34ο Δημοτικό Πάτρας
Το ιστολόγιο του σχολείου μας
Το ιστολόγιο του σχολείου μας
04 Δεκ
Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς,
Όπως ίσως ήδη γνωρίζετε, το Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) εκπληρώνει τις πιο βαθιές επιθυμίες παιδιών 3-18 ετών που νοσούν από μία πολύ σοβαρή ασθένεια. Μία ευχή δεν είναι απλά μία ευχή, αλλά πολλά παραπάνω. Είναι το φως στο σκοτάδι. Είναι το κίνητρο για ένα παιδί να συνεχίσει να αγωνίζεται και να γεμίσει ελπίδα.
Για 26η χρονιά το Αστέρι της Ευχής ταξιδεύει και πάλι κοντά σας!
Με τη συμμετοχή σας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Αστέρι της Ευχής (Αρ. Πρωτ.: Φ.2.1/ΜΓ/41288/8022/Δ7), μπορείτε να συμβάλετε στην εκπλήρωση των ευχών παιδιών ηλικίας 3-18 ετών που αντιμετωπίζουν σοβαρές ασθένειες
Φέτος, το πρόγραμμα Αστέρι της Ευχής πραγματεύεται την επιστροφή στην παιδικότητα, των παιδιών ευχής. Με κεντρικό μήνυμά μας «Μέσα από την ευχή…και πάλι παιδί», σας καλούμε να στηρίξετε όλα τα παιδιά που λείπουν από τις σχολικές αίθουσες. Σας καλούμε να μιλήσετε στους μαθητές σας για την έννοια της ενσυναίσθησης, ενθαρρύνοντας την αποδοχή και την κατανόηση των παιδιών που νοσούν από σοβαρές ασθένειες.
Προσκαλούμε όλους εσάς τους εκπαιδευτικούς να πρωτοστατήσετε κινητοποιώντας τα παιδιά να κατανοήσουν βαθιά τον λόγο για τον οποίο προσφέρουν. Σας προσκαλούμε να φωτίσουμε όλοι μαζί τον δρόμο που οδηγεί κάθε παιδί που νοσεί να γίνει και πάλι παιδί.
Με μία συμβολική δωρεά των €2, λαμβάνετε ως αναμνηστικό το χάρτινο Αστέρι της Ευχής. Σε περίπτωση που θέλετε να πραγματοποιήσετε online την παραγγελία σας πατήστε εδώ. Εάν επιθυμείτε να μοιραστείτε το ενημερωτικό μας υλικό με συναδέλφους, γονείς και μαθητές, μπορείτε να δείτε τα παρακάτω:
Αξιοποιήστε σαν εργαλείο το ίδιο το Αστέρι, αποκόπτοντας το ουράνιο τόξο και στέλνοντάς μας πίσω μηνύματα αγάπης και αισιοδοξίας, τα οποία θα τα χαρίσουμε στα παιδιά ευχής.
Επιπλέον εκπαιδευτικό υλικό μπορείτε να βρείτε στην Αστεροτάξη μας πατώντας εδώ.
Για ακόμη περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το wishstar.gr.
Στοιχεία επικοινωνίας
Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος)
Γραμμή επικοινωνίας: 210 9637667
Kινητό: 6946 856 934
Site: www.wishstar.gr
Email: schools@makeawish.gr
04 Δεκ
Tην Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 5.30 μ.μ υλοποιήθηκε επιμορφωτική συνάντηση σε συνεργασία με το κέντρο Πρόληψης “Καλλίπολις” με θέμα : “Τα όρια και η φροντίδα της σχέσης με τα παιδιά στην καθημερινότητα της οικογένειας σήμερα”.
Εισηγήτρια: κα. Φαλτσέτα Μαριλίνα – Ψυχολόγος MSc του Κέντρου Πρόληψης Αχαΐας Καλλίπολις
Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από το σχολείο μας και το 39ο Νηπιαγωγείο.
Ευχαριστούμε την κα. Φαλτσέτα Μαριλίνα από το κέντρο Πρόληψης “Καλλίπολις” για την ωραία παρουσίασή της και τις χρήσιμες συμβουλές της.
04 Δεκ
Στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στην στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (EWWR), τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή καμπάνια του είδους, οι μαθητές της Α και Γ τάξης έγιναν δημιουργικοί και έφτιαξαν με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού των Εικαστικών κα. Δογκούρη μία πόλη από ανακυκλώσιμα υλικά.
