Στα τέλη του Μαρτίου μας επισκέπτεται ο Άκης Καρπουζάκης με αποσκευή «Το καλάθι του πικ νικ» της WWF.

Πώς βρέθηκε στη Ελλάδα τώρα την Άνοιξη, αφού εμείς μάθαμε ότι τα καρπούζια ευδοκιμούν στη χώρα μας το καλοκαίρι; Ήρθε από μακριά, από τη Νότια Αφρική. Γι’ αυτό είναι και λίγο διαφορετικός από τα δικά μας τα καρπούζια (είναι μικρός, με πορτοκαλί σάρκα). Μας αφηγείται το ταξίδι του κι εμείς το ζωγραφίζουμε και μετά βάζουμε τις εικόνες στη σωστή σειρά για να το αναδιηγηθούμε. Στη συνέχεια βγάζει από το καλάθι του τις εικόνες με το παρόμοιο ταξίδι της φίλης του της μπανάνας και τις βάζουμε κι αυτές σε χρονική ακολουθία.

Βγαίνουμε στην αυλή και μας μαθαίνει ένα καινούργιο παιχνίδι. Τα παιδιά στέκονται απέναντι από το «πιάτο» (=στεφάνι) που βρίσκεται στην Τρίπολη της Ελλάδας (=ελληνική σημαία) και μεταφέρουν ένα τρόφιμο (=τρύπιο ποτήρι με νερό), από απόσταση ανάλογη με αυτή της χώρας από την οποία εισάγουμε το τρόφιμο αυτό. Το ποτήρι συμβολίζει το μέσο μεταφοράς της τροφής και το νερό που υπάρχει μέσα του το καύσιμο που στάζει CO2 και ρυπαίνει την ατμόσφαιρα. Κατά την μεταφορά χύνεται το νερό και βλέπουμε το αποτύπωμα της διαδρομής του. Στο τέλος παρατηρούμε τα ίχνη του CO2, συζητάμε για τα «τροφοχιλιόμετρα», συνειδητοποιούμε ότι όσο πιο πολύ ταξιδεύει ένα τρόφιμο τόσο πιο πολύ επιβαρύνει το περιβάλλον, σκεφτόμαστε πόσο διαφορετικό θα ήταν το οικολογικό αποτύπωμα αν όλα τα τρόφιμα που έφταναν στο πιάτο μας προέρχονταν από τη δική μας χώρα ή τις κοντινές σε αυτή και συμφωνούμε ότι είναι ανάγκη να αρχίσουμε να μειώνουμε τα τροφοχιλιόμετρα στο πιάτο μας, επιλέγοντας τοπικά προϊόντα.

Από το ερωτηματολόγιο που δόθηκε στους γονείς στην αρχή του προγράμματος για τη διατροφή, φαίνεται ότι σχεδόν κανένας δεν γνωρίζει τι είναι τα «τροφοχιλιόμετρα».

Αποφασίζουμε λοιπόν να τους ενημερώσουμε με μία κατασκευή και να τους ζητήσουμε να τα μηδενίσουν.



Εκτός όμως από τις οικογένειες στο σπίτι είναι ανάγκη να συμβάλλουν στη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος των τροφών και οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη διατροφή, όπως τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία. Μαθαίνουμε για την «δίαιτα των 100 μιλίων» (μία παγκόσμια περιβαλλοντική προσπάθεια όπου εστιατόρια και ξενοδοχεία προσπαθούν και καταφέρνουν να χρησιμοποιούν προϊόντα που παράγονται σε ακτίνα 100 μιλίων), ετοιμάζουμε ένα μήνυμα προτροπής να συμμετάσχουν στο κίνημα αυτό και οι δικές μας επιχειρήσεις εστίασης, και το στέλνουμε ηλεκτρονικά στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της πόλης μας.


https://youtu.be/vLpIu0JaEfI
Μόνο ενωμένοι, μικροί και μεγάλοι, θα καταφέρουμε να γίνουμε μία δυνατή ασπίδα για το περιβάλλον!!!!