Προγράμματα

Σχολικό  έτος 2023-2024

ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

«1160 χρόνια από την έναρξη της Κυριλλομεθοδιανής ιεραποστολής». 

Το σχολείο μας συμμετείχε με έντεκα μαθητές και μαθήτριες της Β’ Γυμνασίου  στο Συνέδριο παρουσιάζοντας την εικόνα της πόλης μας την περίοδο που ο Κύριλλος και Μεθόδιος περπατούσαν και βρισκόταν στα ίδια  μέρη, που και οι σύγχρονοι Θεσσαλονικείς βαδίζουν και συναντούν ακόμη και σήμερα στέκονται αγέρωχα τα Βυζαντινά μνημεία του 9ου μ.Χ .

Εισήγηση και Παρουσίαση 

Σχολικό  έτος 2022-2023

 

2ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ- ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ

Το σχολ.έτος 2022-23, με κοινή απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων και των μαθητών-τριών του 2ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, δηλώσαμε την συμμετοχή του σχολείου μας στο 2ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ που θα γίνει στην Φλωρεντία (16-20/3/2023).

Η συμμετοχή μας στο  συνέδριο θα έχει θέμα, «Αστική διαβίωση:1.Αστικός αμπελώνας και          2. Πάρκα τσέπης της πόλης μου» και εντάσσεται στον θεματικό άξονα του Συνεδρίου: Κλιματική Αλλαγή.

Η υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης επιθυμεί να  παρακινήσει τους μαθητές-τριες να εργαστούν ομαδικά για να κατανοήσουν το παγκόσμιο πρόβλημα της Κλιματικής Αλλαγής και να παρουσιάσουν  στους υπόλοιπους συμμετέχοντες μαθητές-τριες του Συνεδρίου, την δική τους πρόταση, όσο αφορά την υλοποίηση πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού.

 Πιστεύουμε πως από τη συμμετοχή τους σε τέτοιου είδους δράσεις μπορούν  να αποκτήσουν ερεθίσματα ,γνώσεις και εμπειρίες, που θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για δημιουργικές εργασίες.

 

Συμμετοχή στο  2ο  Μαθητικό Συνέδριο Φλωρεντίας

 

 

 

Πολιτιστικό πρόγραμμα :  «Δημιουργική γραφή: από την έμπνευση στον έντεχνο λόγο»

etwinning έργο: «Από τη σελίδα στο σανίδι»

Κατά τη φετινή σχολική χρονιά πραγματοποιείται στο σχολείο μας το πολιτιστικό πρόγραμμα “Δημιουργική γραφή: από την έμπνευση στον έντεχνο λόγο”.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν σε αυτό θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με διάφορα κειμενικά είδη, να αντλήσουν έμπνευση από τις μεταξύ τους συζητήσεις, αλλά και τις συναντήσεις με συγγραφείς και τελικά να συνθέσουν τα δικά τους κείμενα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού το σχολείο μας θα συμμετάσχει και στο etwinning έργο “Από τη σελίδα στο σανίδι”, στο οποίο τα παιδιά, σε συνεργασία με μαθητές/τριες άλλων σχολείων, θα συνθέσουν δικό τους αφήγημα, το οποίο στη συνέχεια θα το διαμορφώσουν κατάλληλα, προκειμένου να παρουσιαστεί δραματοποιημένο σε θεατρική παράσταση. Οι μαθητές/τριες θα ασχοληθούν συνολικά και με το στήσιμο της θεατρικής παράστασης.

Αvant première στο Βασιλικό Θέατρο

Θεατρική παράσταση “Το Πιάτο”

 

 

 

 

 

Το σχολείο μας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι απονεμήθηκαν ετικέτες ποιότητας και στα δύο έργα eTwinning  στα οποία συμμετείχε κατά το σχολικό έτος 2021-2022.

Απονομή ετικέτας ποιότητας έργων eTwinning

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν.

 

Σχολικό έτος 2021-2022

Πρόγραμμα αδελφοποίησης:«Οι παρακαταθήκες του 1821, γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν»

Με την συμμετοχή των  μαθητών-τριών των σχολείων μας που βρίσκονται στις δύο άκρες του κόσμου, επιδιώκεται η γνωριμία με τους Έλληνες της διασποράς, η συμμετοχή και η συνεργασία  ώστε να δημιουργηθούν στενοί δεσμοί  και ταυτόχρονα η απόκτηση γνώσεων όλων των μαθητών-τριών πάνω στο κοινό θέμα «Οι παρακαταθήκες του 1821, γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν».

Η συνεργασία και η ανταλλαγή δράσεων (κοινές διαδικτυακές εργασίες, θεατρικό, τραγούδια, χοροί) μεταξύ των δύο σχολικών κοινοτήτων θα έχει ως αποτέλεσμα την κοινή διοργάνωση της εκδήλωσης της 25η Μαρτίου.

 

 

Πρόγραμμα e-twinning: «#με_την_Ελένη_2021»

Το σχολείο μας σε συνεργασία με το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, το 1ο Γυμνάσιο Ν. Μηχανιώνας, το Γυμνάσιο Μεσαριάς Θήρας, το Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Ευόσμου και το 1ο Γυμνάσιο Κατερίνης αναλαμβάνει την από κοινού υλοποίηση του έργου «#με_την_Ελένη_2021». Στόχος του συγκεκριμένου έργου είναι να συνεργαστούν οι μαθητές των ανωτέρω σχολείων και με αφορμή την τραγωδία Ελένη του Ευριπίδη να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες παραγωγής διαφόρων κειμενικών ειδών, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και αναζητώντας τις συνέχειες και τις ασυνέχειες που χαρακτηρίζουν την ανθρώπινη ζωή και σκέψη από την εποχή του Ευριπίδη έως τη δική μας εποχή.

 

Πρόγραμμα e-twinning:«STEAM στο Θέατρο Σκιών»

Το σχολείο μας σε συνεργασία με το 2ο Γυμνάσιο Χολαργού και το 2ο Γυμνάσιο Περιστερίου αναλαμβάνει την από κοινού υλοποίηση του έργου «STEAM στο Θέατρο Σκιών». Στόχος του συγκεκριμένου έργου είναι η κατασκευή ενός θεάτρου σκιών, του οποίου το σκηνικό θα αλλάζει, θα κινείται και μαζί με τις φιγούρες θα αφηγείται μια ιστορία. Η κίνηση του ζωγραφισμένου σκηνικού θα πραγματοποιηθεί με τη χρήση του μικροελεγκτή Arduino και ποικιλία ηλεκτρονικών. Μεικτές ομάδες από τα συνεργαζόμενα σχολεία θα ασχοληθούν με την κατασκευή του θεάτρου, τον προγραμματισμό του Arduino, τη διασκευή της ιστορίας, τον σχεδιασμό του σκηνικού και τη δημιουργία της μουσικής επένδυσης για την παράσταση

 

Σχολικό έτος 2019-20

Συμμετοχή στην παγκόσμια ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στη Νάπολη

Με μία κιθάρα, ένα βιολί, ένα όνειρο και πολύ διάθεση ξεκινήσανε στις 8 Φεβρουαρίου, 28 μαθητές και μαθήτριες του 2ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης για την παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας που πραγματοποιήθηκε για άλλη μία φορά στην πανέμορφη Νάπολη.

Περισότερα

Σχολικό έτος 2018-19

Πολιτιστικό Πρόγραμμα:«ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ»

Το πρόγραμμα στοχεύει στην απόκτηση γνώσεων σχετικών με την ιστορία του βιβλίου και των βιβλιοθηκών, στην εκμάθηση γενικών αρχών οργάνωσης μιας βιβλιοθήκης και  των γενικών αρχών ταξινόμησης βιβλίων και επαφή με το δεκαδικό σύστημα Dewey, καθώς και στην στοιχειώδη εκμάθηση αξιοποίησης της βάσης δεδομένων του Βιβλιοδανού και της ιστοσελίδας Biblionet.

 

Πολιτιστικό Πρόγραμμα:«ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ»

Ο  παιδαγωγικός στόχος είναι γνωριμία με τις αξίες ζωής όπως ο αλληλοσεβασμός , η αποδοχή κανόνων, η ομαδικότητα, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη μέσα από το ευ-αγωνίζεσθαι   διαμέσου της  ιστορίας των αγώνων στην  αρχαιότητα και η πολιτιστική τους διάσταση (μουσική, θέατρο, ποίηση)

 

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας:«ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ. ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΜΟΥ. ΚΑΝΩ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ»

Το πρόγραμμα αφορά την ψυχική υγεία καθώς και τη συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη του εφήβου.               Τα υποθέματα που θα προσεγγιστούν είναι: Ανακαλύπτω τον εαυτό μου,Λήψη απόφασης και Επαγγελματική πληροφόρηση

 

Όμιλος Μαθηματικών ο οποίος στοχεύει στην καλλιέργεια και ανάδειξη της ικανότητας των παιδιών στη μαθηματική σκέψη και στην εμβάθυνση της διδακτέας ύλης.

 

 

Σχολικό έτος 2017-18

Πολιτιστικό Πρόγραμμα: «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΙΔΕΩΔΕΣ: ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ 2o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ  OAKLEIGH GRAMMAR SCHOOL ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ»

Περισσότερα

Πολιτιστικό Προγράμμα: «ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΒΙΟΗΘΙΚΗ. ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ»

Πολιτιστικό Πρόγραμμα: «ΝΕΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ»

Πολιτιστικό Πρόγραμμα: «ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ»

Πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας: «  ΤΙΤΛΟΣ  »

 

 Δεν υπάρχουν σχόλια »

Χωρίς σχόλια ακόμα.

RSS κανάλι για τα σχόλια του άρθρου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *