Όλα τα είχαν οι τελευταίες μέρες στο Νηπιαγωγείο μας…
μέσα από βίντεο, εικόνες, παραμύθια, τραγούδια, τα νήπια έμαθαν τι γιορτάζουμε το Πάσχα, τα Πάθη και την Ανάσταση του Κυρίου, τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις του τόπου μας, ευχές για το Πάσχα!
….τα μικρά χεράκια δημιούργησαν
τα νήπια έπαιξαν το κυνήγι των αυγών…
έκαναν κάρτες..
δούλεψαν ομαδοσυνεργατικά χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά και τεχνικές…
έβαψαν αυγά…που πήραν τη θέση τους στα καλαθάκια μαζί με τις λιχουδιές..
έμαθαν τα κάλαντα του Λαζάρου, τα οποία μας τα τραγούδησαν την παραμονή του Λαζάρου τα κορίτσια μας…
αλλά και ο Μορφωτικός Σύλλογος του χωριού, που επισκέφτηκε το Νηπιαγωγείο μας, οπότε είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε και μάθημα Λαογραφίας με τον κ. Σβάνα(παραδοσιακές στολές, καλαθάκια, λαζαρόξυλα, Λαζαρίνες, παινέματα..)
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.. κι ας μην ξεχνάμε πως η ΑΓΑΠΗ γεννά το ΘΑΥΜΑ!!!
Η 4η Απριλίου έχει καθιερωθεί από το 2010 ως Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, ενώ από το 2023 έχει αναγνωριστεί επίσημα στη χώρα μας ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας. Είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση, την ενημέρωση και την καλλιέργεια σεβασμού απέναντι σε κάθε μορφή ζωής.
Με την καθιέρωση της Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας Φιλοζωίας, επιδιώκεται η προώθηση, η ευαισθητοποίηση, η ανάπτυξη της φιλοζωίας και η υπεύθυνη κηδεμονία ζώου συντροφιάς από τους/ τις μαθητές/τριες.
Φέτος η 4η Απριλίου πέφτει Σάββατο, γι΄αυτό και στο σχολείο μας γιορτάστηκε σήμερα Παρασκευή 3 Απριλίου.
Αφόρμηση στάθηκε η αφήγηση της ιστορίας με τίτλο: «Το δώρο», στην οποία ένα παιδάκι υιοθέτησε ένα αδέσποτο…μιλήσαμε για τα αδέσποτα, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, προσπαθήσαμε να βρούμε λύσεις…παρακολουθήσαμε σχετικό βίντεο..
Παρακολουθήσαμε το ψηφιακό παραμύθι «Τα αδεσποτάκια» της Γιολάντα Τσορώνη…
Ακούσαμε τραγούδια κι εντοπίσαμε τις διαφορές στα ζώα που αναφέρονται…
Σκεφτήκαμε να φτιάξουμε ένα δικό μας τραγούδι…βρήκαμε λέξεις σχετικές με τα αδέσποτα και με την εφαρμογή SUNO είχαμε το εξής αποτέλεσμα…
Το κάναμε πλακάτ…
το βάλαμε στην είσοδο του σχολείου μαζί με την τροφή και το νερό που βάλαμε για τα αδέσποτα της γειτονιάς μας…
το χορέψαμε μπροστά στους γονείς μας, το βάλαμε στην αφίσα μας…
και φωνάξαμε το μήνυμά του: «Μια αγκαλιά για κάθε αδέσποτο…»!
Το φετινό μήνυμα της ΙΒΒΥ για την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου 2026 γραμμένο από τη συγγραφέα Έλενα Περικλέους και εικονογραφημένο από τη Σάντρα Ελευθερίου είναι εξαιρετικά τρυφερό και ταιριάζει απόλυτα στην προσχολική ηλικία: «Φύτεψε ιστορίες και ο κόσμος θα ανθίσει!»
Μια φορά κι έναν καιρό γεννήθηκε ένα παιδί, που λαχταρούσε να ζήσει καλύτερα από τους ήρωες των παραμυθιών — που απλώς έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.
Το παιδί μεγάλωσε και άλλαξε, διάβασε και έγινε Δον Κιχώτης, πολεμώντας ανεμόμυλους·
Έγινε Αλίκη, που έδωσε ζωή στο θαύμα·
Έγινε Ρομπέν των Δασών, σώζοντας τα δάση·
Έγινε λύκος, που συγκέντρωνε αγέλες που τραγουδούσαν στο φεγγάρι.
Τα χρόνια πέρασαν, όμως ο κόσμος έμεινε ανέγγιχτος από την αλλαγή που κάποτε είχε ονειρευτεί.
Κι όμως — το παιδί κατάφερε να συναρμολογήσει έναν ολοκαίνουργιο κόσμο μέσα σε μια ανθισμένη αυλή, γεμάτη με ό,τι αγαπούσε η καρδιά.
Πέρασαν κι άλλα χρόνια.
Και καθώς τα βιβλία ψιθύριζαν σοφία στην ψυχή, το παιδί ήξερε τι έπρεπε να γίνει.
Όταν ήρθε το φθινόπωρο, η γη οργώθηκε και οι σπόροι φυτεύτηκαν.
Ήρθε ο χειμώνας.
Το παιδί περίμενε υπομονετικά να λιώσει το λευκό κάλυμμα που τρεφόταν από τη συντροφιά των εκκολαπτόμενων βιβλίων.
Ύστερα ήρθε η άνοιξη. Τρυφερά φύλλα πετάχτηκαν από τους βλαστούς.
Οι κορμοί πάχυναν, τα κλαδιά τεντώθηκαν, τα μπουμπούκια ξεπρόβαλαν.
