Μέγας Βασίλειος
Διαθεματική δραστηριότητα
Με τη βοήθεια του δεύτερου παραθέματος εκθέτουμε γραπτώς την άποψή μας σχετικά με τα χαρακτηριστικά μίας αληθινής φιλίας αλλά και με τις συνέπειες
κακών συναναστροφών.
Οι αληθινοί φίλοι νοιάζονται ο ένας για τον άλλον, αγαπάνε ο ένας τον άλλον, συμπαραστέκονται ο ένας τον άλλον στις δύσκολες στιγμές. Οι αληθινοί φίλοι
αποτελούν έναν ώμο για να στηρίζεσαι πάνω στις δυσκολίες που αντιμετωπίζεις καθημερινά. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά συνιστούν την αληθινή φιλία. Αυτό το παράδειγμα μας έδωσαν ο Μέγας Βασίλειος και ο Γρηγόριος ο Θεολόγος, που ανέπτυξαν μια αληθινή και δυνατή φιλία που άντεξε στην πάροδο του χρόνου.
Από την άλλη όμως, υπάρχουν και οι κακοί και φίλοι, που η συναναστροφή μαζί τους μπορεί να μας προκαλέσει ζημιά και να μολύνει την ψυχή μας με κακία. Αυτό γιατί, σύμφωνα με την παροιμία «Δείξε μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι», οι φίλοι μας είναι οι καθρέφτες της προσωπικότητάς μας και παραδειγματιζόμαστε από αυτούς. Εάν λοιπόν ο φίλος μας είναι άκαρδος και κακός, τότε κι εμείς θα υιοθετήσουμε το χαρακτήρα του φίλου μας. Γι’ αυτό προσέχουμε πολύ ποιους θα διαλέξουμε να γίνουν φίλοι μας και να βεβαιωνόμαστε πως η συναναστροφή μαζί τους δεν θα έχει επιπτώσεις στο χαρακτήρα μας.
αηδονάκι
Ε’ τάξη