- Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης «Η τέχνη στα ελληνικά σχολεία»
Η νέα μελέτη της διαΝΕΟσις επιχειρεί να αποτυπώσει τη σημερινή θέση της τέχνης στο ελληνικό σχολείο, προτείνοντας τρόπους για την πιο αποτελεσματική ένταξη και αξιοποίησή της στο πλαίσιο της διδασκαλίας.
-
επιμορφωτικό σεμινάριο: «Παιδί πολίτης: το δικαίωμα στην ελευθερία γνώμης και τη συμμετοχή».
“ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΑΞΗ” ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 300 ΩΡΩΝ
Φορέας επιμόρφωσης ΕΕΠΕΚ
Επιμορφωτικό Πρόγραμμα Ασύγχρονης Εξ αποστάσεως Εκπαίδευσης με τίτλο: “Διδάσκοντας Βιωματικά: Τεχνικές Διδασκαλίας και Βιωματική Μέθοδος” ΦΟΡΕΑΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΕΠΕΚ – Νοέμβριος- Δεκέμβριος 2024
Γνωριμία με τους διαδραστικούς πίνακες
- “Αναγνωρίζω – Προστατεύω”
Πρόγραμμα νηπιαγωγών για την πρόληψη της παραμέλησης και κακοποίησης του παιδιού
- ΣΥΜΜΤΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ με θέμα “Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση Παιδιών: Ενημέρωση και Πρόληψη” (ΙΟΥΝΙΟΣ 2024)
Σε μια χρονική συγκυρία που τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης αυξάνονται, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γονέων και εκπαιδευτικών σχετικά με την πρόληψη της παιδικής κακοποίησης, μπορεί να αποτελέσει το «κλειδί» για την ευημερία των παιδιών. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, οι καταγεγραμμένες υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παρουσιάζουν αυξητική τάση (247 το 2018, 252 το 2019,244 το 2020, 326 το 2021 και 257 το πρώτο οκτάμηνο του 2022), ενώ τα ανήλικα θύματα ανά υπόθεση φαίνεται να είναι περισσότερα από ένα (1.326 υποθέσεις, 1.531 θύματα).Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΜΟΠ διεξήγαγε με μεγάλη επιτυχία, από τις 10 έως τις 19 Ιουνίου, διαδικτυακό εκπαιδευτικό εργαστήριο, 6ωρης διάρκειας, με θέμα: «Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση – Ενημέρωση και Πρόληψη».
Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, αυξάνοντας τις γνώσεις και τις δεξιότητες επαγγελματιών και γονέων μέσω ενός τεκμηριωμένου προγράμματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.
Οι βασικές θεματικές επικεντρώθηκαν στο τρόπο με τον οποίο μιλάμε στα παιδιά σχετικά με την ανάπτυξη του σώματος κατά την εφηβεία, την κατανόηση και διαχείριση των συναισθημάτων, τα προσωπικά όρια και τη σημασία της συναίνεσης. Επιπλέον η εκπαιδεύτρια Έλενα Σκαρπίδου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο φαινόμενο του “Grooming” και πως μπορούμε να αναγνωρίσουμε σημάδια αποπλάνησης σε παιδιά και εφήβους.
Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας ChildSexual Abuse Prevention and Education 2022-2024 η οποία υλοποιείται στην Ελλάδα από το ΚΜΟΠ, σε συνεργασία με το Διεθνή Οργανισμό Save the Children σε τέσσερις χώρες (Φινλανδία, Ισλανδία, Αλβανία και Βοσνία Ερζεγοβίνη).
WP-2-l-D2.1-Synthesis-of-the-training-package-and-its-annexes_EL_V2
- eTwinning MOOC 2023: Εισαγωγή στο eTwinning, την ευρωπαϊκή δράση για την εκπαίδευση
«Εισαγωγή στο eTwinning, την ευρωπαϊκή δράση για την εκπαίδευση»
Συμμετοχή των εκπαιδευτικών του σχολείου μας στο eTwinning MOOC με στόχο τη γνωριμία με το εκπαιδευτικό υλικό, τις δράσεις και τα δίκτυα που παρέχει το eTwinning και η αξιοποίησή τους για την επαγγελματική τους ανάπτυξη, δικτύωση και δημιουργία eTwinning έργων.
