Τα Αμπελάκια ένα Ταξίδι στην Ιστορία και την Παράδοση

IMG f3a82cf02ac58daa74f187253c682278 V IMG ec817f80e5aa945d360136280eda4b39 V IMG a62141693318dd89efb153934d0c916a V IMG 00203dcb3bf0be4ddb68f99b6998cd17 V IMG 09af9baca91eb52f6fdee89910e2b371 VIMG db3ba5aa458be1c24bfd61a6397f6e37 V IMG 8c6b51dd5b053cbaaeef8ada1a1d226b V

Η πρόσφατη εκπαιδευτική μας επίσκεψη στα Αμπελάκια αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για τους μαθητές να γνωρίσουν την ιστορία, την παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά αυτού του γραφικού χωριού της Θεσσαλίας. Μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων, τα παιδιά ταξίδεψαν στον χρόνο, ανακαλύπτοντας τη ζωή και το έργο των κατοίκων που έκαναν το χωριό αυτό παγκοσμίως γνωστό.

Με την άφιξή μας, ξεναγηθήκαμε στα γραφικά καλντερίμια και γνωρίσαμε το χωριό που υπήρξε το κέντρο της πρώτης συνεταιριστικής οργάνωσης στην Ευρώπη, τον περίφημο «Συνεταιρισμό των Αμπελακίων». Οι μαθητές έμαθαν για την ακμή του χωριού τον 18ο αιώνα, όταν οι κάτοικοι δημιούργησαν μια πρωτοποριακή μορφή συνεργασίας για την παραγωγή και τη βαφή υφασμάτων με φυσικές πρώτες ύλες, όπως η ριζάρι.

Η επίσκεψη στο αρχοντικό του Γεωργίου Μαύρου, που ήταν η καρδιά του συνεταιρισμού, άφησε ισχυρές εντυπώσεις. Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από την αρχιτεκτονική του χώρου, τις ξυλόγλυπτες διακοσμήσεις και τα ιστορικά αντικείμενα που αφηγούνται την ιστορία της εποχής. Η περιγραφή της διαδικασίας βαφής με ριζάρι, ενός φυτικού υλικού που έδινε το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα στα υφάσματα, τράβηξε το ενδιαφέρον όλων, ενώ η αφήγηση για την εξαγωγή των προϊόντων στις αγορές της Ευρώπης έδειξε τη σημασία της συλλογικής εργασίας.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης στην εκκλησία του Αγ.Γεωργίου, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν τον ξυλόγλυπτο διάκοσμο του τέμπλου και της οροφής εξαιρετικής τεχνοτροπίας .

Μετά την ξενάγηση, οι μαθητές απόλαυσαν έναν περίπατο στη φύση γύρω από το χωριό, μαθαίνοντας για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Ενημερώθηκαν για την καλλιέργεια της ριζαριού και τη διαδικασία παραγωγής της βαφής. Οι ήχοι της φύσης και η θέα του Πηνειού ποταμού αποτέλεσαν την ιδανική ευκαιρία για χαλάρωση και σύνδεση με το περιβάλλον.

Η επίσκεψη στα Αμπελάκια υπήρξε μια αξέχαστη εμπειρία για όλους μας. Οι μαθητές επέστρεψαν με ενθουσιασμό και προβληματισμούς για τη σημασία της συνεργασίας, της καινοτομίας και της αειφορίας. Το χωριό, με την ιστορία του και το φυσικό του κάλλος, ανέδειξε τη σύνδεση μεταξύ παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος, αφήνοντας πολύτιμα μαθήματα ζωής.

Ελπίζουμε να επιστρέψουμε σύντομα στα Αμπελάκια για περισσότερες δραστηριότητες και εξερευνήσεις. Ένα τέτοιο ταξίδι δεν είναι απλώς μια εκδρομή, αλλά μια πολύτιμη εμπειρία που ενισχύει τη γνώση, την περιβαλλοντική συνείδηση και την αγάπη για την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Τα Αμπελάκια μάς έδειξαν πως, με συνεργασία και σεβασμό στο περιβάλλον, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον.

  Μια Ξεχωριστή Εμπειρία Μάθησης στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων

 

Οι μαθητές των  Α΄και Β΄τάξεων , του σχολείου μας είχαν τη χαρά να επισκεφθούν το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων , ένα μοναδικό πολιτιστικό και εκπαιδευτικό κέντρο αφιερωμένο στην ιστορία και τη σημασία του σίτου στη ζωή μας. Ήταν μια επίσκεψη που συνδύασε τη μάθηση με τη διασκέδαση, αφήνοντας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς πολύτιμες γνώσεις και αξέχαστες εμπειρίες.

Στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις αίθουσες που αφηγούνται την ιστορία του σίτου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Μέσα από διαδραστικά εκθέματα, φωτογραφίες και εργαλεία, τα παιδιά έμαθαν για την καλλιέργεια του σίτου, την παρασκευή ψωμιού, και τη σημασία του στη διατροφή των ανθρώπων ανά τους αιώνες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσαν οι αναπαραστάσεις αρχαίων μυλόπετρων και φούρνων, που έφεραν στη ζωή εικόνες από το παρελθόν.

Το αποκορύφωμα της επίσκεψης ήταν τα εκπαιδευτικά εργαστήρια που διοργανώνει το Μουσείο. Οι μαθητές συμμετείχαν σ΄ ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που τους ταξίδεψε  στον κύκλο των προμηχανικών εργασιών στο χωράφι μέσα από τις φωτογραφίες του Τ. Τλούπα, οι οποίες εκτίθενται στη
μόνιμη έκθεση του Μουσείου. Τα παιδιά περιηγήθηκαν  σε επιλεγμένες ενότητες του
Μουσείου, παρατηρήσαν  κι ανακαλύψαν  αντικείμενα, διασκεδαστικές ιστορίες
και παιχνίδια! Κάθε μαθητής αποτύπωσε τις εμπειρίες του και δημιούργησε το δικό του κολλάζ!

Οι μαθητές αποχώρησαν γεμάτοι χαμόγελα, με όμορφες αναμνήσεις αλλά και πολύτιμες γνώσεις για την αξία των σιτηρών που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής και διατροφικής μας κληρονομιάς. Οι εκπαιδευτικοί, από την πλευρά τους, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την άρτια οργάνωση και τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της επίσκεψης.

IMG a1ed565155167c688675bdb0f2619750 V IMG 64150086cda9cb44787127af1e2a6952 V IMG 491f1bf8d167c5061ea8a9d9077d3d7f V IMG 2f3374ab72a3522901bff626ea1e41ce VIMG 4ee7dc97ef0d5ab4dc90317ed7fc1a91 VIMG db8ece5de9bbe60b1ad578a363e97df0 V

IMG 1434bb63a96b5b0bea132ddf469f3b0c V

Ευχαριστήριο προς την ΙΚΕΑ για τη δωρεά χριστουγεννιάτικων στολιδιών

IMG e5cdeb6f392386dee345fb1c65ca3d25 V IMG 522ffcaaf61bde8f40ffce4c8ed98799 V IMG 106b7561c75ef84305195161c7914a37 V IMG 5e13f701a261432f42953778ec15058f V IMG 0bd5b8db95423e470be116d12e527fd5 V

Έχουμε ιδιαίτερη χαρά να σας ενημερώσουμε για μια εξαιρετική  δωρεά που δεχθήκαμε πρόσφατα από την Εταιρεία ΙΚΕΑ ΛΑΡΙΣΑΣ. Η εταιρεία προσέφερε στο σχολείο  μας όμορφα χριστουγεννιάτικα στολίδια και διακοσμητικά  , τα οποία θα αξιοποιήσουμε για να στολίσουμε τις αίθουσες και τα χριστουγεννιάτικα δέντρα του σχολείου μας.

Η χορηγία αυτή θα μας βάλει για τα καλά  στην μαγεία   των Χριστουγέννων με υλικά που χαρίζουν ευχάριστες νότες χαράς δημιουργώντας όμορφα συναισθήματα  στις ψυχές  των μαθητών μας. Η χειρονομία αυτή είναι πραγματικά πολύτιμη, καθώς δείχνει πως η εταιρεία στηρίζει έμπρακτα το έργο μας και συμβάλλει στην καλύτερη εκπαίδευση των παιδιών.

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες προς την εταιρεία ΙΚΕΑ για αυτήν την σημαντική προσφορά. Τέτοιες πρωτοβουλίες αναδεικνύουν την αξία της συνεργασίας και της αλληλοϋποστήριξης μεταξύ της εκπαίδευσης και της κοινωνίας, προσφέροντας ουσιαστική βοήθεια στα σχολεία μας.

Η Διεύθυνση  και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Σχολείου

ΩΡΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΓΟΝΕΙΣ


Λήψη αρχείου

Πολυτεχνείο… 51 χρόνια μετά…

Την Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2024, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου μας, οι μαθητές/τριες των Ε1 και Ε2 τάξεων τίμησαν τη μνήμη της εξέγερσης των φοιτητών/τριών του Πολυτεχνείου ενάντια στη Δικτατορία.

Τα κείμενα επιμελήθηκαν οι δασκάλες των τμημάτων κ. Βασιλική Δασκαλοπούλου και κ. Σοφία Κοφίδου, ενώ τη μουσική επιμέλεια της χορωδίας η μουσικός του σχολείου μας κ. Έλενα Μαντζιαφού.

 

17319383584961731938672961

“Ανακύκλωση Μπαταριών για ένα Πράσινο Μέλλον”.

