Το τέταρτο εργαστήριο δεξιοτήτων με το οποίο ασχοληθήκαμε είχε τίτλο “Θάλασσα SOS πλαστικά”.
Σκοπός του προγράμματος αυτού ήταν οι μαθητές και οι μαθήτριες να γνωρίσουν το θαλάσσιο οικοσύστημα και τα είδη ζωής που υπάρχουν μέσα σε αυτό, να αποκτήσουν θετική στάση σχετικά με τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων, αναγνωρίζοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχουν ειδικότερα στη θαλάσσια ζωή,να αναστοχαστούν ως προς την προσωπική τους ευθύνη και να υιοθετήσουν συγκεκριμένες συμπεριφορές που συμβάλλουν θετικά στη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων στην καθημερινή ζωή.
Με αφόρμηση μια ιστορία μιλήσαμε για τα στρώματα του νερού και τα είδη ζωής που υπάρχουν στο καθένα. Πειραματιστήκαμε με υλικά που υπάρχουν στην κουζίνα μας και δημιουργήσαμε τα στρώματα νερού στην τάξη μας. Δημιουργήσαμε μια ομαδική εργασία με θέμα την θάλασσα και ταξινομήσαμε αντίστοιχα τα ψαράκια.
Είδαμε ντοκυμαντέρ με εικόνες από τον βυθό.
Ακούσαμε τραγουδάκια.
Ονομάσαμε τα ψαράκια και οδηγήσαμε την beebot στο αντίστοιχο ψαράκι.
Παίξαμε ομαδικά παιχνίδια (στεριά θάλασσα , αλάτι ψιλό….).
Συζητήσαμε για το τι μας προσφέρει η θάλασσα και διασκεδάσαμε με αινίγματα.
Παίξαμε με τα γράμματα της θάλασσας και με το γραμματάκι “Θ,θ”.
Περιγράψαμε εικόνες καθαρής και μολυσμένης θάλασσας .
Δημιουργήσαμε μια πετρελαιοκηλίδα και αφού είδαμε τι προβλήματα δημιουργεί στα πλάσματα που την αγγίζουν και δοκιμάσαμε να καθαρίσουμε το νερό χωρίς αποτέλεσμα φυσικά , καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η θάλασσα δεν καταφέρνει πάντα να αυτοκαθαρίζεται γιατί η ανθρώπινη δραστηριότητα πολλές φορές ξεπερνάει τις δυνατότητες της. Γιαυτό είναι αναγκαίο να είμαστε πιο προσεκτικοί και το μόνο που χρειάζεται να αφήνουμε πίσω μας στην παραλία είναι τα σημάδια από τα πατουσάκια μας!
Μιλήσαμε επίσης, για τη σημασία και την αξία της ανακύκλωσης.
Στη συνέχεια, δεχθήκαμε επίσκεψη στο σχολείο μας από υπεύθυνους του Λιμενικού Σώματος Ηρακλείου, που μας μιλήσανε κι εκείνοι για τη σπουδαιότητα της προστασίας των θαλασσών μας αλλά και την δική μας προσωπική ασφάλεια στην παραλία.
Τέλος, επισκεφθήκαμε το ενυδρείο, ξεναγηθήκαμε στο χώρο, είδαμε από κοντά τα ψαράκια, μάθαμε πληροφορίες για τον τρόπο ζωής τους, παίξαμε και καθαρίσαμε την παραλία βοηθώντας τον ιππόκαμπο και αφού δώσαμε την υπόσχεσή μας να μην μολύνουμε την θάλασσα γίναμε και εμείς ιππότες του βυθού!