Το ταξίδι των παιδιών μέσα στην ιστορία είναι σαν μία βουτιά στο βυθό της θάλασσας… δύσκολο αλλά γεμάτο ομορφιά και μυστήριο. Τι πιο όμορφο από την απόκτηση γνώσεων μέσα από το παιχνίδι, την ομαδικότητα και την χαρά της δημιουργίας ιστοριών! Αυτό έγινε σήμερα, Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019, με τις τάξεις Γ’ ,Δ’ ,Ε’ και ΣΤ’ στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στα πλαίσια εκπαιδευτικής εκδρομής του σχολείου μας, που επιχείρησαν μια περιπλάνηση στους τόπους της προϊστορικής Ελλάδας, με οδηγούς τη μυθολογία και τα κείμενα του Ομήρου. Με αναγνώσεις, εικαστικές και σωματικές δραστηριότητες, τα παιδιά ανακάλυψαν και φώτισαν πτυχές του πολιτισμού μας, κρυμμένες σε ιστορίες και εικόνες, πριν ο χρόνος αρχίσει να μετρά για την ιστορία. Ιδιαίτερες ευχαριστίες αποδίδουμε στη συνοδό μας στο πρόγραμμα, κα Νίκη, η οποία εξήγησε με απλό και σαφή τρόπο στα παιδιά τις διαφορετικές εποχές που διένυσε το ανθρώπινο είδος κατά την Προϊστορία, συντόνισε παιχνίδια γνώσεων και έπαιξε μαζί με τους μαθητές και τις μαθήτριες, κάνοντας την εκδρομή μας επιμορφωτική αλλά συνάμα και διασκεδαστική!
Στη “Θόλο” οι μαθητές ταξίδεψαν στην Αθήνα του 5ου αιώνα π.Χ. και είδαν να ανασυντίθενται μπρος στα μάτια τους με κάθε λεπτομέρεια όλα τα κτίρια που βρίσκονταν στον “Ιερό Βράχο” στην πραγματική τους κλίμακα και τις διαστάσεις. Με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα πιο περίπλοκα, από αρχιτεκτονικής άποψης, κτίρια της Ακρόπολης, όπως τον Παρθενώνα, το Ερέχθειο, το Ναό της Απτέρου Νίκης, τα Προπύλαια, αλλά και τα αγάλματα, που τα διακοσμούσαν, σε τρισδιάστατες αναπαραστάσεις και στα φυσικά τους χρώματα, όπως ήταν την εποχή που δημιουργήθηκαν.
Η εκπαιδευτική μας επίσκεψη στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, όσον αφορά τους μαθητές της Στ’ τάξης, άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων, μέσω μια σειράς βιωματικών δραστηριοτήτων που τοποθετούσαν τον κάθε μαθητή στην προεπαναστατική περίοδο και στα γεγονότα που αυτά διαδραματίζονταν σε εκείνη την περίοδο στην Ευρώπη σε συσχετισμό με τον Τουρκοκρατούμενο Ελλαδικό χώρο, εστιάζοντας στον πολιτισμό, τα ήθη, τα έθιμα και την καθημερινή ζωή του υπόδουλου Έλληνα.