Καλωσήρθατε στον ιστότοπό μας!!!

cropped head3

Μήνας: Μάρτιος 2013

Ηλεκτρονική δανειστική βιβλιοθήκη

Από τον δικτυακό μας τόπο μπορείτε να αναγνώσετε ένα μεγάλο αριθμό ηλεκτρονικών βιβλίων που παρέχεται δωρεάν στο κοινό και ενσωματώνουν δυνατότητα αφήγησης. Τα ηλεκτρονικά βιβλία ανακτώνται από το δικτυακό τόπο «Μικρός Αναγνώστης» του Ε.ΚΕ.ΒΙ.

Η ταξινόμησή τους έγινε με ηλικιακά κριτήρια, είναι εντελώς ενδεικτική και δε θα πρέπει να αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα στις φιλαναγνωστικές εξερευνήσεις σας.

5-7 ετών

… Ο αθάνατος γαϊδαράκος (Μ. Λοΐζου)

… Τα Μπαλόνια της Φιλίας & Η Μόνα σε καινούριο Σχολείο (Γραμμένο από παιδιά)

… Η μεγάλη βόλτα του κυρίου Πετράν (Γ. Μιχαήλ)

… Ο μαύρος Κότσυφας και ο άσπρος Γλάρος (K. Crowther)

… Το Πάσχα του Πασχάλη (Μαρία Ανδρικοπούλου)

… Το βιβλίο των δικών σου Χριστουγέννων (Κ. Χαρίτος)

… Η ώρα είναι εκατό (Λώρη Κέζα)

… Η Πουπού και η Καρλότα (Ευγένιος Τριβιζάς)

… Οι φορεσιές του φεγγαριού (Σοφία Μαντούβαλου)

… Αν τ” αγαπάς ξανάρχονται (Βασιλική Νευροκοπλή)

7-10 ετών

… Όταν η πασχαλίτσα συνάντησε ελέφαντα (Χρ. Μπουλώτης)

… Το βιβλίο που δεν ήθελε να διαβαστεί (Βασ. Κάργα)

… Το Μουντιάλ και τα παραμύθια του Άντερσεν (Αγγελική Βαρελά)

… Στο βυθό! Στο βυθό! Μα τι πράγμα είν” αυτό; (Γ. Πατεράκη)

… Τα αδέσποτα (Αστέρης Πελτέκης)

… Ο θείος μου ο κατσικοπόδαρος (Γιάννης Ρεμούνδος)

… Ξένοι στο Αιγαίο (Σύρμω Μιχαήλ)

Για παιδιά και νέους

Παπαδιαμάντης

Παπαδιαμάντης

O δικός μας χαρταετός


Yλικά που θα χρειαστούμε

  • 3 ελαφρά πηχάκια από ξύλο, περίπου 80 εκατοστά το καθένα
  • χαρτί ή πολύ λεπτό νάιλον
  • γερό σπάγκο
  • λεπτό σύρμα
  • κολλητική ταινία
  • χρωματιστά χαρτιά για την ουρά
  • Κατασκευή:

Στα άκρα από κάθε πηχάκι κάνουμε δυο μικρές εγκοπές.

Δένουμε γερά μεταξύ τους τα τρία πηχάκια από την μέση με τον σπάγκο, και αφήνουμε περίπου μισό μέτρο ακόμα να κρέμεται, όπως βλέπεται στην Εικόνα 1.

Εικόνα 1

Στην άκρη από το ένα πηχάκι στερεώνουμε γερά το σύρμα, και το περνάμε περιμετρικά γύρω από τον σκελετό του χαρταετού, κάνοντας μια στροφή με το σύρμα σε κάθε πηχάκι, εκεί που έχουμε κάνει την εγκοπή.

Φροντίζουμε όπως θα γυρίζουμε το σύρμα, οι αποστάσεις μεταξύ των άκρων από τα πηχάκια να διατηρούνται σταθερές, έτσι ώστε στο τέλος να έχουμε ένα κανονικό εξάγωνο.

Ακουμπάμε τον σκελετό πάνω στο χαρτί ή το πλαστικό, και το κόβουμε γύρω – γύρω του, αφήνοντας ένα περιθώριο 3-5 εκατοστών Εικόνα 2.

Σε αυτό το σημείο, μπορούμε ν’ αφήσουμε την φαντασία μας ελεύθερη και να διακοσμήσουμε την επιφάνεια του χαρτιού όπως μας αρέσει, έτσι ώστε να έχουμε έναν μοναδικό χαρταετό.

Εικόνα 2

Κατόπιν ξαναβάζουμε τον σκελετό πάνω στο χαρτί ή το πλαστικό, γυρίζουμε τα περιθώρια προς τα μέσα και τα κολλούμε με κολλητική ταινία.

