Την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2025, με αφορμή τον επικείμενο εορτασμό του Μακεδονικού Αγώνα, το σχολείο μας επισκέφτηκε το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη
Κούκλες, παιχνίδια, κατασκευές που ξεπήδησαν από τη μαγική μουσειοβαλίτσα, μετέφεραν τους μικρούς μας φίλους στο παρελθόν. Η επίσκεψη στο Μουσείο εξελίχτηκε σε συναρπαστική εμπειρία, μέσα από δημιουργικές δράσεις σε όλες τις αίθουσες και τη διαδραστική γνωριμία με τα εκθέματα, όπου τα παιδιά ζωντάνεψαν τα αντικείμενα της μουσειοσκευής και τα ενέταξαν στο ιστορικό-λαογραφικό πλαίσιο της έκθεσης. Ανακάλυψαν τα μυστικά του Μουσείου, εξοικειώθηκαν με τις ιστορίες των προσώπων του Μακεδονικού Αγώνα.
Η ξενάγηση στα διοράματα με σκηνές από την καθημερινότητα των κατοίκων εντυπωσίασε τα παιδιά.
1ο Διόραμα: Η έφοδος ενός Οθωμανού χωροφύλακα σε ένα ελληνικό σχολείο, την ώρα του μαθήματος, ενώ ένας αντάρτης σπεύδει να κρυφτεί σε μια κρύπτη στο διπλανό δωμάτιο.
2ο Διόραμα: Σκηνή από τις μεταφορές όπλων και αγωνιστών, Μακεδονομάχων και Κομιτατζήδων, στη λίμνη των Γιαννιτσών, και την περιπολία έφιππων Οθωμανών στα χωριά. Πρόκειται για πιστή αναπαράσταση, με κούκλες playmobil, εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα «Στα μυστικά του Βάλτου».
Οι μαθητές/τριες των μεγαλύτερων τάξεων επισκέφθηκαν την Ιερά Μητρόπολη και προσκύνησαν τα ιερά λείψανα του Αγ. Γρηγορίου του Παλαμά.
Ήταν μια εκπαιδευτική επίσκεψη πολύ ενδιαφέρουσα για τους μαθητές/τριές μας, με εικόνες, παραστάσεις και γνώσεις για την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα, που θα μείνουν ανεξίτηλες στη μνήμη τους.













