ΕΛΙΑ-ΔΕΝΤΡΟ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ
Την τελευταία εβδομάδα του Νοέμβρη ασχοληθήκαμε με την ελιά και την προσεγγίσαμε διαθεματικά. Τα παιδιά παρατήρησαν κλαδιά ελιάς, γνώρισαν τα προϊόντα της ελιάς και τα οφέλη της και άντλησαν πληροφορίες σχετικά με το θέμα μέσα από εποπτικό υλικό, εικόνες, και βίντεο.
Μιλήσαμε για το πως γίνεται το μάζεμα της ελιάς και γνωρίσαμε τη διαδικασία παραγωγής λαδιού βλέποντας εικόνες, τις οποίες στη συνέχεια βάλαμε στη σωστή χρονική σειρά.
Παίξαμε με τη μελισσούλα Bee-bot, οδηγώντας την στα διάφορα στάδια παραγωγής λαδιού.
Δοκιμάσαμε τα προϊόντα της ελιάς και μας άρεσαν πολύ!
Γλωσσική δραστηριότητα με σύνθετες λέξεις από την ελιά και το λάδι.
Γλωσσική δραστηριότητα ταύτισης λέξεων.
Συμπληρώσαμε φύλλα εργασίας γράφοντας τις λέξεις “ελιά” και “λάδι” και μετρήσαμε τις συλλαβές των λέξεων χρωματίζοντας τα αντίστοιχα κουτάκια.
Μάθαμε αινίγματα για την ελιά και το λάδι.
Ακούσαμε και μάθαμε τραγουδάκι για την ελιά με τη βοήθεια εικονόλεξου.
Παρακολουθήσαμε το “παραμύθι της ελιάς” και το μύθο της Αθηνάς και του Ποσειδώνα από το διαδίκτυο.
Παίξαμε μαθηματικά παιχνίδια αντιστοίχισης με αριθμούς και τα παιδιά τοποθέτησαν σε πιατάκια τόσες ελιές όσες έλεγαν οι αριθμοί.
Ολοκληρώσαμε τη θεματική μας προσέγγιση με μια κατασκευή για την ελιά.