ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

Με την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων ύστερα από τις διακοπές των Χριστουγέννων και όσον αφορά τα μέτρα  πρόληψης και αντιμετώπισης της διασποράς του COVID-19, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΥΠΑΙΘ και του ΕΟΔΥ θα ισχύουν τα εξής:

  • Συνεχίζουν να πραγματοποιούνται  self-tests  έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στη Σχολική μονάδα κάθε Τρίτη και Παρασκευή.
  • Μόνο για την πρώτη εβδομάδα(10-14/1) το self- test θα πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1), της Τρίτης (11/1) και της Παρασκευής (14/1).
  • O προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, νοσήσαντες, εμβολιασμένους και μη.
  • H δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στην πλατφόρμα gov.gr(και όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19, την οποία φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους οι μαθητές και την επιδεικνύουν κατά τον έλεγχο από τους εκπαιδευτικούς και τη Διεύθυνση του Σχολείου.

Τι ισχύει στα σχολεία για μαθητές  που θα διαγνωστούν θετικοί στον COVID-19

Εάν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός στον COVID-19, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση  για 5 ημέρες τουλάχιστον.

Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες

(α) εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού – υποχωρούν,  και

(β) με αρνητικό self test. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό self (ή rapid) test, η απομόνωση θα παρατείνεται. 

Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη:

θα γίνονται αυξημένοι έλεγχοι σε όλο το τμήμα, ενώ θα ισχύουν τα εξής:

– Όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ κάθε μέρα, για 5 ημέρες. (rapid 1η και 5η ημέρα και  self tests τη 2η, 3η και 4η ημέρα), άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες.

– Οι εμβολιασμένοι και νοσήσαντες μαθητές θα κάνουν σύνολο 3 self test δωρεάν εκείνες τις ημέρες (1η, 3η, 5η ημέρα).

Σε περίπτωση που μαθητές είναι στενές επαφές κρούσματος COVID-19 εκτός σχολείου (διαβιούν κάτω από την ίδια στέγη):

Αν πρόκειται για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες μαθητές, τότε προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και κάνουν τρία self test τις ημέρες 0-1, 3 και 5-7.

Αν πρόκειται για μη εμβολιασμένους μαθητές, τότε παραμένουν σε απομόνωση για 5 ημέρες, και διενεργούν self test  την 5η ημέρα μετά την έκθεση.

Οι ανεμβολίαστοι μαθητές που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου τριμήνου έχουν το ίδιο καθεστώς με τους εμβολιασμένους μαθητές.