Η ψυχή του παιδιού άνθισε, γεμάτη χρώματα και αρώματα.
Και το καλοκαίρι;
Ήταν η εποχή για τις βάρκες, η εποχή των ιστιοφόρων, των αερόστατων, των ποδηλάτων… η εποχή των ταξιδιών, μακριά και παντού!
Τώρα το παιδί ήξερε — χωρίς καμία αμφιβολία:
Αυτός ήταν ο τρόπος να αλλάξει τον κόσμο: να γίνει σπορέας.
Σπορέας μαγικών ιστοριών, που σπέρνει λέξεις, καλλιεργεί εικόνες, θερίζει θαύματα, ποτίζει τη φαντασία.
Κι έτσι οι ιστορίες άρχισαν να μεγαλώνουν και να απλώνονται.
Και μετά;
Το παιδί κλάδευε με αγάπη, χαρίζοντας ανθοδέσμες στους περαστικούς.
Ανθοδέσμες ειρήνης, ελπίδας, δύναμης και πίστης στο αδύνατο.
Ανθοδέσμες μικρών θαυμάτων, για τον καθένα και την καθεμιά.
Κάθε άνοιξη, στις δύο Απριλίου, οι ιστορίες που είχε σπείρει το παιδί έκαναν τον κόσμο να φλέγεται από άνθιση.
Α, και μέσα από τα εργαστήρια κηπουρικής, η σοφία του θερισμού περνούσε σε μικρούς και μεγάλους.
Και ο κήπος του παιδιού έγινε ο Κήπος της Αγάπης,
και η αυλή, η Αυλή των Θαυμάτων,
καθώς ο μάγος κρατούσε πάντα τη θέση του, ξετυλίγοντας κόκκινες κλωστές αφήγησης μέσα στον άνεμο. Η 2α Απριλίου δεν είναι μια τυχαία ημέρα. Είναι η ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και κάθε χρόνο, τέτοια μέρα, όλος ο πλανήτης γιορτάζει τη μαγεία των παιδικών βιβλίων.
Γιατί το βιβλίο είναι απαραίτητο στο Νηπιαγωγείο;
Στο σχολείο μας, το βιβλίο δεν είναι απλώς ένα αντικείμενο στο ράφι. Είναι: Ένα παράθυρο στον κόσμο: Μας ταξιδεύει σε μέρη που δεν έχουμε πάει ποτέ. Μια αγκαλιά συναισθημάτων: Μας βοηθά να καταλάβουμε τον φόβο, τη χαρά, τη λύπη και την αγάπη. Ένας σπόρος φαντασίας: Κάθε σελίδα που διαβάζουμε είναι ένας σπόρος που «φυτεύουμε» στο μυαλό των παιδιών, περιμένοντας να ανθίσει σε δημιουργικότητα και κριτική σκέψη.
Με αφορμή αυτή την ημέρα, οι τάξεις μας γέμισαν χρώματα, τραγούδια και ιστορίες!
Διακοσμήσαμε με εξώφυλλα βιβλίων, που κρέμονται από την οροφή, τον διάδρομο του νηπιαγωγείου.
Φυτέψαμε τις δικές μας ιστορίες: Γράψαμε με τους μαθητές του ολοήμερου τμήματος ένα παραμύθι με τίτλο «Ο Δράκος που Ήθελε να τον Ακούσουν» και το στείλαμε στον 9ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Συγγραφής Παραμυθιού από Εκπαιδευτικούς με θέμα: “Chat με έναν Δράκο”».
Γίναμε εικονογράφοι: Φτιάξαμε τη δική μας ομαδική αφίσα με ήρωες των αγαπημένων μας παραμυθιών, με το μήνυμα «Τα βιβλία είναι χάρτινα φτερά για να πετάς ψηλά!», και συμμετέχουμε στον Μαθητικό διαγωνισμό Αφίσας για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου των εκδόσεων Παπαδόπουλος.
Τα βιβλία μας, είναι φίλοι. Οι φίλοι θέλουν φροντίδα. Δημιουργήσαμε μια γωνιά φροντίδας βιβλίων που μετατρέπει τον σεβασμό σε παιχνίδι. «Το Ιατρείο Βιβλίων».
Τα παιδιά, καθημερινά, επισκέπτονται την γωνιά της βιβλιοθήκης , ξεφυλλίζουν παραμύθια, αντιγράφουν τους τίτλους και ζωγραφίζουν την αγαπημένη τους εικόνα.
Μοιράστηκαν στα παιδιά από τρία παραμύθια των αδερφών Γκριμ, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και του Αισώπου, τα οποία στάλθηκαν από το ΥΠΑΙΘΑ στα πλαίσια προγράμματος ενίσχυσης φιλαναγνωσίας.
Φέτος, την σημερινή ημέρα, την γιορτάσαμε λίγο αλλιώτικα … από απόσταση… διαδικτυακά… λόγω κακοκαιρίας…..παρουσιάζοντας τα παιδιά το αγαπημένο τους παραμύθι, ακούγοντας τραγούδια για τα βιβλία και παρακολουθώντας διαδικτυακά παραμύθια.
Μήνυμα προς τους γονείς:
Μην ξεχνάτε τη δύναμη της βραδινής ανάγνωσης. Δέκα λεπτά με ένα βιβλίο πριν τον ύπνο είναι η πολυτιμότερη επένδυση στη σχέση σας με το παιδί και στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς του.
Χρόνια Πολλά σε όλα τα παιδιά και σε όσους κρατούν την παιδική τους ψυχή ζωντανή μέσα από τις σελίδες των βιβλίων!
Σας αφιερώνουμε το τραγούδι της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου 2026 “Ο μικρός κηπουρός”
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.