Ευχές!

ΚΑΡΤΑ

Ο Σύλλογος Διδασκόντων και το προσωπικό του 3ου Νηπιαγωγείου Βάρης εύχονται

                                   Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση σε όλους!

Ας είναι αυτή η εορταστική περίοδος γεμάτη με χαρά, ελπίδα και αγάπη για κάθε οικογένεια.

Το Νηπιαγωγείο μας ανοίγει ξανά τη Δευτέρα, 13-05-2024.

e-Twinning: SPACE VOYAGERS-Ψηφιακά παιχνίδια

Στιγμιότυπο οθόνης 2024 04 29 084432

  Στιγμιότυπο οθόνης 2024 04 29 084345

 Στιγμιότυπο οθόνης 2024 04 29 084408

Οι Πασχαλινές Διακοπές ξεκινούν και οι SPACE VOYAGERS θα κρατήσουν συντροφιά σε μικρούς και μεγάλους με μία σειρά ψηφιακών παιχνιδιών με θέμα το Διάστημα.

Τα παιχνίδια είναι πρωτότυπες δημιουργίες των δασκάλων και των μαθητών που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Τα παιδιά τα έχουν ήδη λατρέψει και ελπίζουμε να τα απολαύσετε κι εσείς!

Ψηφιακά παιχνίδια με θέμα τη ΓΗ

Digital games about Earth (genial.ly)

Ψηφιακά παιχνίδια με θέμα το ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Digital games about the Solar System (genial.ly)

Ψηφιακά παιχνίδια με θέμα το ΣΥΜΠΑΝ

Digital games about the Universe/ Space Voyagers (genial.ly)

Καλή διασκέδαση!!!

e-Twinning: SPACE VOYAGERS-Mission to the Solar System

Οι SPACE VOYAGERS του νηπιαγωγείου μας ολοκλήρωσαν τη δεύτερη αποστολή τους.

Κατάφεραν να ολοκληρώσουν ένα ακόμα διαστημικό ταξίδι στο Ηλιακό μας Σύστημα και να αποτυπώσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους σε μία πλούσια παρουσίαση.

Η παρουσίαση αποτελεί το δεύτερο συνεργατικό προϊόν των συνεργαζόμενων σχολείων που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Δείτε τη δουλεία των SPACE VOYAGERS στον σύνδεσμο που ακολουθεί

https://sway.cloud.microsoft/QA44VRU4S23DpnHc?ref=Link&loc=play

Συγχαρητήρια παιδιά για τις ανακαλύψεις σας!!!

Σας ευχαριστούμε που μοιραστήκατε μαζί μας τις γνώσεις και την πάθος σας για το Διάστημα σας  μέσω αυτής της εξαιρετικής παρουσίασης!

Πασχαλινά Εργαστήρια: Μια Εβδομάδα γεμάτη Κατασκευές και Δημιουργία στο Νηπιαγωγείο

IMG 20240425 102924 IMG 20240426 124809  IMG 20240425 125232 IMG 20240425 125243

Στο νηπιαγωγείο μας, η εβδομάδα άρχισε με μια ιδιαίτερα αξιομνημόνευτη εκδήλωση. Την Τρίτη, μια μαμά μαθήτριας του Ν2, η κυρία Λίντα, επισκέφτηκε το σχολείο μας  και μας μύησε στον υπέροχο, μοσχομυριστό και πολύχρωμο κόσμο της κατασκευής κεριών. Οι μικροί μας φίλοι απορρόφησαν με ενθουσιασμό κάθε λεπτομέρεια και συνέβαλαν ενεργά στη δημιουργία μιας υπέροχης κόκκινης λαμπάδας για το Πάσχα. Η διαδικασία ήταν μια πλούσια εκπαιδευτική εμπειρία, στο πλαίσιο της οποίας οι μικροί μας φίλοι μάθαιναν για τα υλικά και τις τεχνικές που απαιτούνται για την κατασκευή κεριών.

f262dc3c 45c4 44e7 9696 e4b14cded118

Η Τετάρτη και η Πέμπτη φιλοξένησαν εκδηλώσεις πολύ δημιουργικές και διασκεδαστικές. Τα παιδιά των τμημάτων Ν1 και Ν2 και οι γονείς τους συναντήθηκαν για να ζυμώσουν πασχαλινά κουλουράκια. Με τις οδηγίες των γονέων και την υποστήριξη των εκπαιδευτικών, οι μικροί μας φίλοι ανακάτεψαν, έπλασαν τη ζύμη, δημιουργώντας τα δικά τους λαχταριστά κουλουράκια. Όλο το σχολείο μας γέμισε με γλυκές, λαχταριστές μυρωδιές.

