Τράπεζα χαρίτων (Favour Bank)-Τί είναι η τράπεζα των χαρίτων;

-Ένας Αμερικανός συγγραφέας αναφέρθηκε για πρώτη φορά σ’ αυτήν. Είναι η πιο ισχυρή τράπεζα στον κόσμο, και θα την βρείτε σε κάθε σφαίρα της ζωής.

-Τί χάρες θα μπορούσα να κάνω σε κάποιον;

-Αυτό δεν έχει καμιά σημασία. Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα: Ξέρω ότι μια μέρα, θα είστε πολύ ισχυρός. Το ξέρω αυτό γιατί, όπως και εσείς, και εγώ κάποτε ήμουν φιλόδοξος, ανεξάρτητος, έντιμος. Δεν έχω πλέον την ενέργεια που είχα κάποτε, αλλά θέλω να σας βοηθήσω, γιατί δεν μπορώ ή δεν θέλω να ακινητοποιηθώ ακόμα.

Αρχίζω να κάνω καταθέσεις στον λογαριασμό σας – όχι καταθέσεις σε μετρητά, καταλαβαίνετε, αλλά επαφές. Σας παρουσιάζω σε διαφόρους, κανονίζω ορισμένες συμφωνίες, στο μέτρο που είναι νόμιμες. Ξέρετε ότι μου χρωστάτε κάτι, αλλά εγώ ποτέ δεν σας ζητήσω κάτι.

Και τότε, μια μέρα …

Μια μέρα, θα σας ζητήσω εγώ μια χάρη. Εσείς κάνετε ό,τι ζητώ, εγώ συνεχίζω να σας βοηθώ, και άλλοι άνθρωποι βλέπουν ότι είστε ένας αξιοπρεπής και πιστός άνθρωπος και έτσι κάνουν και αυτοί καταθέσεις στον λογαριασμό σας – πάντα με τη μορφή των επαφών, επειδή αυτός ο κόσμος είναι καμωμένος από επαφές και τίποτα άλλο. Αυτοί επίσης κάποια μέρα θα σας ζητήσουν μια χάρη, και εσείς θα σεβαστείτε και θα βοηθήσετε τους ανθρώπους που σας έχουν βοηθήσει. Θα γνωρίζετε όλους όσους πρέπει να γνωρίζετε και η επιρροή σας θα συνεχίσει να αυξάνεται.

-Θα μπορούσα να αρνηθώ να κάνω ό, τι μου ζητάτε να κάνω.

-Θα μπορούσατε. Η Τράπεζα των Χαρίτων είναι μια ριψοκίνδυνη επένδυση, ακριβώς όπως οποιαδήποτε άλλη τράπεζα. Αρνείστε να ικανοποιήσετε τη χάρη που σας ζήτησα, με την πεποίθηση ότι σας βοήθησα γιατί αξίζατε να σας βοηθήσω, γιατί ο καθένας θα έπρεπε να αναγνωρίσει το ταλέντο σας. Ωραία, λέω ευχαριστώ πολύ και ζητώ τη χάρη από κάποιον άλλο στον λογαριασμό του οποίου έχω κάνει επίσης διάφορες καταθέσεις, αλλά από εκεί και πέρα, ο καθένας ξέρει, χωρίς να έχω πει μια λέξη, που δεν μπορεί κανείς να σας εμπιστεύεται.

Και….

Θα αναπτυχθείτε μόνο κατά το ήμισυ από όσο εσείς θα μπορούσατε να είχατε αναπτυχθεί, και σίγουρα όχι όσο θα επιθυμούσατε. Σε ένα ορισμένο σημείο, η ζωή σας θα αρχίσει να φθίνει, καλύψατε τα μισά του δρόμου, αλλά όχι όλη τη διαδρομή. Ούτε απογοητευμένος ούτε καταξιωμένος. Δεν είστε ούτε κρύος ούτε ζεστός, είστε χλιαρός, και όπως ένας Ευαγγελιστής σε κάποιο ιερό βιβλίο λέει: «τα χλιαρά πράγματα δεν είναι ευχάριστα στον ουρανίσκο».

Μετάφραση από τα αγγλικά, απόσπασμα από το βιβλίο του Paulo Coelho, The Zahir, Harper, New York, 2005, σ. 29-30. Το βιβλίο κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Η τελευταία φράση παραπέμπει στο βιβλίο της Αποκάλυψης και συγκεκριμένα στους στίχους: «οἶδά σου τὰ ἔργα ὅτι οὔτε ψυχρὸς εἶ οὔτε ζεστός. ὄφελον ψυχρὸς ἦς ἢ ζεστός. οὕτως ὅτι χλιαρὸς εἶ καὶ οὔτε ζεστὸς οὔτε ψυχρός, μέλλω σε ἐμέσαι ἐκ τοῦ στόματός μου» Αποκ., 3.15-16).

Ως προς την Τράπεζα των χαρίτων, ο Coelho έχει προφανώς υπόψη του τον αμερικανό συγγραφέα Tom Wolfe και το μυθιστόρημά του «The Bonfire of the Vanities», το οποίο εκδόθηκε το 1987, ένα κεφάλαιο του οποίου έφερε τον τίτλο «The Favor Bank». Στο μυθιστόρημα, ο Sherman McCoy, ένας εκατομμυριούχος επιχειρηματίας, όταν εμπλέκεται σε ένα ατύχημα στο Μπρονξ, προσλαμβάνει ως δικηγόρο τον Tommy Killian, ο οποίος, ενώ βρίσκονται στο Δικαστήριο, του γνωρίζει την «Τράπεζα των ευνοιών ή των χαρίτων με τα ακόλουθα λόγια: «Λοιπόν, τα πάντα σε αυτό το κτίριο. . . λειτουργούν με βάση τις χάρες. Ο καθένας κάνει χάρες για όλους τους άλλους. Σε κάθε ευκαιρία, κάνουν καταθέσεις στην Τράπεζα των χαρίτων. Μια κατάθεση στην Τράπεζα των χαρίτων δεν ανήκει στον τύπο «δούναι και λαβείν». Είναι η εξοικονόμηση για μια βροχερή ημέρα. . . αν έχετε κάνει τακτικές καταθέσεις στην Τράπεζα των χαρίτων, τότε είστε σε θέση να κάνετε συμβάσεις. Γι’ αυτό αποκαλούν μεγάλες χάρες, τις συμβάσεις. Θα πρέπει να φέρετε σε πέρας τις συμβάσεις. . . επειδή όλοι στο δικαστήριο πιστεύουν σε μια παροιμία που λέει:. «Αυτό που πηγαίνει γύρω έρχεται από γύρω». Αυτό σημαίνει ότι αν δεν λάβεις μέριμνα για μένα σήμερα, εγώ δεν θα σας φροντίσω αύριο.
Η Τράπεζα των χαρίτων είναι ένα παγκόσμιο ανθρώπινο φαινόμενο που υπάρχει από τότε που υπάρχουν άνθρωποι και κυβερνήσεις….».

Για τον συγγραφέα Paulo Coelho βλ. http://paulocoelho.com/
Για τον συγγραφέα Tom Wolfe βλ. http://www.tomwolfe.com/bio.html . Αποσπάσματα από το βιβλίο του στο: http://duxburytimes.com/2011/07/the-favor-bank/

Η εικόνα από: http://www.myalternativeworld.com/2012/04/universal-banks-part-ii-favour-bank.html

Αναδημοσίευση από τo blog: ΠαραΘέσεις: http://paratheseis.wordpress.com/