Υλοποίηση Προγράμματος ‘’Μετάβαση στο Γυμνάσιο’’

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Τρικάλων (ΟΚΑΝΑ), υλοποίησε βιωματική συνάντηση στους μαθητές/τριες της ΣΤ’ τάξης του 35ου Δημοτικού σχολείου Τρικάλων .

Τα επιστημονικά στελέχη του Κέντρου επισκέφθηκαν το σχολείο στις 6 Ιουνίου 2024 και πραγματοποίησαν βιωματική παρέμβαση στους μαθητές της ΣΤ΄ Τάξης με θέμα τη μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο.

Η μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο είναι μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές στη ζωή των παιδιών, αφού περνούν από μια οικεία κατάσταση σε μια πιο άγνωστη που διακατέχεται από συναισθήματα αγωνίας και σχετικής ανασφάλειας. Η περίοδος αυτή σηματοδοτείται από δυο διαστάσεις μετάβασης: πρώτον, την αλλαγή της εκπαιδευτικής βαθμίδας και δεύτερον, την αναπτυξιακή αλλαγή καθώς το παιδί ορίζεται πλέον ως έφηβος.

Μπορεί όμως η περίοδος με την κατάλληλη ευαισθητοποίηση και στήριξη να αποτελέσει και μια πολύ δημιουργική διαδικασία, στην οποία συμμετέχουν τόσο οι κύριοι πρωταγωνιστές, δηλαδή τα παιδιά, όσο και εκείνοι που τη διαχειρίζονται με καθοδηγητικό ρόλο στο σχολείο, δηλαδή οι εκπαιδευτικοί.

Το σεμινάριο υλοποίησαν τα Επιστημονικά Στελέχη του Κέντρου :

Μπαμπάνη Αθανασία /Κοινωνική Λειτουργός

Παπαγιάννη Στυλιανή/ Ψυχολόγος

1ο Φεστιβάλ Περιβάλλοντος – Οικολογικό Αποτύπωμα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024 το «1ο Φεστιβάλ Περιβάλλοντος – ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ» στο Πάρκο του Αη Γιώργη στα Τρίκαλα, που διοργάνωσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, με τη συμμετοχή 26 σχολικών μονάδων και πάνω από 800 μαθητών/τριών.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με συμβολική δενδροφύτευση μιας «Αριάς – λευκής βελανιδιάς» στο χώρο του Πάρκου του Άη Γιώργη.

φοτο 7

Την έναρξη του 1ου Φεστιβάλ Περιβάλλοντος κήρυξε ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Χρήστος Τρικάλης, παρουσία του κ. Αλεξίου Πρωτοσυγκέλου της Μητρόπολης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης, του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Κων/νου Σκρέκα, της Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κας Χρύσας Ντίντή, της βουλευτού κας. Κατερίνας Παπακώστα, του Θεματικού Αντιπερειφερειάρχη Περιβάλλοντος Θεσσαλίας κ. Φώτη Λαμπρινίδη, του Αντιδημάρχου Παιδείας του Δήμου Τρικκαίων κ. Μιχάλη Λάππα, του Αντιδημάρχου Πρασίνου κ. Παναγιώτη Ντιντή, του Προέδρου της Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Τρικκαίων κ. Γιώργου Ζιώγα, του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Ντίνου Μπάρδα.

foto 2

Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν για πρώτη φορά τα πανεπιστημιακά τμήματα της πόλης και φορείς της πόλης των Τρικάλων, Συγκεκριμένα συμμετείχαν με διάφορες δράσεις:

  • Το ΤΕΦΑΑ Τρικάλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με επικεφαλής τον Καθηγητή κ. Γεροδήμο.
  • Το Τμήμα Διαιτολογίας & Διατροφολογίας Τρικάλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Τμήματος κ. Αθανάσιο Μανούρα.
  • Η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Τρικάλων (ΣΜΥ), με επικεφαλής τον Λοχαγό κ. Γεώργιο Παρίση, όπου σπουδάστριες και σπουδαστές παρουσίασαν δράσεις που αφορούν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ισορροπίας, ελέγχου της κίνησης του σώματος (εναέρια διέλευση) και δεξιότητες λεπτής κινητικότητας (δημιουργία κόμπων).
  • Η Αστυνομική Διεύθυνση και το τμήμα Τροχαίας Τρικάλων, με επικεφαλής τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Αθανάσιο Καππά και τον Διοικητή του Τμήματος Τροχαίας κ. Κων/νο Κωστακόπουλο.
  • Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Τρικάλων, με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Διοικητή της ΠΥ Τρικάλων.
  • Η Δημοτική Αστυνομία Τρικάλων.
  • Το Δασαρχείο Τρικάλων, με επικεφαλής τον Δασάρχη κ. Δημήτριο Καλόγηρο.
  • Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, με επικεφαλής τον κ. Στέφανο Μπέη.
  • Το ΚΠΕ Περτουλίου – Τρικκαίων, με την Αν. Διευθύντρια κα. Τερέζα Κοτρώνη.
  • Η Ξυλογλυπτική Σχολή Καλαμπάκας με επικεφαλής τον Διευθυντή κ. Παναγιώτη Ράπτη.
  • Η European Outdoor Edoucation Hub, με επικεφαλής την κα. Αριστέα Κυριάκου, και παρουσίασε δράσεις που γίνονται στο περιβάλλον.

