Δράση Νο 13 : “Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα,θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα»Λήψη αρχείου

 

Δράση Νο12 : «Με το φάρο οδηγό ξεκινάμε ταξίδι καλοκαιρινό»

Το καλοκαίρι πλησιάζει και όλοι ανυπομονούμε να ταξιδέψουμε και να γνωρίσουμε νέα μέρη και να αποκτήσουμε πολλές εμπειρίες!

Θα ταξιδέψουμε με πλοία και θα γνωρίσουμε παραθαλάσσια μέρη της χώρας μας, της Ελλάδας, αλλά και νησιά!

Το ταξίδι ξεκινά!Λήψη αρχείου

Δράση Νο 11: «18 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Μουσείου»

Μια «βόλτα» στο Μουσείο!

  • Ώρα για ξενάγηση

Και κάπως έτσι η «βόλτα» μας στον μαγικό κόσμο των μουσείων ξεκινάει:

Αρχικά μπορούμε να παρατηρήσουμε εικόνες με τα είδη των μουσείων που συναντάμε και να συζητήσουμε με τα παιδιά κάνοντας ερωτήσεις όπως:   – Τί είναι το μουσείο; · Τι έχει μέσα ένα μουσείο; · Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά μουσεία; · Γιατί οι άνθρωποι βάζουν τα παλιά αντικείμενα σε μουσεία; · Γιατί βάζουν τα αγγεία και τα νομίσματα σε βιτρίνες; · Τί είναι άγαλμα; · Από τι είναι φτιαγμένο ένα άγαλμα; · Πού βρίσκουμε τα αρχαία; · Ποιοι τα βρίσκουν και πώς;.(μας βοηθούνε στη συζήτηση αρκετά οι εικόνες παρακάτω) .

Σε αυτή τη «βόλτα» μας η τεχνολογία μας βοηθάει αρκετά και μπορούμε να μεταφερθούμε στον χώρο μερικών από τα πιο γνωστά μουσεία της Ελλάδας αλλά και όλου του κόσμου. Καλή Απόλαυση!!!!

1η ξενάγηση: https://www.namuseum.gr/collections/ (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο)

2η ξενάγηση: https://www.theacropolismuseum.gr/el/content/i-aithoysa-ton-klityon-tis-akropolis (Μουσείο Ακρόπολης)

3η ξενάγηση:https://www.benaki.org/index.php?option=com_content&view=category&id=37&Itemid=1113&lang=el (Μουσείο Μπενάκη)

4η ξενάγηση: https://www.nationalgallery.gr/el/sulloges.html (Εθνική Πινακοθήκη)

5η ξενάγηση: https://www.louvre.fr/en/visites-en-ligne#tabs (Μουσείο Λούβρου –Παρίσι)

6η ξενάγηση: https://www.britishmuseum.org/collection (Βρετανικό μουσείο-Λονδίνο)

7η ξενάγηση: https://artsandculture.google.com/partner/van-gogh-museum?hl=en (Μουσείο Van Gogh)

ΟΥΦ !!ΗΤΑΝ ΛΙΓΟ ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΑΞΙΖΕ!!!

 

  • Ώρα για τους κανόνες του μουσείου-ΔΕΝ τους ΞΕΧΝΩ!!!

Υπάρχουν όμως κανόνες στο χώρο του μουσείου που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Συζητάμε λοιπόν ποιοι είναι οι κανόνες αυτοί :

Για να μην ξεχνάμε τους κανόνες, μας βοηθάει αρκετά το τραγούδι του «Μικρού Ερμή» που βρίσκουμε εδώ: https://safeYouTube.net/w/THFB

Ζωγραφίζουμε ελεύθερα σε ένα χαρτί που έχουμε χωρίσει στη μέση «τι θα κάναμε;» και «τι δεν θα κάναμε;»   στο χώρο του μουσείου .

