χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Κάλαντα από τα παιδιά μας !

Σε μια απόλυτα γιορταστική ατμόσφαιρα, τα παιδιά του σχολείου μας έψαλλαν τα κάλαντα στον πεζόδρομο της Αγ. Σοφίας.

Το σχολείο μας , πιστό πάντα στην πρόσκληση των «γιατρών του κόσμου», πρόσφερε κουτιά με εβαπορέ γάλα και φάρμακα στην εκδήλωση που διοργάνωσαν οι γιατροί του κόσμου.

Τα παιδιά με πολλή ζωντάνια έψαλλαν τα κάλαντα με συνοδεία των μεταλλόφωνων και κάτω από την καθοδήγηση της κ. Σίσσυς.

Πολλοί γονείς και συγγενείς ήταν εκεί , χαρούμενοι και συγκινημένοι από τις όμορφες παιδικές φωνούλες.

Το ραντεβού μας ανανεώνεται για την επόμενη χρονιά!

Δημοσιεύθηκε στη Εκδηλώσεις | Σχολιάστε

χαρούμενες γιορτές στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Στα πλαίσια της συνεργασίας μας με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης , η ΣΤ΄τάξη επισκέφτηκε τους χώρους του Ινστιτούτου και παρακολούθησε πρόγραμμα σχετικό με τα Χριστουγεννιάτικα έθιμα που υπάρχουν στη Γαλλία.

Στη συνέχεια ακολούθησε εργαστήριο όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να «κατασκευάσουν» τα ίδια ένα Πύργο του ΄Αιφελ και να τον  διακοσμήσουν όπως ήθελε το καθένα.

Δημοσιεύθηκε στη Εκδηλώσεις | Σχολιάστε

παγκόσμια ημέρα «ΑΜΕΑ»

Η 3η Δεκεμβρίου έχει οριστεί από το 1992 με απόφαση του Συμβουλίου του ΟΗΕ ως παγκόσμια ημέρα για τα άτομα με αναπηρία ΑΜΕΑ.

Με ιδιαίτερη ευαισθησία , διοργανώθηκε στο σχολείο μας εκδήλωση με αφορμή την παγκόσμια ημέρα.

Στην αρχή της εκδήλωσης  η Διευθύντρια εξήγησε στα παιδιά, ότι η μέρα αυτή δεν είναι γιορτή αλλά μέρα υπενθύμισης και περίσκεψης για το τι έχει γίνει μέχρι τώρα και το τι θα μπορούσε να γίνει ώστε να αντιμετωπίζονται όλα τα άτομα με ισοτιμία και όχι με οίκτο.

Κοινός στόχος θα πρέπει να γίνει η ζωή των ΑΜΕΑ να είναι ίση με τους άλλους με πραγματική ισότητα και όχι τυπική. Τα ΑΜΕΑ πρέπει να ξεκινούν από την ίδια αφετηρία και να έχουν ίσες ευκαιρίες με τα υπόλοιπα μέλη του κοινωνικού συνόλου.

Στην εκδήλωσή μας παρευρέθηκαν άτομα ΑΜΕΑ , τα οποία μίλησαν στους μαθητές και τις μαθήτριές μας και στη συνέχεια δέχτηκαν ερωτήσεις από τα παιδιά για διάφορα θέματα που απασχολούν τα ΑΜΕΑ.

Η εκδήλωση έκλεισε με διαδραστικό παιχνίδι ενσυναίσθησης όπου τα παιδιά μπήκαν στο ρόλο των ΑΜΕΑ και προσπάθησαν να αντιληφθούν το πώς αισθάνονται αυτά τα άτομα.

Κλείνοντας ας θυμηθούμε τα  παρακάτω λόγια:

«Δεν ξέρω που οδηγεί αυτός ο δρόμος, μα περπατάω καλύτερα όταν το δικό σου χέρι σφίγγει δυνατά το δικό μου».

Με την ελπίδα ότι περάσαμε το μήνυμα που έπρεπε στους μαθητές μας και τις μαθήτριες, ευχαριστούμε την εκπαιδευτικό κ. Ελένη Σακαράκη για την πολύτιμη βοήθειά της στη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Ο.Π

Δημοσιεύθηκε στη Εκδηλώσεις | Σχολιάστε

σπήλαιο Πετραλώνων

Σε απόσταση 50 χιλ. ΝΑ της Θεσσαλονίκης, υπάρχει το σπήλαιο Πετραλώνων, ένα μεγαλειώδες μνημείο της φύσης, με αίθουσες κατάκοσμες από πολύχρωμους σταλαγμικούς σχηματισμούς. Το σπήλαιο ανακαλύφτηκε το 1959 από κατοίκους του χωριού , που βρήκαν στο εσωτερικό του πολλά απολιθώματα ζώων και ένα άριστα διατηρημένο ανθρώπινο κρανίο. Είναι το αρχαιότερο λείψανο που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα στον ελλαδικό χώρο.

