Ο κ. Διονύσης Σιμόπουλος στο σχολείο μας και η διάλεξή του για τον Άνθρωπο και το Σύμπαν

Γράφει: ο Φαίδων Ανδριόπουλος, μαθητής

 Την Παρασκευή 2.12.2011, οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Μαθηματικά & Λογοτεχνία είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν τη διάλεξη του κ. Διονύση Σιμόπουλου, διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου και διεθνούς φήμης φυσικού. Ο κ. Σιμόπουλος παίρνοντας αφορμή από το βιβλίο Big Bang, του Simon Singh, μας μίλησε για το ίδιο το Big Bang, καθώς και για τις έννοιες και τα προβλήματα που απασχολούν τη σύγχρονη Φυσική και Αστρονομία.

Συγκεκριμένα, στο πρώτο μέρος της παρουσίασης μας μίλησε για την εξέλιξη των ιδεών, των μοντέλων, των πειραμάτων και των ανακαλύψεων που αφορούσαν τη Φυσική και έλαβαν  χώρα τον 20ο αιώνα. Στάθηκε ιδιαίτερα στα θέματα που αφορούσαν τη θεωρία της σχετικότητας, την κοσμολογική σταθερά, τη γέννηση του Big Bang ως σύλληψη και ως μοντέλο, αλλά και τις επιστημονικές παρατηρήσεις και θεωρητικές ανακαλύψεις που το συνόδεψαν.

Στη συνέχεια επικεντρώθηκε στη Φυσική της τελευταίας δεκαετίας, καθώς επίσης  στις εξελίξεις και στη σύγχρονη επικαιρότητα που την αφορά. Ως αποτέλεσμα, αναφέρθηκε στο πείραμα που λαμβάνει χώρα στον μεγάλο επιταχυντή αδρονίων (LHC) του CERN, το οποίο έχει στόχο την εξεύρεση του μποζονίου Higgs και τη συμπλήρωση του καθιερωμένου προτύπου. Επίσης, διετύπωσε και εξήγησε τα άλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη Φυσική και τα οποία είναι η εξήγηση και η διερεύνηση της παρουσίας της σκοτεινής ύλης, της σκοτεινής ενέργειας, της ενοποίησης των δυνάμεων και της θεωρίας των πάντων, των οποίων η επίλυση τους αποτελεί θέμα ασχολίας τόσο της Φυσικής του μικρόκοσμου, όσο και του μεγάκοσμου.

Τέλος, η παρουσίαση κατέληξε σε μία συζήτηση μεταξύ μαθητών, καθηγητών και του κ. Σιμόπουλου. Κατά τη διάρκειά της, αναλύθηκαν ζητήματα και ερωτήσεις τόσο των μαθητών, όσο και των καθηγητών, που είχαν ως επίκεντρο τη Φυσική. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι απέδωσε καρπούς, καθώς ήταν ιδιαίτερα μακροσκελής και πλήρης σε περιεχόμενο, το οποίο οι παρευρισκόμενοι άντλησαν μέσω της παρουσίασης.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ήταν μια από τις καλύτερες φετινές διαλέξεις του προγράμματος Μαθηματικά & Λογοτεχνία. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ικανότητα του κ. Σιμόπουλου να εκλαϊκεύει ζητήματα των φυσικών επιστημών, στην ιδιαίτερη μεταδοτικότητά του, αλλά και στη θεματολογία της διάλεξης, που περιείχε θέματα ενδιαφέροντα προς τους μαθητές, κάνοντάς τους να συμμετέχουν ενεργά σε αυτήν.