  • Ώρα για δημιουργία

Αφού απολαύαμε την βόλτα μας σε αυτούς τους υπέροχους χώρους ήρθε η στιγμή να γίνουμε εμείς «καλλιτέχνες» και να δημιουργήσουμε το δικό μας άγαλμα-γλυπτό ή αγγείο με υλικά που έχουμε στο σπίτι(πχ πλαστελίνες, πηλό, εφημερίδες, πλαστικά μπουκάλια, Ρολά χαρτιού) ή τον δικό μας πίνακα ζωγραφικής ανάλογα τι μας εντυπωσίασε περισσότερο απ’ όσα είδαμε και ανακαλύψαμε. Δίνουμε τον δικό μας τίτλο στο έργο μας και βάζουμε την υπογραφή μας και το παρουσιάζουμε στους φίλους μας .Βάλτε φαντασία!!! Προσοχή να μην φαίνονται οι φατσούλες μας!!!

 

 

  • Ώρα για διασκέδαση
  • https://safeYouTube.net/w/l0FB (ΕΔΩ ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ –Μες στο μουσείο     Μουσική :Νίκος Κυπουργός

Στίχοι: Μαριανίνα Κριεζή )

 

→              https://safeYouTube.net/w/uLFB (Φοίβος Δεληβοριάς – Το τραγούδι του 

αγάλματος – Μία πόλη μαγική! Παραμυθοχώρα)

https://blogs.sch.gr/3nipmetam/files/2020/06/Δραση-11-Παγκοσμια-Ημερα-Μουσειου.doc

ΕΓΓΡΑΦΕΣ 2020/2021

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΦΕΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ (ΦΕΚ Α’ 90 ΑΡΘΡΟ 35 ΤΗΣ ΠΝΠ/1-5-2020). ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ Ο ΓΟΝΕΑΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ https://proti-eggrafi.services.gov.gr/ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΠΟ 15 – 30/5/2020.

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ Δ/ΝΣΗ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ. Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΠΡΟΝΗΠΙΟΥ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΤΟΣ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΑ ( ΠΑΡ.5 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 6 ΤΟΥ Π.Δ.79/2017./ΦΕΚ Α’109).

Η ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/5/2020 ΕΩΣ 30/5/2020 ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΡΩΙΝΕΣ.

Δραση Νο10: «ΈΝΑΣ ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ»

Αγαπημένα μας παιδιά κ γονείς με τον ερχομό της άνοιξης κ του καλοκαιριού μας κάνουν αισθητή την παρουσία τους μικροσκοπικά πλασματάκια που βουίζουν,πετούν, τρέχουν,πηδούν και σέρνονται.Tα έντομα!Πρόκειται για έναν κόσμο που κινεί την περιέργεια και το ενδιαφέρον μικρών καιμεγάλων με τα χρώματα.τις κινήσεις, τους ήχους και τις συνήθειές τους.Τα είδη των εντόμων, σύμφωνα με ορισμένους εντομολόγους ανέρχονται σε 900.000 εώς 1.000.000, ενώ τα πρώτα έντομα εμφανίστηκαν πριν απο 400 εκατομμύρια χρόνια.Τα έντομα ωφέλιμα ή βλαβερά τα συναντάμε παντού για αυτό ελάτε να παίξουμε κ να ζουζουνίσουμε μαζί τους.:
1.Παρακολουθούμε το βίντεο https://safeYouTube.net/w/VBMD
“Ένα γράμμα μια ιστορία: Το ζηλιάρικο ζουζούνι.” Στην συνέχεια σε ένα λευκό χαρτί γράφουμε 4-5 λέξεις που ακούσαμε και αρχίζουν απο το γράμμα ΄΄Ζ, ζ΄΄
2.Πόσα είναι τα μικρά ζουζουνάκια στο βίντεο;Τα σχεδιάζουμε, τα ζωγραφίζουμε με βάση το χρώμα τους και τα απαριθμούμε.
3.ΩΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ!!!!!Χορεύουμε με μουσική, βάζουμε τραγουδάκι και μεταμορφώνουμε το παιδί σε ζουζουνάκι!!!! Ζουζουνίζει ανάλογα με την εντολή που του δίνουμε!!!( χαρούμενα,ζωηρά,γκρινιάρικα,τραγουδιστά,)Μπορουν να μιμηθούν τις κινήσεις των εντόμων: να περπατούν,να πετούν,να πηδουν.
Επιπλέον δράσεις:
4.Ρωτάμε τα παιδιά τι έκανε ο μπαμπάς ζουζούνος όταν ένιωθε ζήλια κ πως νιώθουν τα ίδια όταν ζηλεύουν .Εξηγούμε στα παιδιά ότι η ζήλια είναι ένα συναίσθημα που όλοι οι άνθρωποι έχουν. Στην συνέχεια συζητάμε μαζί τους τρόπους που μας βοηθάνε να νιώθουμε όμορφα.Μπορούμε να φτιάξουμε το δικο μας κουτί Ζήλιας( μικρό ,μεγάλο ) για να τοποθετήσουμε μέσα το ζιζάνιο της ζήλιας.Το ζιζάνιο μπορεί να είναι κάποιο παιχνίδι ,κουκλάκι,κατασκευη,πανί ,ζωγραφιά ότι επιθυμεί το παιδί το οποίο κάθε φορά που νιώθει ζήλια θα το κλείνει στο κουτί.
5.Φτιάχνουμε παζλ;
6. Παίζουμε κρεμάλα; https://learningapps.org/display?v=p95pcpe0k20
ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΣΑΣ!!!!Κ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΧΙ ΠΡΟΣΩΠΑΚΙΑ ΜΟΝΟ ΖΟΥΖΟΥΝΑΚΙΑ!!!!!!
Επιπλέον υλικό αξιοποίησης θα βρείτε παρακάτω:

