Ακόμη ένα podcast της ομάδας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με φιλοξενούμενό μας τον κ. Σταύρο Κάτσιο, καθηγητή Διεθνών οικονομικών σχέσεων και οικονομικού εγκλήματος του τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Διευθυντή της έδρας για την Προστασία της Πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και Διευθυντή του νεοσυσταθέντος Κέντρου Σινολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Τι είναι όμως η έδρα UNESCO για την πολιτιστική κληρονομιά; Πώς ορίζεται η υλική και άυλη κληρονομιά; Πώς εντάσσονται τα μνημεία στη λίστα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς;
Πώς το Ιόνιο Πανεπιστήμιο απέσπασε τη συγκεκριμένη έδρα; Ποια είναι η σχέση του Άξονα του Πεκίνου με την έδρα αυτή;
Ποιο μοναδικό γνώρισμα έχει το ιστορικό κέντρο της Κέρκυρας σε σχέση με τα υπόλοιπα ελληνικά μνημεία που έχουν ενταχθεί στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά; Υπάρχει σχέδιο προστασίας του ιστορικού κέντρου της Κέρκυρας από φυσικές καταστροφές, ακραία καιρικά φαινόμενα ή πόλεμο; Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς ως ενεργοί πολίτες για να συνδράμουμε την πολιτεία;Σε αυτά και άλλα σχετικά ερωτήματα δίνει απαντήσεις ο κ. Κάτσιος ανοίγοντας μια δυναμική συζήτηση προβληματισμού για τον πολιτισμό, τα μνημεία, τις διαδικασίες αναγνώρισης και διασφάλισής τους.
Μπορείτε να ακούσετε την συζήτηση εδώ.
Το podcast αυτό δημιουργήθηκε με πρωταγωνιστές τα παιδιά της Γ Λυκείου, Θηρεσία Μυφτάρη, Ζαχαρούλα Πανταζή, Αναστασία Παπαχρήστου, Ναυσικά Στέλλα, της Β´Λυκείου, Ελεωνόρα Μήτση, Λάμπη Μπόχτη, Μυρτώ Πολιτάκη, Ελένα Σιμώνη -Κούστα και της Α’ Λυκείου, Νεφέλη Μάνεση και Λευτέρη Μπάκολη, συνεπικουρούμενα από τις καθηγήτριές τους, Μαρία Ανυφαντή, Ευτυχία Κούστα και Θεοδώρα Παπαδοπούλου.