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Με χαρά σας ενημερώνουμε ότι το σχολείο μας ξεκινάει μια νέα δράση με τίτλο “Ανακύκλωση Μπαταριών για ένα Πράσινο Μέλλον”.

Η δράση αυτή στοχεύει:

  • Στην ευαισθητοποίηση των μαθητών μας σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος.
  • Στη σωστή διαχείριση των παλιών και χρησιμοποιημένων μπαταριών.
  • Στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης στην τοπική μας κοινότητα.

Πώς μπορείτε να συμμετάσχετε:

  1. Συλλέξτε τις παλιές ή άδειες μπαταρίες από το σπίτι σας.
  2. Φέρτε τις στο σχολείο και τοποθετήστε τις στον ειδικό κάδο ανακύκλωσης που θα βρίσκεται στο χώρο της εισόδου (2ος όροφος) απέναντι από το ανσασέρ.
  3. Ενημερώστε τους φίλους και την οικογένειά σας για τη δράση μας και ενθαρρύνετέ τους να συμμετάσχουν.

Η δράση θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2024, και θα διαρκεί όλα τα σχολικά έτη.

Με τη βοήθεια όλων σας, το σχολείο μας μπορεί να συμβάλει στη μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης και να δώσει το καλό παράδειγμα για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συμμετοχή και τη στήριξή σας!

Με εκτίμηση,

Ο Σύλλογος Διδασκόντων
του 36ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας

ΑΦΗΣ

Ανακοίνωση για 17η Νοεμβρίου 2024

 

Πολυτεχνείο

36ο Δημοτικό. Σχολείο Λάρισας                                                 12/11/2023

Ανακοίνωση

Την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου στο σχολείο μας θα πραγματοποιηθεί  γιορτή  που διοργανώνουν τα τμήματα του Ε1 και Ε2  για την Επέτειο της 17ης Νοεμβρίου. Οι μαθητές θα έρθουν στο σχολείο στις 10:30 π.μ. και θα αποχωρήσουν στις 11:30 π.μ.

Η Πρωινή Ζώνη και το Ολοήμερο Σχολείο δεν θα λειτουργήσουν. Επίσης δεν θα δοθούν γεύματα.

Η Διευθύντρια

Βασιλική Αργύρη

Ευχαριστίες του 36ου Δημ. Σχ. Λάρισας προς τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των 36ου & 5ου Δημ. Σχολείων Λάρισας

Ευχαριστήρια Επιστολή

Αγαπητοί γονείς,ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

Εκφράζοντας όλα τα μέλη του συλλόγου διδασκόντων του σχολείου,

Ευχαριστούμε θερμά τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των 36ου και 5ου Δημοτικών Σχολείων Λάρισας  για τη δωρεά σε ηχητικό εξοπλισμό και μικροφωνική κάλυψη της Αίθουσας Εκδηλώσεων των δύο συστεγαζόμενων Σχολείων, η οποία θα συντελεί στην πραγματοποίηση υπέροχων γιορτών, έτσι ώστε να απολαμβάνουμε τα παιδιά μας!

 Η προσφορά σας αυτή έρχεται να ενισχύσει τη μακρά παράδοση της εξαιρετικής συνεργασίας του συλλόγου γονέων με το σχολείο μας και εντάσσεται στα πλαίσια της δημιουργίας μιας ακμάζουσας και ευημερούσας σχολικής κοινότητας.

Η Διευθύντρια του Σχολείου

Βασιλική Αργύρη

 

Διδακτική επίσκεψη στην 110 Πτέρυγα Μάχης Λάρισας

Διδακτική επίσκεψη στην 110 Πτέρυγα Μάχης Λάρισας

Μια ξεχωριστή εμπειρία έζησαν οι μαθητές των Γ΄,Δ΄,Ε΄,ΣΤ΄ τάξεων του σχολείου μας κατά την επίσκεψή τους στην ιστορική 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα. Η εκπαιδευτική επίσκεψη, αποτέλεσε μια πηγή έμπνευσης και γνώσης για τους μαθητές μας, καθώς τους έφερε σε επαφή με τον κόσμο της αεροπορίας και της στρατιωτικής υπηρεσίας.

Η επίσκεψη ξεκίνησε με μια θερμή υποδοχή από το προσωπικό της Πτέρυγας. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις, να θαυμάσουν από κοντά πολεμικά αεροσκάφη και να μάθουν για την ιστορία και τον ρόλο της Πολεμικής Αεροπορίας στην Ελλάδα.

Η επίσκεψη στην 110 Πτέρυγα Μάχης αποτέλεσε μια εμπειρία που θα μείνει αξέχαστη στους μαθητές. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο της Πολεμικής Αεροπορίας, να αναπτύξουν το αίσθημα του πατριωτισμού και να εμπνευστούν για το μέλλον.

