Μετά την προετοιμασία και την υλοποίηση του καρτ-ποστάλ φτάσαμε στην τελική φάση της αποστολής της. Γι’ αυτό, απευθύναμε χαιρετισμό στην Theodora και τα παιδιά της τάξης της στην Αθήνα, γράψαμε τα ονόματά μας στο πίσω μέρος της και φυσικά αναρτήσαμε την δουλειά μας στο περιβάλλον της European School Education Platform.
Τα νήπια με ιδιαίτερη χαρά και ενθουσιασμό συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουμε όλοι μαζί αυτή την καρτ-ποστάλ με τα παραδοσιακά φαγητά, διδάχθηκαν την γευστική κληρονομιά της περιοχής τους, έκαναν μαθηματικά δημιουργώντας το μοτίβο του τραπεζομάντηλου, επαναπροσδιόρισαν την πολιτισμική τους ταυτότητα, ανέπτυξαν ικανότητες δημιουργικής και κριτικής σκέψης, έμαθαν να συνεργάζονται θέτοντας κοινό στόχο και να αξιοποιούν τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες.
Επίσης, ένιωσαν συναισθήματα χαράς, οραματιζόμενα τον τελικό προορισμό του καρτ-ποστάλ, δηλαδή την Αθήνα.
Το μπροστινό μέρος και το πίσω μέρος της καρτ-ποστάλ μας με τίτλο: “Gastronomic heritage of Volos and Pelion!!!”
“Gastronomic heritage of Volos and Pelion!!!”
Στο πίσω μέρος του καρτ-ποστάλ μας γράφουμε, στην γλώσσα του etwinning project (Αγγλικά), τις παρακάτω διευκρινιστικές πληροφορίες :
ΠΑΤΗΣΤΕ Συνέχεια:
Το βουνό Πήλιο και ο Βόλος φημίζονται για τους θαλασσινούς μεζέδες, τα παραδοσιακά μαγειρευτά, τις λαχταριστές πίτες και τα γλυκά του κουταλιού, όλα φτιαγμένα με αγάπη και αγνά τοπικά υλικά.
Η παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής μας βασίζεται στα θαλασσινά και στα υλικά του βουνού των Κενταύρων: αρωματικά βότανα, άγρια χόρτα, μανιτάρια, καρπούς των δέντρων όπως καρυδιές, καστανιές, ελιές, μηλιές, κυδωνιές, κερασιές και πολλά άλλα.
Λαχταριστά είναι τα γλυκά του κουταλιού από κυδώνι, κάστανο, μούρα, φιρίκι, κεράσι, βύσσινο, αγριοκέρασο, κάστανο, καρυδάκι, σύκο, μύρτιλο, βατόμουρα, σύκα, αγριοφράουλες, οι μαρμελάδες και τα λικέρ.
Τα τσιπουράδικα του Βόλου είναι ξεχωριστά από αυτά της υπόλοιπης Ελλάδας. Οι πρωτότυποι μεζέδες που συνοδεύουν ιδανικά το τσίπουρο βασίζονται κυρίως στα θαλασσινά και φρέσκα ψάρια από τον Παγασητικό κόλπο και το Αιγαίο πέλαγος, σε μια ατέλειωτη εναλλαγή γεύσεων. Μπορούμε να γευτούμε Χταπόδι, Καλαμάρια, Γαρίδες, Καραβίδες, Καβούρια, Μύδια, Σαγανάκι τυρί και διάφορες σαλάτες.
Άλλα εδέσματα της περιοχής μας είναι:
Σπετσοφάι με χωριάτικο λουκάνικο, πράσινες τηγανητές πιπεριές σε σάλτσα ντομάτας και καυτερές πιπερίτσες.
Μπουμπάρι: γεμιστό έντερο με ψιλοκομμένη συκωταριά, κιμά, ρύζι, διάφορα spices και βότανα.
Ζεστή φασολάδα και Γίδα βραστή με λαχανικά που σερβίρονται κυρίως στα Χάνια Πηλίου, όπου υπάρχει και χιονοδρομικό κέντρο.
Άγρια χόρτα (ποικιλία) με αυγά, στον ταβά.
Μοσχαράκι με κάστανα, Χοιρινό με κυδώνια, Χοιρινή πηλιορείτικη τηγανιά, κεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας.
Παραδοσιακός Τραχανάς με λουκάνικο και τυρί για τις κρύες μέρες του χειμώνα.
Ριγανοκεφτέδες με φρέσκια ρίγανη, βραστές πατάτες, τυρί και αυγά.
Κολοκυθολούλουδα γεμιστοί με τυρί ή ρύζι.
Παραδοσιακές πίτες με χειροποίητο φύλλο όπως Σπανακόπιτα, Τυρόπιτα, Πρασόπιτα, Γαλατόπιτα και τυρόψωμο.
Επίσης, “Μπατζίνα”: πίτα με κίτρινη ή πράσινη κολοκύθα
Από τα αρωματικά μαγειρευτά και τα γλυκά του κουταλιού μέχρι το τσίπουρο και τους μεζέδες του Βόλου, κάθε μπουκιά κρύβει την αυθεντική φιλοξενία και την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά της περιοχής μας.