Δράση Νο 9: “Η γιορτή της μητέρας»

Παρασκευή 8 Μαϊου: Η Γιορτή της Μητέρας!

Λένε πως η ιστορία μας ξεκινά πάντα από την ιστορία της μητέρας μας. Εκείνη είναι η αρχή των πάντων στη ζωή μας, εκείνη μας έφερε στον κόσμο, μας πότισε με την αγάπη και την φροντίδα της, ακολούθησε κάθε μας βήμα, στήριξε κάθε μας όνειρο. Η μητέρα μας είναι η αρχή μας. Και κάθε χρόνο , τέτοια μέρα, στη Γιορτή της Μητέρας, της δείχνουμε έμπρακτα πόσο πολύ την αγαπάμε για όλα όσα μας προσφέρει και θα μας προσφέρει καθημερινά και για πάντα!

Για το λόγο αυτό δημιουργήσαμε ένα αρχείο με όμορφες & δημιουργικές δραστηριότητες για τη Γιορτή της Μητέρας, στις οποίες μπορούν να επιδοθούν οι μικροί μας ήρωες.

ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ-ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

“Κι ένα τέταρτο μητέρας αρκεί για δέκα ζωές, και πάλι κάτι θα περισσέψει που να το ανακράξεις σε στιγμή μεγάλου κινδύνου” – Οδυσσέας Ελύτης

 

Δράση Νο 8: “Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου»

