Διάφορες δραστηριότητες για την πασχαλινή περίοδο

Αυτές τις ημέρες μπορείς να ασχοληθείς με πολλά πράγματα: να κάνεις κατασκευές, να παρακολουθήσεις παραστάσεις, να διαβάσεις/ακούσεις/δεις παραμύθια, να ακούσεις τραγούδια, να επισκεφτείς μουσεία και διάφορες άλλες δραστηριότητες. Τα έχουμε όλα εδώ για σένα. Εσύ το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να επιλέξεις αυτά που σου αρέσουν περισσότερο.

Κατασκευές

  • Βάψιμο αυγών. Κάνε κλικ στο αρχείο βάφουμε αυγά
  • Λαγουδάκια με παλάμες. Μάθε πώς στο πασχαλινά λαγουδάκια_1
  • Λαμπάδες. Το φετινό Πάσχα είναι διαφορετικό μια και δεν μπορούμε να πάμε στην Ανάσταση, οπότε δεν θα τις χρειαστούμε. Είναι όμως μια δημιουργική δραστηριότητα που αρέσει σε πολλά παιδιά. Ιδέες θα βρεις στο Λαμπάδες

Παραστάσεις

  • “Το βαλς με τα παραμύθια”, παράσταση από την Παιδική σκηνή της Κάρμεν Ρουγγέρη https://www.karmenrouggeri.gr/el/events/archive/to_vals_me_ta_paramythia ή https://safeYouTube.net/w/mQX4 Μια παράσταση με 6 παραμύθια, τα οποία αναδεικνύουν αξίες της ζωής (αγάπη, συνέπεια, εντιμότητα, συνεργασία, υπευθυνότητα), “ντυμένα” με τη μουσική του Γιόχαν Στράους.
  • “Ο μαγικός αυλός” του Μότσαρτ, όπερα-διασκευή για παιδιά, από τη διαδικτυακή “σκηνή” του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, την Μ. Τετάρτη 15/4/2020 στις 18.30 http://www.megaron.gr/default.asp?pid=395&la=1
  • “Το αηδόνι του αυτοκράτορα”, της Λένας Πλάτωνος (βασισμένο στο ομώνυμο παραμύθι του Άντερσεν), animated όπερα για παιδιά, από την Εθνική Λυρική Σκηνή, την Παρασκευή 24/4/2020 στις 20.00 (και για 30 ώρες) https://www.nationalopera.gr/aithousa-stavros-niarxos/oles-oi-parastaseis-kentrikis-skinis/item/3109-the-emperor-s-nightingale-online Η παράσταση είναι μια μελωδική παραβολή για την άνιση σχέση της τεχνολογίας με τον άνθρωπο και μια ευκαιρία να γνωρίσουν τα παιδιά τον μαγικό κόσμο της λυρικής τέχνης.
  • “Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη – Τα πουλιά”. Το 1978 ο Δημήτρης Ποταμίτης, διασκεύασε τέσσερις από τις κωμωδίες του Αριστοφάνη και τις παρουσίασε με τον τίτλο “Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη” στην παιδική σκηνή του θεάτρου Έρευνας, που είχε ιδρύσει λίγα χρόνια πριν. Η μουσική είναι του Γιάννη Ζουγανέλη. Εδώ https://safeYouTube.net/w/jPX4 θα ακούσεις μία από αυτές, “τα πουλιά”.

Ιστορίες-παραμύθια

  • Το σπίτι με τις γάτες” και στο αφηγείται η συγγραφέας του! https://safeYouTube.net/w/45s5 Η Ξένια Καλογεροπούλου επιλέγει παραμύθια απ’ όλο τον κόσμο, τα ξαναγράφει και μας τα αφηγείται με τον δικό της τρόπο. Άκουσε την να αφηγείται αυτό το λαϊκό ιταλικό παραμύθι (από το βιβλίο της “Παραμύθια με την Ξένια” των εκδόσεων Μάρτης. Τα μουσικά θέματα είναι του Κορνήλιου Σελαμσή από παιδικές παραστάσεις του θεάτρου Πόρτα. Η επιλογή και η επιμέλεια έγιναν από τον Γιάννη Αντύπα).
  • Η γάτα κουμπάρα” https://safeYouTube.net/w/IAs5 (Συγγραφή: Σούλα Μητακίδου – Ευαγγελία Τρέσσου – Antony L’ Manna, εικονογράφηση: Σοφία Φόρτωμα, εκδ.: Καλειδοσκόπιο). Οπτικοποιημένο παραμύθι από την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη για παιδιά με προβλήματα όρασης “παραμύθι χωρίς όρια”.
  • “Το κροκοδειλάκι που έγινε λιβάδι” https://safeYouTube.net/w/qBs5 ( Συγγραφή: Χρήστος Μπουλώτης, εικονογράφηση: Φωτεινή Στεφανίδη, εκδ.: Καλειδοσκόπιο). Ηχητικό παραμύθι από την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη για παιδιά με προβλήματα όρασης “παραμύθι χωρίς όρια”.
  • “Το μικροσκοπικό βιβλίο που ήθελε να διαβαστεί” https://issuu.com/piop_media2008/docs/tomikroskopikovivlio (Συγγραφή: Μαρία Κλίνη, εικονογράφηση: Κωνσταντίνα Μπρίνια, έκδ: Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς), e-book

Τραγούδια

  • Ρόζα-Ροζαλία https://safeYouTube.net/w/VJs5 (Στίχοι: Μαριανίνα Κριεζή, μουσική-τραγούδι: Λένα Πλάτωνος)
  • Μες στο μουσείο https://safeYouTube.net/w/8Ks5 (Στίχοι: Μαριανίνα Κριεζή, μουσική: Νίκος Κυπουργός, τραγούδι: Σπύρος Σακκάς)
  • 10 καβουράκια https://safeYouTube.net/w/XLs5 (Στίχοι-μουσική: Γιώργος Χατζηπιερής, τραγούδι: Δώρος Δημοσθένους)
  • Ας κρατήσουν οι χοροί https://safeYouTube.net/w/8Ms5 (Στίχοι-μουσική-τραγούδι: Διονύσης Σαββόπουλος)
  • In bicicletta https://safeYouTube.net/w/wR65 (Συνθέτης: Λουίς Μπακάλοφ, από την ταινία “il Postino”)
  • Ένας ευαίσθητος Απρίλης https://safeYouTube.net/w/eR65 (Στίχοι: Ηλίας Κατσούλης, μουσική – τραγούδι: Παντελής Θαλασσινός)

Άλλες δραστηριότητες

  • Στο Ίδρυμα Β. Και Ε. Γουλανδρή https://goulandris.gr/el/collection/works-of-art μπορείς να δεις πολύ ωραίους πίνακες ζωγραφικής. Αν σου αρέσει κάποιος πολύ κάνε κλικ πάνω του και θα δεις λεπτομέρειες που ίσως δεν είχες προσέξει.
  • Έχεις πάει στο μουσείο της Ακρόπολης; Μπορείς να κάνεις μια εικονική περιήγηση εδώ https://artsandculture.google.com/streetview/acropolis-museum/IwFUpQvIJ1QDVA?sv_lng=23.7285267&sv_lat=37.9682265&sv_h=80.09660992817885&sv_p=2.198053202193691&sv_pid=1eIXOIPUaS2hPmrMwGYkQQ&sv_z=1
  • Θέλεις να γίνεις ελέφαντας, καμηλοπάρδαλη ή κάποιο άλλο ζώο; Σε αυτό το βίντεο https://safeYouTube.net/w/PDZ4 μπορείς να γυμναστείς καθώς μεταμορφώνεσαι σε κάποιο ζωάκι. Μην ανησυχείς επειδή είναι στα αγγλικά, με τις εικόνες που έχει θα τα καταλάβεις όλα.
  • Στην παιδική γωνιά ΙΜΕάκια http://www.imeakia.gr/ του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού θα βρεις διασκεδαστικά παιχνίδια και δραστηριότητες.
  • Ζωγράφισε στο Tux Paint. Είναι ένα βραβευμένο πρόγραμμα ζωγραφικής για παιδιά ηλικίας από 3 εως 12 (ελεύθερο λογισμικό ανοιχτού κώδικα). Χρησιμοποιείται από μαθητές σχολείων σε όλο τον κόσμο για να αποκτήσουν ικανότητες στην ψηφιακή σχεδίαση. Συνδυάζει μια εύχρηστη διεπαφή, διασκεδαστικά εφέ ήχου, και μια ενθαρρυντική μασκότ κινούμενων σχεδίων η οποία καθοδηγεί τα παιδιά καθώς χρησιμοποιούν το πρόγραμμα. Περισσότερες πληροφορίες και βοήθεια στο http://www.tuxpaint.org/?lang=el_GR Για να το εγκαταστήσεις κάνε κλικ στο http://www.tuxpaint.org/download/ Το Tux Paint εκτελείται στον υπολογιστή σας και δεν απαιτεί σύνδεση στο διαδίκτυο.

Κεντρική εικόνα https://pixabay.com/el/vectors/%CF%80%CE%AC%CF%83%CF%87%CE%B1-%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%BE%CE%B7-%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B4%CE%B9-%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CE%B6%CF%8C%CE%BD-154509/