Με τον όρο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ αναφερόμαστε στην εκτίμηση έκτασης της παραγωγικής γης (καλλιέργειες, βοσκότοποι, δάση, αλιευτικές περιοχές και δομημένο περιβάλλον), άρα των φυσικών πόρων του πλανήτη μας που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών διαβίωσης ενός ανθρώπου, μιας ομάδας ή πληθυσμού (διατροφή, στέγαση, μετακίνηση, κατανάλωση υλικών αγαθών) και την παράλληλη αφομοίωση των αποβλήτων τους. Πιστεύοντας πως μικρά βήματα θα οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές, οι δράσεις που θα αναπτυχθούν θα καλλιεργήσουν την κίνηση, την ασφαλή μετακίνηση, τη διατροφή, την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία της ζωής.

Στο 1ο Φεστιβάλ Περιβάλλοντος συμμετείχαν οι παρακάτω Σχολικές Μονάδες της ΔΙΠΕ Τρικάλων: 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, 2ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, 5ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων «Διονύσιος Σολωμός», 6ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, 9ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, 11ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, 13ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, 14ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, 17ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, 18ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, 20ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, 24ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, 30ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, 31ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων «Κώστας Βάρναλης»,  33ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, 35o Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, Δημοτικό Σχολείο Βασιλικής, 1ο Δημοτικό Σχολείο Οιχαλίας, 1o Δημοτικό Σχολείο Φαρκαδόνας, Δημοτικό Σχολείο Πύλης Τρικάλων, Δημοτικό Σχολείο Πηγής, Δημοτικό Σχολείου Κεφαλοβρύσου, 23ο Νηπιαγωγείο Τρικάλων, 30ο Νηπιαγωγείο Τρικάλων,  Νηπιαγωγείο Ριζαριού, 1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Τρικάλων. Επίσης, στις δράσεις έλαβε μέρος και το ΚΔΑΠ ΜΕΑ «ΗΦΑΙΣΤΟΣ».

Το 35ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων τραγούδησε το τραγούδι του Π. Θαλασσινού με τίτλο ” Ν’ αγαπάς” συνοδεία κιθάρας, φορώντας θεματικά μπλουζάκια, δωρεά του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Η παρουσία τους εντυπωσιακή!

Foto 1

 

Στη συνέχεια, συμμετείχαν σε όλες τις δράσεις που είχαν σχεδιαστεί για αυτή τη μέρα.

foto 4

foto 5

Ευχαριστούμε πολύ τους διοργανωτές του υπέροχου 1ου Φεστιβάλ Περιβάλλοντος για την μοναδική εμπειρία που πρόσφεραν στους μαθητές μας αλλά και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας για τα μπλουζάκια των μαθητών. Οι Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί της δράσης είναι:

-Ζάννη Φωτεινή, δασκάλα της Γ’ Τάξης

-Λίτσα Αγάθη, ΠΕ 79.01 (Μουσική)

-Τσιλιλή Ελένη, ΠΕ08 (Εικαστικά)

-Χατζηπαρασίδη Έλσα, δασκάλα της Δ’ Τάξης

Για να δείτε περισσότερες  φωτογραφίες  εδώ

Υλοποίηση Προγράμματος ‘’Ομαλή Μετάβαση στο Γυμνάσιο’’

Τα επιστημονικά στελέχη της Ε.Δ.Υ (Επιτροπή Διεπιστημονικής Υποστήριξης) του σχολείου μας και συγκεκριμένα η ψυχολόγος του σχολείου κ. Γκουγκουστάμου Β. μαζί με τη Διευθύντρια του σχολείου οργάνωσε και πραγματοποίησε ενημερωτική συνάντηση για τους γονείς της Στ’ Τάξης με θέμα την ομαλή μετάβαση των παιδιών στο Γυμνάσιο.

Τους εξήγησε πως η μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο είναι μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές στη ζωή των παιδιών, αφού περνούν από μια οικεία κατάσταση σε μια πιο άγνωστη που διακατέχεται από συναισθήματα αγωνίας και σχετικής ανασφάλειας. Η περίοδος αυτή σηματοδοτείται από δυο διαστάσεις μετάβασης: πρώτον, την αλλαγή της εκπαιδευτικής βαθμίδας και δεύτερον, την αναπτυξιακή αλλαγή καθώς το παιδί ορίζεται πλέον ως έφηβος.

Μπορεί όμως η περίοδος αυτή με την κατάλληλη ευαισθητοποίηση και στήριξη να αποτελέσει και μια πολύ δημιουργική διαδικασία, στην οποία συμμετέχουν οι κύριοι πρωταγωνιστές, δηλαδή τα παιδιά, οι γονείς τους και οι εκπαιδευτικοί. Δόθηκαν χρήσιμες συμβουλές και αναφέρθηκαν καλές πρακτικές. Η συνάντηση έλαβε χώρα σε φιλικό και εγκάρδιο κλίμα, με τους γονείς να θέτουν ερωτήσεις και να εκφράζουν τις ανησυχίες τους.