Κυριακή 3 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου
Η Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου ξεκίνησε να εορτάζεται στην Ινδία το 1998 με πρωτοβουλία του Dr Μαντάν Κατάρια, που πιστεύει στις θεραπευτικές ιδιότητες του γέλιου. Στη συνέχεια εξαπλώθηκε στις αγγλοσαξονικές χώρες, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, τις σκανδιναβικές χώρες και έκτοτε εορτάζεται την πρώτη Κυριακή κάθε Μαΐου.
Μία τυπική Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου περιλαμβάνει Πορεία Ειρήνης, ασκήσεις γιόγκα με γέλιο και συγκέντρωση των συμμετεχόντων σε ανοιχτό χώρο με δραστηριότητες γέλιου και προσευχή για την Παγκόσμια Ειρήνη.
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως:
Σε οργανικό επίπεδο: το γέλιο ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό, μειώνει τις ορμόνες του άγχους, χαλαρώνει τους μυς και ελαττώνει τους πόνους, ενώ έχει ευεργετικές ιδιότητες και στη λειτουργία του εγκεφάλου. Επίσης, αποδεδειγμένα καταπολεμά την κατάθλιψη, «ρίχνει» την αρτηριακή πίεση και δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Σε συναισθηματικό επίπεδο: φέρνει ευτυχία, και δημιουργεί αναμνήσεις. Στα παιδιά, το να μοιράζονται στιγμές γέλιου με τους γονείς τους, δημιουργεί έντονο συναισθηματικό δέσιμο και είναι το κλειδί για μια υγιή σχέση.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου, σας προτείνουμε να επιδοθείτε σε ασκήσεις γιόγκα… με γέλιο.
Η «συνταγή» της Laughter Yoga είναι απλή: συνδυάζει ήπιες αναπνοές και ασκήσεις stretching με ρυθμικά χειροκροτήματα και «ψεύτικο» γέλιο, που σύντομα γίνεται αληθινό.
Βασίζεται στην «προσποίηση της ευτυχίας», που μπορεί να σας οδηγήσει μακριά από φόβους, λύπη, ανησυχίες, και, επιπλέον, να «γεμίσει» το σώμα σας με οξυγόνο και να καθαρίσει σε βάθος τους πνεύμονές σας.
Προτεινόμενες δραστηριότητες:
1. Δείτε το βίντεο: https://safeyoutube.net/w/D0X9. Αν θέλετε μπορείτε κι εσείς να κάνετε Laughter Yoga μαζί με τους γονείς σας ή και όλη την οικογένεια. Στείλτε μας φωτογραφίες ή βιντεάκι από τη δράση αυτή. Πραγματικά είναι πολύ διασκεδαστικό…!!!
2. Τι είναι αυτό που σε κάνει και γελάς πολύ; Μπορείς να μας το ζωγραφίσεις, να μας το δείξεις ή να μας το διηγηθείς..!!!
3. Ανάπτυξη προφορικού λόγου
3.1 Ξέρεις πώς…;;;
→ Πώς λέγονται οι ταινίες που μας κάνουν και γελάμε;
→ Πώς λέγονται οι ηθοποιοί που συμμετέχουν σ’ αυτές;
→ Πώς λέγονται τα σκίτσα και οι εικόνες που μας κάνουν και γελάμε;
→ Πώς λέγεται η σύντομη, αποκαλυπτική αφήγηση ενός μεμονωμένου ατόμου ή ενός περιστατικού, που όταν το ακούμε γελάμε;
3.2 Μαθαίνω εκφράσεις για το γέλιο
3.3 Μαθαίνω παροιμίες για το γέλιο
3.4 Η Μόνα Λίζα γνωστή και ως Τζιοκόντα, είναι προσωπογραφία, που ζωγράφισε ο Iταλός καλλιτέχνης Λεονάρντο ντα Βίντσι και είναι ένα από τα πιο γνωστά έργα τέχνης.
Παρατήρησε προσεκτικά τον πίνακα και φτιάξε μια μικρή ιστορία για το λόγο που χαμογελάει η Μόνα Λίζα. Ζήτησε τη βοήθεια ενός μεγάλου να καταγράψει την ιστορία σου. Αν θέλεις, μπορείς να τη μοιραστείς μαζί μας.
«Γιατί χαμογελάει η Μόνα Λίζα;»
Καλό Σαββατοκύριακο…!!! Και μην ξεχνάτε: Το γέλιο είναι ζωή..!!!
Ο Γιώργος γελάει με πολλά αλλά ήθελε να ζωγραφίσει αυτό που επιθυμεί πολύ τις τελευταίες ημέρες και που θα τον κάνει πολύ χαρούμενο, να ντυθεί αστροναύτης και να πάει στο διάστημα!! Όσο για την Μόνα Λίζα, θεωρεί πως χαμογελάει γιατί ο Ντα Βίντσι την ζωγράφισε πολύ ωραία!
ο Γιάννης γελάει όταν βλέπει αστεία ταίνια,όταν έχει πάρτυ με το μάγο,όταν τον γαργαλάει η αδερφή τπου ,που είναι καλή στο γαργάλημα και όταν τον γαργαλούν οι γονείς του και όταν παίζει μπάλα…!
 Ο Παναγιώτης είναι χαρούμενος όταν παίζει με τα τρανσφόρμερ
ο Γιωργος ειναι χαρούμενος και γελάει οταν ειναι εξω στη φυση, στο δρομακι με τα χαμομήλια. Όσο για τη Μονα Λίζα, αυτη χαμογελάει γιατί της αρεσει το τοπίο και λατρεύει τη λαμπερή λίμνη που είναι πίσω της. ????
Κλοουν από το Γιάννη Δ. !!
Η γνωμη της Αρτεμις για την Μονα Λιζα ειναι πως χαμογελαει γιατι απο πισω της ολη η χωρα ειναι καθαρη και δεν ειναι βρομικη ..
Ο Χρήστος, αφού είπε πολλά με τα οποία γελάει,θεώρησε ότι γελάει περισσότερο βλέποντας ταινίες-κωμωδίες..όσον αφορά τη Μόνα Λίζα,αν δεν το ξέρετε, της έλεγε ανέκδοτα ο Ντα Βίντσι όσο της έφτιαχνε το πορτρέτο….????!!!

