τους. Αυτό μπορεί να επιτυγχάνεται μέσα από τον καλύτερο σχεδιασμό και την ορθότερη χρήση εργαλείων, εξοπλισμού και περιφερειακών.

Όσο αφορά τον υπολογιστή, το κύριο βάρος πέφτει στο ποντίκι και το πληκτρολόγιο. Η μελέτη υπολογίζει ότι για μία εταιρεία με 500 εργαζόμενους που χρησιμοποιούν υπολογιστή, η μείωση της τάξης του 10% των συμπτωμάτων του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα, θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως και 700.000 δολάρια.

ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΑ

Η χρήση πληκτρολογίων με καμπύλες συνέβαλε στο να μειωθεί ο βαθμός σοβαρότητας των συμπτωμάτων ανθρώπων που ήδη υπέφεραν, αφού «τα εναλλακτικά πληκτρολόγια συσχετίστηκαν με βελτίωση των βασικών συμπτωμάτων του καρπού και του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα».

ΠΟΝΤΙΚΙΑ

Εκπονήθηκε πληθώρα μελετών με στόχο να εντοπίσει τι είναι αυτό που κάνει ένα ποντίκι άνετο. Ένα από τα βασικά κριτήρια κατά την επιλογή ποντικιού έχει να κάνει με το αν έχει σχεδιαστεί μόνο για το δεξί χέρι ή και για τα δύο (αμφιδέξιος σχεδιασμός). Οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει μικρότερη συχνότητα εμφάνισης πόνου σε χρήστες notebook που χρησιμοποιούσαν εξωτερικό ποντίκι σε σύγκριση με χρήστες notebook που δεν χρησιμοποιούσαν ποντίκι αλλά τα μέσα του ίδιου του φορητού υπολογιστή (touchpad κ.λπ.). 

Στο παρακάτω βίντεο (στα αγγλικά) παρακολουθήστε τη χρήση ενός εργονομικά σχεδιασμένου ποντικιού.  

Κατηγορίες: Εργονομία, Τ.Π.Ε.. Ετικέτες: . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *