«Να ξεκινήσουμε την περιπέτεια της ζωής  τ ώ ρ α» : αποχαιρετώντας τους μαθητές της Γ’ τάξης…..

booksAνθολόγηση: Δήμητρα Καραδήμα.

«Θα έπρεπε λοιπόν να σκύβουμε και να κοιτάζουμε πιο συχνά από την κουπαστή του σκάφους μας, σαν περίεργοι επιβάτες, αντί να περνάμε το ταξίδι σαν ηλίθιοι ναύτες, πασχίζοντας να βουλώσουμε με στουπί τις τρύπες[1]

ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Θεματική ενότητα στην έκθεση για τον Τουρισμό, ο καθηγητής φτιάχνει σχεδιάγραμμα με υπέρ και κατά, «προσέξτε καλά, το θέμα είναι sos!». Σωστά, καθώς ο τουριστικός τομέας αποτελεί βασική πηγή πλούτου για την πτωχευμένη χώρα μας. Σημειώνει κι ο μαθητής στο τετράδιο, υπογραμμίζει έννοιες και λέξεις-κλειδιά, όμως ο εφηβικός νους ταξιδεύει. Νους 17 χρονών, που τρέφει μέσα του πάθος για Ζωή, δίψα για το Άγνωστο, λαχτάρα για αχαρτογράφητη Γνώση. Ένα βέλος εκτοξεύεται στον χωροχρόνο που μοιάζει να εκτείνεται άπειρος μπροστά….

pocket soul

Σχολ. έτος 2014-15

«Ισλανδία. Τρένο» (Ανδρόνικος, Γ3)

«Θέλω να ταξιδέψω παντού, ει  δυνατόν να ταξιδεύω συνέχεια. Να είμαι σε ένα αερόστατο ή σε ένα τρένο από βράδυ σε πρωί. Ακόμα καλύτερα, να ΓΙΝΩ αερόστατο και τρένο και μαγικό χαλί. «(Αθηνά, Γ3)

«Ένας τόπος, μια χώρα, δεν είναι μόνο η γη, τα τοπία, τα μνημεία, αν κι αυτά φέρουν από τη φύση τους μια σοφία, ΄καθώς είναι διαβρωμένα από την ιστορία, από τους ανθρώπους που ήδη βρέθηκαν εκεί όπου στέκεσαι εσύ τώρα… ΑΝΟΙΞΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ …» (Μαριλία, Γ3)

Σκόνη, αστέρια, ένα χάος, ή μήπως όχι; Η τάξη γέννησε το χάος κι εμείς είμαστε μέρος του, θεοί μικροί – θεοί μεγάλοι, οι πλανήτες. Ο άνθρωπος σαν σκόνη τους μονάχα μέσα στο σύμπαν, τάχα θα τ’ αγγίξει ή θα θαυμάζει απλά από μακριά; Άραγε θα γίνει ξανά “όλον”; Ίσως κάποτε να φτάσει ως τ’ αστέρια, χωρίς να τα δαμάσει εκείνος, αλλά αυτά!» (Άννα, Γ3)

«Το ταξίδι δεν είναι μόνο μια μεταφορά από το ένα μέρος στο άλλο, είναι μια ιδέα, ένας τρόπος ζωής, μιας ζωής γεμάτης μικρές συναρπαστικές ιστορίες. Γιατί το να ταξιδεύεις είναι η ολοκλήρωση ενός ονείρου,  η περιπέτεια, μνήμες μαγευτικές [..] Αν δεν έχεις αναμνήσεις από ταξίδια, τι θα θυμάσαι και τι θα προσμένεις τις κρύες νύχτες του χειμώνα; Η ζεστασιά ενός ταξιδιού έγκειται στην αγάπη και στο αχόρταγο αίσθημα ομορφιάς και ταπεινότητας που αντπροσωπεύει.» (Χρήστος, Γ3)

«Το καλύτερο ταξίδι είναι οι χώρες όπου ταξιδεύω με την κιθάρα μου. Κάθε κομμάτι, κάθε μέτρο, κάθε νότα αποκαλύπτει έναν καινούργιο κόσμο, απαλλαγμένο από κανόνες και άγχος,  ωστόσο ελεύθερο σε αναμνήσεις και συναισθήματα.» (Τζανής, Γ3)

«Ταξίδι είναι οτιδήποτε σε κάνει να χάνεσαι από τη γη και να δίνεσαι αποκλειστικά σ’ αυτό. Όταν ταξιδεύει μεταφορικά ο νους μου, εισέρχομαι  σε έναν δικό μου κόσμο, φανταστικό, σαγηνευτικό, γαλήνιο, ξεφεύγοντας από την πραγματικότητα.» (Γ4)

«Ταξίδι είναι η διαδικασία  για να φτάσεις εκεί όπου πιστεύεις ότι δεν μπορείς.» (Γ4)

«Ταξίδι είναι μόνο η προσευχή, είχε πει κάποιος κάποτε…… κρατάει την καρδιά ζωντανή. Στο ταξίδι κυριαχεί η ανυπαρξία, η ζωή ταξιδεύοντας είναι απλά μια μουσική στην αέναη παύση της σιωπής. Ταξίδι είναι η πραγματική ύπαρξη.» (Λαμπρινή, Γ4)

«Ταξίδεψα άρα γνώρισα / γνώρισα κι αφομοίωσα, / αφομοίωσα άρα άλλαξα / άλλαξα και διάλεξα, / διάλεξα ζωή καινούργια / είπα άντε γειά στα παλιά.

Η σκέψη μου αλλιώτικη / μια αγάπη διαφορετική / μια φρέσκια πνοή / γεμάτη με ξένη ζωή / που χαράζει τον κόσμο / καθώς εγώ τον γυρνώ.» (Ίγορ, Γ4)

«Θέλω να ταξιδέψω όλον τον κόσμο, να δω το Σινικό τείχος, τον Αμαζόνιο, δάση, βουνά, τοπία, θάλασσα. Να δω τους βουδιστικούς ναούς, τις πυραμίδες, αρχαία, προϊστορικά, μεσαιωνικά, το δάσος στη Γερμανία, και το κάστρο του Λουβοδίκου. Θέλω να μπω σε τρένα, καράβια, αεροπλάνα, θέλω να πάω ΠΑΝΤΟΥ!» (Γ4)

«Το ταξίδι που μπορούμε να κάνουμε με το μυαλό. Να ξεφύγουμε από την πραγματικότητα, να “μεταναστεύσουμε” σε μια ουτοπία, να πλάσουμε έναν άλλο κόσμο με τη φαντασία, που ίσως να μην υπάρχει όμοιος στην πραγματικότητα.» (Γ4)

«Ταξίδι για μένα ισούται εκδρομή με την ΑΕΚ στην Πόλη και ανύψωση της σημαίας μέσα στην Αγία Σοφία. Βόλτα στα άλλα προσφυγικά μέρη όπως Σμύρνη, Αϊβαλί και ύστερα ένα καφεδάκι με θέα τον Βόσπορο. Τέλος, επιστροφή στην Ελλάδα και ποτό στη Ν.Φιλαδέλφεια.» (Γιάννης, Γ4)

«Το ταξίδι προϋποθέτει ΑΓΑΠΗ, αφού επιλέγεις τα άτομα που μαζί τους θα πας. Είναι άτομα που αγαπάς, που θες να είναι πάντα μαζί σου, είτε είναι η παρέα σου, είτε η οικογένειά σου, είτε ο έρωτάς σου» (Γ4)

«Ταξίδι σημαίνει ορίζοντες, απελευθέρωση, όνειρο, αναζήτηση, επικοινωνία, εκπλήρωση επιθυμιών, γοητεία του καινούργιου, του αδοκίμαστου, του μαγικού.» (Μαριανίκη, Γ4)

«Γιατί όταν ταξιδεύεις χάνεσαι, νιώθεις διαφορετικός και γίνεσαι. Επίσης μαθαίνεις πολλά και κατά τη γνώμη μου είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά μαθήματα ζωής.» (Γ4)

Ships_in_harbour

Σχολ. έτος 2015-16

«Ταξίδι είναι η ζωή και η ζωή ταξίδι!!!» (Ευθύμιος, Γ3)

«Δεν ταξιδεύουμε για να αποδράσουμε από τη ζωή, αλλά για να μην αποδράσει η ζωή από εμάς» (Γιώργος, Γ3)

«Ταξίδι είναι η ελευθερία του να έχεις την επιλογή να πας κάπου. Είναι η γνώση ότι ξέρεις ότι μπορείς όποτε θες να φύγεις και να επιλέξεις πού θα πας.» (Ιωαννέτα, Γ3)

«Ταξίδια με οδηγό τ’ αστέρια εκεί ψηλά / να προσέχεις τη μέρα πιο πολύ από τη νυχτιά / γιατί μπορεί να έχεις σπασμένο εξάντα τελικά.» (Ορφέας, Γ5)