Στο παρακείμενο μουσείο , υπάρχουν ευρήματα των ανασκαφών, λίθινα τέχνεργα και απολιθωμένα οστά, που ανήκουν σε αρκούδες, ύαινες, λιοντάρια και σε άλλα σαρκοβόρα ζώα.

΄Ολα αυτά τα σημαντικά ευρήματα , τα είδαμε κατά την επίσκεψή μας στα Πετράλωνα μια μέρα του Νοέμβρη που ο ήλιος έπαιζε κρυφτό με τα σύννεφα.

Η περιοχή είναι θαυμάσια από φυσική άποψη. Τα χρώματα του φθινοπώρου έδιναν μαγεία περισσότερη στο τοπίο.

Οι μικροί μαθητές και μαθήτριες απόλαυσαν κυριολεκτικά τη διαδρομή μέσα στο σπήλαιο και άκουσαν προσεχτικά όλες τις πληροφορίες της ξεναγού μας.

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Μουσείο του σπηλαίου και θαυμάσαμε τα εκθέματα.

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

«συννεφιασμένη Κυριακή»

Συννεφιασμένη και βροχερή η Κυριακή που μας πέρασε (18 Νοέμβρη).

Τη μελαγχολία όμως που δικαιολογημένα δημιουργεί ο βροχερός καιρός, ήρθε να αντικαταστήσει η ευχάριστη έκπληξη που περίμενε όλους εμάς που ακολουθήσαμε το πρόγραμμα της Γι ΄τάξης του σχολείου μας , που διοργάνωσε ο δάσκαλός της τάξης κ. Ομήρου Στέλιος.

Είναι γεγονός ότι η εκπαιδευτική αξία του πολιτισμού είναι τεράστια όπως επίσης και ότι η ενασχόληση με τον πολιτισμό και την τέχνη βοηθάει στην εξωστρέφεια των ανθρώπων και γενικά χτίζει γέφυρες, ενώνει!

Ξεκινώντας το πολιτιστικό πρωϊνό της Κυριακής, επισκεφτήκαμε πρώτα το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας, όπoυ ξεναγηθήκαμε στα εκθέματα και κυρίως στα σχετικά με την Ιστορία που διδάσκεται στην Γ΄τάξη.

Η συνέχεια ήταν στην πινακοθήκη της Εταιρείας Μακ.Σπουδών, όπου μας περίμεναν οι δημιουργοί -ζωγράφοι για να μας ξεναγήσουν στα έργα τους.

Ακολούθησε η επίσκεψή μας στο Λευκό Πύργο,  όπου χωρισμένοι σε ομάδες παιδιά και γονείς έψαχναν να βρουν τις απαντήσεις σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που έθετε ο δάσκαλος κ. Στέλιος. ΄Οταν οι απαντήσεις βρέθηκαν, τα παιδιά της κάθε ομάδας τις ανακοίνωσαν και έτσι έγινε σφαιρική πληροφόρηση για τον Λευκό Πύργο.

Η βροχή δεν μας εμπόδισε να απολαύσουμε τη θέα της όμορφης πόλης μας από το ψηλότερο μέρος του Λ.Πύργου.

Η καταπληκτική Κυριακή μας, τελείωσε με τη βόλτα μας με το καραβάκι  όπου απολαύσαμε καφέ και αναψυκτικά «εν πλω».

Αποχωριστήκαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις και με την υπόσχεση ότι θα ξανασυμβούν παρόμοια γεγονότα που γεμίζουν όμορφα  και δημιουργικά τη ζωή μας!

Ο.Π

Δημοσιεύθηκε στη Επισκέψεις | Σχολιάστε

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ»

Από τις πιο συγκινητικές εκδηλώσεις που έγιναν στο σχολείο!

Μια λιτή , γεμάτη περιεχόμενο και μηνύματα επέτειος , που μίλησε και συγκίνησε τις καρδιές μικρών και μεγάλων. ΄Ενα μήνυμα ενάντια σε κάθε μορφή φασισμού σε κάθε μορφή βίας.

Υπέροχο το τραγούδι του φινάλε: «Οπως και να’ναι τούτη η γη θα ‘μαι στην πρώτη τη γραμμή , όπως και τώρα , τώρα , τώρα που είναι δίσεκτοι καιροί..»

 

αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές/τριες της Δ΄τάξης, στη δασκάλα τους κ.΄Αννα, στην μουσικό μας κ. Σίσσυ και στην εικαστικό μας κ. Κατερίνα.

Δημοσιεύθηκε στη Εκδηλώσεις | Σχολιάστε

«οι γιατροί του κόσμου » στο σχολείο

Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχτήκαμε την εκπαιδευτικό και εκπρόσωπο της οργάνωσης «οι γιατροί του κόσμου» κ. Σαμαρά,  στο σχολείο μας.

Την κατατοπιστική εισήγηση της κ. Σαμαρά, ακολούθησε διαδραστικό παιχνίδι που ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους. Μηνύματα αλληλεγγύης, σεβασμού, ανθρωπισμού , φιλίας και αδελφοσύνης , πέρασαν μέσα από δύο ώρες διαδραστικού παιχνιδιού.

