Υλοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023 η ενδοχολική επιμόρφωση “Διαχείριση τάξης – Ο Εκπαιδευτικός ως σημαντικός άλλος στη ζωή του παιδιού” σε συνεργασία με το 22ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων, το 3ο Νηπιαγωγείο Ανατολής και το 3ο Νηπιαγωγείο Μαρμάρων. Εισηγήτρια της επιμόρφωσης, η εξαιρετική  κα Πώλα Κομνηνού, Κοινωνιολόγος, Επιστημονικό Στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ιωαννίνων.  

επιμόρφωση

Γωνιά etwinning

3 N

Τηλεδιάσκεψη εκαπιδευτικών. Οι συνεργαζόμενες εκπαιδευτικοί επικοινωνούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα για τον προγραμματισμό των κοινών δράσεων.

image

Φτιάχνουμε τα παζλ με τους ήρωες του προγράμματός μας. Οι εικόνες φτιάχτηκαν με τεχνητή νοημοσύνη από το Canva από την Ιταλίδα συνεργάτιδά μας.

 

Μετάβαση στο padlet.com

Η μασκότ της τάξης μας

Μετάβαση στο padlet.com

 

 

Η δράση μας στον τοπικό τύπο:

Στο πλαίσιο των παγκόσμιων διεργασιών που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο, για την ανάδειξη του ζητήματος της κλιματικής αλλαγής,  οι μαθητές/τριες  του 3ου και του 22ου Νηπιαγωγείου Ιωαννίνων που συμμετέχουν στο δίκτυο Ελληνική Εταιρεία Προστασία της Φύσης γράφουν μία κάρτα, την οποία απευθύνουν στον Πρωθυπουργό, ο οποίος πρόκειται να παραβρεθεί στη Διάσκεψη Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP28) που πρόκειται να πραγματοποιηθεί φέτος στο Ντουμπάι, από τις 30 Νοεμβρίου έως και τις 14 Δεκεμβρίου 2023.

Οι κάρτες που θα δημιουργήσουν οι μαθητές/τριες όλων των σχολείων του δικτύου θα αποσταλούν με τη μορφή ψηφιακού αρχείου από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης στο γραφείο του Πρωθυπουργού ενόψει της παρουσίας του στη Διάσκεψη για το Κλίμα προκειμένου να μεταφερθούν τα  μηνύματα των μαθητών και των μαθητριών για το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και την προστασία της φύσης, στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο οποίος θα παρίσταται σε αυτό το παγκόσμιο γεγονός. Η δράση αυτή στοχεύει να φτάσει ο λόγος και η μαθητική πρωτοβουλία στα επίσημα κέντρα διαβούλευσης για το κλίμα και το περιβάλλον.

MME

 

https://www.agon.gr/kathimerina/102060/mia-karta-ston-prothypoyrgo-enopsei-tis-diaskepsis-toy/

1ο Έργο: The animal Caravan is looking for a new Homeland

Screenshot 1

Ο λαγός, η αλεπού, η χελώνα, το ελάφι, μια μέλισσα και η κουκουβάγια συναντιούνται μετά τη δασική πυρκαγιά. Κατάφεραν να σωθούν αλλά τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί. Έχουν μόνο ο ένας τον άλλον πλέον και ψάχνουν λύση στο πρόβλημά τους. Τι θα κάνουν τώρα; Πού θα πάνε; Πως εγινε αυτό? Ποιος ευθύνεται? Υπάρχουν πολλά ερωτήματα. Η σοφή κουκουβάγια σκέφτηκε να ζητήσει βοήθεια από τα παιδιά. Οι μαθητές συνεχίζουν την ιστορία, κάνουν καταιγισμό ιδεών και σκέφτονται τρόπους για να βοηθήσουν τα ζώα του δάσους να βρουν ένα νέο σπίτι. Πώς θα είναι όμως τα πράγματα εκεί; Ποια είναι τα συναισθήματα των ηρώων μας που πρέπει να μεταναστεύσουν; Τι είναι η μετανάστευση; Πώς νιώθουν όσοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τους φίλους τους και να πάνε κάπου καινούργιο; Πώς θα είναι η ζωή τους εκεί; Ο κύριος σκοπός του προγράμματος είναι διπλός. Η Εκπαίδευση για την Αειφορία θεωρεί το περιβάλλον, όχι μόνο ως πηγή γνώσης, αλλά και ως σύστημα ισορροπιών και σχέσεων. Κύριος στόχος του είναι ο ενεργός πολίτης και η προώθηση, μέσω της βιωματικής μάθησης, της αποτελεσματικής επικοινωνίας και της συναισθηματικής νοημοσύνης ως σημαντικών παραγόντων της συνεκπαίδευσης για την απόκτηση δεξιοτήτων που συμβάλλουν στην εποικοδομητική συνύπαρξη μέσα σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία.  Οι προτεινόμενες δραστηριότητες-δράσεις προωθούν την κοινή προσπάθεια για την προστασία του κλίματος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Συμμετέχουσες χώρες


xvrew

 

2ο έργο: ” What does the puppet tell us? Design and Play”

κουκλες

Ένα νέο ταξίδι στο κόσμο του etwinning ξεκίνησε με τη συμμετοχή  του Νηπιαγωγείου μας, στο ευρωπαϊκό έργο: ” What does the puppet tell us? Design and Play” ( Τι μας λέει η μαριονέτα -Σχεδιασμός και παιχνίδι). Πρόκειται για ένα έργο που έχει ως στόχο να μπορέσουν τα παιδιά να εκφραστούν καλύτερα, να αναπτύξουν τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες, να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους, να υποστηρίξουν ιδιαίτερα τους κοινωνικο-αισθητηριακούς και γλωσσικούς τους τομείς ανάπτυξης. Καθώς τα παιδιά μπορούν εύκολα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους μιμούμενα την προσωπικότητα της μαριονέτας που παίζουν, η γλωσσική τους ανάπτυξη και η ανάπτυξη της φαντασίας τους επηρεάζονται θετικά. Κύριος στόχος μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά να χρησιμοποιούν τη γλώσσα πιο αποτελεσματικά, να κοινωνικοποιούνται και να εκφράζονται άνετα και να διασφαλίσουμε ότι μαθαίνουν με μια προσέγγιση βασισμένη στο παιχνίδι. 