Επίσης, κατασκεύασαν ταΐστρες πουλιών από πλαστικά μπουκάλια οι οποίες θα τοποθετηθούν στα δέντρα της σχολικής μας αυλής. Η δράση συνδυάζεται με τη συμμετοχή μας στο Διεθνές δίκτυο Οικολογικών Σχολείων (ecoschools) με εθνικό χειριστή του Προγράμματος για την Ελλάδα την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης με θέμα “Σχολική αυλή” και με τη συμμετοχή μας στη Διεθνή Ημέρα Δράσης “Έξυπνα Σχολεία χωρίς Πλαστικά” που διοργανώνεται από την οργάνωση Common Seas στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού της προγράμματος Plastic Clever Schools.
Τέλος, κατασκεύασαν και πανέμορφα φαναράκια. συμπληρωματικά της πόλης!
Μπράβο σε όλους σας για τις υπέροχες δημιουργίες!!
04 Δεκ
Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου η συγγραφέας Γκοτσίνου Τζένη επισκέφθηκε το σχολείο μας για να παρουσιάσει στους μαθητές της Α και της Γ τάξης το αξιόλογο διδακτικό παραμύθι της, “Η σκουπιδοπαρέα και το εργοστάσιο ανακύκλωσης”, το οποίο βραβεύτηκε με έπαινο στον διαγωνισμό παραμυθιού της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (2021).
Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων (EWWR), τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή καμπάνια του είδους και στο πλαίσιο συμμετοχής μας στο Διεθνές δίκτυο Οικολογικών Σχολείων (ecoschools) με εθνικό χειριστή του Προγράμματος για την Ελλάδα την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης.
26 Νοέ
Την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024 επισκεφθήκαμε με το Α2 τμήμα του σχολείου μας το Archaeolab, το οποίο είναι ένα εργαστήριο αρχαιολογίας και τέχνης που σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα με αντικείμενο την αρχαιολογία και την τέχνη. Κεντρική δράση του εργαστηρίου είναι η προσομοίωση ανασκαφής.
Υλοποιήσαμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα παλαιοντολογίας με θέμα “Η Εποχή των Δεινοσαύρων”. Το πρόγραμμα είναι εστιασμένο στην εποχή των δεινοσαύρων και τον Μεσοζωικό Αιώνα. Διαρθρώνεται σε 4 στάδια.
Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το ΥΠΑΙΘ προς υλοποίηση του στις σχολικές μονάδες.
Ο ενθουσιασμός των μικρών μαθητών ήταν μεγάλος όταν “έφεραν στο φως” τα πρώτα ευρήματα, κατανοώντας με βιωματικό τρόπο τη συμβολή τους στην ιστορική γνώση. Κλείνοντας την δημιουργική αυτή επίσκεψη, κατασκεύασαν τα δικά τους απολιθώματα με γύψο με την καθοδήγηση της κας Αλεξάνδρας, αρχαιολόγου και υπεύθυνης του εργαστηρίου.
Ευχαριστούμε πολύ για τη συνεργασία! Οι μικροί μαθητές πέρασαν ένα υπέροχο, δημιουργικό πρωινό καθώς έγιναν για λίγο παλαιοντολόγοι!!
26 Νοέ
Την Τρίτη 19 Νοεμβρίου σε συνεργασία με το Α2 τμήμα του σχολείου μας και το 39ο Νηπιαγωγείο Πατρών υλοποιήσαμε μία βιωματική δράση κομποστοποίησης στο προαύλιο του σχολείου μας χρησιμοποιώντας τον κάδο κομποστοποίησης που διαθέτει το σχολείο μας. Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων (EWWR), τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή καμπάνια του είδους και στο πλαίσιο συμμετοχής μας στο Διεθνές δίκτυο Οικολογικών Σχολείων (ecoschools) με εθνικό χειριστή του Προγράμματος για την Ελλάδα την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης.
Η κομποστοποίηση είναι η διαδικασία της αποσύνθεσης και της φυσικής ανακύκλωσης των οργανικών υλικών που καταλήγει στη δημιουργία μιας μάζας που μοιάζει με χώμα, η οποία μάζα ονομάζεται κομπόστ και είναι πολύ θρεπτική για τα φυτά. Ό,τι ακριβώς κάνει η φύση για εκατομμύρια χρόνια, το ίδιο ακριβώς γίνεται με την κομποστοποίηση, η οποία είναι ένας άμεσος και αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης και ανακύκλωσης των προϊόντων που δέχεται ο κάδος της κομποστοποίησης.