Ευχαριστούμε πολύ την κ. Σαμαρά και τους γιατρούς του κόσμου και συνεχίζουμε τη συνεργασία που είχαμε αρχίσει εδώ και χρόνια.

Στις 7 Δεκεμβρίου θα είμαστε στον πεζόδρομο της Αγ.Σοφίας και θα συμβάλλουμε στο έργο των γιατρών του κόσμου με κουτιά γάλα και φάρμακα. Επίσης θα ψάλλουμε τα κάλαντα των Χριστουγέννων!

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

συνέχεια και τέλος ταξιδιού

τρίτη μέρα της εκδρομής μας στην Αθήνα. Ξεκινήσαμε και πάλι νωρίς το πρωϊ με προορισμό την παλιά Βουλή.

Στον προαύλειο χώρο αντικρίσαμε το επιβλητικό άγαλμα του Κολοκοτρώνη που τοποθετήθηκε εκεί το 1954. Ο έφιππος Κολοκοτρώνης έχει γυρισμένο το κεφάλι του προς το κτήριο της παλιάς Βουλής , ενώ το δάχτυλό του δείχνει προς αντίθετη κατεύθυνση , εκεί που βρίσκονταν οι βασιλικοί στάβλοι. Σύμφωνα με το ανέκδοτο , ο Κολοκοτρώνης δείχνει στους Κοινοβουλευτικούς ότι οι στάβλοι είναι το κατάλληλο μέρος γι αυτούς………….

Το ελληνικό Κοινοβούλιο παρέμεινε στο χώρο αυτό μέχρι το 1935 όπου και μεταφέρθηκε στο σημερινό του χώρο.

Κατά την απομάκρυνσή του Κοινοβουλίου , αποφασίστηκε ο χώρος να διατεθεί στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδας προκειμένου να λειτουργήσει ως Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Στο Μουσείο λειτουργεί μόνιμη έκθεση που καλύπτει χρονικά την περίοδο από τα τελευταία χρόνια πριν την ΄Αλωση της Κων/πολης μέχρι τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-41.

Πραγματικά, έξοχο Μουσείο που όλοι πρέπει να περιηγηθούν κάποια φορά στην Αθήνα!

Φεύγοντας από το κέντρο της πόλης κατευθυνθήκαμε προς τα Σπάτα , στο Αττικό πάρκο, όπου παρακολουθήσαμε το show με τα δελφίνια και είδαμε πολλά είδη σπάνιων ζώων.

Και κάπως έτσι πήραμε το δρόμο της επιστροφής….

Φυσικά , η χαρά του ταξιδιού βρίσκεται περισσότερο στην αναπόλησή του. Πολλά ταξίδια συνεχίζονται και συνεχίζονται για πολύ καιρό στο μυαλό μας. Νομίζω ότι και αυτό το ταξίδι μας στην Αθήνα , θα είναι ένα από αυτά τα αξέχαστα , θα είναι μια αχτίδα από φως όταν μας βρίσκουν δυσκολίες και από αυτήν την αχτίδα θα μπορούμε να πιαστούμε!

Εμείς, οι συνοδοί εκπαιδευτικοί , ευχαριστούμε όλους και όλες για τις υπέροχες μέρες που περάσαμε!

Η Διευθύντρια

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | 1 σχόλιο

συνέχεια ταξιδιού

ΕΚΕΔΙΣΥ ή Μουσείο σχολικής ζωής ή Μουσείο αναμνήσεων για πολλούς!

Το πρόγραμμά μας ήταν περιήγηση στην Πλάκα και οδηγός μας, εμψυχωτής μας, ξεναγός μας, ο εκπληκτικός κ. Στοφόρος.

Αφού περιηγηθήκαμε στα γνωστά σημεία της Πλάκας , μετά μας περίμενε μία έκπληξη που ονομάζεται «Αναφιώτικα». Βρίσκονται στα βορειοανατολικά του βράχου της Ακρόπολης στα όρια με την Πλάκα. Είναι μια γειτονιά ξεχασμένη στο χρόνο , με χρώμα κυκλαδίτικο και αέρα αιγαιοπελαγίτικο.

Αυτή η λιλιπούτεια συνοικία δημιουργήθηκε στα μέσα του 19ου αι. από εργάτες που προέρχονταν από την Ανάφη με σκοπό να εργαστούν ως χτίστες για την ανοικοδόμηση της πόλης και την ανέγερση των ανακτόρων του Όθωνα.

Περιδιαβαίνοντας τα τόσο στενά σοκάκια (ένα άτομο μόνο), σε τύλιγε η μυρωδιά του γιασεμιού. Μπουκαμβίλιες παντού, σπιτάκια σε σχήμα κύβου και γάτες που γουργούριζαν ευχαριστημένες, πουλάκια που κελαηδούσαν και γενικά ό, τι μπορούσε να ικανοποιήσει τα θέλω μας, ήταν εκεί. Στα Αναφιώτικα!

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε