Ακόμη ένα podcast της ομάδας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με φιλοξενούμενό μας τον κ. Σταύρο Κάτσιο, καθηγητή Διεθνών οικονομικών σχέσεων και οικονομικού εγκλήματος του τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Διευθυντή της έδρας για την Προστασία της Πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και Διευθυντή του νεοσυσταθέντος Κέντρου Σινολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Τι είναι όμως η έδρα UNESCO για την πολιτιστική κληρονομιά; Πώς ορίζεται η υλική και άυλη κληρονομιά; Πώς εντάσσονται τα μνημεία στη λίστα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς;
Πώς το Ιόνιο Πανεπιστήμιο απέσπασε τη συγκεκριμένη έδρα; Ποια είναι η σχέση του Άξονα του Πεκίνου με την έδρα αυτή;
Ποιο μοναδικό γνώρισμα έχει το ιστορικό κέντρο της Κέρκυρας σε σχέση με τα υπόλοιπα ελληνικά μνημεία που έχουν ενταχθεί στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά; Υπάρχει σχέδιο προστασίας του ιστορικού κέντρου της Κέρκυρας από φυσικές καταστροφές, ακραία καιρικά φαινόμενα ή πόλεμο; Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς ως ενεργοί πολίτες για να συνδράμουμε την πολιτεία;Σε αυτά και άλλα σχετικά ερωτήματα δίνει απαντήσεις ο κ. Κάτσιος ανοίγοντας μια δυναμική συζήτηση προβληματισμού για τον πολιτισμό, τα μνημεία, τις διαδικασίες αναγνώρισης και διασφάλισής τους.
Μπορείτε να ακούσετε την συζήτηση εδώ.
Το podcast αυτό δημιουργήθηκε με πρωταγωνιστές τα παιδιά της Γ Λυκείου, Θηρεσία Μυφτάρη, Ζαχαρούλα Πανταζή, Αναστασία Παπαχρήστου, Ναυσικά Στέλλα, της Β´Λυκείου, Ελεωνόρα Μήτση, Λάμπη Μπόχτη, Μυρτώ Πολιτάκη, Ελένα Σιμώνη -Κούστα και της Α’ Λυκείου, Νεφέλη Μάνεση και Λευτέρη Μπάκολη, συνεπικουρούμενα από τις καθηγήτριές τους, Μαρία Ανυφαντή, Ευτυχία Κούστα και Θεοδώρα Παπαδοπούλου.
Αρχείο μηνός Απρίλιος 2025
Πρώτο βραβείο στο διήγημα και 2ο βραβείο στην ποίηση σε μαθήτριες του σχολείου μας στο λογοτεχνικό διαγωνισμό του Συνδέσμου Φιλολόγων Κέρκυρας.
Στο λογοτεχνικό διαγωνισμό που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κέρκυρας, το σχολείο μας εκπροσωπήθηκε επάξια από δέκα μαθήτριες και μαθητές.
Στην τελετή απονομής, εκτός από τους συμμετέχοντες που τιμήθηκαν με έπαινο, παρευρέθηκε και το τμήμα Α6 της Α΄ Λυκείου, στηρίζοντας με την παρουσία του τη διοργάνωση και την προσπάθεια των συμμαθητών του.
Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων συγχαίρουμε θερμά όλα τα παιδιά που πήραν μέρος σε αυτό το όμορφο ταξίδι της έμπνευσης και της λογοτεχνικής έκφρασης. Ιδιαίτερα συγχαίρουμε την Ζαχαρούλα Πανταζή, μαθήτρια της Γ΄ Λυκείου, που μοιράστηκε το 1ο βραβείο στην κατηγορία «Διήγημα» και τη Φιλιώ Σαλβάνου, μαθήτρια της Γ΄ Λυκείου, για το 2ο βραβείο στην κατηγορία «Ποίηση».
Ευχόμαστε τα παιδιά μας να συνεχίσουν να γράφουν με πάθος και φαντασία γιατί όσο γράφουν, ο κόσμος γίνεται πιο φωτεινός.
