Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία μπορεί να γίνει μία καλή ευκαιρία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών μας έτσι ώστε να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση και την ευαισθησία προς τα άτομα με αναπηρία.
Κάθε χρόνο η μέρα αυτή μας δίνει τη δυνατότητα να εστιάσουμε την προσοχή μας στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία, να συζητήσουμε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή αλλά και να προσεγγίσουμε βιωματικά την αναπηρία.
Έτσι λοιπόν διαβάσαμε βιβλία σχετικά με την αναπηρία όπως «ο Περπατούλης στη χώρα των Ζουμ» από την Έρη Παπαμιχαλοπούλου https://prosvasimo.iep.edu.gr/docs/pdf/odhgos_paramythia_apodoxh_diaforetikothtas/O_Perpatoulis_stin_xora_ton_Zoom.pdf και «η Αργυρώ γελάει» από την Willis Jeanne. Παρακολουθήσαμε βίντεο σχετικά με την αναπηρία https://www.youtube.com/watch?v=wvli50kQc3o Ζωγραφίσαμε με το στόμα, περπατήσαμε με κλειστά μάτια και μπαστουνάκι στις κίτρινες πλάκες όδευσης των τυφλών που είναι γύρω από το σχολείο μας. Φτιάξαμε με καπάκια μία φανταστική μας φίλη με αναπηρία «τη Ροδούλα» και της δείξαμε την αγάπη μας με μια αγκαλιά.
Το σχολείο μας επίσης, με αφορμή την ημέρα αυτή, συμμετείχε στο επιμορφωτικό βιωματικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο του έργου «Άκου Κοίτα Πες: Μια ιστορία για την Ευρώπη», το οποίο εστιάζει στην ενδυνάμωση και τη συμπερίληψη των μαθητών/τριών.