Σε δυο άκρα (β + γ) στερεώνουμε σπάγκο, για να δέσουμε στην μέση του την ουρά. Προσέχουμε ώστε: αβ = αγ = γδ = βδ. Η ουρά πρέπει να είναι 3-4 φορές μακρύτερη από το μήκος του αετού, έτσι ώστε να έχει σταθερότητα όταν πετάει Εικόνα 3.

Εικόνα 3
Την ουρά μπορούμε να την κατασκευάσουμε, από λωρίδες που θα έχουμε κόψει από εφημερίδες ή χρωματιστά χαρτιά μεγέθους 20 Χ 20 εκατοστά, τα οποία δένουμε στον σπάγκο σε απόσταση περίπου 15-20 εκατοστών το ένα από το άλλο.

Στα αντίθετα άκρα από αυτά που δέσαμε την ουρά, (ε + ζ), δένουμε τα ζύγια. Εδώ πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα. Όλη η επιτυχία για το πέταγμα του αετού, βρίσκεται στα ζύγια του. Τα ζύγια, είναι δυο κομμάτια σπάγκος δεμένος στο άκρα ε και ζ, που το καθένα ενώνεται με τον σπάγκο που αφήσαμε να κρέμεται από το κέντρο του χαρταετού. Τα ζύγια πρέπει να σχηματίζουν ένα ισοσκελές τρίγωνο.Στο σημείο της ένωσης δένουμε ένα γερό σπάγκο, την καλούμπα.

Βρίσκουμε ένα πλάτωμα μακριά από ηλεκτροφόρα σύρματα, γυρίζουμε τον χαρταετό μας κόντρα στον άνεμο και….. ΑΜΟΛΑ ΚΑΛΟΥΜΠΑ!

Πηγή: MommyWiki


Έβαλες Μάρτη;

DSC06215

Από την 1η Μάρτη έως και την ολοκλήρωση του μήνα, τα παιδιά φορούν ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, το λεγόμενο «Μάρτη» ή «Μαρτιά». Φτιάχνεται την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου και φοριέται είτε σαν δαχτυλίδι στα δάχτυλα, είτε στον καρπό του χεριού σαν βραχιόλι. Κάποιοι  πάλι, επιλέγουν να βάλουν τον «Μάρτη» τους στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, ώστε να μη σκοντάφτει ο κάτοχός του.

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο «Μάρτης» προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν.  Όμως υπάρχει και η άποψη ότι ο Μάρτης έπαιζε άλλο ρόλο. Τα χελιδόνια που επέστρεφαν από τις χώρες όπου είχαν αποδημήσει κατά τους χειμερινούς μήνες, κουβαλούσαν μαζί τους όλων των λογιών τις αρρώστιες. Έτσι οι μητέρες έβαζαν κόκκινα-άσπρα βραχιολάκια στα παιδιά για να μην τα πλησιάζουν τα χελιδόνια, μιας και λεγόταν  ότι απωθούνται από αυτά τα χρώματα.

Μάρτης

«Μάρτη» δεν φορούσαν όμως μόνο οι άνθρωποι. Σε κάποιες περιοχές της χώρας κρεμούσαν την κλωστή όλη τη νύχτα στα κλαδιά μιας τριανταφυλλιάς για να χαρίσουν ανθοφορία, ενώ σε άλλες περιοχές την έβαζαν γύρω από τις στάμνες για να προστατέψουν το νερό από τον ήλιο και να το διατηρήσουν κρύο. Σε άλλες περιοχές το φορούσαν μέχρι να φανούν τα πρώτα χελιδόνια, οπότε και το άφηναν πάνω σε τριανταφυλλιές, ώστε να τον πάρουν τα πουλιά για να χτίσουν τη φωλιά τους. Αλλού πάλι το φορούν ως την Ανάσταση, οπότε και το δένουν στις λαμπάδεςτης Λαμπρής για να καεί μαζί του.

Οι πληροφορίες προέρχονται από σερφάρισμα στο απέραντο γαλάζιο του…Διαδικτύου!!!


ΕΙΚΟΝΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ /ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, Ουάσινγκτον, ΗΠΑ.


Το μουσείο στην οθόνη μας!!!


Σε τρία επίπεδα: Ground, First, Second floor.

Xειρισθείτε σωστά τα βέλη πλοήγησης. Ιδιαίτερα:


1) για τη μετάβαση σε καθένα από τα τρία πιο πάνω επίπεδα (ορόφους του μουσείου)

και

2) για τη διαδοχική αλλαγή σκηνής/εικόνας με εκθέματα (προτελευταίο βέλος δεξιά)

«next scene»


Ένας ευχάριστος εικονικός «περίπατος»


Κάνε κλικ στην εικονα για να ξεκινήσεις την περιήγηση.

Υποστηριζόμενο από blogs.sch.gr & Θέμα βασισμένο στο Lovecraft από τον Anders Norén

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση