ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞ/ΤΩΝ -ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ-ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ -ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΓΛΙΚΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Αγαπητοί γονείς,

Παράλληλα με τα προγράμματα που υλοποιούνται σύμφωνα με το Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών για το Νηπιαγωγείο (ΔΕΠΠΣ), σας γνωστοποιούμε ότι από τη σχολική χρονιά 2021 – 2022, στο νέο ωρολόγιο πρόγραμμα του νηπιαγωγείου ενσωματώνονται τα Αγγλικά και τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων.

Τα Αγγλικά θα υλοποιούνται δυο φορές την εβδομάδα, από εκπαιδευτικό της αντίστοιχης ειδικότητας (Π.Ε.06) και το πρόγραμμα προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικία των παιδιών.

Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων εντάσσονται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της τάξης και  υλοποιούνται κατά την πρωινή λειτουργία του εκπαιδευτικού προγράμματος στο χρονικό διάστημα που αντιστοιχεί  στις «Οργανωμένες Δραστηριότητες και διερευνήσεις με βάση το «ΔΕΠΠΣ-ΑΠΣ» (Αναλυτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου).

Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, έχουν ως στόχο  την ενίσχυση της καλλιέργειας και εξοικείωσης των νηπίων με τις βασικές δεξιότητες του 21ου αιώνα, δηλαδή σύγχρονων δεξιοτήτων μάθησης, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης στους μαθητές.

ΔΕΞ/ΤΕΣ 21ου αιώνα: κριτική σκέψη, συνεργασία, επικοινωνία, δημιουργικότητα, ψηφιακή επικοινωνία, ψηφιακή δημιουργικότητα.

ΔΕΞ/ΤΕΣ ΖΩΗΣ: Ενσυναίσθηση, Προσαρμοστικότητα, Ανθεκτικότητα, Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο, κοινωνικές δεξιότητες, Αποτελεσματικότητα, Προγραμματισμός.

ΔΕΞ/ΤΕΣ ΤΕΧΝ. ΜΗΧ. ΕΠΙΣ/ΜΗΣ: παραγωγή περιεχομένου σε έντυπο και ηλεκτρονικό μέσο, υπολογιστική σκέψη.

ΔΕΞ/ΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΥ: στρατηγική σκέψη, ρουτίνες σκέψης, αναστοχασμός, πλάγια σκέψη, κατασκευές

Επιπρόσθετοι στόχοι που επιδιώκονται είναι η γλωσσική ανάπτυξη, η ανάδυση γραφής/ανάγνωσης, η μαθηματική σκέψη, η συνεργασία, η βιωματική μάθηση και η περιβαλλοντική συνείδηση.

 

Το πρόγραμμα και το εκπαιδευτικό υλικό των «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων» ομαδοποιείται σε τέσσερις Θεματικές Ενότητες οι οποίες κατηγοριοποιούνται ως εξής:

1ος Θεματικός κύκλος: Ζω καλύτερα – Ευ ζην

 2ος Θεματικός κύκλος: Φροντίζω το περιβάλλον   

3ος Θεματικός κύκλος: Ενδιαφέρομαι και ενεργώ – Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη

4ος Θεματικός κύκλος: Δημιουργώ και Καινοτομώ – Δημιουργική σκέψη και πρωτοβουλία

Τι κρύβεται, τελικά, πίσω από τα «εργαστήρια δεξιοτήτων»; | Alfavita

 

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου που έχει σταλεί στα σχολεία μας, οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί για τη διδασκαλία των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων σχεδιάζουν τα αντίστοιχα Προγράμματα Καλλιέργειας Δεξιοτήτων. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει υποχρεωτικά την υλοποίηση και των τεσσάρων (4) Θεματικών Ενοτήτων ενώ η διάρκεια του κάθε κύκλου ορίζεται στις  επτά (7) εβδομάδες.

Οι δράσεις που έχουν επιλεχθεί από τις νηπιαγωγούς, περιγράφονται στο Σχέδιο Δράσης της Σχολικής Μονάδας και είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες, τα ενδιαφέροντα και τις μαθησιακές ανάγκες των παιδιών και των δυο τμημάτων του νηπιαγωγείου μας.

Το Σχέδιο Δράσης ανά θεματικό κύκλο, αφορά τους εξής άξονες:

1ος Θεματικός κύκλος: Ζω καλύτερα – Ευ ζην: Θέμα: Ψυχική και συναισθηματική υγεία

Τίτλος:   «ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ»

Περίοδος Υλοποίησης: Οκτώβριος – Νοέμβριος

 

2ος Θεματικός κύκλος: Φροντίζω το περιβάλλον: Θέμα: Οικολογική συνείδηση – Ανακύκλωση

Τίτλος:   «ΚΥΚΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΥΡΙΖΕΙ (ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΑΘΑ) ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ».

Περίοδος Υλοποίησης: Δεκέμβριος – Ιανουάριος

 

3ος Θεματικός κύκλος: Ενδιαφέρομαι και ενεργώ – Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη : Θέμα: Ανθρώπινα δικαιώματα και Συμπερίληψη

Τίτλος:  «ΝΗΠΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»

Περίοδος Υλοποίησης: Φεβρουάριος – Μάρτιος

 

4ος Θεματικός κύκλος: Δημιουργώ και Καινοτομώ – Δημιουργική σκέψη και πρωτοβουλία: Θέμα: STEM  

Τίτλος:   «ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥ Η ΧΩΡΑ ΜΟΥ».

Περίοδος Υλοποίησης: Απρίλιος – Μάïος

 

`           Τα μέσα διδασκαλίας που θα αξιοποιηθούν για την υλοποίηση των εργαστηρίων είναι τα παρακάτω:

  • ρουτίνες σκέψης, εργασία σε ομάδες, φύλλα εργασίας, οπτικοακουστικό υλικό, καταιγισμός ιδεών, δημιουργικές συγκρίσεις, κατασκευές, παιγνιώδεις και βιωματικές δράσεις,

Η διάχυση πληροφοριών και δράσεων για κάθε θεματικό κύκλο, θα γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του νηπιαγωγείου και επιμέρους επικοινωνίας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (mail) προς τους γονείς.