Δράση Νο 7: “Η απεργία των λουλουδιών»

Η απεργία των λουλουδιών
Τα πιο όμορφα στολίδια
τα λουλούδια του αγρού
απεργία αποφασίσαν
και τα πέταλα τους κλείσαν
πρώτη μέρα του Μαγιού!
Μα τι είναι η απεργία
και εχάθη των χρωμάτων η μαγεία;
Τούτη η Πρωτομαγιά
δε θα χει της άνοιξης την ευωδιά;
Απαιτούν πολύ φροντίδα
καλό χώμα και νερό,
το περιβάλλον αγαπάμε
όλοι και μαζί και εγω!!
Τότε η απεργία θα λήξει
όταν ο κόσμος θα ξυπνήσει
και αρχίσει να φροντίζει
ότι η φύση του χαρίζει!
Όλα τα παιδιά μπορούμε
στους μεγάλους να το πούμε
πως χωρίς άρωμα δε ζούμε,
τα λουλούδια αγαπούμε!
Και με την οικολογία
θα λυθεί η απεργία,
όλη η γη θα λουλουδίσει
πίνακας θα μοιάζει η φύση!!!
Τα λουλούδια και τα δέντρα,
ομορφαίνουν τη ζωή,
χρωματίζουν τη ματιά μας,
γαληνεύουν την ψυχή!!!
Ελένη Τσούση 2012
Αγαπημένοι μας γονείς και παιδιά, αύριο γιορτάζουν τα λουλούδια!!!
ΑΡΧΙΚΑ θα θέλαμε να διαβάσετε το ποίημα ΄΄Η Απεργία των λουλουδιών΄΄.
Στη συνέχεια:
1.Συζητή στε ΤΙ επιθυμούν τα λουλούδια του ποιήματος και αποφάσισαν να απεργήσουν?
2. Σε μία κόλλα Α4 ζωγραφίστε το δικό σας λουλούδι με τον δικό σας μοναδικό τρόπο.
3.Αναφέρετεγια ΠΟΙΟ λόγο το λουλούδι σας απεργεί και φωτογραφίστε το(μόνο του κατά προτίμηση).
Θέλουμε να δούμε την φωτογραφία σας σαν σχόλιο κάτω απο την δράση Νο 7 χωρίς να φαίνονται τα προσωπάκια σας.
Για το τέλος σας έχουμε ένα όμορφο παιχνίδι μνήμης με κάρτες(πατάτε πάνω στις κάρτες κ προσπαθείτε να θυμηθείτε τις ίδιες εικόνες με τα λουλούδια)
ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΜΗΝΑ!!!!!