Προτάσεις υγιεινής διατροφής στο Νηπιαγωγείο

Οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες διαμορφώνονται από την αρχή της ζωής ενός ατόμου και συμβάλλουν στην επίτευξη της καλύτερης δυνατής υγείας.

Σύμφωνα με τις εθνικές διατροφικές συστάσεις τα παιδιά θα πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά ποικιλία λαχανικών και φρούτων εποχής, γάλα, γιαούρτι ή τυρί, ποικιλία δημητριακών κατά προτίμηση ολικής και να αποφεύγουν την κατανάλωση επεξεργασμένων προϊόντων (όπως τα αλλαντικά), αναψυκτικών και τροφίμων που περιέχουν μεγάλη ποσότητας ζάχαρης ή αλατιού.

Δεδομένου ότι οι μαθητές περνούν μεγάλο μέρος της ζωής τους στο νηπιαγωγείο, οι τροφές που καταναλώνουν  μέσα σε αυτό παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ισορροπημένης διατροφής.

Σας παραθέτουμε ενδεικτικά ορισμένες υγιεινές προτάσεις για κολατσιό και μεσημεριανό γεύμα στο Ολοήμερο που μπορείτε αν επιθυμείτε να ακολουθήσετε στο νηπιαγωγείο μας.

Το υγιεινό μου κολατσιό:

  • Φρέσκα φρούτα ή φρουτοσαλάτες
  • Φυσικοί χυμοί φρούτων χωρίς προσθήκης ζάχαρης
  • Smoothies από φρέσκο γάλα και φρέσκα φρούτα χωρίς προσθήκη ζάχαρης
  • Γιαούρτι με μέλι, με δημητριακά ή με φρούτα
  • Σαλάτα φρέσκων λαχανικών με τυρί , ελαιόλαδο και κριτσίνια
  • Κουλούρι, κράκερ, κριτσίνια κατά προτίμηση ολικής άλεσης με ατομική συσκευασία τυριού
  • Τοστ, σάντουιτς ή αραβική πίτα ,τορτίγια ή κουλούρι με τυρί και λαχανικά
  • Τόστ ή τορτίγια με μέλι ή ταχίνι και μέλι
  • Τυρόπιτα ή πίτα λαχανικών
  • Πίτσα με τυρί και λαχανικά
  • Γλυκίσματα όπως μουστοκούλουρο, σταφιδόψωμο, μπάρα δημητριακών, παστέλι, μπισκότα απλά χωρίς γέμιση, κρέμα , ρυζόγαλο ή χαλβά σε μικρές ατομικές συσκευασίες.

Το υγιεινό μου γεύμα στο Ολοήμερο

  • Μπιφτέκι με πατάτες στο φούρνο και σαλάτα
  • Ζυμαρικά με τριμμένο τυρί και σαλάτα
  • Κοτόπουλο φιλέτο με πένες και σαλάτα
  • Αρακάς ή φασολάκια με πατάτες και τυρί
  • Όσπρια(όπως φασόλια, γίγαντες, ρεβίθια, φακές) και τυρί
  • Ψάρι φιλέτο ψητό στο φούρνο με πατάτες φούρνου και σαλάτα εποχής
  • Σπιτική πίτα (όπως, σπανακόπιτα ή τυρόπιτα)και σαλάτα εποχής
  • Βραστό αυγό ή ομελέτα με φρέσκα λαχανικά και ψωμί

 

Προτείνεται οι μαθητές να επιλέγουν διαφορετικό κολατσιό/γεύμα καθημερινά για να υπάρχει ποικιλία στη διατροφή.

Για λόγους ασφάλειας των μαθητών στο νηπιαγωγείο πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση ξηρών καρπών και άλλων σκληρών τροφίμων.

Οι παραπάνω διατροφικές προτάσεις είναι εναρμονισμένες και ακολουθούν τις σχετικές εγκυκλίους του Υπουργείου Υγείας για τη σίτιση των μαθητών στο νηπιαγωγείο.



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου