Συμμετοχή στην ημερίδα “CERN – Πυλώνας  επιστήμης, τεχνολογίας, εκπαίδευσης και συνεργασίας”

Tην Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2026 και ώρα 11.00 -13.00 στην αίθουσα «ΙΩΝΙΑ» δίπλα στο Δημαρχείο ΒΒΒ, μαθητές μας παρακολούθησαν την επιστημονική ημερίδα “CERN – Πυλώνας επιστήμης, τεχνολογίας, εκπαίδευσης και συνεργασίας” που διοργάνωσε ο Δήμος Βούλας Βάρης Βουλιαγμένης σε συνεργασία με το 1ο Γυμνάσιο Βούλας με κύριο ομιλητή τον καθηγητή κ. Εμμανουήλ Τσεσμελή, ανώτατο φυσικό CERN.

H επιστημονική  αυτή  ημερίδα είχε  στόχο :
– την εξοικείωση με τη σύγχρονη επιστημονική έρευνα,
– την κατανόηση βασικών εννοιών της σωματιδιακής φυσικής,
– την ανάδειξη του ρόλου της διεθνούς επιστημονικής συνεργασίας,
– την έμπνευση των μαθητών για ενασχόληση με τις θετικές επιστήμες.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης δόθηκε  η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν:
– τη δομή και τη λειτουργία του CERN,
– τα πειράματα και τις τεχνολογίες αιχμής που αναπτύσσονται εκεί,
– τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δυνατότητες που προσφέρει σε νέους  επιστήμονες.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ:

  • OMIΛΙΑ /ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:   Η ομιλία παρουσίασε  τα κυριότερα σημεία γύρω από την βασική επιστήμη που μελετούμε στο CERN, την καινοτομία στον χώρο της τεχνολογίας και την προχωρημένη επιστημονική και τεχνική εκπαίδευση και κατάρτιση που προσφέρει το CERN μέσα σε ένα πραγματικά διεθνές περιβάλλον συνεργασίας. Υπογραμμίστηκε  ιδιαίτερα ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει το CERN σε όλους αυτούς τους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας και η συμμετοχή της Ελλάδας.
  • Ακολούθησε μία διαδικτυακή ξενάγηση στο CERN και στον «Δωμάτιο Ελέγχου του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC), τον μεγαλύτερο και ισχυρότερο  επιταχυντή στον κόσμο.

Η συμμετοχή του σχολείου μας  αποτέλεσε  μία πολύτιμη εκπαιδευτική εμπειρία, ενισχύοντας τη σύνδεση της σχολικής γνώσης με τη σύγχρονη επιστημονική πραγματικότητα.

Την συμμετοχή του σχολείου μας οργάνωσαν οι καθηγήτριες  Ν.Χατζάκη, Msc Φυσικός , Δρ Π.Σκουρολιάκου /Πληροφορικός-Φυσικός.

cern2