«μαζεύω τα πεσμένα στάχυα»

επειδή η ποίηση είναι μέρος της ζωής μας , επειδή η ποίηση είναι ο καλύτερος τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων μας, επειδή εδώ , στο σχολείο μας, αγαπούμε και  καλλιεργούμε αυτές τις μορφές έκφρασης, σας αφιερώνουμε αυτό το υπέροχο ποίημα του Ν.Βρεττάκου.

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Βυζαντινό παραμύθι

΄Ενα πολύ ιδιαίτερο και ελκυστικό πρόγραμμα παρακολούθησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄τάξης του σχολείου , στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Τα παιδιά , που διδάσκονται φέτος τη Βυζαντινή Ιστορία, ξεναγήθηκαν στις αίθουσες του Μουσείου και στη συνέχεια συμμετείχαν ενεργά στην εξέλιξη ενός βυζαντινού μύθου , στο βυζαντινό παραμύθι. ΄Ηταν μια δραστηριότητα που ενθουσίασε τα παιδιά αλλά και όλους εμάς τους μεγάλους που το παρακολουθήσαμε.

 

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

όταν το μεράκι περισσεύει!

όταν το μεράκι περισσεύει ή αλλιώς πώς διαμορφώνεται ένας μη λειτουργικός χώρος , σε εργαστήριο καλλιτεχνικής παιδείας.

Ευχαριστούμε την ακούραστη καθηγήτρια Εικαστικών  κ.  Κατερίνα Μηλιώνη ,για τις αισθητικές παρεμβάσεις της στους χώρους του σχολείου , τις έξυπνες και λειτουργικές ιδέες της και τον συνεχή αγώνα της για την Καλλιτεχνική παιδεία των μαθητών /τριών του σχολείου μας.

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

open day 2

ένας από τους στόχους του σχολείου μας είναι και το άνοιγμά του στη κοινωνία. Στα πλαίσια αυτού του στόχου, πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη σχολική χρονιά η δράση open day 2 , από τα παιδιά της τότε Γ1 τάξης με την πρωτοβουλία του δασκάλου τους κ. Ομήρου Στέλιου.

Οι δράσεις ήταν ποικίλες , η συμμετοχή του κόσμου φανταστική και η ικανοποίηση μαζί με τη χαρά των παιδιών ήταν ανεπανάληπτη. Κάποιες από τις δράσεις ήταν η έκθεση φωτογραφίας, ζωγραφικής, χαϊκού, λίμερικ εμπνευσμένα από το έργο του Γ. Σεφέρη και παράλληλα έκθεση παλιού σχολικού βιβλίου.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης μαζεύτηκαν πολλά τρόφιμα τα οποία στη συνέχεια μεταφέρθηκαν από τα ίδια τα παιδιά στην φιλόπτωχο αδελφότητα Θεσσαλονίκης , κάτι που γέμισε με τρυφερά συναισθήματα όλους τους συμμετέχοντες.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο δάσκαλο , τους μαθητές /τριες  και τους γονείς των παιδιών.

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

το σχολείο άρχισε!

με τον καθιερωμένο αγιασμό , ξεκίνησε και η νέα σχολική χρονιά.

Η Διευθύντρια καλωσόρισε τους μαθητές και τις μαθήτριες και ευχήθηκε για τη νέα σχολική χρονιά υγεία, δημιουργικότητα, αγάπη , όρεξη για μάθηση . Τόνισε ότι το σχολείο παραμένει πιστό στις αρχές του , τις αρχές του Μ.Κουντουρά, για ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία, ένα σχολείο που επιδιώκει πρώτιστα να έχει χαρούμενους μαθητές και μαθήτριες, ένα σχολείο με πολλές εναλλακτικές μορφές μάθησης, με διάφορα προγράμματα, ένα σχολείο όπου υπάρχει αλληλεγγύη και σεβασμός για τους πάντες.

Στη συνέχεια , τα παιδιά πέρασαν στις τάξεις τους και παρέλαβαν τα νέα βιβλία τους.

 

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Ανακοίνωση

ο αγιασμός του σχολείου μας και του 50ου Νηπιαγωγείου , για τη νέα σχολική χρονιά, θα γίνει την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου στις 8.30 π.μ.

Παρακαλούνται οι μαθήτριες και οι μαθητές του Δημοτικού να έχουν μαζί τους τη σχολική τους τσάντα για να παραλάβουν τα βιβλία τους.

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό και από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο

Γνωρίζοντας την τεράστια σημασία της ομαλής μετάβασης από τη μία βαθμίδα της εκπαίδευσης στην άλλη, υλοποιούμε κάθε χρόνο στο σχολείο μας , διάφορες δράσεις που σκοπό έχουν να βοηθήσουν τα παιδιά στην προσαρμογή τους στα νέα εκπ/κά περιβάλλοντα.

Διοργανώνουμε κοινές δράσεις με το συστεγαζόμενο Νηπιαγωγείο,  σε όλη τη διάρκεια της σχ. χρονιάς, έτσι ώστε να αμβλυνθούν οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα  στο ευέλικτο και ανοιχτό πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου και το αυστηρά δομημένο και τυποποιημένο περιβάλλον του δημοτικού σχολείου. Οι κοινές δράσεις έχουν μεγάλη σημασία για να ξεπεραστούν προβλήματα γνωστικού , συναισθηματικού και κοινωνικού περιεχομένου.

Οι κοινές δράσεις με το 13ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης , είναι κυρίως αθλητικού και πολιτιστικού περιεχομένου , όπως και επισκέψεις των παδιών της ΣΤ΄στο χώρο του Γυμνασίου.

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

θεατρικό και μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στο Μ.Χατζιδάκι

«πιστεύω πως η τέχνη του τραγουδιού αποτελεί κοινωνικό λειτούργημα, γιατί το τραγούδι μας ενώνει μέσα σε ένα κοινό μύθο. Κι όπως στο χορό ενώνουμε τα χέρια μας για να ακολουθήσουμε  ίδιες ρυθμικές κινήσεις, έτσι και στο τραγούδι ενώνουμε τις ψυχές μας για να ακολουθήσουμε μαζί, τις ίδιες εσωτερικές δονήσεις».

                                           Μ.Χατζιδάκις.

«΄Εχω ένα μυστικό στο νησί των συναισθημάτων»

΄Ενα όνειρο που πραγματοποιήθηκε, σήμερα στις 22 Μαίου στο σχολείο μας.

΄Ενα project που εντάσσεται στα πολιτιστικά προγράμματα της ΠΕ Εκπ/σης Αν.Θεσσαλονίκης.

Οι στόχοι πολλοί, η διάθεσή μας τεράστια για την υλοποίησή τους.

Ξεκινήσαμε με τη γνωριμία των παιδιών με τα διάφορα συναισθήματα, αυτές τις ευχάριστες αλλά και δυσάρεστες πολλές φορές καταστάσεις της ζωής μας, που καθορίζουν την ύπαρξή μας. Μέσα από εκπ/κές δράσεις , προσπαθήσαμε να καλλιεργήσουμε στα παιδιά την έννοια του συναισθήματος έτσι ώστε να μπορούν να καταλάβουν διάφορες συμπεριφορές.

Μιλήσαμε για την Αγάπη, την Περηφάνια, τη Ζήλια, την ΄Εκπληξη, τον Θυμό , τον Ενθουσιασμό, τον Φόβο, τον Πανικό, τη Συμπόνια, τη Λύπη , την Ευτυχία, την Ενσυναίσθηση, την Αδιαφορία, την Αμηχανία, τον Θαυμασμό, τον ΄Ερωτα, μάθαμε για τη Γνώση, για τον Πλούτο και τέλος για τον Χρόνο , που αυτός βοήθησε τελικά την Αγάπη γιατί μόνο αυτός γνωρίζει την αξία της.

Στη συνέχεια, διανθίσαμε το πρόγραμμά μας με τραγούδια από τον κινηματογραφικό Χατζιδάκι. Δεν υπήρχε μεγαλύτερη ικανοποίηση από αυτήν που ζήσαμε αυτούς τους πέντε μήνες της διάρκειας του προγράμματος, ακούγοντας ποιοτικά τραγούδια , τραγούδια που είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά και θα πρέπει αυτήν την κληρονομιά να τη μεταδώσουμε στις νέες γενιές.

Εκτός από το Γλωσσικό και το μάθημα της Μουσικής , το πρόγραμμα «έτρεξε » και στο μάθημα των Εικαστικών με πολλές δημιουργίες των παιδιών και στο μάθημα του χορού όπου τα παιδιά μας, με την καθοδήγηση της χορογράφου και κινησιολόγου καλλιέργησαν την κίνηση και το χορό.

Οι δύο παραστάσεις που δόθηκαν, στέφθηκαν από φοβερή επιτυχία. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι τα παιδιά της Δ΄τάξης ξεπέρασαν τις διαφορές τους και δέθηκαν ακόμα περισσότερο μεταξύ τους και τους δασκάλους τους . Γενικά δημιουργήθηκε μια πολύ ευχάριστη κατάσταση όλους αυτούς τους μήνες του προγράμματος.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ακόμα μία φορά τις συναδέλφισσές μου που ανταποκρίθηκαν με τόση προθυμία για την υλοποίηση του προγράμματος, την κ. ΄Αννα Κουφονίκου δασκάλα της Δ΄τάξης, την κ. Σίσσυ Πλακωτη τη Μουσικό μας, την κ. Κατερίνα Μηλιώνη την Εικαστικό μας και τέλος την κ. Σοφία Παπανικάνδρου τη χορογράφο μας, που ακούραστα πρόσφερε τις πολύτιμες γνώσεις στα παιδιά μας.

Ευχαριστώ τη θεατρολόγο μας, την κ. Ανδρονίκη Δονουκαρά για τις συμβουλές της.

Ευχαριστώ όλα τα αγαπημένα μας παιδιά για την υπέροχη συνεργασία, όπως και τους γονείς τους για τη βοήθειά τους και για το υπέροχο βίντεο που μας πρόσφεραν.

Στο τραγούδι του Κεμάλ γράφει στο τέλος ο ποιητής «Καληνύχτα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ».

Η ομάδα μας, μαθητές, μαθήτριες και δασκάλες έχουμε άλλη γνώμη και γι’αυτή θα παλεύουμε:

Για να αλλάξει ο κόσμος, ίσως μέσα από τη μουσική και το τραγούδι , μέσα από τον πολιτισμό!

 

΄Ολγα Παπαργυρίου

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

αφιέρωμα στη μητέρα

΄Ενα καταπληκτικό αφιέρωμα στη μητέρα απολαύσαμε στο σχολείο μας από τα παιδιά της Β1 και Β2. Την εκδήλωση παρακολούθησαν πολλοί γονείς και κηδεμόνες . ΄Ηταν μια πολύ συγκινητική στιγμή που μας άγγιξε όλους , μικρούς και μεγάλους.

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

έκθεση βιβλίου και ανθοέκθεση 2019

όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος επισκεφτήκαμε την έκθεση βιβλίου και την ανθοέκθεση στη ΔΕΘ. Βιβλία και λουλούδια ! Από τα πολυτιμότερα πράγματα που υπάρχουν. Τα χαρήκαμε και τα δύο.

Δημοσιεύθηκε στη Επισκέψεις | Σχολιάστε