ae4a802f 5bfc 46fc bf45 70123910bc92 U H 

 

Επίσης, οι γονείς και οι μικροί μας φίλοι αφιέρωσαν χρόνο για να βάψουν πασχαλινά αβγά και να στολίσουν υπέροχες πασχαλινές λαμπάδες. Με διακοσμητικά, πολύχρωμες κορδέλες και μπόλικη φαντασία, κάθε λαμπάδα έγινε μοναδική.

2fb3108a e5cf 40bc 8fed 6143e681ce24 914c8a6f 3a66 47c7 886a 2faad45be805  D A   G B D

Η εβδομάδα αυτή αποτέλεσε μια εμπειρία πλούσιας δημιουργικής μάθησης για τα παιδιά μας. Μέσα από τη συμμετοχή των γονιών και των εκπαιδευτικών, κάθε παιδί ανακάλυψε τη χαρά της δημιουργίας και διαδραστικά γνώρισε διάφορα έθιμα του Πάσχα. Η κατασκευή κεριών, η ζύμωση κουλουριών και η διακόσμηση λαμπάδων ήταν περισσότερο από απλές δραστηριότητες. Ήταν ευκαιρία να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να μάθουμε νέα πράγματα και να δημιουργήσουμε ανεξίτηλες αναμνήσεις.

Z E 643f0a8b 33b4 40ea 90a5 0f59c7be84cf

Με ανυπομονησία περιμένουμε τις επόμενες εκδηλώσεις  για να δημιουργήσουμε, να εξερευνήσουμε και να μοιραστούμε ακόμα περισσότερες εμπειρίες με τους μικρούς μας φίλους και τις οικογένειές τους.

Ευχαριστούμε θερμά τους γονείς και όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό για τη συμμετοχή τους σε όλες τις δράσεις.

Και του χρόνου!

ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΤΜΗΜΑ-Το Λιοντάρι και το Ποντίκι (ηχογράφηση ιστορίας)

 

Στιγμιότυπο οθόνης 2024 04 14 213349

Οι μικροί μαθητές εμπνεύστηκαν από το βιβλίο του Jerry Pinkney και ηχογράφησαν την ιστορία τους!

Πρόκειται για ένα βραβευμένο (Caldecott Medal, 2011) στις ΗΠΑ βιβλίο χωρίς κείμενο (wordless book). Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών διερευνήσεων με γνώμονα τα Νέα Προγράμματα Σπουδών, επεξεργαστήκαμε τις θεματικές ενότητες (και υποενότητες):

    * Παιδί και επικοινωνία – Γλώσσα, Προφορική επικοινωνία (i. Κατανόηση και παραγωγή προφορικών κειμένων ii. Μεταγλωσσική επίγνωση), Γραπτή Επικοινωνία  (iii. Έννοιες και συμβάσεις γραπτού κειμένου)

 * Παιδί, Σώμα, Δημιουργία και Έκφραση – Τέχνες, Εικαστικές Τέχνες (ii. Εικαστικό περιεχόμενο) 

Αφορμή γι αυτό ήταν το υπέροχο wordless βιβλίο “The lion and the mouse” που αποτελεί μια ρηξικέλευθη αναγνωστική πρόταση. Η απουσία γραφής από τις σελίδες του, ενεργοποιεί μια σειρά γνωστικών,  συναισθηματικών διεργασιών και μετασχηματίζει τις στάσεις των μικρών – και μεγαλύτερων- αναγνωστών ως τη δύναμη του μηνύματος ενός βιβλίου, που αποκτά πλέον πανανθρώπινο χαρακτήρα, μακριά από τις πολιτιστικές συμβάσεις του λόγου και της γραφής.

Η επιλογή του συγκεκριμένου βιβλίου, μεταξύ άλλων παρόμοιων, έγινε και για το αισθητικό αποτύπωμα στον αναγνώστη. Tο βιβλίο αρχικά εκδόθηκε στις Ηνωμένες  Πολιτείες. Το βιβλίο αποτελείται από 17 «σαλόνια» εικονογραφημένα με ενιαία ή ξεχωριστή ανά φύλλο θεματολογία.