Οποιοδήποτε φυτικό υλικό μπορεί να τοποθετηθεί στον κάδο κομποστοποίησης. Τα υλικά, που δεν πρέπει να τοποθετούμε στον κάδο μας, είναι τα ζωικά υπολείμματα. Πιο συγκεκριμένα, μπορούν να κομποστοποιηθούν:
Ο κάδος μας χρειάζεται την κατάλληλη αναλογία από υλικά πλούσια σε άνθρακα – «καφέ» υλικά – όπως ξερά φύλλα, άχυρα και κομμάτια ξύλου και υλικά πλούσια σε άζωτο – «πράσινα» υλικά – όπως φρέσκα κλαδέματα φυτών και φυτικά υπολείμματα από την κουζίνα. Ανακατεύοντας διάφορα είδη υλικών ή αλλάζοντας τις αναλογίες, μπορεί να αλλάξει η ταχύτητα της αποσύνθεσης. Η ιδανική αναλογία είναι περίπου 1 μέρος υλικών πλούσιο σε άζωτο προς 2-4 μέρη υλικών πλούσια σε άνθρακα. Υπερβολική ποσότητα άνθρακα επιβραδύνει την αποσύνθεση, ενώ τα πολλά αζωτούχα μπορεί να προκαλέσουν οσμές. Ο άνθρακας προμηθεύει τους μικροοργανισμούς με ενέργεια και το άζωτο με πρωτεΐνες.
Οι μαθητές έφεραν από το σπίτι τους υλικά για να κομποστοποιηθούν. Στη συνέχεια είτε σε ομάδες είτε ατομικά έριχναν τα υλικά στον κάδο.
Απαιτείται να οξυγονώνεται ο κάδος, γιατί όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί στον κάδο κομποστοποίησης χρειάζονται αέρα για να επιβιώσουν. Η ανάδευση και η ανάμιξη θα συμβάλει στην εισαγωγή αέρα. Εξίσου σημαντικό είναι να υπάρχει υγρασία στον κάδο κομποστοποίησης. Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό για τη διαδικασία αυτή, είναι η ζέστη, διότι κατά
τη διαδικασία της αποσύνθεσης αναπτύσσεται θερμότητα από τη δράση των μικροοργανισμών. Όσο πιο υψηλή είναι η θερμοκρασία στο κέντρο του κάδου, τόσο πιο σωστά γίνεται η διαδικασία της κομποστοποίησης.
Ο χρόνος που απαιτείται για την κομποστοποίηση εξαρτάται από τα υλικά που προστίθενται και από τη διαδικασία που ακολουθείται. Κάτω από ιδανικές συνθήκες, η θερμοφιλική κομποστοποίηση με συχνή ανάμειξη μπορεί να παράγει ωφέλιμο λίπασμα μέσα σε δύο ή τρεις μήνες, εφόσον οι συνθήκες είναι οι κατάλληλες. Οπότε περίπου τον Μάρτιο θα έχουμε το οργανικό λίπασμά μας για τα φυτά και τα δέντρα του σχολείου μας!
Η κομποστοποίηση είναι μια διαδικασία που είναι εύκολη και αναγκαία για το περιβάλλον μας.
Η δράση του σχολείου μας και του 39ου Νηπιαγωγείου αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για άλλους οργανισμούς και φορείς για τη μεγιστοποίηση του αποτελέσματος που η κομποστοποίηση επιφέρει στο περιβάλλον και στην κοινωνία κατ’ επέκταση.
Μπράβο σε όλους τους μαθητές που έφεραν οργανικά απορρίμματα και τα εναπόθεσαν στον ειδικό κάδο! Επίσης, η δράση πέτυχε τον στόχο της αφού οι μαθητές στα διαλείμματα χρησιμοποιούν τον κάδο κομποστοποίησης για τα οργανικά απορρίμματα που προέρχονται από το πρωινό τους!
26 Νοέ
Η οργάνωση Common Seas στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού της προγράμματος Plastic Clever Schools μας απένειμε δίπλωμα επιτυχίας. Συγκεκριμένα στο email που μας έστειλε μας αναφέρει:
Εξετάσαμε παραπάνω τα στοιχεία σας και ενθουσιαστήκαμε από τις ενέργειες του σχολείου σας πάνω στην ευαισθητοποίηση για την πλαστική ρύπανση. Η δουλειά σας κάνει την διαφορά – είστε πραγματικοί changemakers! Είμαστε τόσο εντυπωσιασμένοι από αυτό που έχετε κάνει μέχρι τώρα, και ανυπομονούμε να δούμε τη συνέχεια των δράσεων σας στο Στάδιο 2. Συνεχίστε την εξαιρετική δουλειά!
Μπορείτε να δείτε τις δράσεις μας στην εκπαιδευτική πλατφόρμα της οργάνωσης πατώντας εδώ.
26 Νοέ
Στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στην στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (EWWR), τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή καμπάνια του είδους,
οι μαθητές της Α τάξης έγιναν δημιουργικοί και έφτιαξαν μία αφίσα από ανακυκλώσιμα υλικά. Χρησιμοποίησαν ρολά από χαρτί υγείας και πλαστικά καπάκια από μπουκάλια για να φτιάξουν λουλούδια. Η αφίσα είχε ως σύνθημα το κεντρικό μήνυμα της φετινής καμπάνιας “Μη δίνεις τροφή στη σπατάλη”.