«Ταξίδι είναι ξάστερη νύχτα, σκοτεινό πρωινό / βλέμμα με πόνο, χρώμα μουντό. / Πάθος κι ελπίδα, μαγεία, χαρά / φιλία και σκέψεις και μια ξαστεριά. / Αρμύρα στα χείλη, βαθιά τα νερά / αγέρας, λησμόνια, σκισμένα πανιά.» (Άρης, Γ5)

Το ταξίδι που ανυπομονώ να κάνω τον Ιούλιο με ένα ξεχωριστό πρόσωπο, σε θάλασσα καταγάλανη. Πίσω θα παραμονεύει το ταξίδι της Ζωής, αυτό το μακρύ και δύσκολο.» (Γ5)

«Ταξίδι λένε τη ζωή, μα ένα ταξίδι – νοητό ή πραγματικό – χρειάζεται μια αρχή και ένα τέλος. Ρωτήστε οποιονδήποτε άνθρωπο, κανένας δεν μπορεί να θυμηθεί πώς άρχισε η ζωή κι ούτε ξέρει πώς τελειώνει…Οπότε θα αναρωτηθώ: είναι η ζωή μας ένα ταξίδι;» (Δημήτρης, Γ5)

Ταξίδι είναι η διαδρομή κι η περιπέτεια, όχι ο προορισμός.» (Απόστολος, Γ5)

«Ταξίδι είναι ….. επειδή νυστάζω σήμερα, ΥΠΝΟΣ!!» (Γεωργία, Γ5)

«Ταξίδι σημαίνει φεύγω, αλλά χωρίς να είναι κατακριτέα η φυγή.» (Γ5)

«Ταξίδι είναι ένας μακρύς δρόμος ανάμεσα σε πελώρια καταπράσινα δέντρα κι εμένα με την οικογένειά μου να προχωράμε προς κάποιο προορισμό. Φυγή από την καθημερινότητα με συντροφιά» (Αγγελική, Γ5)

«Όχι ταξίδι, ΤαξίδιΑ πολλά. Πώς αλλιώς θα γνωρίσεις τον κόσμο; Πώς αλλιώς θα ξεφύγεις από το καβούκι σου; Ελεύθερος, πιο ολοκληρωμένος…Τόσα άγνωστα μέρη, τόσες γλώσσες, τόσο αλλιώτικοι άνθρωποι… Αν τα ταξίδια ήταν δωρεάν, δεν θα γύριζα ποτέ πίσω.» (Μαριφίλια, Γ5)

«Ταξίδι θα πει χαμόγελα, χαρά, τραγούδι, αγάπη. Χρόνος για σκέψη, χρόνος για αναζητήσεις, χρόνος για να γεμίσουμε το μέσα μας.» (Δήμητρα, Γ5)

«Να ανακαλύπτεις την κρυμμένη ομορφιά του κόσμου.» (Γ5)

«Ολόκληρη η ζωή ένα ταξίδι. Μια διαδρομή ανάμεσα από συναισθήματα, όνειρα, καταστάσεις. Μια αναζήτηση για ΚΑΤΙ το οποίο ήταν πάντα μέσα σου…» (Γ5)

«Ταξίδι=μελαγχολία και χαρά, ζωή και φυγή, είναι οι αντιθέσεις της ανθρώπινης ψυχής σε μία μόνο πράξη.» (Ζαχαρίας, Γ5)

 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ 1:  «Ταξιδιώτη, ο δρόμος/δεν είναι παρά των βημάτων σου τα ίχνη/Αυτό ειν’ όλο: ταξιδιώτη, δρόμος δεν υπάρχει /Ο δρόμος χαράζεται περπατώντας/ Se hace camino al andar /Κι αν πίσω κοιτάξεις μια μέρα/Βλέπεις το μονοπάτι/που δεν θα ξαναπατήσεις». Antonio Machado (Ισπανία, 1875-1939).

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ 2:  «Μέσα μας είναι που τα τοπία έχουν τοπίο. Τα ταξίδια είναι οι ίδιοι οι ταξιδιώτες . Αυτό που βλέπουμε, δεν είναι αυτό που βλέπουμε, είναι αυτό που είμαστε» (Fernando Pessôa, Πορτογαλία, 1888-1935).

 

 

27 εκπληκτικές φωτογραφίες της Ισλανδικής φύσης: http://www.lifo.gr/articles/mikropragmata/93279

 

 

[1] Τα παραθέματα προέρχονται από το βιβλίο: Henry D.Thoreau, Walden, ή Η ζωή στο δάσος, (α’ έκδ. 1854), μετφρ. Β.Αθανασιάδης, 2η Κέδρος, 2007