Η διάλεξη του κ. Στέφανου Τραχανά στο πρόγραμμα «Μαθηματικά και Λογοτεχνία»

Γράφει: η Δανάη Αγγελιδάκη, μαθήτρια

Στις 13 Ιανουαρίου 2012 είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διάλεξη του κυρίου Στέφανου Τραχανά, διευθυντή των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, με τίτλο «Η μουσική του κόσμου: Από τη Μεγάλη Έκρηξη μέχρι σήμερα». Η διάλεξη χωριζόταν σε τρία μέρη.

Στο πρώτο μέρος ο κύριος Τραχανάς μας παρουσίασε τρία μυστήρια της Φυσικής. Αρχικά μας έθεσε ένα ερώτημα σχετικά με τη σταθερότητα των ατόμων. Αναρωτηθήκαμε, δηλαδή, πώς γίνεται τα άτομα να δίνουν την εντύπωση συμπαγών σωματιδίων ενώ στην πραγματικότητα είναι «κούφια». Στη συνέχεια είδαμε το δεύτερο μυστήριο, το οποίο σχετιζόταν με την αντίθεση μεταξύ του μεγέθους του πυρήνα του ατόμου και της τεράστιας ενέργειας που εκλύεται κατά τη σχάση του. Το τρίτο και τελευταίο μυστήριο είχε να κάνει με την αιτία της εμφάνισης διαφορών στην πυκνότητα του σύμπαντος κατά τα πρώτα χρόνια μετά τη δημιουργία του. Μέσα από σχεδιαγράμματα και σημειώσεις, καθώς και από τις παραστατικότατες περιγραφές του καθηγητή, καταφέραμε να κατανοήσουμε τα προβλήματα.

Στο δεύτερο μέρος της διάλεξης μας δόθηκαν οι λύσεις των μυστηρίων. Γνωρίσαμε την αρχή της αβεβαιότητας –ή της απροσδιοριστίας- η οποία είναι υπαίτια για τα φαινόμενα που προαναφέρθηκαν. Σε αυτό το κομμάτι ενεπλάκησαν και τα μαθηματικά, ενώ ως ακροατήριο κληθήκαμε να σκεφτούμε περισσότερο για να καταλάβουμε τι πραγματικά συμβαίνει. Οι εξηγήσεις του κυρίου Τραχανά ήταν παραπάνω από λεπτομερείς, πράγμα που μας βοήθησε να κατακτήσουμε, κατά κάποιον τρόπο, τις έννοιες έτσι ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή αίσθηση ανασφάλειας απέναντί τους.

Στο τρίτο μέρος, το θέμα του οποίου –«Η μουσική του κόσμου και η αρχή της αβεβαιότητας»- δικαίωνε τον τίτλο της διάλεξης, ακούσαμε τον ήχο της Μεγάλης Έκρηξης, προσαρμοσμένο κατά τρόπο τέτοιο ώστε να είναι δυνατό να τον αντιληφθούμε. Έπειτα ακολούθησαν άλλα μουσικά κομμάτια –των Μότσαρτ, Βιβάλντι και του «δικού μας» Μ. Θεοδωράκη- μέσα από τα οποία μπορούσαμε να καταλάβουμε την εξέλιξη της μουσικής από την πρώτη μελωδία, αυτή της Μεγάλης Έκρηξης μέχρι την εποχή μας. Στο τέλος της διάλεξης απαντήθηκαν από τον κύριο Τραχανά οι ερωτήσεις του ακροατηρίου.

Η διάλεξη αυτή σίγουρα ξεχώριζε από τις προηγούμενες που παρακολουθήσαμε στα πλαίσια του προγράμματος. Ο κύριος Τραχανάς ήταν φοβερός ομιλητής και το ενδιαφέρον μας για τη διάλεξη διατηρήθηκε στο ακέραιο μέχρι το τέλος της. Το χιούμορ και το κέφι του ομιλητή της έδωσαν έναν ιδιαίτερο τόνο, ο οποίος κέρδισε αμέσως το ακροατήριο. Οι περισσότεροι αποχωρήσαμε ενθουσιασμένοι.

Αφήστε μια απάντηση