H ιδιαιτερότητα αυτού του βιβλίου έγκειται σε δύο παράγοντες. Αφενός η εικονογράφηση είναι αριστουργηματική και θυμίζει πίνακες ζωγραφικής. Παρότι πρόκειται για παιδικό βιβλίο δεν αναπαράγει τα κλισέ της -κόμικ-καρικατούρα- «παιδιάστικης» εικονογράφησης αλλά αισθητικά αποδίδει ένα εικαστικό περιβάλλον, με αρκετά έξυπνες λεπτομέρειες και με «οπτική» γλαφυρότητα, χωρίς, ωστόσο να κουράζει τη ματιά του αναγνώστη.

Η δεύτερη ιδιαιτερότητα αφορά στο γεγονός ότι το βιβλίο δεν έχει λόγια. Πέρα από τη σελίδα με τα στοιχεία του βιβλίου στην αρχή και το σημείωμα του συγγραφέα στο τέλος του, δεν υπάρχει κείμενο ή αριθμοί που να συνοδεύουν τις εικόνες. Μονάχα κάποιες ηχοποιητικές λέξεις, που αποδίδονται στα ζώα και όσους συμμετέχουν στην ιστορία και γίνονται οργανικό μέρος της εικονογράφησης. Ο συγγραφέας αναφέρει πως η επιλογή αυτή, της απουσίας κειμένου, δεν ήταν διόλου τυχαία και σχετιζόταν με το να επιτρέψει στα οπτικά ερεθίσματα, από κοινού με τη φαντασία του αναγνώστη, να διαμορφώσουν την «αφήγηση» (The lion and the mouse, 2010).

Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό!

Συγχαρητήρια παιδιά!

https://app.bookcreator.com/read/library/-NvBL5Kl1uVSKEwXZe1l/HcyYucj6E7bBrb5wKohI3EO5uq33/q6SuDY-CSMmGodt_-jYsyg/ub7IrDzXRHedIineuorxMw?from=editor

 

Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο!

IMG 20240405 110046

Το μαγικό ταξίδι μας ξεκίνησε μια μέρα πριν, όταν οι εκπαιδευτικοί των τμημάτων Ν1 και Ν2 αφηγήθηκαν στα παιδιά το παραμύθι «Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο» του Αντώνη Παπαθεοδούλου.

Την επόμενη ημέρα, οι μικροί μας φίλοι επιβιβάστηκαν στο πούλμαν για να ανακαλύψουν πως μπορούν να ζωντανέψουν οι σελίδες του βιβλίου μπροστά στα μάτια τους , ταξιδεύοντας μέχρι το κέντρο της Αθήνας στον πολυχώρο Παραμυθοχώρα.

Εισερχόμενοι στον χώρο της Παραμυθοχώρας, απολαύσαμε ένα ζεστό πικ-νικ στον φιλόξενο εξωτερικό χώρο, που μας μετέφερε σε εποχές παλιάς Αθήνας.

3333333εικόνα Viber 2024 06 07 19 55 45 932

Στη συνέχεια, με κέφι και ανυπομονησία, μπήκαμε στον εσωτερικό χώρο για να ξεδιπλωθεί μπροστά μας η μαγεία της παράστασης.

εικόνα Viber 2024 06 07 19 44 07 349

 

Οι ταλαντούχοι ηθοποιοί μας ταξίδεψαν με τις ερμηνείες τους, συνδυάζοντας διάφορες θεατρικές τεχνικές, όπως η δραματοποίηση, το κουκλοθέατρο και το μαύρο θέατρο. Το αποτέλεσμα; Γέλιο, χαμόγελα και ενθουσιασμός σε όλα τα προσωπάκια των παιδιών μας. Αυτή η εμπειρία, σίγουρα, θα μας συντροφεύει για πολύ καιρό.

Φυσικά αυτή η υπέροχη ιστορία μας πέρασε με απόλυτα διαδραστικό τρόπο πολύ όμορφα μηνύματα. Μας δόθηκε η ευκαιρία να δούμε πώς μια μικρή πόλη, με το χιούμορ της, την ομαδική εργασία και τη δημιουργικότητά της, κατάφερε να αποτρέψει τον πόλεμο και να τον στείλει… διακοπές!

εικόνα Viber 2024 06 07 19 43 31 327

Εμείς κλείνοντας, να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ τόσο στο διδακτικό προσωπικό, όσο και στις υπέροχες καλλιτέχνιδες που γέμισαν τα παιδιά πλούσιες μαθησιακές εμπειρίες που σίγουρα θα τους μείνουν αξέχαστες.