 

3ο Έργο: There is Art in our classroom 

ΑΡΤ

Το 3o ευρωπαϊκό έργο μας είναι: “There is Art in our classroom” ( Υπάρχει τέχνη στην τάξη μας).  Το έργο αυτό  στοχεύει να επιτρέψει στους μαθητές μας να πραγματοποιήσουν καλλιτεχνικές δραστηριότητες με διεπιστημονικό τρόπο. Θα πραγματοποιηθούν εργασίες στους τομείς των εικαστικών τεχνών, του παιδικού παιχνιδιού, του θεάματος και της μουσικής. Με το έργο αυτό περιμένουμε από τους μαθητές να εκφραστούν με δημιουργικούς τρόπους, να χρησιμοποιήσουν τεχνολογικά εργαλεία και εφαρμογές κατάλληλες για το επίπεδό τους κατά την εκτέλεση δραστηριοτήτων, να εκφραστούν καλλιτεχνικά και να δημιουργήσουν καλλιτεχνικά έργα αντίστοιχα με τις εποχές του χρόνου και τις αλλαγές στη φύση.

εισοδια θεοτοκου

    πολυσπορια αρχικο    πολυσπορια 0

πολυσπορια 1

Οι μαθητές του Νηπιαγωγείου μας σήμερα, αναβίωσαν το έθιμο Τα Πολυσπόρια στα πλαίσια εορτασμού της εορτής Τα Εισόδια της Θεοτόκου και υλοποίησης των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων  στο Θεματικό Άξονα -Ζω καλύτερα-Ευ ζην.

Η Παγκόσμια ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου με αφορμή την επέτειο υιοθέτησης από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το 1989, της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως και τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε τέσσερις τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.

Οι μαθητές  του Νηπιαγωγείου μας, απέδωσαν εικαστικά με τον δικό τους τρόπο αφίσες για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Τα Δικαιώματα των Παιδιών ταξιδεύουν,  Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο……τα δικαιώματά τους, Τα Δικαιώματα των Παιδιών

  ΑΦΙΣΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ 1

       δικαιωματα 1δικαιωμτα 2

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Για μια ακόμη χρονιά, η Μηλίτσα, ο Σαρδέλας, ο Λαδένιος κι ο Ντενεκεδένιος ήλιος της αγαπημένης Ντενεκεδούπολης της Ευγενίας Φακίνου με φόντο την ιστορία του Πολυτεχνείου μέσα από αντίστοιχες λέξεις,  εικόνες και φωτογραφίες  χάρισαν στους μαθητές του Νηπιαγωγείου  μας  σήμερα, μοναδικές  στιγμές εορτασμού  στα πλαίσια εορταστικών εκδηλώσεων για την Επέτειο του Πολυτεχνείου.

ντενεκεδουπολη 1

ντενεκεδουπολη 2

ντενεκεδουπολη 3 ντενεκεδουπολη

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επιμορφωτική συνάντηση με εισηγητή τον κο Κούτρα Βασίλειο, Καθηγητή Αγωγής Υγείας του ΠΤΝ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Επιστημονικά Υπεύθυνο της “Σχεδίας” του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του 27ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων με συμμετοχή εκπαιδευτικών του νηπαιγωγείου μας, του Δημοτικού σχολείου και των γονέων των μαθητών και μαθητριών μας.

3

370267527 1777876389301598 4344482900300731075 n

Οι Μουσικοί της Βρέμης των Αδελφών Γκρίμ και ο αναποφάσιστος βασιλιάς με έναν αφηρημένο ποιητή και την αγαπημένη του πριγκίπισσα Τιραντώ  του Ευγένιου Τριβιζά, επισκέφθηκαν το Νηπιαγωγείο μας σήμερα και χάρισαν σε μικρούς και μεγάλους στιγμές χαράς και γέλιου με την θεατρική ομάδα των ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ τους οποίους ευχαριστούμε πολύ.

μουσικοι βρεμησ 1

μουσικοι βρεμης 3

τιραντο

τιραντο 1

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού είναι μια πρωτοβουλία βάσης που έχει ως στόχο να κάνει τον προγραμματισμό και τον ψηφιακό γραμματισμό προσιτό σε όλους, με διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα τρόπο.

Η εκμάθηση συγγραφής κώδικα μας βοηθάει να κατανοούμε τον κόσμο που εξελίσσεται ταχύτατα γύρω μας, να διευρύνουμε τις γνώσεις μας για τον τρόπο λειτουργίας της τεχνολογίας και να αναπτύσσουμε δεξιότητες και ικανότητες, ώστε να ανακαλύπτουμε νέες ιδέες και να καινοτομούμε.

Το Νηπιαγωγείο μας συμμετείχε στην Εβδομάδα Κώδικα με ποικίλες δράσεις

      20231031 153607

20231031 005142

20231031 004845Η συμμετοχή μας στην Ευρωπαική Εβδομάδα προγραμματισμού Codeweek 2023 1