Βραδιά Αστρονομίας

Γράφουν: η Νεφέλη Αγγελιδάκη και η Καμέλια Σινταχμέτ, μαθήτριες

Στις 18 Νοεμβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε η 4η διάλεξη του προγράμματος “Μαθηματικά και Λογοτεχνία”, αρκετά διαφορετική από τις προηγούμενες. Αυτή τη φορά, συγκεντρωθήκαμε στο 2ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο και μαζί με τους μαθητές του Ομίλου για την Ιστορία της Επιστήμης του Γυμνασίου, παρακολουθήσαμε την ομιλία της κυρίας Ελένης Χατζηχρήστου, Επιστημονικής Συνεργάτιδος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και Πρύτανη του City Unity College-City University of Seattle. Η κ. Χατζηχρήστου αναφέρθηκε κυρίως στα είδη των γαλαξιών, τους ενεργούς γαλαξίες, τις γαλαξιακές συγκρούσεις και τις μαύρες τρύπες. Πέρα από την ομιλία της, πρόβαλε σε διαφάνειες, φωτογραφίες, βίντεο αλλά και προσομοιώσεις γαλαξιακών συγκρούσεων. Η επιστημονική της προσέγγιση σε συνδυασμό με την παρουσίαση που είχε ετοιμάσει, έκανε τη διάλεξη πολύ ενδιαφέρουσα.

Ύστερα ο κύριος Μάνος Καρντάσης, Πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας, μας πληροφόρησε σχετικά με τις δραστηριότητες του Συλλόγου πριν ακολουθήσει η ομιλία του κύριου Ορφέα Βουτυρά, μέλους του Συλλόγου, φοιτητή Ε.Μ.Π. και 3ου νικητή της Διεθνούς Ολυμπιάδας Αστρονομίας. Αναφερόμενος στις ερασιτεχνικές παρατηρήσεις των μελών του Συλλόγου και δείχνοντας οπτικοακουστικό υλικό από αυτές, ο κ. Βουτυράς, έκανε την πορεία της βραδιάς ακόμη πιο ενδιαφέρουσα.

Το αποκορύφωμα, όμως ήταν η αστρονομική παρατήρηση. Τα τέσσερα τηλεσκόπια στήθηκαν από μέλη του Συλλόγου με τη βοήθεια μαθητών του σχολείου μας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρατήρηση της ανατολής του Δία, την οποία οι παρευρισκόμενοι μπορούσαν να θαυμάσουν και από οθόνη που είχε τοποθετηθεί στον χώρο του προαυλίου. Παρατηρήσαμε επίσης το Νεφέλωμα του Ωρίωνα και την Πούλια, παρακολουθώντας μια σύντομη ομιλία για την Ουρανογραφία.

[Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα του σχολείου: http://2lyk-peir-athin.att.sch.gr/act.files/act_2011-2012/Math/articles/2011.11.21_Xatzixristou.htm].
Πηγή φωτογραφίας: ΕΚΠΑ-Τμήμα Φυσικής: http://astro.phys.uoa.gr/proboli-newn/seninario-agn-kai-e3eli3h-odhgoymenh-apo-gala3iakes-sygkroyseis.html