Το 3ο Λύκειο στις πόλεις των Δικαιωμάτων και του Φωτός
Η ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 3ου Γενικού Λυκείου Κέρκυρας πραγματοποίησε ακόμη μία εκπαιδευτική εκδρομή στην Ευρώπη. Σκοπός της ήταν η γνωριμία με το Συμβούλιο της Ευρώπης, θεματοφυλακα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προορισμό δύσκολα επισκέψιμο (ελάχιστα ελληνικά σχολεία το έχουν επισκεφθεί) καθώς και το γνωστό για τις συνεδριάσεις της ολομέλειας Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που εδράζουν αμφότερα στο Στρασβούργο. Η εξαιρετική ξενάγηση ειδικά στο Συμβούλιο της Ευρώπης όχι μόνο εμπλούτισε τις γνώσεις μας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων, αλλά διεύρυνε τους επαγγελματικούς ορίζοντες των παιδιών και κυρίως τις προοπτικές και τις εργασιακές διεξόδους. Στο πλαίσιο της εκδρομής η σφυρηλάτηση του ενεργού πολίτη ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή στο βιωματικό εργαστήρι της Europa Experience στο Παρίσι, που συνιστά προσομοίωση της διαδικασίας ψήφισης ενός νομοσχεδίου από το ευρωκοινοβούλιο.
Η επαφή με την ελληνική κοινότητα στο Στρασβούργο και οι προγραμματισμένες επισκέψεις σε μουσεία και αξιοθέατα στο Παρίσι μάς εξασφάλισαν όχι απλή περιήγηση στις πόλεις, αλλά ένα βήμα πιο κοντά στην αποκωδικοποίηση των μυστικών τους για την καλύτερη γνωριμία με αυτές. Ακολουθώντας τα βήματα μιας Κύπριας φοιτήτριας, μόνιμης κατοίκου του Στρασβούργου, επισκεφθήκαμε το Πανεπιστήμιο της πόλης, θαυμάσαμε το μεγαλείο του Καθεδρικού ναού, χαθήκαμε στα στενά της Petite France και περπατήσαμε σε παρόχθια διαδρομή ατενίζοντας την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των κτιρίων. Αποχαιρετώντας το Στρασβούργο κάναμε μια όμορφη κρουαζιέρα στον ποταμό Ιλ και είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε από άλλη οπτική γωνία την πόλη σε αργούς ρυθμούς.
Συνεχίσαμε στο ανοιξιάτικο Παρίσι με το ιδιαίτερο φως και θαυμάσαμε τον Πύργο του Άιφελ, από όπου τα παιδιά μας έστειλαν το μήνυμα της αναγκαιότητας της εμπιστοσύνης στη δικαιοσύνη, με το σύνθημα “Δεν έχω οξυγόνο”. Επίσης, γνωρίσαμε τα κορυφαία εκθέματα του Λούβρου σε μια πρωινή ξενάγηση χωρίς συνωστισμό στον επιβλητικό χώρο του Μουσείου. Με φόντο την εξωτερική όψη των κτιρίων τα παιδιά μας αναγνωρίζοντας τη σημασία της μέρας της Γυναίκας φωτογραφήθηκαν με το σύνθημα στα γαλλικά “Libre et forte” συνδέοντας σε άρρηκτη σχέση την ελευθερία της γυναίκας με τη δύναμη και την ισχύ της. Περιπλανηθήκαμε στην περιοχή της Μονμάρτης και στη συνοικία Marais και προλάβαμε να θαυμάσουμε έργα μοντέρνας τέχνης στο Pompidou στην προτελευταία μέρα της λειτουργίας του, πριν κλείσει για πενταετή ανακαίνιση του εμβληματικού κτιρίου. Τέλος, είχαμε τη δυνατότητα να επισκεφθούμε την Παναγία των Παρισίων, τη Notre Dame, μετά την αποκατάσταση από την πυρκαγιά του 2019.Κάθε ταξίδι απαντά σε ερωτήματα και ανάλογα με τον χαρακτήρα του δημιουργεί λίγα ή πολλά καινούρια. Αυτός ήταν και ο απώτερος σκοπός της εκδρομής μας. Να εμπνεύσουμε τα παιδιά ώστε να ανακαλύψουν τις δικές τους απαντήσεις σε προϋπάρχουσες ερωτήσεις και ακόμη περισσότερο να τους δημιουργήσουμε νέους προβληματισμούς.
Η Ευρώπη χρειάζεται ενεργούς πολίτες, κριτικά σκεπτόμενους, με όραμα και γνώση. Σε αυτούς τους πολίτες στοχεύει και η μικρή ομάδα μας, ώστε οι μαθήτριες και οι μαθητές μας να βλέπουν την Ευρώπη σαν το μεγάλο τους σπίτι και μέσα σε αυτό να μπορούν να διεκδικούν και να υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Οι εκπαιδευτικοί
Θεοδώρα Παπαδοπούλου, Μαρία Ανυφαντή και Ευτυχία Κούστα