Το 36ο Δημοτικό Σχολείο εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες στο προσωπικό της 110 Πτέρυγας Μάχης για την άψογη φιλοξενία και την άρτια οργάνωση της επίσκεψης.

IMG e55430333369750934d3f6fe70827595 V IMG c4e9a88122d455f802d433aa939ea983 V IMG 00e51a5398a73f0faf3698a4f714ee21 V

Ενημερωτική Δράση του Α.Τ. Αστυνομία της Γειτονιάς στο 36ο Δημοτικό Σχολείο: Διαδίκτυο και Εκφοβισμός

 

Στις 6 Νοεμβρίου, το 36ο Δημοτικό Σχολείο είχε τη χαρά να φιλοξενήσει μια σημαντική ενημερωτική δράση από το τμήμα εκπαίδευσης της αστυνομίας. Σε αυτή τη δράση, οι Αρχιφύλακες κ.κ. Μπότας και Γκιούρκης, έμπειροι αστυνομικοί και εκπαιδευτές, ενημέρωσαν τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης και τους  εκπαιδευτικούς τους για τα καίρια ζητήματα που αφορούν το διαδίκτυο και τον εκφοβισμό.

Ο κύριος στόχος της επίσκεψης αυτής ήταν η ενίσχυση της γνώσης και της κατανόησης των παιδιών σχετικά με τις ευκαιρίες και τους κινδύνους που σχετίζονται με τη χρήση του διαδικτύου, καθώς και η ενημέρωση για τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης φαινομένων εκφοβισμού. Το θέμα είναι επίκαιρο και κρίσιμο, δεδομένης της αυξημένης χρήσης των ηλεκτρονικών συσκευών από τα παιδιά ακόμη και σε νεαρή ηλικία.

Οι ομιλητές, με λόγο προσιτό και κατανοητό, παρουσίασαν τα βασικά σημεία που κάθε μαθητής πρέπει να γνωρίζει για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Μέσα από πραγματικά παραδείγματα, ανέλυσαν πώς μπορεί η διαδικτυακή δραστηριότητα να επηρεάσει τόσο τη σχολική όσο και την προσωπική ζωή των μαθητών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο πώς να αναγνωρίζουν τα σημάδια του ηλεκτρονικού εκφοβισμού και ποιες είναι οι σωστές ενέργειες για να το αντιμετωπίσουν.

Οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά στην παρουσίαση, διατυπώνοντας απορίες και αναφέροντας προσωπικές τους εμπειρίες. Οι Αρχιφύλακες κ. Μπότας και κ. Γκιούρκης, με την εμπειρία τους, έδωσαν απαντήσεις και συμβουλές, κάνοντας τη συζήτηση διαδραστική και ουσιαστική.

Εκτός από την ενημέρωση, οι εκπαιδευτές παρείχαν πρακτικές συμβουλές που μπορούν να ακολουθήσουν τα παιδιά για την προστασία τους στο διαδίκτυο, όπως:
– Χρήση ισχυρών και μοναδικών κωδικών πρόσβασης.
– Αποφυγή κοινοποίησης προσωπικών πληροφοριών.
– Γνωστοποίηση ύποπτης ή επιθετικής συμπεριφοράς σε δασκάλους ή γονείς.

Παράλληλα, τόνισαν τη σημασία της ευγένειας και του σεβασμού στις διαδικτυακές συνομιλίες, εξηγώντας ότι η ηλεκτρονική συμπεριφορά έχει επιπτώσεις τόσο στον εικονικό όσο και στον πραγματικό κόσμο.

Το μήνυμα που αποκόμισαν μαθητές και εκπαιδευτικοί ήταν ξεκάθαρο: η πρόληψη είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης του διαδικτυακού εκφοβισμού. Η σωστή ενημέρωση και η καλλιέργεια κριτικής σκέψης από μικρή ηλικία βοηθά στην αποφυγή τέτοιων φαινομένων και ενισχύει την αυτοπεποίθηση των παιδιών να αντιδράσουν σωστά όταν έρθουν αντιμέτωπα με προκλήσεις.

Η παρουσίαση από το τμήμα εκπαίδευσης αστυνομίας, με πρωτοβουλία των Αρχιφυλάκων κ.κ. Μπότα και Γκιούρκη, αποτέλεσε μια ουσιαστική συνεισφορά στην προσπάθεια για ασφαλέστερη πλοήγηση στο διαδίκτυο και καταπολέμηση του εκφοβισμού. Παρόμοιες δράσεις όχι μόνο ευαισθητοποιούν αλλά και εξοπλίζουν μαθητές και γονείς με τις απαραίτητες γνώσεις για να διατηρήσουν την ψηφιακή τους παρουσία ασφαλή και θετική.

 

20241106 115435 20241106 115247 20241106 115215