2. Δύο προγράμματα 15ωρα ενδοσχολικής επιμόρφωσης σε συνεργασία με την ΕΕΠΕΚ τα οποία και παρακολούθησαν όλοι οι εκπαιδευτικοί της σχολικής μας μονάδας και με θέμα τη διαχείριση των συγκρούσεων στο σχολικό περιβάλλον.
3. “παρατηρώ και προστατεύω τον τόπο μου” – σεμινάριο για εκπαιδευτικούς
Με απώτερο σκοπό τον ολιστικό μετασχηματισμό του Νηπιαγωγείου μας σε έναν οργανισμό μάθησης και συνεργασίας συμμετέχουμε στο πρόγραμμα : “ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ- Όλοι Νοιαζόμαστε, όλοι συμμετέχουμε” .
Μία από τις δράσεις του προγράμματος ήταν το σεμινάριο που διεξήχθη διαδικτυακά από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού στις 27 Ιανουαρίου, με θεματική την προστασία της τοπικής Πολιτιστικής και Φυσικής κληρονομιάς και το παρακολούθησαν όλοι οι εκπαιδευτικοί του Νηπιαγωγείου μας
4. Σεμινάριο για γονείς και εκπαιδευτικούς με θέμα : «Κατανοώντας τις ανάγκες των παιδιών μας! Πότε η θεραπεία είναι απαραίτητη».
Οι ομιλήτριες του σεμιναρίου Ψύρρα Θεοδώρα (λογοθεραπεύτρια), Κλωστράκη Άννυ (εργοθεραπεύτρια) και Παπαθεοδώρου Αγνή (ψυχολόγος), ανέπτυξαν θέματα αναφορικά με την πρόληψη- αξιολόγηση και αποκατάσταση διαταραχών της επικοινωνίας, του λόγου, των δεξιοτήτων και της ψυχικής υγείας των μικρών παιδιών. Παρουσίασαν τρόπους βελτίωσης και αντιμετώπισης των ψυχοκοινωνικών και αναπτυξιακών δυσλειτουργιών και επισήμαναν πως η έγκαιρη παρέμβαση είναι πολύ σημαντική για την εύκολη και γρήγορη εξάλειψη όλων αυτών των δυσκολιών και την μαθησιακή ετοιμότητα των παιδιών.
5. Συμμετοχή στην 1η Επιμορφωτική Διαδικτυακή Συνάντηση των Εκπαιδευτικών των Σχολικών Μονάδων – Μελών του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου “Τα παιδιά πρεσβευτές του τόπου τους”, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024.
6.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ
ένα ενδιαφέρον τρίωρο σεμινάριο παρακολούθησαν οι εκπαιδευτικοί του Νηπιαγωγείου μας με θέμα ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΠΕΙΓΟΥΣΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ στο Δημοτικό θέατρο Μαξίμ την Πέμπτη 28/3 το απόγευμα. Το σεμινάριο το οποίο περιλάμβανε τις θεματικές: ΚΑΡΠΑ, Πνιγμονή, και Αντιμετώπιση μικροτραυματισμών, συνδιοργανώθηκε από τους φορείς Πρόληψης και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Δήμου Τυρνάβου με ομιλητές εκπαιδευτές της ΕΠΟΜΕΑ Ελλάδος.
7. Διαδικτυακό σεμινάριο που διοργάνωσε το ΚΕΠΕΑ Ιεράπετρας -Νεάπολης σε συνεργασία με το ΕΛΜΕΠΑ και το Γεωπάρκο Σητείας με τίτλο: «Η Μεσογειακή Διατροφή στο χθες και στο σήμερα. Εφαρμογή στην εκπαίδευση» παρακολούθησαν την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 οι εκπαιδευτικοί του Νηπιαγωγείου μας. Στο δίκτυο του Κέντρου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Ιεράπετρας – Νεάπολης (Education Center for the Environment and Sustainability in Ierapetra – Neapolis) το Νηπιαγωγείο μας συμμετέχει από το σχολικό έτος 2021-22, με δράσεις τις οποίες έχει εντάξει και στα εργαστήρια δεξιοτήτων, αναφορικά με τη Διατροφή.
8. Δίωρο επιμορφωτικό σεμινάριο, που διεξήχθη στο πλαίσιο του προγράμματος «Βιώσιμη Διατροφή και Κυκλική Οικονομία» τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 16.30-18.30 παρακολουθήσαν οι εκπαιδευτικοί του Νηπιαγωγείου μας, με στόχο την εκπαίδευσή τους, σχετικά με τις έννοιες της Αειφορίας, της βιώσιμης διατροφής και της κυκλικής οικονομίας. Το σεμινάριο οργανώθηκε από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και ως συμμετέχοντες συνειδητοποιήσαμε, ότι η διατροφή δεν αφορά μόνο την υγεία μας αλλά συνδέεται με το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Η διατροφή, από την παραγωγή της τροφής μέχρι το πιάτο μας και έως την απόρριψη των σχετικών απορριμμάτων, είναι ένας τομέας που σε καθημερινή βάση επηρεάζει τον πλανήτη. Σημαντικές πληροφορίες που οφείλουμε να μεταδώσουμε στους μαθητές μας.
9.Συμμετοχή των εκπαιδευτικών του σχολείου μας στο σεμινάριο με τίτλο «Παρουσίαση Νέου Προγράμματος Σπουδών – Οδηγός Νηπιαγωγού» που διοργάνωσε η Σύμβουλος εκπαίδευσης Καρδίτσας-Λάρισας κα Κωτσιοπούλου Δήμητρα.
10. Συμμετοχή των εκπαιδευτικών του σχολείου μας στο σεμινάριο με τίτλο « Σεμινάρια στο Νέο Πρόγραμμα Σπουδών:
Α. « Η ανάπτυξη των διδακτικών σχεδιασμών στο νέο Πρόγραμμα Σπουδών Προσχολικής Εκπαίδευσης: Η έννοια του Διδακτικού-Εκπαιδευτικού Σεναρίου».
Β. «Η φιλοσοφία του Νέου Προγράμματος Σπουδών του νηπιαγωγείου και ο στρατηγικός σχεδιασμός για την υποστήριξη της κοινωνικοπαιδαγωγικής αποστολής του», που διοργανώθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας (ΟΜΕΡ) και τους Συμβούλους Εκπαίδευσης Θεσσαλίας.
11. Συμμετοχή των εκπαιδευτικών του σχολείου μας στο διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο «Η Τεχνητή Νοημοσύνη και η αξιοποίησή της στην εκπαιδευτική διαδικασία», που διοργανώθηκε από το Μουσείο Σχολικής Ζωής σε συνεργασία με φορείς (Media Pedagogy του Πανεπιστημίου Αιγαίου,Δημοτικές Βιβλιοθήκες Παλαιού Φαλήρου, κ. Μαίρη Τρύφων, Διευθύνσεις Α/θμιας Εκπαίδευσης, Διευθύνσεις Β/θμιας Εκπαίδευσης, Συμβούλους Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Α/θμιας Εκπαίδευσης,Συμβούλους Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Β/θμιας Εκπαίδευσης).
12. Συμμετοχή των εκπαιδευτικών του σχολείου μας στο εξ αποστάσεως σεμινάριο με τίτλο «Ειρήνη είναι….Συζητώντας με τα παιδιά» που διοργανώθηκε από τις Διευθύνσεις Α/θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, Α’ Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Δ’ Αθήνας, Μαγνησίας και το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του παιδιού.
13. Συμμετοχή των εκπαιδευτικών του σχολείου μας στα Σεμινάριο eTwinning με τίτλο:
«Παιδαγωγική αξιοποίηση της τεχνητής Νοημοσύνης στα etwinning έργα και στην διδασκαλία μαθημάτων».
14. Συμμετοχή των Νηπιαγωγών στο πρόγραμμα 15ωρης Σύγχρονης Επιμόρφωσης “Αναγνωρίζω – Προστατεύω”. Εθνικό πρόγραμμα νηπιαγωγών “ELIZA” για την πρόληψη και Πρώιμη παρέμβαση της κακοποίησης και παραμέλησης του παιδιού.
15. αξιοποίηση Διαδικτυακών εργαλείων, 300 ώρες επιμόρφωσης